Shoutbox 0 nowych PW 

12 Stron V  « < 6 7 8 9 10 > »   
Reply to this topicStart new topic
> jaka odma zamknieta czy otwarta
RAFEEK
post Mon, 16 Nov 2009 - 19:13
Post #141

User

Hmmm jedyne co moge odpowiedziec to to iz tak mi zrobili...i zalali motulem 15w50...a chyba za gesty jest...
I nie robil tego jakis kurcze laik...tylko GRABOWSKI...wiec co ja mam wam powiedziec...tak mi zrobil i tak mam...pomocy...
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Mon, 16 Nov 2009 - 19:13
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
RAFEEK
post Tue, 17 Nov 2009 - 19:47
Post #142

User

moge liczyc na pomoc?

+Quote Post
Bogdan9999
post Wed, 18 Nov 2009 - 01:46
Post #143

Forum Killer

Moim zdaniem tak nie powinno byś bo to mija sie z celem dawania filtra powietrza jak cały syf może wciągać tym przewodem zaślep to i zobacz co sie dzieje. Jak będzie ok to przyinwestuj w oil cap tank. A jeśli dalej będzie pił olej zaczniesz kombinować z zwężka w przewodzie od odmy aby zmniejszyć silę ssania. Pozdrawiam

--------------------
Probe 2.2 TURBO GT

+Quote Post
RAFEEK
post Wed, 18 Nov 2009 - 07:39
Post #144

User

Boje sie tak zrobic, bo na 99% wypluje mi wtedy bagnetem albo cosi innego.Tam sie robi jakies dziwne podcisnienie albo coc...jak mialem wezyk od odmy o zmniejszonej srednicy ( lekko zgiety ) to plul niemilosiernir bagnetem...

+Quote Post
Bogdan9999
post Wed, 18 Nov 2009 - 19:37
Post #145

Forum Killer

Jesli nie zrobisz tak jak ci mówie to nie jestem stanie ci pomóc.

--------------------
Probe 2.2 TURBO GT

+Quote Post
RAFEEK
post Wed, 18 Nov 2009 - 20:39
Post #146

User

znaczy c ma dokladnie zrobic...??
mialem juz zwezke i walilo bagnetem...
a moze catch tanka ze spustem do miski olejowej??

+Quote Post
GMS.
post Wed, 18 Nov 2009 - 21:25
Post #147

Forum Killer

też to miałem na myśli że powinno pomóc catch tank ze spływem do miski ale jak wali bagnetem miarki to może być kicha....

+Quote Post
Bogdan9999
post Wed, 18 Nov 2009 - 21:29
Post #148

Forum Killer

Wieć nie dawaj zwężki tylko wywal trujnik i podepnij bez tego i zobacz co wtedy sie dzieje. A przedewszystkim to zobacz co jest pod pokrywą zaworó czy tam wszystko od odmy jest ok. I jeszcze jedno obok odmy jest 2 przewód do czego on idzie ?

--------------------
Probe 2.2 TURBO GT

+Quote Post
RAFEEK
post Thu, 19 Nov 2009 - 10:06
Post #149

User

MOge wywalic trojnik...boje sie tylko ze turbina na przechylach zassa mi caly olej
Rozebrac i zobaczyc czy nie ma gdzies jakiegos babola , jak rozumiem...ten 2 waz pozostalosc po lpg...

+Quote Post
RAFEEK
post Fri, 20 Nov 2009 - 15:17
Post #150

User

Jak na razie cisza....chyba jestem za splywem do miski...
Putanie..czy jak powieksze waz od odmy to ze zwrostem srednicy bedzie wiecej plul? czy tez moze odwrotnie cisnienie bedzie mniejsze i bedzie mniej...?
Bagnet mi wywala jak mam np zgieeta odme...i zassie odma, waz jest pelen oleju wiec troszke wywali bagnetem...moze powiekszyc jak pisalem wyzej ta dziure do weza od odmy?

+Quote Post
Brevis
post Thu, 26 Nov 2009 - 22:32
Post #151

User

Przeczytawszy cały topić i kurcze ciężko wybrać jedyny słuszny kierunek działania ..... co prawda w moim Stilo jtd do tego momentu wszytko jeżeli chodzi o odpowietrzenie sprawowało sie dobrze ...przelot 270 tys ... to teraz mam problem .... oryginalnie odma skrzyni korbowej w tych silnikach wpada do pokrywy zaworów a z dalej do rurki przeplywka turbo ..... w tym tez wężu jest także odprowadzenie nagromadzonego oleju do odstojnika .....

Jednak ostatnia zmiana dmuchawki ... pociągnęła za sobą zmianę tej opcji .... musiałem połączyć zastosować otwarta odmę przez tanka puszczona pod samochód ... smrod jest ... ale to nie kwestia problemowa ... z calej dyskusji wynika , ze niektóre motory nie lubią takiego moda ...inaczej lubią mieć podciśnienie w odpowietrzeniu odmy .... jak na razie jakiś złych objawów nie zauważyłem ///

Macie jakieś doświadczenie z klekotami ..?

--------------------
Fiut na rope

+Quote Post
bajcik
post Fri, 27 Nov 2009 - 10:51
Post #152

Super User

podejrzewam że wszystkie silniki lubią mieć podciśnienie w skrzyni korbowej bo:

- zmniejsza to szanse wycieków, bo raczej zassie powietrze przez szczeline niż wypchnie olej
- ułatwia odparowanie benzyny z oleju (tej zmytej z gładzi cylindrów) lub wody
- mniejsze opory rzadszego powietrza wink.gif Ale nie wiem czy ma to mierzalne znaczenie.

