![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Fri, 22 November 2002 Skąd: PŁOCK ![]() |
CYTAT("KJO":2yzkwazj) CYTAT("Lars":2yzkwazj) Jeżeli chodzi o mandat wg licznika w radiowozie to można to łatwo podważyć... po prostu nie zgadzasz się ze wskazaniem i w 99% dostaniesz pouczenie, gdyż w sądzie grodzkim wygramy sprawę bez problemu. Tak wykładają prawo w Łodzi na UŁ... Jasne, ale jeśli cię złapią jak jedziesz 100km/h przy ograniczeniu do 50 km/h to na błąd pomiaru ich nie weźmiesz. CYTAT Kiedys facet jadacy w cywilnym stroju wlaczyl syrene, byl to opel vectra, zwolnilem on zrownal sie ze mna i wydziera sie "jak pan jezdi, prosze zjechac na pobocze jestem policjantem" pomachalem mu reka i pojechalem. Po dojechaniu do domu zadzwonilem na 997 i powiedzialem ze ktos w cywilnym stroju z syrena chcial mnie zatrzymac-powiedzieli ze w Płocku nie ma vectry policyjnej i musil to byc nie z Plocka samochod i zebym sie nie przejmowac No i słusznie zrobiłeś ! Nie ma obowiązku zatrzymywania się do kontroli jeśli policjant jedzie nieoznakowanym wózkiem i jest po cywilu! Trzeba tylko zgłosić to na 997. no chyba ze mu wmowi |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Rookie Dołączył: Tue, 02 September 2003 ![]() |
CYTAT("KJO":2z8eodf7) Jasne, ale jeśli cię złapią jak jedziesz 100km/h przy ograniczeniu do 50 km/h to na błąd pomiaru ich nie weźmiesz.
No nie zgodzę się. Każdy adwokat Cię z tego wybroni, ponieważ nie ma dowodu popełnienia winy a słowa policjanta NIE WYSTARCZĄ do oskarżania! Musiałby to być licznik w stylu tych, jakie są w ciężarówkach lub autobusach - z tachografem... Ten przepis to taka namiastka tego, co jest w UE. W Niemczech każdy radiowóz ma tachograf i wtedy masz czarno na białym popełnione wykroczenie. W Polsce jesze nie... Mówię to z doświadczenia - złapali mnie tak w Łodzi. Ograniczenie 70, ja jechałem w nocy ok. 110, zatrzymali mnie, powiedzieli, że jechalem 100... Powiedziałem, że gadają głupoty i zadzwoniłem po dyżurnego ruchu - każdemu z nas przysługuje prawo wezwania takiej osoby. Czekaliśmy - w tym czasie przyjechał mój znajomy prawnik ale okazało się, że niepotrzebie... dyżurny był kumaty i kazał mnie tylko pouczyć... Nadmienię, że do domu wracałem 50 km/h - tak dla pewności... -------------------- "We live for the fight..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sun, 27 April 2003 Skąd: wawa ![]() |
Wszystko da się załatwić ale policjantów jest w radiowozie dwóch więc są dwa zeznania przeciwko twojemu. Oczywiście dobry prawnik może zdziałać cuda
EOT bo się OT lekki zrobił -------------------- Bemowo IX 2005 --> ET 17.108 i jakimś cudem 7 miejsce w mini
.:: http://www.fiatpunto.org ::. IKP Racing TEAM |
|
|
![]()
|
|
![]() Rookie Dołączył: Tue, 02 September 2003 ![]() |
Masz rację, że prawnk zdziała cuda, ale...
Popełniłeś wykroczenie, którego udowodnienie jest niemożliwe... sądy grodzkie nie pozwolą sobie na orzeczenie Twojej winy nawet na podstawie zeznania 2 policjantów, ponieważ każda wyższa instancja anuluje ten wyrok a wtedy masz prawo do oskarżenia policji o pomówienie, co automatycznie wygrywasz... Nie ma nigdzie prawa zezwalającego na orzeczenie w takim przypadku Twojej winy na podstawie oświadczenia dwóch funkcjonariuszy... Jeśli bardzo Wam zależy, to pogadam w przyszłym tygodniu z prawnikiem i przedstwię Wam całą sprawę z autorytatywnego punktu widzenia... -------------------- "We live for the fight..."
