Shoutbox 0 nowych PW 

9 Stron V  « < 5 6 7 8 9 >  
Reply to this topicStart new topic
> Studia. Gdzie?, czyli miejsce studiów
Siadly
post Sun, 19 Jun 2011 - 11:21
Post #121

User

CYTAT(Franio @ Sat, 18 Jun 2011 - 00:01) *
tzw. stypendium naukowe na kierunkach zamawianych - Unia płaci smile.gif

Aaaa, no racja. Heh, w moim roczniku uznali, że będziemy bezużyteczni i postanowili nam nie dać zamawianych... wink.gif

--------------------
-------------------------------------------------
Małe miejskie autko z Francji...
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Sun, 19 Jun 2011 - 11:21
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
satsun
post Sun, 19 Jun 2011 - 12:14
Post #122

User

Mam podobne dylematy co BlueComb, mnie akurat interesuje mechanika pojazdów z naciskiem na ich współczesną budowę czyli właśnie nadmiar wszechobecnej elektroniki. WAT jak i kierunek mechatroniki na SiMR wydają się ciekawymi uczelniami. Zaznaczam jeszcze, że z mechaniką samochodową jestem dosyć obeznany ze strony praktycznej, więc z tym nie będzie problemów, raczej chodzi o elektronikę.

+Quote Post
franki
post Sun, 19 Jun 2011 - 19:14
Post #123

Frequent User

Jeżeli chodzi o WAT to na pierwszym roku raczej muzeum, może po za niektórymi laborkami z materiałów konstrukcyjnych w budowie maszyn i może któreś z Metrologii i systemów pomiarowych, ale to wiadomo jak jest, że pierwsze 2 lata to różnie jest, na specjalizacjach podobno jest lepiej. A dalej to niech się wypowiedzą ludzie co mają za sobą więcej niż 2 semestry, ale ja polecam.

--------------------
"proste dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców" - Colin McRae

+Quote Post
choodkoo
post Sun, 19 Jun 2011 - 21:28
Post #124

User

CYTAT(franki @ Sun, 19 Jun 2011 - 20:14) *
Jeżeli chodzi o WAT to na pierwszym roku raczej muzeum, może po za niektórymi laborkami z materiałów konstrukcyjnych w budowie maszyn i może któreś z Metrologii i systemów pomiarowych, ale to wiadomo jak jest, że pierwsze 2 lata to różnie jest, na specjalizacjach podobno jest lepiej. A dalej to niech się wypowiedzą ludzie co mają za sobą więcej niż 2 semestry, ale ja polecam.

Chyba trochę się zmienia w budynku 34 gdzie były te laborki bo dostali kontretną kasę z Unii i zakupili trochę zabawek, chociaż jak piszesz, to widać, że nie wiele pokazują studentom na 1 roku. Większość laborek przez dwa lata była strasznie nudna i o kant dupy potłuc. Chociaż w budynku 20 jak pisałem mają fajne sprzęty na którym szkolą mechaników, ostatnio kręcili nawet "Jazdę Polską " smile.gif

+Quote Post
2sz-fe
post Sun, 19 Jun 2011 - 21:51
Post #125

User

satsun simr przez pierwsze 2 lata karmi tylko wyczerpującą matematyką i fizyką i pochodnymi tych przedmiotów. Jedyna możliwość prawdziwego popracowania z autem to albo jakieś kółko zainteresowań albo walka żeby dotrwać do 3 roku...(na simrowej mechatronice jest nawet ciekawie) Poza tym na simrze nie ma życia studenckiego tongue.gif(chyba że akademik czyli cały czas%)

+Quote Post
franki
post Mon, 20 Jun 2011 - 15:20
Post #126

Frequent User

CYTAT(choodkoo @ Sun, 19 Jun 2011 - 21:28) *
Chyba trochę się zmienia w budynku 34 gdzie były te laborki bo dostali kontretną kasę z Unii i zakupili trochę zabawek, chociaż jak piszesz, to widać, że nie wiele pokazują studentom na 1 roku. Większość laborek przez dwa lata była strasznie nudna i o kant dupy potłuc. Chociaż w budynku 20 jak pisałem mają fajne sprzęty na którym szkolą mechaników, ostatnio kręcili nawet "Jazdę Polską " smile.gif

