Shoutbox 0 nowych PW 

KW Suspensions


2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Jak zwiekszyc dawke paliwa?
kurpiu
post Sun, 04 Mar 2007 - 18:05
Post #1


Forum Killer
Dołączył: Mon, 28 February 2005
Skąd: ozorków

Ikona grupy



Mamm pytanko jak zwiekszyc dawke paliwa bez ruszania ECU?? Jestes jakis sposob zeby np oszukac kompa ?? NP zrobic tak zeby sonda dawala sygnal do kompa ze jest ubogo wtedy komp zwieksza dawke paliwa. O takie sztuczki mi chodzi. Zna ktos takie??
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Wspieraj forum
post Sun, 04 Mar 2007 - 18:05
Post #


Dotacja






Dotacja na forum
Go to the top of the page
 
Quote Post
Colin
post Sun, 04 Mar 2007 - 18:37
Post #2


Otaku
Dołączył: Mon, 21 October 2002
Skąd: Kraków





Napewno sa tu tacy co znaja
Ogolnie da sie - wystarczy troche napiecia z czujnikow po drodze do ecu pozmieniac.


--------------------
Znajdziesz moja prace w wiekszosci salonow samochodowych w EU.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
DeviLL
post Sun, 04 Mar 2007 - 18:48
Post #3


Forum Homee
Dołączył: Sun, 22 May 2005
Skąd: Krakow





Heh wiecej cisnienia na regulatorze i bedzie wiecej paliwa (wtryski beda pracowac na wiekszym cisnieniu) , tylko nie wiadomo jak z trwaloscia tych komponentow wtedy


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ade
post Sun, 04 Mar 2007 - 18:54
Post #4


Forum Homee
Dołączył: Wed, 12 November 2003
Skąd: Krakow





mozesz zmienci wskazanie np czujnika temp powietrza, zawsze troszke wiecej paliwa bedziesz mogl podac

albo np jakby udalo ci sie zwiekszyc o jakas stala wartos napiecie z przeplywki/map sensora


lub dac wieksze wtryski, lub podniesc cisnienie paliwa na listwie


--------------------
http://www.racingforum.pl/zmiana-w-regulaminie-dotyczAeca-sygnaturek-na-forum-t101875.html
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kurpiu
post Sun, 04 Mar 2007 - 18:54
Post #5


Forum Killer
Dołączył: Mon, 28 February 2005
Skąd: ozorków

Ikona grupy



Jak zwieksze cisnienie na regulatorze to sada stwierdzi ze jest za bogato i obetnie dawke. Jak by zmienic odczyt sondy to moze by pomoglo?? Ade tylko czym zmienic odczyt tych parametrow?? Silnik to C20NE opla
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ade
post Sun, 04 Mar 2007 - 18:57
Post #6


Forum Homee
Dołączył: Wed, 12 November 2003
Skąd: Krakow





CYTAT("kurpiu":31a6uw5n)
Jak zwieksze cisnienie na regulatorze to sada stwierdzi ze jest za bogato i obetnie dawke. Jak by zmienic odczyt sondy to moze by pomoglo?? Ade tylko czym zmienic odczyt tych parametrow?? Silnik to C20NE opla



zalezy jakie auto ale przy gazie w podloge sonda nie powinna byc brana pod uwage, a przy normalnej jezdzie sonda dba zeby paliwa bylo mniej wicej tyle ile trzeba


--------------------
http://www.racingforum.pl/zmiana-w-regulaminie-dotyczAeca-sygnaturek-na-forum-t101875.html
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kurpiu
post Sun, 04 Mar 2007 - 18:59
Post #7


Forum Killer
Dołączył: Mon, 28 February 2005
Skąd: ozorków

Ikona grupy



Silnik to C20NE opla. To jak inaczej zwiekszyc jak zaloze wieksze wtryski to komp nie obetnie dawki paliwa?? Albo jak okantowac kompa przy przeplywce??
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ade
post Sun, 04 Mar 2007 - 19:06
Post #8


Forum Homee
Dołączył: Wed, 12 November 2003
Skąd: Krakow





przy gaz w podloge nie obetnie komp...


