![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Wed, 15 November 2006 Skąd: Knurow(slask) ![]() |
witam mam 16 lat i jak nas swoj wiek juz wiem sporo jest jeszcze opcja mietka 190 sam kiedys takim jezdilem od rodzicow na mokrym spoko sie lata mocny skret sam juz mialem dwa auta w sumie nawet 3 pierwszy byl dyzu fiat ale most sie ukrecil a dokladnie to satelita poszla potem byl maluch ale to nie maiem go sam idelany byl w lesie ale skonczylo sie dachowaniem teraz mialem okazje kupic skode 105 ale jestem zawiedziony ale to wkoncu silnik z tylu tata juz mnie nauczyl autem jezdzic 7 lat mieszkam na takim zadup** w sumie mam gdzie jezdzic ale bez prawka nie ma co sam planuje jak dobrze pojdzie kupic e30 zamontowac m50b25 ale jak bedzie zobaczymy czy jest ktos kto trenuje gdzies w okolichach gliwic rybnika?? Pozdrawim
|
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Mon, 14 October 2002 Skąd: zza winkla ![]() |
Kolego bądź tak dobry i potrenuj najpierw zasady interpunkcji bo tego się zrozumieć nie da. A potem się odezwij znowu.
-------------------- Nie jestem pilotem Kubicy więc się nie lansuję że go znam.
|
|
|
![]()
|
|
![]() FotoPstryk Dołączył: Wed, 02 March 2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
CYTAT("P@welll":gj9hq848) w sumie mam gdzie jezdzic ale bez prawka nie ma co
widac wyznajesz szkole skoriona "bez prawka jazdy jest lekki przypal" -------------------- www.slubfotki.pl - Najszybszy fotograf ślubny
www.ictus.cba.pl - fajne fotki motoryzacyjne |
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Sun, 02 April 2006 Skąd: Poznań ![]() |
CYTAT("Ictus":1w9l1cfs) CYTAT("P@welll":1w9l1cfs) w sumie mam gdzie jezdzic ale bez prawka nie ma co widac wyznajesz szkole skoriona "bez prawka jazdy jest lekki przypal" Już ludzie zaczynają go cytować, tylko czekać, aż będą spiewać/rapować/bełkotać jak on . lekki... . |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sun, 13 August 2006 Skąd: katowice ![]() |
CYTAT("P@welll":4i2pwt06) witam mam 16 lat i jak nas swoj wiek juz wiem sporo jest jeszcze opcja mietka 190 sam kiedys takim jezdilem od rodzicow na mokrym spoko sie lata mocny skret sam juz mialem dwa auta w sumie nawet 3 pierwszy byl dyzu fiat ale most sie ukrecil a dokladnie to satelita poszla potem byl maluch ale to nie maiem go sam idelany byl w lesie ale skonczylo sie dachowaniem teraz mialem okazje kupic skode 105 ale jestem zawiedziony ale to wkoncu silnik z tylu tata juz mnie nauczyl autem jezdzic 7 lat mieszkam na takim zadup** w sumie mam gdzie jezdzic ale bez prawka nie ma co sam planuje jak dobrze pojdzie kupic e30 zamontowac m50b25 ale jak bedzie zobaczymy czy jest ktos kto trenuje gdzies w okolichach gliwic rybnika?? Pozdrawim
Najpierw popraw ten tekst, chociaz ze dwie kropki wstaw . To ze masz 16 nie powinno byc problemem. Na zawodach na Wegrzech jezdzi koles co ma 14 lat! i jest zawsze w top 16. Jak juz bedziesz miał samochod i kogos kto Ci go przetransportuje na miejsce treningu to daj znac . Mieszkam jakies 10km od Ciebie .Trenuje obecnie 150km od Katowic ,ale moze niedługo bedzą regularne treningi w Zabrzu .Puki co Jak chcesz ,mozesz sie kiedys ze mną zabrac pod Wrocław |
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Mon, 27 November 2006 Skąd: Z Boku ![]() |
wydaje mi sie ze powinien byc limit wiekowy na zawodach - minimum 18... / albo po prostu posiadanie prawa jazdy.
