![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Wed, 18 December 2002 ![]() |
CYTAT("Azrael":3wxjdayj) Może po prostu TWS to taka dobra oliwa...
TWS i RS wolno sie brudza nawet w silnikach turbo. Taki Mobil 1 5w50 juz po kilkuset km robi sie czarny. Jedni twierdza ze ciemny olej jest zly - bo zpracowany. Inni ze dobry - bo jak jest czarny, to znaczy ze dobrze syf wymywa. Prawda jest pewnie jak zawsze gdzies po srodku |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() I live here ! Dołączył: Mon, 04 November 2002 Skąd: Bydgoszcz ![]() |
Ja uzywam Valvoline Racing 10W60 i jest very ok,a dotego tani.
-------------------- Evo IX 545KM/689,W215 63AMG,Delta HPE HF Evo500,W245 Sport,W166 D6S, 635csi,Ritmo 130TC Abarth
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Sun, 15 June 2003 Skąd: Warszawa ![]() |
Ja już też zostałem do niego przekonany. I mam adres gdzie kupić w W-wie więc jestem happy
-------------------- WORKSHOP
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Sun, 20 October 2002 Skąd: Wuwua ![]() |
co do kolorystyki to moj olej na cieplym silniku jest ciemny a na zimnym jest przezroczysty... no moze taki jak w bance ;D a co do temperatury to po 20-30 minutowym napieprzaniu w cifika jak sie zatrzymalem i wyjalem bagnet to olej mial bezmala konsystencje wody a przy normalnym uzytkowany jest w miare gesty.
I mam jescze takie pytanko jak otwieram korek od wlewu oleju i powacham to wydaje mi sie ze zalatuje mi benzynka ???? Co to znaczy ???? -------------------- Byl Cif Teraz Jest Golfina SOHC 8v 1.4 60KM ...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Thu, 03 July 2003 Skąd: Warszawa ![]() |
CYTAT("RobeQ":1eon4dh4) I mam jescze takie pytanko jak otwieram korek od wlewu oleju i powacham to wydaje mi sie ze zalatuje mi benzynka ???? Co to znaczy ????
Paliwo w oleju? Jeżeli tak jest rzeczywiście to nie za dobrze, ale jeżeli duzo jeździsz w bardzo krótkich trasach po mieście to niestety nieuniknione. -------------------- Jakub "Azrael" Zawiła-Niedźwiecki
|
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Thu, 23 January 2003 Skąd: Wawa ![]() |
Robeq ja mam Vteca, i jeżdże tylko na Castrol TWS, 10W60 i pomimo iz oznaczenia ma takie same jak RS czuć i widaćsporą różnice
|
|
|
![]()
|
|
CYTAT("Azrael":8747px0p) CYTAT("RobeQ":8747px0p) I mam jescze takie pytanko jak otwieram korek od wlewu oleju i powacham to wydaje mi sie ze zalatuje mi benzynka ???? Co to znaczy ???? Paliwo w oleju? Jeżeli tak jest rzeczywiście to nie za dobrze, ale jeżeli duzo jeździsz w bardzo krótkich trasach po mieście to niestety nieuniknione. Jezdze na krotkich trasach czasami nawet na bardzo krotkich, ale po takich dojazdach nigdy nie sprawdzalem oliwy. ostatnio mnie naszlo jak robilem dolewke zeby poniuchac tu i tam i wyczulem benzynke(bylo to po zrobieniu jakis 50km). Czego to jest wina ???? wiem ze silnik zalewa mi sie benzynka bo mam lambde walnieta ale jakos tego nie moge powiazac z tym zapachem benzyny. to wina uszczelniaczy ???? Te wymienialem natomiast jakies 11tys km temu. PLIZ ROZWIN TEMAT -------------------- Byl Cif Teraz Jest Golfina SOHC 8v 1.4 60KM ...
|
|
|
![]()
|
|
CYTAT("Micho":2ftv4rk8) Robeq ja mam Vteca, i jeżdże tylko na Castrol TWS, 10W60 i pomimo iz oznaczenia ma takie same jak RS czuć i widaćsporą różnice
Gdzie dostane takiego TWS'a ???? Za ile i czy nie mozna taniej wymiana oliwki zbliza mi sie wielkimi krokami i musze to uczynic do srody bo smigam w trase -------------------- Byl Cif Teraz Jest Golfina SOHC 8v 1.4 60KM ...
|
|
|
![]()
|
|
Np. na Przeworskiej u dealera Castrola, ewentualnie w ASO Toyoty lub BMW. Cena jest dośc chora coś takiego jak SLX.