No 34 pełen remont teraz dostaję. Owszem nudy i mimo wszystko większość laborek jest robionych na starym sprzęcie, ale czasami pojawiają się pewne rzeczy które są nowoczesne, ludzie tam pracujący zwykle z tego starego sprzętu nie korzystają, mają nowy, skomputeryzowany, ale dla studentów stoją stare, moim zdaniem to nawet dobrze, bo jak się nauczy na "analogowym" sprzęcie, to na cyfrowym tylko kwestia ogarnięcia interfejsu w sumie, bo zasada działania zwykle jest zbliżona. A w 20 jeszcze nie miałem zajęć, za to budynek katedry silników spalinowych (60 ileś bodajże, nie pamiętam) lekko przeraża, z wierzchu wygląda jak rozpadająca się szopa, w środku troszeczkę lepiej, ale nie bardzo.

--------------------

+Quote Post
mihas66
post Thu, 23 Jun 2011 - 08:43
Post #127

Forum Homee

Panowie wszędzie tak jest że 1 i 2 rok to same nudy i głupoty nawet na politechnice lubelskiej...

--------------------
Wszystkie moje posty są moja subiektywną opinia proszę ich nie łączyć z żadną firmą i osobami...

+Quote Post
Javie
post Thu, 23 Jun 2011 - 13:44
Post #128

Super User

CYTAT(mihas66 @ Thu, 23 Jun 2011 - 08:43) *
Panowie wszędzie tak jest że 1 i 2 rok to same nudy i głupoty nawet na politechnice lubelskiej...

Żeby odpadło/zrezygnowało dużo osób. Matma i fizyka to przedmioty tylko i wyłącznie przesiewowe...

+Quote Post
JJacek
post Thu, 23 Jun 2011 - 19:07
Post #129

Forum Killer

CYTAT(Javie @ Thu, 23 Jun 2011 - 13:44) *
Żeby odpadło/zrezygnowało dużo osób. Matma i fizyka to przedmioty tylko i wyłącznie przesiewowe...

Nie bez powodu wybrano właśnie te przedmioty na przesiewowe.

+Quote Post
grayfox
post Wed, 29 Jun 2011 - 15:37
Post #130

User

Orientuje się ktoś może który kierunek na PWr jest najbardziej powiązany z motoryzacją i ogólną tematyką tego forum ?
Powiem szczerze nie widzę tam nic o takim profilu.

+Quote Post
franki
post Wed, 29 Jun 2011 - 20:56
Post #131

Frequent User

Mechanika i budowa maszyn jest na pewno, a później to już specjalizacje.

--------------------

+Quote Post
mihas66
post Thu, 30 Jun 2011 - 23:05
Post #132

Forum Homee

grayfox zapomnij że o tuningu dowiesz się na uczelni... owszem jak będziesz kumał fakty i trafisz na rzeczowych wykładowców to tak ale jak ci się trafi taka baba jak mi na laborkach która była ostro przekonana że zawsze najekonomiczniejsza jazda jest wtedy gdy jeździmy między max momentem a mocą to ręce opadają, dla przykładu próbowałem jej podać silnik motocyklowy gdzie max moment jest przy 8tys a moc przy 13tyś ale nadal nie rozumiała...

--------------------
Wszystkie moje posty są moja subiektywną opinia proszę ich nie łączyć z żadną firmą i osobami...

+Quote Post
matteusz
post Fri, 01 Jul 2011 - 21:32
Post #133

Forum Homee

1. To jak to jest z tym SiMR'em na PW? Naprawdę jest tak przeje*ane? Byłem na dniach otwartych i słyszałem, że średnio się tam 7 lat studiuje huh.gif No i ogólnie dużo jest opinii w necie, że to "specyficzny" wydział, tylko nie wiem czy tak postrzegają go studenci SiMR'u czy innych wydziałów? No i jak z pracą po tym?

2. Które wydziały PW są postrzegane jako najtrudniejsze, a które jako "przedłużenie wakacji"? Po których nie ma problemów z pracą? (pewnie im bardziej "przedłużąjąco wakacyjny" tongue.gif wydział tym trudniej o pracę)

Nie ukrywam, że chciałbym robić w życiu coś związanego z tematyką motoryzacyjną stąd moje zainteresowanie SiMR'em, ale praktyki z samochodami czy ogólnie pojmowaną mechaniką mam nie wiele, dlatego zastanawiam się czy się tam nadam? Za to z matmą i fizyką nie mam problemów, ogólnie matura poszła mi tak, że nie powinienem mieć problemu z dostaniem się na żaden kierunek, dlatego zastanawiam się czy iść na SiMR, na którym progi są raczej niskie (tak, wiem: łatwo się dostać, trudno się utrzymać tongue.gif) czy może wybrać coś bardziej "lajtowego" a z równie dobrymi perspektywami? Co powiecie o MEiL'u albo transporcie?