ja rozumiem ze samochody to zabawki, ale te zabawki tez zabijaja. Po to tez jest przeciez prawko od pewnego wieku. -------------------- Nyow nyow shita ku nai? Boku no shiri ni kisu siro
|
|
|
![]()
|
|
Ja nie jezdze w miejscach publicznych bo jak juz ma cos stac to tylko mi i to przez moja glupote a nie komus przez moja glupote. Ten wyjazd do Wroclawia by mi bardzo podszedl
|
|
|
![]()
|
|
CYTAT("ODlNN":1bqrm0gi) wydaje mi sie ze powinien byc limit wiekowy na zawodach - minimum 18... / albo po prostu posiadanie prawa jazdy. ja rozumiem ze samochody to zabawki, ale te zabawki tez zabijaja. Po to tez jest przeciez prawko od pewnego wieku. A myslisz ze Ciebie nie zabiją bo jestes starszy? Kiedys prawko było od 16 lat i tragedi nie było .Mnie Stary nauczył jezdzic jak miałem 15 i zapierniczałem do hurtowni po towar tam i z powrotem i jakos zyje. OD|NN ,musiał bys zobaczyc jak ten koles na zawodach na Wegrach jezdzi ... Jak sobie pomysle co on bedzie robił w z autem w moim wieku Added after 38 seconds: CYTAT("P@welll":1bqrm0gi) Ja nie jezdze w miejscach publicznych bo jak juz ma cos stac to tylko mi i to przez moja glupote a nie komus przez moja glupote. Ten wyjazd do Wroclawia by mi bardzo podszedl
Jak bede jechał to dam Ci znac. |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Fri, 01 July 2005 Skąd: Wrocław ![]() |
Bart gdzie koło wro trenujesz?Sam chętnie bym podjechał
-------------------- QUATTRO ist fur sissies
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Sun, 11 January 2004 Skąd: Wrocław ![]() |
no właśnie macie gdzieś koło wro miejsce ?? Chętnie bym wpadł na jakiś trening z wami mysle ze mozna by sei sporo nauczyc
-------------------- Mechanika, Swapy, Naprawy [chwilwo zamknięci]
było bmw, były mercedesy teraz czas na ameryke :) |
|
|
![]()
|
|
A to jak jest z tymi treningami w zabrzu? A w TDC jest jakiies minimum wiekowe, albo wymagane jest prawko??
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Sun, 11 January 2004 Skąd: Wrocław ![]() |
w regulaminie TDC niewidzialem nic o kryteriach wiekowych...
ale według mnie na zgłoszeniu bedziesz musial podac numer prawka i pewnie przed udziałem sie nim wylegitymować... -------------------- Mechanika, Swapy, Naprawy [chwilwo zamknięci]
było bmw, były mercedesy teraz czas na ameryke :) |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Wed, 11 October 2006 Skąd: Ślask ![]() |
Elo a co wy sie tak czepiacie 16 latka interpunkcji może nie ma zajebistej ale spoko śmiga jak na swój wiek i możliwości, nie pasuje wam to nie czytajcie. A tak żeby nie było to czy są jacyś normalni ludzie z pasją ślizgania , którzy sie nie przejmują jak ktoś pisze tylko co pisze na śląsku tzn czy organizujecie sie jakoś na treningi na bieżąco czy tylko na spontan??
|
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Sun, 27 November 2005 Skąd: Szczecin - Świnoujście ![]() |
CYTAT("Franio":1onjc8aq) Jak Wy zaczynaliście/gdzie się uczyliście?
ja zaczynalem u mechanika, ktory opiekowal/opiekuje sie autem rodzicow.. i Tobie tez bym to polecil... w ktores tam wakacje siedzialem u niego od 10 do 14-14.30 (do jego przerwy na wypad do domku na obiad) i troche mnie to nauczylo |
|
|
![]()
|
|
Panowie ze sląska i okolic ,zapraszam tutaj:
viewtopic.php?t=42557 Jak na razie to oczekuje na odpowiedzi z mosiru w sprawie treningow na sląsku,ale jezeli ktos ma pomysł na miejsce to prosze pisac |
|
|
![]()
|
|
CYTAT A myslisz ze Ciebie nie zabiją bo jestes starszy? Kiedys prawko było od 16 lat i tragedi nie było .Mnie Stary nauczył jezdzic jak miałem 15 i zapierniczałem do hurtowni po towar tam i z powrotem i jakos zyje.
OD|NN ,musiał bys zobaczyc jak ten koles na zawodach na Wegrach jezdzi ... Jak sobie pomysle co on bedzie robił w z autem w moim wieku mi bardziej chodzi o kwestie odpowiedzialnosci. wierze ze daje rade, w usa jest chyba takich 2. dzieci. -------------------- Nyow nyow shita ku nai? Boku no shiri ni kisu siro
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Mon, 03 April 2006 Skąd: Stargard / Warszawa ![]() |
ODINN wiek nie ma zadnego znaczenia najwazniejsze jest to co ktos ma w głowie no i umiejętności oczywiście. Ustala się próg wikowy na prawo jazdy zeby po drogach publicznych nie jeździł raczej nik nie dojrzały. Wydaje mi się że jeżeli przyjechałby 13nastolatek np jakims buggy i na warm upie pokazałby sędziemu(czyt. Polodemu - ,który napewno potrafi ocenić czy ktoś ogarnia auto czy nie) ,że potrafi jeździć to w czym problem? Chyba ,że w prawie na tym sie nie znam.