-------------------- Jakub "Azrael" Zawiła-Niedźwiecki
|
|
|
![]()
|
|
CYTAT("Azrael":1yhvwf7j) Np. na Przeworskiej u dealera Castrola, ewentualnie w ASO Toyoty lub BMW. Cena jest dośc chora coś takiego jak SLX.
A czy mozesz pociagnac temat spalin w oleju ???? -------------------- Byl Cif Teraz Jest Golfina SOHC 8v 1.4 60KM ...
|
|
|
![]()
|
|
Spalin????? A ja pisałem coś o spalinach? Pisałem o paliwie. Temat wielokrotnie wąłkowany w sieci - auta jeżdżące na krótkich miejskich trasach wymagają częstrzych zmian z powodu rozcieńczania oleju przez paliwo. Oczywiście zwykle zjawisko jest pomijalne ale w niektórych silnikach się nasila - silniki VW bodajże miały z tym poważny problem.
-------------------- Jakub "Azrael" Zawiła-Niedźwiecki
|
|
|
![]()
|
|
CYTAT("Azrael":1g5frhhe) CYTAT("RobeQ":1g5frhhe) I mam jescze takie pytanko jak otwieram korek od wlewu oleju i powacham to wydaje mi sie ze zalatuje mi benzynka ???? Co to znaczy ???? Paliwo w oleju? Jeżeli tak jest rzeczywiście to nie za dobrze, ale jeżeli duzo jeździsz w bardzo krótkich trasach po mieście to niestety nieuniknione. Hmmm czy tym mozna tlumaczyc ze. Codziennie smigam do roboty kilometr razy 2wa bo wracam tez furka. Po jakims czasie olej sie rozciencza paliwem co jest spotegowane jeszcze zalewaniem sie mojego silniczka paliwem i jako ze mam zadszy olej to mi ten olej sie spala/wylatuje jakos z silnika ???? Zawsze jak doleje oliwki to przez jakis czas nie ubedzie ani krople a pozniej bach i 1/3 bagnetu nie mam a jak doleje to znowu nie znika????? Nie ubywa wiele bo na 10000km palowania/ nie liczac dojazdow do pracy dolewam ~1litr -------------------- Byl Cif Teraz Jest Golfina SOHC 8v 1.4 60KM ...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Thu, 23 January 2003 Skąd: Wawa ![]() |
CYTAT("RobeQ":1ayixnbt) CYTAT("Micho":1ayixnbt) Robeq ja mam Vteca, i jeżdże tylko na Castrol TWS, 10W60 i pomimo iz oznaczenia ma takie same jak RS czuć i widaćsporą różnice Gdzie dostane takiego TWS'a ???? Za ile i czy nie mozna taniej wymiana oliwki zbliza mi sie wielkimi krokami i musze to uczynic do srody bo smigam w trase Forti ma promocje 49 PLN za litr i z tego co wiem to nigdzie taniej nie dostaniesz. W hurtowni kosztuje 53 |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Fri, 29 November 2002 Skąd: Pruszkow ![]() |
CYTAT("Micho":1xsi8xg9) CYTAT("RobeQ":1xsi8xg9) CYTAT("Micho":1xsi8xg9) Robeq ja mam Vteca, i jeżdże tylko na Castrol TWS, 10W60 i pomimo iz oznaczenia ma takie same jak RS czuć i widaćsporą różnice Gdzie dostane takiego TWS'a ???? Za ile i czy nie mozna taniej wymiana oliwki zbliza mi sie wielkimi krokami i musze to uczynic do srody bo smigam w trase Forti ma promocje 49 PLN za litr i z tego co wiem to nigdzie taniej nie dostaniesz. W hurtowni kosztuje 53 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
CYTAT("Marcin07":3mc0wreb) tylko ze jako produkt serwisowy dostepny byl lub nadal jest tylko w beczkach
To idź do dowolnego salonu Toyoty i nie opowiadaj więcej niesprawdzonych mitów :-) Dostępny jak najbardziej w opakowaniach 1litr. -------------------- Jakub "Azrael" Zawiła-Niedźwiecki
|
|
|
![]()
|
|
Dzisiaj zalalem Castrola RS'a (fajne ma opakowanie) moge powiedziec jedynie ze silnik na zimno ciszej pracuje i tak generalnie miekko. Zobaczymy czy silnik mi sie rozpadnie czy nie. Narazie po 200km palowania furki nie ubyla ani kropelka a konsystencji wody nawet po palowaniu nie ma wiec narazie jestem hepi. Zobaczymy co olej powie na nadchodzacy wyjazd i 8 godzin pracy pewnie non stop
-------------------- Byl Cif Teraz Jest Golfina SOHC 8v 1.4 60KM ...
