Shoutbox 0 nowych PW 

19 Stron V  « < 6 7 8 9 10 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Jak zacząć - rady dla początkujących, tez tych bez prawka.
ODlNN
post Thu, 17 May 2007 - 15:00
Post #141

Frequent User

CYTAT
Mam 16 lat i chciał bym już zacząć trenować drift, ale zawsze znajdzie się taka osoba jak ODINN która będzie uważała takich jaj ja za gówniarzy bez głowy.

samo zycie. nikt ci nie broni trenowac. powodzenia.

--------------------
Nyow nyow shita ku nai? Boku no shiri ni kisu siro
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Thu, 17 May 2007 - 15:00
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
BeeMiX
post Thu, 17 May 2007 - 15:20
Post #142

Moderator

Na drogach zdarzają się też dorośli ludzie którzy zamiast mózgu mają wióry, dojrzałość emocjonalna nie idzie zawsze równomiernie z wiekiem. Jeżeli istnieją pojedyńcze jednostki które nie ukończyły bardzo sztywnej granicy jaką jest 18lat a są na tyle dojrzali by móc uczestniczyc w zawodach to czemu by nie robić wyjątków i umożliwac im starty. Nie mówie oczywiscie o totalnym otwarciu zawodow na młodzież, a poprostu wyłapanie potencjalnie zdolnych i obiecujacych osob przez... no wlasnie przez co? casting? To mozna przemyslec pozniej, ale ewentualnych chętnych, jesli by się znaleźli, oglądnąc a jak nie będą gównażerią rozważyć umożliwienie startu.

--------------------
97 Ultra White SC300 + 2JZ VVTi + GT35R + 6 speed
98 Smaragd schwarz SL500
08 S500L

+Quote Post
Gawron
post Thu, 17 May 2007 - 17:39
Post #143

Frequent User

casting ... wolne żarty to znaczy jak ktoś ma prawko i powyzej 18 to już taki dorosly i wogle. Odinn ja mam 17 i szczeze mowiac nie czuje się zwierzątkiem, mam swoją moralność i rozum i zdaje sobie sprawe do czego może doprowadzić nieodpowiedzialna jazda. Ja akurta jeśli bede startowal to za pare lat bo jak narazie nawet wozu nie mam ale jeśli ktos i umie to i tamto to przeciez niech startuje jeśli regulamin pozwala ... nie obrażając nikogo ale widziałem przejzady pana w Sky'u na zawodach moim zdaniem to on sobie z tym wozem nie radzil ... a mogł startować( a mogło to być niebezpieczne)

--------------------
,,Drive by Drift,, It is easy to make plans but difficult to carry them out

+Quote Post
BeeMiX
post Thu, 17 May 2007 - 19:14
Post #144

Moderator

nie wyczules ironii z tym castingiem... chodziło mi o to że jak znajdzie się naprawdę zdolny chłopak, to mozna by przed zawodami sprawdzic czy ogarnia auto i rozważyć ewentualny start w zawodach.

--------------------
97 Ultra White SC300 + 2JZ VVTi + GT35R + 6 speed
98 Smaragd schwarz SL500
08 S500L

+Quote Post
mk61
post Thu, 17 May 2007 - 20:40
Post #145

User

A ja mam trochę inne zdanie niż wszyscy. Wg. mnie jest bardzo dużo młodych, którzy potrafią jeździć i opanować auto w różnych sytuacjach. Ale znacznie więcej gówniarzy (bo tylko tak można ich określić) oglądnęło sobie jakiś film z serii F&F i namówiło tatusia, aby nauczył ich jeździć po placu. Efekty są takie, że dzieciak podjarany tym, że siedział za kierownicą i mógł poprowadzić auto, wykorzystując sytuację, że starzy poszli np. do znajomych, podbiera te auto i pędzi na osiedle pochwalić się kumplom, jaki to przekozak z niego, że ma furę. Później wygląda to tak, że samochody są porysowane, poobijane, a nawet skasowane...
I wcale nie mówię, że wszyscy tacy są, ale to jest znaczna większość... Kiedyś oglądając sławny (polski, a jak) filmik z e36 coupe kręcącym bąka na środku ruchliwej ulicy, przeczytałem komentarz wg. mnie jak najbardziej na miejscu: "Przez takich debili muszę czekać na prawko 18 lat"...

Chyba wszystko, co miałem do powiedzenia
Pozdrawiam.