-------------------- Sprzedam Nissana Silvie FJ20E
|
|
|
![]()
|
|
Wiek ma podstawowe znaczenie... ile miales w glowie w wieku 13 lat? pamietasz w ogole ze myslales... "odpowiedzialnie"? ze mozesz np zabic siebie i kogos? watpie. wtedy to byly dla ciebie zwykle wyglupy, zabawa.
"Dzieci" (-17) sa jeszcze jak zwierzatka, bez pewnych podstaw moralnych, osadu jaki zdobywa sie razem z wiekiem. I najczesciej sa pozbawione strachu. A to nie jest dobre. Sa pewne limity, ja bym 14 latka na tor nie wpuscil. nie w drift i nie w "dorosle" samochody. tak samo jak bym mu nie dal palic/pic/brac. pogokartowac sobie moze czyms malym, ale pod kontrola. Byc moze bym zrobil wyjatek, jakby na torze darl opone razem z opiekunem w kabinie, ale tylko wtedy jezeli opiekun wie co robi, i kontroluje. mysle ze wiekszosc z was dzieci ma dopiero przed soba, wiec i myslenie macie troche inne. To jest tylko moje "gadanie", wiec niech nikt nie bierze tego strasznie do serca. tak po prostu uwazam. Jak juz pisalem - to kwestia odpowiedzialnosci. W moim mysleniu zasada jest prosta - im wieksze dzieci tym wieksze zabawki. (z wielka moca idzie wielka odpowiedzialnosc hehe:) (jak ktos nie rozumie to niech da malpie pistolet, wtedy moze mu sie rozjasni...) -------------------- Nyow nyow shita ku nai? Boku no shiri ni kisu siro
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Tue, 11 January 2005 Skąd: łódzkie ![]() |
10-letnie "gówniarze" wymiatają na kartingach, by w wieku dwudziestu paru lat zdobywać mistrzostwo świata F1.
Nie wiem skąd w Polsce myślenie, że tylko "dorośli" (czyli ci, po kursie parkowania.... znaczy prawo jazdy) mogą jeździć na zawodach. Jak dzieciak ma bogate plany (albo ojciec ma bogate plany względem niego), to im prędzej zacznie, tym lepiej. Wiem, że wielu z nas obawia się przegranej z nastolatkiem (szczerze? Tacy nastolatkowie mają ubogą wyobraźnię, żadnych zobowiązań, kłopotów związanych z pracą itp, więc jeżdżą na 110% możliwości - im starszy kierowca, to jego doświadczenie podpowiada mu, co może się stać - nastolatek nie ma zahamowań). W cywilizowanych motoryzacyjnie krajach (UK, D, F), tacy 14-latkowie wsiadają do 200-konnych bolidów o wadze 500kg i jakoś nikt się nie boi. Kiedyś czytałem fajny artykuł, gdzie porównywano karierę wyścigowca u nas i w cywilizacji. U nas na kartingach ścigają się chłopcy w wieku 18 lat, w cywilizacji w wieku 18 lat to już dzieci śmigają w poważnych seriach. Z drugiej strony - taki nastolatek łatwo mieć nie będzie, bo od razu zaczną się krzyki, że "jemu ojciec kupił szybki bolid, zafundował zespół, więc wygrywa". No cóż, takie realia... Generalnie byłbym za tym, żeby "szczyle" za zgodą rodziców mogły jeździć po torze (przy czym zgoda rodziców, musiałaby oznaczać prawdziwą zgodę rodziców, a nie podpisanie jakiegoś świstka, jak to w szkole zwykle bywa). -------------------- Porsche 911 (992)
BMW X7 M60iX (G07) |
|
|
![]()
|
|
![]() Rookie Dołączył: Tue, 15 May 2007 Skąd: Świętokrzyskie ![]() |
Jestem tu nowy i uważam, że KajaK słusznie założył ten temat ponieważ trzeba dawać szanse młodym ludziom. Mam 16 lat i chciał bym już zacząć trenować drift, ale zawsze znajdzie się taka osoba jak ODINN która będzie uważała takich jaj ja za gówniarzy bez głowy. Myślicie ze jeśli ktoś ma 17 lat i 364 dni to jest nieodpowiedzialny, a nazajutrz będzie już odpowiedzialny? Myślę, że nie. na pewno nie oglądali byśmy teraz kubicy w f1 gdyby jako kilkunastolatek nie śmigał w poważnych formułach. Nie widze nic złego w tym jeśli niepełnoletnie osoby śmigają po zamkniętych torach samochodami za grube tysiące.
Pozdro dla wszystkich którzy wspierają młodych kierowców. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Monday, 14 July 2025 - 14:57 |