Shoutbox 0 nowych PW 

3 Stron V  < 1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic
> Seat Cordoba NitroKompressor, 13,44 ET
Thoruba
post Tue, 03 Jul 2007 - 09:44
Post #21

Frequent User

Jeszcze raz gratuluje wyniku i pracy wlozonej w samochod, naprawde budzi respekt.
Aha, Twoja Cupra zaznaczyla teren przy hotelu... =)

Ps. Az zdjecie sobie cykneliśmy =)
[url=http://thoruba.wrzuta.pl/obraz/vziAffSVFs/koe_093:dwzpawiv][/url:dwzpawiv]

--------------------
=pistons fly=
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Tue, 03 Jul 2007 - 09:44
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
TJung
post Tue, 03 Jul 2007 - 13:05
Post #22

Forum Clubber

CYTAT("olozwirski":25te8wea)
No w koncu opisales projekt, gratuluje. Jak myslisz ile hamownia wypluje?

Będę szczęśliwy z 220-tu bez nitro...
Czekam również aż Ty opiszesz swój projekcik

+Quote Post
henry
post Wed, 04 Jul 2007 - 15:00
Post #23

Forum Homee

ile teraz pompujesz i czy masz juz jakis filmik jak pod maska pracuje
ciekawi mnie to
pozdrawiam

--------------------
V6 Irmscher & supercharged

+Quote Post
TJung
post Wed, 04 Jul 2007 - 18:24
Post #24

Forum Clubber

Obecnie jest 0,7 bar. Filmik zrobię jutro bo jakoś z czasem ciężko miałem.

pzdr

+Quote Post
henry
post Wed, 04 Jul 2007 - 22:14
Post #25

Forum Homee

a ile miales be modyfikacji kol kompresora i kola glownego?

--------------------
V6 Irmscher & supercharged

+Quote Post
TJung
post Wed, 04 Jul 2007 - 23:34
Post #26

Forum Clubber

0,3-0,4 ale spadało na górze na marne 0,2. Wynika to ze zwiekszonego zapotrzebowania 16-zaworowego silnika na powietrze w górnym zakresie obrotów. Obecnie spada mi "tylko" do 0,6 i jestem zadowolony

+Quote Post
rasta_fkp
post Wed, 04 Jul 2007 - 23:47
Post #27

Forum Killer

No projekcik kozak

Ps. Ja uplasowałem się tuż za tobą ET 14,36

--------------------
TP 1:49,856 FWD
Focus 1.6 100 km - Daily
Focus 2.0T 370 km - Track

+Quote Post
carlose
post Thu, 19 Jul 2007 - 09:38
Post #28

User

nareszście umieściłeś projekcik na forum
więsz że jest super bo już wcześniej to podziwiałem i w jakis sposób inspirowałem się przy moim projekcie
dobrze że dałeś IC napewno dużo dało,a druga sprawa aż tak silnik nie będzie się męczył.. wysoka temp zabija

--------------------
CIVIC D SERIES/eaton 9PSI/212KM/247Nm

+Quote Post
TJung
post Thu, 19 Jul 2007 - 13:48
Post #29

Forum Clubber

CYTAT("carlose":lu2udx15)
nareszście umieściłeś projekcik na forum
więsz że jest super bo już wcześniej to podziwiałem i w jakis sposób inspirowałem się przy moim projekcie
dobrze że dałeś IC napewno dużo dało,a druga sprawa aż tak silnik nie będzie się męczył.. wysoka temp zabija

THX. Wiadomo, że apetyt rośnie i powiedzmy do tego 0,4 bara IC nie był konieczny, jednak obecnie wolałem właśnie ze względów bezpieczeństwa założyć cooler i mimo, że jest to swego rodzaju Top Mount sprawdza się świetnie.

Poza tym cieszę się, że mogłem być dla kogoś inspiracją

@RastaFkp: szkoda, że skończyło mi się nitro (miałem niecały 1 kg w butli bez kocyka grzewczego) bo miałem nadzieję, że dogonię pomarańczowego Fiata . Zresztą to były moje pierwsze starty autem na zawodach, więc wiele nauki jeszcze przede mną...

+Quote Post
osiak
post Mon, 23 Jul 2007 - 12:13
Post #30

Rookie

no no;] już od dawna zerkam na zdjęcia i opisy Twojego projektu i pewnie dzięki temu do końca uwierzyłem że jest to jak najbardziej wykonalny zabieg...
i zabrałem sie za swojego brubbruma, hehe;]
no więc propo Twoich ostatnich modów to odetchnąłem z ulgą na widok IC,
a kółka... no rządzisz widze,heeh. pompuj, pompuj... czekam aż jakieś przełożenia zastosujesz i wyciśniesz z eatona 7 poty, no chociaż 1,5... bara:D

a zastanawiam sie skąd ta przypadłość ze spadkiem ciśnienia sie bierze i może źle myśle ale przecież wszystkie merasie z eatonami są 16zaworowe a pompują liniowo,
tyle że tam sie recyrkulacja włącza i też w sumie do końca nie wiadomo jak sam kompresor jako pompa ciśnie w tym układzie zaworów:/

ale popatrz, kolega od civica powinien mieć jeszcze większe spadki po załączeniu "przez VTEC" dużych krzywek a tu na wykresie nic nie widać.
przeciez ten silnik to ma dopiero apetyt na powietrze na wysokich;]
trzeba sie go spytać jak mu sie ciśnienie kształtuje w całym zakresie...
może to kwestia średnicy rur, rys na teflonie... albo poprostu tak jak mówisz. No miło by było jakby pompował swoje do końca... i jeszcze dłużej:D
Powodzenia w polowaniu na szczupłe ET