|
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Thu, 20 March 2003 Skąd: W-wa Bemowo ![]() |
A ja nie polecam RS lub TWS'a niestety. Przej jakis czas jezdzilem na naich ale jak podnioslem cisnienie doladowania to sie zaczely jaja. Silnik zaczal brac olej. W wysokoch temperaturach znacznie spada lepkosc tego oleju. Sprawa sie uspokoila po dodaniu LiquiMoly ktory stabilizuje lepkosc oleju. Obecnie zrobilem eksperyment i zalalem silnik 10w-60 LiquiMoly, ale na doswiadczenia trzeba poczekac bo przebudowuje autko i stoi na kolkach. Probowalem tez Shella 10w-60 i jest troche lepszy po nagrzaniu niz TWS, ale tylko troche.
-------------------- ET 12,191 ET+RT 12,308
|
|
|
![]()
|
|
CYTAT("Azrael":200xmz7c) CYTAT("Marcin07":200xmz7c) tylko ze jako produkt serwisowy dostepny byl lub nadal jest tylko w beczkach To idź do dowolnego salonu Toyoty i nie opowiadaj więcej niesprawdzonych mitów Dostępny jak najbardziej w opakowaniach 1litr. NATOMIAST niech mi ktos wyjasni czemu w Japonii za najbardziej racingowe oleje (stosowane przez JUN, TOPSECRET itd) uwazane sa te rzadkie 0w30 i 0w20??? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
CYTAT("RobeQ":201yuofs) Dzisiaj zalalem Castrola RS'a (fajne ma opakowanie) moge powiedziec jedynie ze silnik na zimno ciszej pracuje i tak generalnie miekko. Zobaczymy czy silnik mi sie rozpadnie czy nie. Narazie po 200km palowania furki nie ubyla ani kropelka a konsystencji wody nawet po palowaniu nie ma wiec narazie jestem hepi. Zobaczymy co olej powie na nadchodzacy wyjazd i 8 godzin pracy pewnie non stop a czego sie spodziewasz??? A efekty oleju to ocenisz po 100 000 przebiegu ale wtedy sam nie bedziesz wiedzial czy to olej (Jaki???) Ci pierscienie zerzarl lub moze filtr stozkowy puszczajacy 2 garscie syfu/100 km
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Wed, 18 December 2002 Skąd: Olsztyn ![]() |
CYTAT("Marcin07":77fcs8l6) NATOMIAST niech mi ktos wyjasni czemu w Japonii za najbardziej racingowe oleje (stosowane przez JUN, TOPSECRET itd) uwazane sa te rzadkie 0w30 i 0w20???
A to ciekawe dlaczego NISMO sprzedaje 25W70, Trust 20W60, a HKS nic rzadszego niz 5 z przodu... (i sa to topowe naj naj naj oleje) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Monday, 07 July 2025 - 17:05 |