+Quote Post
D1FUN
post Thu, 17 May 2007 - 21:46
Post #146

Rookie

Wiem że mówie o egzotyku jak na polską scene driftingową ale byłbym wdzieczny za wszelakie info na temat TOYOTY SUPRY MK III TURBO jak stoi sprawa z czesciami jakie mankamenty i czy warto bo osobiscie nie lubie Deutsch mashine wiec wole poryzykowac z japońcami. najchetniej wypowiedzi uzytkowników tych aut nie koniecznie drifterów i prosiłbym o kakrety a nie mity typu ze turbo w s13 sypie sie bez powodu

+Quote Post
240Z
post Thu, 17 May 2007 - 21:56
Post #147

SHIFT_oldschool

Mówiąc w skrócie - Mk III to bardzo porządny samochód (nie dość że Toyota, to jeszcze Supra! ), jeżeli nie brać pod uwagę silnika który lubi pożerać kolejne komplety uszczelek pod głowicę i się wysrywać. Nawet u nas w kraju ludzie się męczą z tymi sprzetami, i generalnie jedyną polecaną drogą postępowania jest wyrzucenie 7M-GTE i swap na 1JZ/2JZ albo cokolwiek innego co się trzyma kupy dłużej niż 7M. Mechanicznie raczej nie do zarżnięcia - skrzynia R154 wystarcza do dużych obciążeń, układy napędowe są raczej solidne. Więcej szczegółów powiedzą użytkownicy MA70 - przed zakupem Datsuna nawet taką przez chwilę rozważałem, ale doszedłem do wniosku że to pakowanie się w worek pieniędzy, szczególnie w Turbo...

+Quote Post
D1FUN
post Thu, 17 May 2007 - 22:42
Post #148

Rookie

Masz może jakieśpropozycje z kad wydłubać silnik M5 jak pisałeś wcześniej a ja zaniedbałem przejrzenie tematu i mogłbyś mi podac jakiś link z suprą mk II bo niemam pojecia jak to wyglada

+Quote Post
kre7cik
post Thu, 17 May 2007 - 23:06
Post #149

Super User

Po co ta dyskusja o tym zeby startowali mlodsi niz 18 lat? wystrczy zobaczyc regulamin PFD

"5.1 Do udziału w zawodach Drifting Cup 2007 będą dopuszczeni kierowcy, którzy wypełnią i podpiszą zgłoszenie do zawodów w terminie wyznaczonym przez PFD.

a) posiadają ważne prawo jazdy kategorii B"

Nie masz 18 lat, nie masz prawa jazdy, nie startujesz proste.

--------------------
"Nie zapominajmy, że to, co dzieje się dzisiaj, to już przeszłość,
do której w przyszłości będziemy wracać w marzeniach.”

J. Clarkson

+Quote Post
cibor
post Thu, 17 May 2007 - 23:18
Post #150

Forum Homee

W odpowiedzi na prośbę o zdjęcia mkII

Wspaniały klasyk:)

A mkIII może jeździć bezawaryjnie, czego dowodem jest auto Pabla. Ale tam już grube diwajsy siedzą. Na początek nie pchałbym się w żadne turbo.
To, ze regulami jest tak ułożony, respektujemy go, ale nie wyklucza to faktu że mogą być kierowcy-zwierzątka jak ktoś to pięknie (...) określił, którzy wymiatają...

--------------------
aryjska puszka 2.0

+Quote Post
pitbull2000
post Thu, 17 May 2007 - 23:29
Post #151

Forum Killer

Moim zdaniem im wcześniej tym lepiej, ja poważniejszą przygodę z motoryzacją zacząłem mając 13 lat

Projekt zrobiłem z kolegą, więcej szczegółów lepiej nie będę podawał.
Chociaż ja przy tym spędziłem naprawdę sporo czasu
Tor był typowo crossowy i zabawa była przednia, kontrola jako tako ale głupot nie było, zawsze ktoś myślał.
A czy wtedy byłem takim tragicznym zwierzątkiem?
Chyba nie za bardzo, zależy to przede wszystkim od wychowania, jak ktoś jest ciotą i dzieciakiem to już mu tak zostanie.
Teraz mam 18 lat i nie chce mi się iść odebrać zaświadczenia o ukończeniu kursu

+Quote Post
D1FUN
post Fri, 18 May 2007 - 00:35
Post #152

Rookie

dzieki za foty :biggrin.gif: jestem naprawde wdzięczny a jakie to "diwajsy" siedzą w tej suprze mk III jakieś szczegóły:?:

Added after 7 minutes:

a i nie mówie o normalnej eksploatacji tego auta tylko o hiper eksploatacji jaka jest drift jak w temacie

--------------------
Pięknie jest podziwiać świat przez boczną szybe samochodu :-) e30 in progress

+Quote Post
FKTuner
post Fri, 18 May 2007 - 06:48
Post #153

User

Piszecie o gowniarzach na zawodach ktorym starzy kupili wozki.... a dlaczego nie pomyslicie o tych ktorzy siana nie maja, moze byscie mogli cos pokazac nam wiecej niz tylko gadac na forum. mysle tu o jakims malym spotkaniu tak zebyscie tam wszystko wyjasnili p[raktycznie. nie mowie tu o pozyczaniu samochodu komukolwiek ale o takim spotkaniu. jesli ktos by sie zdecydowal na takie spotkanie zeby je zorganizowac to napiszcie o tym tylko na tym forum bo wszedzie indziej sa wlasnie tacy gowniarze....

+Quote Post
ODlNN
post Fri, 18 May 2007 - 07:36
Post #154

Frequent User

CYTAT("Gawron":1es8ux2i)
Odinn ja mam 17 i szczeze mowiac nie czuje się zwierzątkiem, mam swoją moralność i rozum i zdaje sobie sprawe do czego może doprowadzić nieodpowiedzialna jazda.

pisalem o 14. ciesze sie ze tak uwazasz, mam nadzieje ze to ma odzwierciedlenie w praktyce.

