Shoutbox 0 nowych PW 

Molski Motors


2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Wymiana Turbo w A6 1.8T AEB 150HP
Maxiii
post Tue, 18 Mar 2008 - 16:34
Post #1


User
Dołączył: Fri, 22 February 2008






Witam, nigdzie nie znalazłem na forum jak długo trwa wymiana turbosprężarki w aucie Audi A6 1.8T 150HP AEB rejestrowany 31 grudnia 1997. Napiszcie jeszcze czy co przy takiej wymianie trzeba zdemontować żeby dostac sie do tego turba. Wymienic chce na oryginalne ponieważ stare sie sypie. Wymienie też katalizator. Jeden z mechaników powiedział że to cały dzień roboty. Ja się nie znam ale wydaje mi się że troche chce mnie naciągnąć na robociźnie.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Wspieraj nas !
post Tue, 18 Mar 2008 - 16:34
Post #


Dotacja na forum







Dotacja na forum
Go to the top of the page
 
Quote Post
Kunio
post Tue, 18 Mar 2008 - 17:20
Post #2


Forum Killer
Dołączył: Sat, 13 August 2005
Skąd: WA






sprawni wyjmują takie turbo w mniej jak godzinę. Mi tyle to zajmowało wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MACH
post Tue, 18 Mar 2008 - 23:48
Post #3


Forum Homee
Dołączył: Tue, 15 October 2002
Skąd: Warszawa






IMO zalezy jaki jest powod wymiany tego turbo, jesli sie zesrala oliwa w dolot albo do wydechu to roboty troche jest zeby zdemontowac caly oklad umyc przewody z oleju, wyplukac IC itp, jesli poszlo w wydech oliwa to wydech tez jest do rozebrania znaczy zdjecia a katalizator na smietnik. wyjecie i wlozenia turbo to 2 godziny ale jesli to robic starannie po fuckupie to mozna sie bawic i caly dzien... takie moje skromne zdanie
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dżordżyk
post Wed, 19 Mar 2008 - 17:57
Post #4


Forum Homee
Dołączył: Thu, 29 March 2007
Skąd: Tarnowskie Góry-Sląskie






Nikt ci nie powie ile dokładnie będzie z tym roboty. Bo to dopiero będzie widać po rozebraniu, czy i gdzie jest olej, co trzeba by było przeczyścić itd.. Dlatego mechanik powiedział ci zapobiegliwie że cały dzień, bo jakby ci powiedział od razu, że dwie godziny, a faktycznie miałby cały dzień roboty to byłbyś na niego wkurzony czemu tak długo.
Faktycznie jeśli trzeba wymienić np. tylko uszczelke to demontaż i montaż zając może w sumie dwie godziny tak jak Kunio, który jest specjalistą od regeneracji wink.gif napisał.
Ps. Kunio ile razy wyciągałeś turbo? biggrin.gif

Ja mam problem z luzowaniem się turbiny. Co miesiąc musze ją dokręcać dry.gif Prawdopodobnie otwory w muszli już są na tyle rozciągnięte od nagrzewania /i/lub była tyle razy wykręcana, że nie ma siły. Dałem nowe śruby i dalej ten sam problem. Czeka mnie wymiana turba bo to już ma dość. rolleyes.gif


--------------------
Audi 20V Turbo Quattro
Go to the top of the page
 
+Quote Post
isildur
post Thu, 20 Mar 2008 - 21:13
Post #5


Rookie
Dołączył: Mon, 28 May 2007
Skąd: londyn






pozdro na poczatek
Konio ma racje. Ja swoje wyrzucilem w godzinke
ale nie ma sie co spieszyc
Maxiii nie zapomnij o uszczelkach . Wymien je . Miedzy kolektorem a glowica jest metalowa uszczelka .
jak jej nie wymienisz moze cieknac . to czesty przypadek .
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Maxiii
post Thu, 20 Mar 2008 - 22:19
Post #6


User
Dołączył: Fri, 22 February 2008






czyli rozumiem że nie trzeba niczego tam odkręcac żeby sie dostac do mocowania turbiny tak? Nic nie powinno przeszkadzac w odkręceniu śrub i wyjęciu turba? Poprostu odkręcam śruby od strony kolektora i od strony katalizatora i wszystko? Jak myślicie, śruby beda do wywalenia, prawdopodobnie ukręcą sie przy próbie odkręcenia no nie?

aha, isildur, jestes z londynu? ja mieszkam jakies 20 mil od londynu
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mammoth
post Fri, 21 Mar 2008 - 00:29
Post #7