Added after 2 minutes:

aaa, bym zapomniał, heeh
mam pytanie co do modyfikowaniu BOVa, czy go jakoś dopieszczałeś tylko czy w zastawieniu z kompresorem trzeba dokonać jakiś konkretnych zmian żeby to miło i poprawnie funkcjonowało?

+Quote Post
carlose
post Mon, 23 Jul 2007 - 15:33
Post #31

User

ma apetyt i dostaje go wsam raz dlatego nie ma spadku, lecz jak zauważysz po załączeniu VTEC-a przy 3 tys linia Nm wzrasta

--------------------

+Quote Post
TJung
post Mon, 23 Jul 2007 - 19:42
Post #32

Forum Clubber

CYTAT("osiak":37e7u8w1)
no no;] już od dawna zerkam na zdjęcia i opisy Twojego projektu i pewnie dzięki temu do końca uwierzyłem że jest to jak najbardziej wykonalny zabieg...
i zabrałem sie za swojego brubbruma, hehe;]
no więc propo Twoich ostatnich modów to odetchnąłem z ulgą na widok IC,
a kółka... no rządzisz widze,heeh. pompuj, pompuj... czekam aż jakieś przełożenia zastosujesz i wyciśniesz z eatona 7 poty, no chociaż 1,5... bara:D

a zastanawiam sie skąd ta przypadłość ze spadkiem ciśnienia sie bierze i może źle myśle ale przecież wszystkie merasie z eatonami są 16zaworowe a pompują liniowo,
tyle że tam sie recyrkulacja włącza i też w sumie do końca nie wiadomo jak sam kompresor jako pompa ciśnie w tym układzie zaworów:/

ale popatrz, kolega od civica powinien mieć jeszcze większe spadki po załączeniu "przez VTEC" dużych krzywek a tu na wykresie nic nie widać.
przeciez ten silnik to ma dopiero apetyt na powietrze na wysokich;]
trzeba sie go spytać jak mu sie ciśnienie kształtuje w całym zakresie...
może to kwestia średnicy rur, rys na teflonie... albo poprostu tak jak mówisz. No miło by było jakby pompował swoje do końca... i jeszcze dłużej:D
Powodzenia w polowaniu na szczupłe ET

Added after 2 minutes:

aaa, bym zapomniał, heeh
mam pytanie co do modyfikowaniu BOVa, czy go jakoś dopieszczałeś tylko czy w zastawieniu z kompresorem trzeba dokonać jakiś konkretnych zmian żeby to miło i poprawnie funkcjonowało?

Dzięki za miłe słowa.

Mówiąc o spadku mam na myśli zakres bardzo wysokich obrotów - ok. 6000, kiedy na wskaźniku doładowania widać 0,6 bara zamiast stałego 0,7 więc nie wiem czy chodzi o słabnącą wydajność chargera, czy może o większe zapotrzebowanie.
Mój M62 to wersja tzw II generacji - z dwoma inletami (jeden od recyrkulacji, o której mówisz):

[url=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=9a8a74b65f6b5790:37e7u8w1][/url:37e7u8w1]
Foto by Henry

Inlet na którym tu jest przepustnica u mnie jest zaślepiony i to może być przyczyną tego "spadku". Może się też okazać, że po jego otwarciu, doładowanie ostro wzrośnie, bo nie ukrywam, że przełożenie układu pasowego mam "grube". Jak znajdę czas, to będę eksperymentował.
Pewnie spytacie czemu zaślepiłem jeden inlet. A więc przypominam, że początkowo miałem byc zadowolony z doładowania w okolicach 0,3 - 0,4 bar, a poza tym takie rozwiązanie wymusił brak miejsca.

Na tym zdjęciu widać ten zaślepiony inlet:
[url=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=293f5aac3c07919a:37e7u8w1][/url:37e7u8w1]

Mam jednak pomysł na przeróbkę i w wolnej chwili coś podziałam.
Mój komputer się raczej "skończy" przy jednym barze, więc więcej ładować nie będę. Mam jednak motywację, żeby dowiedzieć się więcej o działaniu Eatonów, więc na bank będę eksperymentował dalej.