CYTAT
"5.1 Do udziału w zawodach Drifting Cup 2007 będą dopuszczeni kierowcy, którzy wypełnią i podpiszą zgłoszenie do zawodów w terminie wyznaczonym przez PFD.

to chyba wyczerpuje temat, i nie macie sie co tutaj pultac. innymi slowy - "dorosnijcie" do zawodow jezeli jestescie ponizej tej kategorii wiekowej.

CYTAT
To, ze regulami jest tak ułożony, respektujemy go, ale nie wyklucza to faktu że mogą być kierowcy-zwierzątka jak ktoś to pięknie (...) określił, którzy wymiatają...

co nie zmienia faktu ze ryzyko jest duzo wieksze w przypadku mlodszych kierowcow.

CYTAT
A czy wtedy byłem takim tragicznym zwierzątkiem?
Chyba nie za bardzo, zależy to przede wszystkim od wychowania, jak ktoś jest ciotą i dzieciakiem to już mu tak zostanie.

na powyzsze pytanie retoryczne tylko ty znasz odpowiedz. i moze jeszcze twoje bezposrednie otoczenie. - kwestia odpowiedzialnosci.

wszystkim malolatom ( -18 ) zycze powodzenia i udanej ewolucji do doroslejszej rywalizacji.

pozdrawiam

--------------------

+Quote Post
P@welll
post Fri, 18 May 2007 - 08:01
Post #155

Frequent User

Temat byl jak zaczac przygode z driftem, jakim autem. A teraz jest gadanie czy bedzie mogl startowac. Moze bylo takie pytanie no ale odpoiwiedz jest juz znana "5.1 Do udziału w zawodach Drifting Cup 2007 będą dopuszczeni kierowcy, którzy wypełnią i podpiszą zgłoszenie do zawodów w terminie wyznaczonym przez PFD.
Pozdrawim

+Quote Post
gość_k-meal_*
post Sun, 20 May 2007 - 22:03
Post #156

przepraszam, ze wracam do tematu wieku zawodnikow, ale informacja jest ciekawa.
drugie zawody z cyklu irish drift series wygral 15-latek.
zaczynal jak mial 10-11 lat. z tego co kojarze, to teraz jezdzi s14a.
zaczynal sierra 2.0 dohc kombi.

+Quote Post
bartdrift
post Sun, 20 May 2007 - 22:28
Post #157

Forum Killer

Niektorym by sie przydało, zeby taki 15latek ich porządnie złoił . Zaczeli by moze odrozniac młodych ludzi od "zwierzątek" i moze spojzeli by w lustro i tak troche uwazniej przyjrzeli by sie sobie

+Quote Post
ODlNN
post Mon, 21 May 2007 - 08:26
Post #158

Frequent User

CYTAT
Niektorym by sie przydało, zeby taki 15latek ich porządnie złoił . Zaczeli by moze odrozniac młodych ludzi od "zwierzątek" i moze spojzeli by w lustro i tak troche uwazniej przyjrzeli by sie sobie

Jezeli mowisz o mnie - to zauwaz ze nie pisalem o stopniu umiejetnosci, tylko o odpowiedzialnosci. Nie czulbym sie komfortowo, gdyby na torze, taki malolat skasowalby mi samochod (np z jego winy) - a na koncu by sie okazalo ze jest niewyplacalny, dodatkowo srednio wyglada pociagniecie go do odpowiedzialnosci, w zwiazku z tym ze jest nieletni. Podobnie w ruchu drogowym...

Rozumiem, ze sa ludzie ktorych "stac" na zrobienie sobie 2 samochodu w sezonie w ciagu tygodnia, ale ja do nich nie naleze.

wiec jezeli na zawodach maja sie pojawiac takie osoby, sugerowalbym odpowiednio to rozwiazac pod wzgledem regulaminu, jak i obowiazujacego prawa.

wydaje mi sie ze jest to powazniejsza sprawa, niz dopuszczenie "lub nie" osoby ze zbyt glosnym wydechem/brakiem katalizatora...

--------------------

+Quote Post
bartdrift
post Mon, 21 May 2007 - 08:39
Post #159

Forum Killer

to ty myslisz ze jak ja z mojej winy skasuje Ci samochod ,to cos Ci zapłace ,albo pociągniesz mnie do "odpowiedzialnosci" ?? czy moze bedziesz sie czuł bardziej komfortowo ze rozwalił Ci samochod 29latek a nie 15?
Mysle ze na torze są czesto takie akcje , ze nic to nie zmieni czy ma 15 czy 40lat.

+Quote Post
Keepsake
post Mon, 21 May 2007 - 08:41
Post #160

Forum Homee

ODINN o ile wiem na torze są trochę inne zasady i tak naprawdę każdy z nas jest tam na własną odpowiedzialność.

--------------------
Nie jestem pilotem Kubicy więc się nie lansuję że go znam.

+Quote Post

19 Stron V  « < 6 7 8 9 10 > » 
Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Monday, 14 July 2025 - 05:07