|
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Mon, 28 October 2002 ![]() |
Co do gaśnicy to jet to na tej samej zasadzie jak z "suszarką", oni nie mogą sprawdzić czy gaśnica jest sprawna bo nie przeszli odpowiedniego szkolenia i musieli by wezwać strarzaków, a tego raczej nie będą robić, jest to dobry pretekst jak chcesz się troche podrażnić z nimi
|
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Thu, 14 November 2002 Skąd: Poznan ![]() |
tak OT
wyroku sie nie anuluje sądy są bardzo cięte na młodych kierowców wiadomo dlaczego oświdczenie funkcjonariusza publicznego i poparcie tego zeznania przez drugiego jest bardzo mocnym dowodem wiec lepiej bym uważał z tą pewnością po drugie między tym co się wykłada na uniwerku a tym jak to w rzeczywistości wyglada jest dość znaczna różnica no i to co jest dośc znaczące dla większości ludzi tutaj - jeżeli ktos już miał sprawe w sądzie z udziałem adwokata lub radcy prawnego dobrze wie ze wygrać sprawe nie znaczy zapłacić mniej -------------------- West McLaren Mercedes Fan Club
http://www.mclarenfans.org/ <- umarł szef zebrał kase i uciekł na madagaskar rofl |
|
|
![]()
|
|
don padre Dołączył: Thu, 18 September 2003 Skąd: officially Boat. ![]() |
hi, hi
no pewnie, że możemy wygrać z państwem (jego organem administracyjnym - policją) przed sądzem grodzkim, czy jakimkolwiek innym. Jest szansa, że dostaniemy odszkodowanie w wysokości 1000zł. co w zależności od miasta daje pewnie z pół roku opłaty sieciówki. I przez najbliższych parę lat w rodzimym mieście w samochodzie tylko jako pasażer, bo panowie policjanci raczej takiej zniewagi nie darują... -------------------- Giulia/i3/S40/e36
'Who controls the past controls the future. Who controls the present controls the past'. |
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Wed, 23 July 2003 Skąd: Warszawa ![]() |
Wdawanie się w dyskusje z niebieskimi nie ma sensu. Wychodzę z założenia, ze jeśli łamię przepisy to robię to świadomie z pełnymi tego konsekwencjami. Dwa przykłady, wpadam do miasta w ciągu dnia, 140km/h bo mnie zdenerwował pełzający Polonez. Brawura-efekt?Krzaki, suszarka, skrucha, 500, 10pkt, nie ma gadki, nie ma pomiłuj. Na twarzy policmajstra wypisana rządza mordu. Drugi przypadek, to samo, wjazd do miasta, noc, 140km/h, suszarka, stop. "Wie Pan za co? Tak za szybko. Wie Pan Panie władzo, późno, długa droga, dom już blisko. Do widzenia, proszę wolniej". Wszystko zależy od ludzi. Od nas i od nich. Jak będą chcieli to zawsze wlepią mandat. Nie chcesz nie przyjmuj, ja wolę mandat jeżeli jest słusznie wystawiony. Nie będę cudował że jechałem 60 gdy było 140. Przypadek TT mówi o czymś innym. O skierowaniu wozu na badanie tech. gdyż komuś się coś wydaje. Niestety w przypadku prawidłowego wydechu TT poniósł koszty badania, a tak być nie powinno. Bądźmy szczerzy, takich przypadków jest jednak nie wiele. Rozśmieszyła mnie trochę dyskusja o gaśnicy. Posiadam ją nie dla przepisu, ale dla bezpieczeństwa. Innym, którzy posiadają samochody z niesamowicie wykręconymi silnikami, polecam jej sprawdzenie. Swego czasu na Trasie toruńskiej płonoł samochód. Inni kierowcy zatrzymywali się by pomóc. Wóz spłonął ponieważ zadziałała dopiero czwarta gaśnica.
Sorki za dłużyznę. IMHO Temat się raczej wyczerpał -------------------- "Silnik musi coś palić, jak nie paliwo to zawory"
|
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Tue, 15 April 2003 Skąd: Sierpc ![]() |
mam takie małe pytanie jesli jade samochodem ze zbyt duza predkoscia i zatrzymuje mnie policjant jadacy za mna oznakowanym samochodem bez kamery,czy ma prawo wlepic mi mandat nie maja nigdzie zapisanego mojego przekroczenia predkosci.pytam sie bo zdarzyło mi sie cos takiego jednak nie wdawałem sie w dyskusje bo mi sie troche spieszyło tylko dałem na koniaczka i szybko odjechałem.
|
|
|
![]()
|
|
Może
-------------------- "Silnik musi coś palić, jak nie paliwo to zawory"
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Wed, 02 April 2003 Skąd: Warszawa - Rakowiec ![]() |
Nie może
-------------------- Proud Member Of StreetShadows.pl TEAM
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Fri, 18 October 2002 Skąd: Warszawa ![]() |
CYTAT("MR_X":28ciyhl1) mam takie małe pytanie jesli jade samochodem ze zbyt duza predkoscia i zatrzymuje mnie policjant jadacy za mna oznakowanym samochodem bez kamery,czy ma prawo wlepic mi mandat nie maja nigdzie zapisanego mojego przekroczenia predkosci.pytam sie bo zdarzyło mi sie cos takiego jednak nie wdawałem sie w dyskusje bo mi sie troche spieszyło tylko dałem na koniaczka i szybko odjechałem.