Nie chodzi o to, żebyście wybrali kierunek za mnie, ale podpowiedzieli gdzie się trzeba trochę napracować, ale stoją za tym później dobre perspektywy, a gdzie się idzie jak kogoś interesuje głównie dyplom mgr inż., a może da się tak, żeby studia były "lajtowe" i perspektywy ciekawe wink.gif Decyzję muszę podjąć sam, który wariant mi będzie bardziej odpowiadał, ale jedyne czego bym nie chciał to zapier$%!ać jak głupi na studiach, a później bujać się ze znalezieniem pracy tongue.gif

--------------------
'84 Opel Kadett V6 powered by Transplantz Best ET 14.975 VAG Racing 2014 - bo tak
'97 BMW 328i 233KM/282Nm by 109-Performance - na co dzień
'00 Honda Integra Type R W1 PROFI 248KM/215Nm by strojenia.pl - na tor
'05 Renault Megane RS225 274KM/383Nm powered by ECUmajster - na weekend

+Quote Post
Joker
post Fri, 01 Jul 2011 - 21:43
Post #134

Forum Clubber

CYTAT(matteusz @ Fri, 01 Jul 2011 - 21:32) *
Za to z matmą i fizyką nie mam problemów, ogólnie matura poszła mi tak, że nie powinienem mieć problemu z dostaniem się na żaden kierunek, dlatego zastanawiam się czy iść na SiMR,

Matma i fiza z matury z tą przesiewową na polibudach nie ma nic wspólnego:) Nie chcę straszyć, nie znam konkretnie tej na SiMR....ale jak to mawiali absolwenci politechnik: na studiach nie musisz być zdolny tylko wytrwały smile.gif

+Quote Post
matteusz
post Fri, 01 Jul 2011 - 21:49
Post #135

Forum Homee

Heh, no i tego właśnie się obawiam, jestem po LO, tak jak mówię: w szkole nie miałem problemów ani z matmą, ani za bardzo z fizyką, ale domyślam się, że ma ona niewiele wspólnego z tym co jest na polibudzie, za to na pewno nie mam wielkiego doświadczenia jeśli chodzi o mechanikę i zastanawiam się czy nie stanowi to pewnej przeszkody, a raczej mówiąc wprost czy mnie to nie dyskwalifikuje smile.gif

--------------------
'84 Opel Kadett V6 powered by Transplantz Best ET 14.975 VAG Racing 2014 - bo tak

+Quote Post
Joker
post Fri, 01 Jul 2011 - 22:30
Post #136

Forum Clubber

Nic nikogo nie dyskwalifikuje. Liczą się chęci.
Miałem dwóch typów na roku, którzy mieli średnie 5.0 (studiowałem infę). I oni nie byli informatykami tak naprawdę, byli zajebiście zdolni - informatyki się nauczyli, a nie czuli jej.
Miałem trzy panienki na roku, które miały średnie 4.6 - 4.7 - nie były informatyczkami smile.gif nie były zajebiście zdolne - były ambitne.
Miałem chłopa w grupie, który ledwo zaliczał semestry (miał w ch.. poprawek zawsze), a jeszcze zanim zrobił inżynierkę (nie mówiąc o magisterce) dostał się do Microsoftu gdzie trzaska na polskie przeliczając 470 000 PLN rocznie (i tak stawka wzrasta rok rocznie). Ale jebany ma talent - już jako 16 latek zarabiał po 6-7k PLN miesięcznie. W dodatku nie wygląda jak informatyk, zaliczał 20-30 dup rocznie (teraz jest w stałym związku) i dzwoni do mnie 5 razy w tygodniu, czy napiję się z nim wódki. Skończył w tym roku 23 lata.

Any questions? smile.gif

PS. Miałem też mega zdolnych ale leniwych, nie obronili nawet inż. Ale za swój talent na dzień dzisiejszy dobrą płacę mają.

Życie.