Forum Homee
Dołączył: Sun, 19 December 2004
Skąd: Wrocław






podstawowym problemem beda zapieczone sruby

przy wymianie turbiny pamietaj aby zastosowac nowe oryginalne sruby i uszczelki miedzy turbina a kolektorem

srub do wykrecenie bedziesz mial 4 od strony DP, 3 od kolektora, 1 od podpory, demontaz od strony dolotu oraz IC, odkrecenie przewodow...

tak jak napisal MACH pamietaj o oczyszczeniu IC z oleju, oraz sprawdz stan rur od wewnatrz oraz wszystkich eleastycznych polaczen... (bardzo wazne jest w dieslu ale w benzynie tez)

jako ze pytasz o wymiane i czas to podejrzewam ze nie robiles tego wczesniej wiec w kilku slowac moze napisze Ci oczywiste rzeczy zapewne je znasz ale warto o tym wspomniec, wartoby w nowej turbinie napiscic odrobine oleju a poprzykreceniu warto np. odpiac cewki i zakrecic silnikiem pare razy zeby przewody i turbina napelnily sie olejem i zlapaly cisnienie zeby nie zatrzec jej odrazu po rozruchu po przejechaniu kilkudziesieciu/kilkuset km warto skontrolowac sruby przy kolektorze i DP bo ;lubia sie poluzowac...


--------------------
_ MIEJSCE NA TWOJĄ REKLAMĘ _
Go to the top of the page
 
+Quote Post
pavel
post Fri, 21 Mar 2008 - 00:57
Post #8


Moderator
Dołączył: Sat, 19 April 2003
Skąd: Kwidzyn/Grudziądz






CYTAT(isildur @ Thu, 20 Mar 2008 - 21:13) *
Miedzy kolektorem a glowica jest metalowa uszczelka .
jak jej nie wymienisz moze cieknac . to czesty przypadek .


a co tam ma niby cieknąć? kolego nie pisz takich bzdur jeżeli niezabardzo rozumiesz temat. I co ma do rzeczy uszczelka miedzy głowicą a kolektorem wydechowym podczas wymiany turbiny w A4?


--------------------
zaciski hamulcowe BREMBO-renowacja-lakierowanie proszkowe-adaptery do zacisków BREMBO-serwis rajdowy RPP/RSMP/GSMP
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Maxiii
post Sat, 22 Mar 2008 - 17:46
Post #9


User
Dołączył: Fri, 22 February 2008






powiedzcie jeszcze, oryginalne turbo jest firmy Audi tak? Ja mam na oku nowe firmy KKK, co o tym sadzicie?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Kunio
post Sat, 22 Mar 2008 - 18:20
Post #10


Forum Killer
Dołączył: Sat, 13 August 2005
Skąd: WA






A gdzie masz na niej napisane ze to Audi? biggrin.gif Ty masz KKK właśnie LOL
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Maxiii
post Sat, 22 Mar 2008 - 20:22
Post #11


User
Dołączył: Fri, 22 February 2008






Kunio, nie wiem co jest napisane na turbie bo go nigdy nie odkręcałem i jestem zielony w tym temacie dlatego pytam jakiej firmy jest oryginalnie montowane turbo w tym aucie.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Maxiii
post Sun, 23 Mar 2008 - 17:52
Post #12


User
Dołączył: Fri, 22 February 2008






noi stało się, wczoraj wieczorem wracałem z zakupów noi puscił spaw katalozatora od strony turba. Powiedzcie czy moge tak pojechać do mechanika, chyba nic sie nie powinno stać, poprostu spaliny nie przechodza przez układ wydechowy w tym i przez katalizator czego wynikiem jest hałas, tylko skąd ten dym, bo troche kopci z tamtąd jakby spalonym olejem więc nie wiem czy czasami oleju mi nie bierze. we wtorek po świętach jade do mechanika wymienić i kata i turbo do turbine niedługo też trafi. Aha, powiedzcie mi, jak zamawiam Turbo KKK to razem z nim powinienem dostac wszystkie potrzebne uszczelki?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dżordżyk
post Sun, 23 Mar 2008 - 19:04
Post #13


Forum Homee
Dołączył: Thu, 29 March 2007
Skąd: Tarnowskie Góry-Sląskie






CYTAT(mammoth @ Fri, 21 Mar 2008 - 00:29) *
4 od strony DP

Dla ścisłości od Kata (Dp) są 3 nakrętki.