--------------------

+Quote Post
jemiol7
post Sat, 28 Nov 2009 - 15:21
Post #153

Frequent User

Czy w przypadku otwartej odmy, zmniejszenie średnicy na wężu (montaż catch tanka z króćcami o średnicy otworu 10 mm) może mieć jakiś negatywny wpływ? Czy nie spowoduje to zwiększenia ciśnienia w skrzyni korbowej i nie będzie wywalało uszczelek? Silnik 2.0 16v ABF turbo - ostro wali z odmy. Z góry dzięki za odpowiedź, pozdrawiam.

--------------------
IBIZA 2.0 16V TURBO --> 380 KM 404 NM

+Quote Post
_evolution
post Sat, 28 Nov 2009 - 17:13
Post #154

Super User

jemiol7 im wieksza srednica tym lepsza te 10 jest bardzo malym kroccem biorac wymiar fabrycznej odmy, z tym ze abf ma fabryczna fajna i ze nie powinien rzucac oliwa z odmy bez catchtanka nawet przy 1,5 bara... moze diabli zabrali pierscienie???

+Quote Post
jemiol7
post Sat, 28 Nov 2009 - 18:13
Post #155

Frequent User

Kupiłem catch tanka i tam średnica wewnętrzna króćców wynosi 6mm. Dorobiłem "customowe" o śr. wewn. 10 mm, przelece je jeszcze wiertłem 12. A co do pierścieni, to nie wykluczam opcji że się kończą, na wiosnę planuje rozbiórkę silnika. Zobaczę ile oleju się będzie gromadziło w catch tanku, da mi to jakiś "podgląd" na ich stan. Pozdr.

--------------------
IBIZA 2.0 16V TURBO --> 380 KM 404 NM

+Quote Post
Jacek1
post Sun, 28 Feb 2010 - 09:21
Post #156

Forum Killer

Woczoraj, po kilku miesiącach, zajrzałem do swojego oil catch tank'a. Wylało się z niego ok. ćwierć litra jakiegoś płynu. I tutaj uwaga dla zwolenników spływu do miski: jakbyście zobaczyli to co się z tego wylało napewno nie chcielibyście żeby to trafiło do waszego obiegu oleju. W żadnym przypadku nie przypominało to oleju tylko brudną wodę. Ja zawsze myslałem, że to co zbiera się w catch tanku jest gęste i przypomina bardziej smołę a tu się okazało, że tyo jest bardzo rzadkie. Czy to normalne?

Ja mam u siebie dwie odmy w głowicy (dokładnie w pokrywie). Oryginalnie jedna podłączona była do dolotu przed przepustnicą, druga do kolektora ssącego już za przepustnicą. Ja połączyłem je razem w trójnik i potem jedną rurką idą do catch tanka, na którym założony jest filterek. Otwory w dolocie i kolektorze są zaślepione oczywiście. Czy to dobre rozwiązanie?

--------------------
MG ZS 180

+Quote Post
LuiG
post Sun, 28 Feb 2010 - 11:44
Post #157

Uno Racing

Też się z niczym innym nie spotkałem jak z brudną tłustą wodą, żeby to był naprawdę olej to musiało by chyba komuś dziure w tłoku wywalić albo musiałby być bardzo zmęczony silnik.

--------------------
Be smart, drive safe, stay legal.

+Quote Post
!markos
post Sun, 28 Feb 2010 - 12:40
Post #158

prawie jak integra

przy takim podlaczeniu odpowietrzenia bloku jak u mnie puszka dostaje 0.5l OLEJU po 300km jazdy. to kwestia marnej lokalizacji otworow w bloku - sa w kanalach, ktorymi olej splywa z glowicy ph34r.gif tak wiec nie musi to byc wina nieszczelnego silnika. swoja droga bede cos z tym musial zrobic, bo nieco denerwujaca jest koniecznosc dolewania oleju i oprozniania puszki po paru godzinach jazdy angry.gif

+Quote Post
Jacek1
post Sun, 28 Feb 2010 - 12:42
Post #159

Forum Killer

A mi nie daje spokoju jeszcze jedna rzecz: nie mogę znaleźć odmy w bloku mojego silnika. Nawet jak był wyjęty oglądałem go ze wszystkich stron... nie ma... Czy to możliwe żeby w bloku nie było odmy? Za to w głowicy są dwie... ciekawe po co?

--------------------
MG ZS 180

+Quote Post
LuiG
post Sun, 28 Feb 2010 - 13:38
Post #160

Uno Racing

CYTAT(Jacek1 @ Sun, 28 Feb 2010 - 12:42) *
A mi nie daje spokoju jeszcze jedna rzecz: nie mogę znaleźć odmy w bloku mojego silnika. Nawet jak był wyjęty oglądałem go ze wszystkich stron... nie ma... Czy to możliwe żeby w bloku nie było odmy? Za to w głowicy są dwie... ciekawe po co?

Nie zawsze musi być bezpośrednio w bloku, fiat FIRE też ma np. przez glowice, a w sohc w bloku, i w obu miałem samą brudną wodę.

W przypadku !markosa to można by pomyśleć o powrocie do miski rolleyes.gif

--------------------
Be smart, drive safe, stay legal.

+Quote Post

12 Stron V  « < 6 7 8 9 10 > » 
Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Tuesday, 08 July 2025 - 12:56