Added after 2 minutes:

CYTAT("carlose":37e7u8w1)
ma apetyt i dostaje go wsam raz dlatego nie ma spadku, lecz jak zauważysz po załączeniu VTEC-a przy 3 tys linia Nm wzrasta

Twój kompresor to juz III generacja, więc pewnie dlatego zachowuje się lepiej. Poza tym, Hondy mają tak cudowną zdolność napełniania, że nie ma o czym mówić

+Quote Post
carlose
post Mon, 23 Jul 2007 - 21:00
Post #33

User

CYTAT("TOMEKKK":2bvprr8n)
Mój komputer się raczej "skończy" przy jednym barze, więc więcej ładować nie będę. Mam jednak motywację, żeby dowiedzieć się więcej o działaniu Eatonów, więc na bank będę eksperymentował dalej.

nie myślałeś aby zrobić taki kolektor ? tzn aby zasysał z dwóch wlotów, może to pomoże

CYTAT("TOMEKKK":2bvprr8n)
Twój kompresor to juz III generacja, więc pewnie dlatego zachowuje się lepiej. Poza tym, Hondy mają tak cudowną zdolność napełniania, że nie ma o czym mówić

oj przestań.. bo się zaczerwiniłem

--------------------

+Quote Post
TJung
post Mon, 23 Jul 2007 - 22:27
Post #34

Forum Clubber

CYTAT("carlose":2mz71il9)
CYTAT("TOMEKKK":2mz71il9)

nie myślałeś aby zrobić taki kolektor ? tzn aby zasysał z dwóch wlotów, może to pomoże

Tak właśnie uczynię

pzdr

+Quote Post
osiak
post Tue, 24 Jul 2007 - 10:54
Post #35

Rookie

CYTAT("carlose":3oe1dhur)

no wykres wspina Ci sie ślicznie tyle że do 4500 to bedzie raczej zasługa kompresora bo z tego co wiem to w Twoim D16Y2 dopiero przy tylu
wciska sie smocza krzywka
tak czy inaczej pięknie Ci sie to wszystko zgrało i tylko pozazdrościć tak umomentowienej i to również na dole, co by nie było pilary:D

Added after 12 minutes:

CYTAT("TOMEKKK":3oe1dhur)
CYTAT("carlose":3oe1dhur)
CYTAT("TOMEKKK":3oe1dhur)

Tak właśnie uczynię

właśnie też mam m62 i zastanawiałem sie czy nie warto by zwyczajnie uciąć go zaraz za śrubami -oczywiście nie uszkadzając niczego co mu jest do życia potrzebne-
i na tą elipsę co mniej więcej powstanie naciągnąć odpowiednią rure(podobną jak w tych wszystkichV8);]
Powietrze będzie sobie wówczas ciągnąć bez najmniejszych przeszkód:D
ps. A propo cięcia to w końcu prędzej sie samochodu pozbędziemy niż dmuchawki czekającej tylko na bliskie związki z naszymi następnymi samochodami, hehe

+Quote Post
carlose
post Tue, 24 Jul 2007 - 15:37
Post #36

User

CYTAT("osiak":2b76izj4)
no wykres wspina Ci sie ślicznie tyle że do 4500 to bedzie raczej zasługa kompresora bo z tego co wiem to w Twoim D16Y2 dopiero przy tylu
wciska sie smocza krzywka

tak jak napisałem, teraz smoczyca zaczyna od 3 tys wcześniej było 4,7

ale o czym mu tu mówimy, to temat tomka

--------------------

+Quote Post
osiak
post Tue, 24 Jul 2007 - 22:25
Post #37

Rookie

aaaaJ:D
to widze że nieźleś śwince w głowie namieszał,hehe. To skoro dzięki dmuchawce już od 3tyś. smoczyca wcale Ci mocy nie zabiera -a wrecz przeciwnie-
to nie pozostaje Ci nic innego jak wałków od integry poszukać
Wtedy tak do 4 niby ta mniejsza... a później sprint na mega smoczycy do 8 upolować kolejne 40 kucoli, HA;] ale sie wczułem

ale racja, to Cupry parking więc pomykam

+Quote Post
carlose
post Tue, 24 Jul 2007 - 23:23
Post #38

User

co do świnki.. nie mam świnki ponieważ to shit
a co do wałków.. ja mam SOHC:D więc mam jeden wałek

--------------------

+Quote Post
osiak
post Wed, 25 Jul 2007 - 15:51
Post #39

Rookie

rzeczywiście, o jak mi przykro:p

+Quote Post
TJung
post Fri, 21 Dec 2007 - 19:09
Post #40

Forum Clubber

Wiele osób uchyliło już rąbka tajemnicy przed sezonem.
U mnie tez malutkie zmiany:

[url=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=2d6ec335de39c372:1mu1u7ui][/url:1mu1u7ui][url=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=8db5ba01cb8507eb:1mu1u7ui][/url:1mu1u7ui][url=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=d2fc964b08f53cf6:1mu1u7ui][/url:1mu1u7ui]

+Quote Post

3 Stron V  < 1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Saturday, 12 July 2025 - 19:07