Jeśli tego nigdy nie robiłeś i nie masz dobrych narzędzi(kluczy) to problemem może być samo odkręcenie katalizatora. Dostęp tam jest nieciekawy. Nie wiem jak w A6, bo jest nieco większe ale w A4; B5 jest bardzo mało miejsca.
Z dziurawym Katem(Dp) możesz jechać tak długo, aż ktoś nie zadzwoni na policje i cię miśki nie zatrzymają.
Poza tym nic się nie stanie. Tutaj masz małą ściągawke. Na zdjęciach są widoczne numery części które będziesz potrzebował.
A napewno będziesz potrzebował:
-nowe śruby do przykręcenia turbiny
-nowe nakrętki od Kata/jeśli przy nowej turbinie nie będzie szpilek to i szpliki
-uszczelke między kolektor-turbo
-uszczelke od Kata
-być może nowy oring na wąż wodny
-uszczelke na spływ oleju, której nie ma na zdjęciu






--------------------
Audi 20V Turbo Quattro
Go to the top of the page
 
+Quote Post
pavel
post Sun, 23 Mar 2008 - 19:51
Post #14


Moderator
Dołączył: Sat, 19 April 2003
Skąd: Kwidzyn/Grudziądz






CYTAT(dżordżyk @ Sun, 23 Mar 2008 - 19:04) *
Z dziurawym Katem(Dp) możesz jechać tak długo, aż ktoś nie zadzwoni na policje i cię miśki nie zatrzymają.


Przy jeździe ogniem jest poważne niebezpieczeństwo pożaru.


--------------------
zaciski hamulcowe BREMBO-renowacja-lakierowanie proszkowe-adaptery do zacisków BREMBO-serwis rajdowy RPP/RSMP/GSMP
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Maxiii
post Sun, 23 Mar 2008 - 22:16
Post #15


User
Dołączył: Fri, 22 February 2008






dzięki dżordżyk, czyli przy spokojnej jeździe nic nie powinno się stać i jutro moge spokojnie jechac do pracy, jakies 4km tak? we wtorek po świetach jade do mechanika. Tylko powiedzcie dlaczego tak kopci z tego pęknięcia?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
pavel
post Sun, 23 Mar 2008 - 22:26
Post #16


Moderator
Dołączył: Sat, 19 April 2003
Skąd: Kwidzyn/Grudziądz






Z samego pęknięcia nic nie kopci. Gorące spaliny z pęknięcia zioną w strone jakiegos osprzętu, wózka, przekładni kierowniczej lub bloku, a tam zawsze jest jakis brud zmieszany z olejem i to właśnie to kopci


--------------------
zaciski hamulcowe BREMBO-renowacja-lakierowanie proszkowe-adaptery do zacisków BREMBO-serwis rajdowy RPP/RSMP/GSMP
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Maxiii
post Mon, 24 Mar 2008 - 16:30
Post #17


User
Dołączył: Fri, 22 February 2008






mała aktualizacja, dzisiaj chciałem pojechać do pracy i silnik wogole nie chce zapalić. Dziwnie kręci, jakby miał zatkany dopływ powietrza lub odpływ spalin, chyba to drugie bo mógł sie katalizator wysypać i zatkac wydech, jak myślicie?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Zoltar
post Tue, 25 Mar 2008 - 17:04
Post #18


Forum Homee
Dołączył: Wed, 23 July 2003
Skąd: Gdańsk






Przecież masz ujście spalin przed katem, więc bariery stanowić nie może
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Maxiii
post Tue, 25 Mar 2008 - 21:28
Post #19


User
Dołączył: Fri, 22 February 2008






udalo mi sie uruchomic silnik, ale radio wyswietla safe wiec mam tryb awaryjny, powiedzcie, czy po wymiania kata, turba i sondy lambda komputer wylaczy tryb awaryjny czy jednak bedzie potrzeba podlaczenia pod komputer zeby skasowac błedy?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
staszek 1
post Wed, 26 Mar 2008 - 15:09
Post #20


Forum Killer
Dołączył: Wed, 08 December 2004
Skąd: zakopane






save na radiu ma tyle z trybem awaryjnym co pokretlo tuning na adapterze z z twoim silnikiem , podepnij vag-a i zobaczysz jakie masz bledy , a save pojawilo co sie na radiu bo odpioles aku albo padl i nie bylo pradu, i zanim cos wymienisz to podepnik auto pod kompa bo sie okaze ze masz jakas pierdole do wymiany a nie pol osprzetu silnika


--------------------
evo VI
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
 

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Sunday, 20 April 2014 - 05:38