niemoze, mialem kiedys analogiczna sytuacje i sam gliniarz powiedzial, ze nie moge mnie ukarac ale jak nastepnym razem sie spotkamy to nie bedzie litosci -------------------- 2:05.534 Tor Poznań - zwykłe Combo na SP9000
2:26.273 - seria Combo 1.3CDTI następnym razem testuję Vivaro 1.9 |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sun, 27 April 2003 Skąd: wawa ![]() |
CYTAT("MR_X":2t9o3o8y) mam takie małe pytanie jesli jade samochodem ze zbyt duza predkoscia i zatrzymuje mnie policjant jadacy za mna oznakowanym samochodem bez kamery,czy ma prawo wlepic mi mandat nie maja nigdzie zapisanego mojego przekroczenia predkosci.pytam sie bo zdarzyło mi sie cos takiego jednak nie wdawałem sie w dyskusje bo mi sie troche spieszyło tylko dałem na koniaczka i szybko odjechałem.
Może jak najbardziej -------------------- Bemowo IX 2005 --> ET 17.108 i jakimś cudem 7 miejsce w mini
.:: http://www.fiatpunto.org ::. IKP Racing TEAM |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Wed, 02 July 2003 Skąd: Warszawa ![]() |
A wlasnie ze moze, na podstawie przyblizonych wskazan swojego predkosciomierza... kiedys to dokladnie wyjasnialem ze znajomym gliniakiem... wewnetrzny przepis mowi im tyle, ze w takich przypadkach moga sie przyczepic, jezeli przekroczenie predkosci bylo znaczne, tzn. nie wlepia Ci mandatu, jak jechales 70 km/h na 60tce, ale jak musieli sie rozpedzic do 140 km/h, zeby Cie dogonic, to ich predkosciomierz wystarczy...
-------------------- BMW 323 TI
Byly: AC Schnitzer S3 E34 (240 HP) Ford Sierra RS Cosworth 2WD (270 HP) Suzuki Swift GTI MKIII |
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Tue, 15 April 2003 Skąd: Sierpc ![]() |
no to juz pojecia nie ma kogo mam tu słuchac.ogranicenie było do 60 ja jechałem troche ponad 120.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Fri, 18 October 2002 Skąd: Warszawa ![]() |
CYTAT("panfil":21fm91nf) jak jechales 70 km/h na 60tce, ale jak musieli sie rozpedzic do 140 km/h, zeby Cie dogonic, to ich predkosciomierz wystarczy...
Skoro przy 140 go doganiają to znaczy, że musiał jechać wolniej -------------------- whatever
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Wed, 02 July 2003 Skąd: Warszawa ![]() |
cos w tym jest, mozna uzyc takiego argumentu w rozmowie z Panami Policjantami, moze ich to rozbawi na tyle, ze nie wlepia mandatu
-------------------- BMW 323 TI
Byly: AC Schnitzer S3 E34 (240 HP) Ford Sierra RS Cosworth 2WD (270 HP) Suzuki Swift GTI MKIII |
|
|
![]()
|
|
CYTAT("Molako":19gphoqd) Nie może
To z innej beczki. Czy na Grocie gdzie jest ogr. do 80 może wpakować Ci mandat jeżeli jedziesz 70? Dla ułatwienia dodam, że również może. -------------------- "Silnik musi coś palić, jak nie paliwo to zawory"
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Fri, 18 October 2002 Skąd: Warszawa ![]() |
mozesz rozwinac?
-------------------- 2:05.534 Tor Poznań - zwykłe Combo na SP9000
2:26.273 - seria Combo 1.3CDTI następnym razem testuję Vivaro 1.9 |
|
|
![]()
|
|
CYTAT("REN":27ztmlzx) mozesz rozwinac?
Jasne. Chodzi mi o sytuację gdy na drodze jest np. gołoledź i wszyscy zgodnie ze zdrowym rozsądkiem utrzymują prędkość powiedzmy 40, a ktoś leci sobie np. 60. Dostanie za niedostosowanie prędkości do warunków jazdy. Generalnie chodzi mi o teoretycznie martwe lub rzadko stosowane przepisy Wszystko jest kwestią interpretacji. Na upartego można dostać za otwarcie drzwi samochodu w nieodpowiednim miejscu i nieodpowiedniej chili. Wracając do prędkości nigdy nie zdarzyło mi się by zatrzymano mnie za przekroczenie prędkości o 10km/h. Raz gdy mnie zatrzymali miałem okazję patrzeć ja gliniarz strzelał z suszarki i nie reagował na przekroczenia rzędu 10 do 20km. Tyle że to wszystko teoria, a życie sobie. Gdyby chcieli egzekwować wszystkie przepisy, mało kto by jeździł lewym pasem. -------------------- "Silnik musi coś palić, jak nie paliwo to zawory"
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Thursday, 26 June 2025 - 01:44 |