+Quote Post
sebjag
post Fri, 01 Jul 2011 - 22:34
Post #137

User

CYTAT(matteusz @ Fri, 01 Jul 2011 - 21:49) *
Heh, no i tego właśnie się obawiam, jestem po LO, tak jak mówię: w szkole nie miałem problemów ani z matmą, ani za bardzo z fizyką, ale domyślam się, że ma ona niewiele wspólnego z tym co jest na polibudzie, za to na pewno nie mam wielkiego doświadczenia jeśli chodzi o mechanikę i zastanawiam się czy nie stanowi to pewnej przeszkody, a raczej mówiąc wprost czy mnie to nie dyskwalifikuje smile.gif

a po co ci doświadczenie z mechaniką?smile.gif "Mechanika i Budowa Maszyn"- ten pierwszy człon czyli Mechanika to nie mechanika samochodowa:D

+Quote Post
nigdyyy
post Fri, 01 Jul 2011 - 22:55
Post #138

Rookie

CYTAT(matteusz @ Fri, 01 Jul 2011 - 21:49) *

Wybierz kierunek, który Cię interesuje, bo uczyć się o czymś, co Cię nie bardzo interesuje jest słabo. Uwierz mi, że pieniądze to nie wszystko w życiu.
Jeśli jednak tak bardzo interesują Cię pieniądze, to idź raczej w kierunku EiTI niż SiMRu. Programiści robią kasę i mogą sobie pozwolić na pracę w czasie studiów. Na SiMRze przez cały tok studiów jest ogólnie dużo zajęć, rozwiązaniem jest ucieczka do indywidualnego toku studiów, którą oczywiście polecam tongue.gif.

Mogę Ci powiedzieć, że jeśli nie miałeś problemów z matematyką i fizyką w LO, to raczej nie będziesz ich miał dalej. Na studiach nie ma żadnych cudów, szczególnie na SiMRze. Jeśli nie będziesz olewał i po prostu będziesz się uczył, a nie jak większość ludzi na tym wydziale opierdalał (biorę pełną odpowiedzialność za to co piszę, ludzie się nie uczą, ale narzekać potrafią), to spokojnie sobie poradzisz i jeszcze kasa Ci wpadnie ze stypendium.

Praca po każdym wydziale PW jest, wystarczy być dobrym. Ja np. pracuję z ludźmi z MELu, WIPu i innych wydziałów, oczywiście zarysowują się pewne różnicy wynikające z różnego programu i skupiania się na innych dziedzinach, ale wszyscy wydymałę czy mechanikę znają.

+Quote Post
matteusz
post Sat, 02 Jul 2011 - 16:54
Post #139

Forum Homee

Dzięki joker i nigdyyy. smile.gif
nigdyyy, moje krótkie życie już mnie nauczyło, że pieniądze to nie wszystko wink.gif Wychodzę raczej z założenia, że "pieniądze to nie wszystko, ale wszystko bez pieniędzy to ..uj" tongue.gif Wiadomo, że wszyscy na tym forum mamy podobne (i dość kosztowne) hobby, które chciałbym móc w przyszłości realizować, no i oczywiście chciałbym się uczyć czegoś, co mnie interesuje. Znam takich, którzy zmieniali decyzje dotyczące wyboru zawodu pod wpływem rodziców i wybierali coś, co ich kompletnie nie jarało, "bo mamusia tak chciała", teraz żałują. O perspektywy pracy pytałem dlatego, że jak mam się "męczyć" przez tyle lat, a później bujać się ze znalezieniem pracy i skończyć na kasie w Biedronce, to równie dobrze mogę już teraz zacząć pracować wink.gif Na pewno nie będę wybierał jakiegoś kierunku tylko dlatego, że tu jest super kasa, jeśli mnie on kompletnie nie interesuje, a tak właśnie jest z EITI.

Podsumowując, zachęciliście mnie trochę do tego SiMR'u i czuję, że jak tam nie pójdę, to później będę pluł sobie w brodę, że stchórzyłem, za to jak pójdę i mi się nie będzie podobać, to zawsze można się przenieść.

--------------------

+Quote Post
toffic
post Sun, 03 Jul 2011 - 21:28
Post #140

Super User

SiMR ogólnie jest spoko, jeśli rzeczywiście średnia studiowania jest 7 lat, to ja ją mocno zaniżyłem

+Quote Post

9 Stron V  « < 5 6 7 8 9 >
Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Monday, 30 June 2025 - 06:44