--------------------
http://www.racingforum.pl/zmiana-w-regulaminie-dotyczAeca-sygnaturek-na-forum-t101875.html
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kurpiu
post Sun, 04 Mar 2007 - 19:08
Post #9


Forum Killer
Dołączył: Mon, 28 February 2005
Skąd: ozorków

Ikona grupy



AHa czyli na wolnych obrotach obcina a przy maksymalnym otwarciu przepustnicy leje ile wlezie?? Tak rozumiem ? A jak by dolozyc dodatkowy wtrysk paliwa tak jak jest przy np przy mokrej instalacji nitro. Tylko sam strzal z benzyny?? Ciekawe czy cos by to dalo.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dejv667
post Sun, 04 Mar 2007 - 19:13
Post #10


Forum Killer
Dołączył: Thu, 12 May 2005
Skąd: Brachttal / Niemcy





CYTAT("kurpiu":tg14lhwc)
AHa czyli na wolnych obrotach obcina a przy maksymalnym otwarciu przepustnicy leje ile wlezie?? Tak rozumiem ? A jak by dolozyc dodatkowy wtrysk paliwa tak jak jest przy np przy mokrej instalacji nitro. Tylko sam strzal z benzyny?? Ciekawe czy cos by to dalo.

zapewne daloby tylko tyle, ze silnik bylby stale przelany. Skad wezmiesz powietrze aby spalic ta dodatkowa dawke paliwa dolewana przez dodatkowy wtryskiwacz
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ade
post Sun, 04 Mar 2007 - 19:16
Post #11


Forum Homee
Dołączył: Wed, 12 November 2003
Skąd: Krakow





CYTAT("dejv667":3agqupth)
CYTAT("kurpiu":3agqupth)
AHa czyli na wolnych obrotach obcina a przy maksymalnym otwarciu przepustnicy leje ile wlezie?? Tak rozumiem ? A jak by dolozyc dodatkowy wtrysk paliwa tak jak jest przy np przy mokrej instalacji nitro. Tylko sam strzal z benzyny?? Ciekawe czy cos by to dalo.

zapewne daloby tylko tyle, ze silnik bylby stale przelany. Skad wezmiesz powietrze aby spalic ta dodatkowa dawke paliwa dolewana przez dodatkowy wtryskiwacz


no ale tu chyba pomijamy po co pytajacemu wiecej paliwa:D tylko jak je dolac:D


--------------------
http://www.racingforum.pl/zmiana-w-regulaminie-dotyczAeca-sygnaturek-na-forum-t101875.html
Go to the top of the page
 
+Quote Post
maleckis
post Sun, 04 Mar 2007 - 19:20
Post #12


Super User
Dołączył: Sun, 05 February 2006
Skąd: Poznań





Tak jak już ktoś pisał wcześniej możesz założyć jakiś opornik przy czujniku temperatury zasysanego powietrza, przez co przez cały czas ECU będzie myślało, że powietrze ma np. -30 stopni.

Dodatkowy wtryskiwacz nie jest dobrym wyjściem. Będziesz miał problemy z równomiernym dostarczaniem dawki paliwa do każdego cylindra.


--------------------
Maleckis Motorsport
www.maleckis.com
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kurpiu
post Sun, 04 Mar 2007 - 19:28
Post #13


Forum Killer
Dołączył: Mon, 28 February 2005
Skąd: ozorków

Ikona grupy



Tylko do ktorego pinnu to podlaczyc:) hehe Jak zalozlylbym ostry walek bez zmiany kompa to bedzie za duzo powietrza do paliwa. Taka dodatkowa dawka paliwa przydala by sie.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dejv667
post Sun, 04 Mar 2007 - 19:39
Post #14


Forum Killer
Dołączył: Thu, 12 May 2005
Skąd: Brachttal / Niemcy





i wlasnie dlatego dobrze by bylo gdyby autor powiedzil po co mu wiecej paliwa. Jesli wszystko rozbija sie o nowy dolot w N/A itp to zapewne wystarczajace bedzie oszukanie ECU np allegrowskim cziprezystorem zmieniajacym wskazania czujnika temp powietrza w dolocie.

Ewentualnie zawsze mozna jeszcze pobawic regulatorem cisnienia paliwa i najzwyczajniej podniesc cisnienie paliwa.

Jednak moje skromne zdanie jest takie, ze jesli zalezy nam na chwilowym wzbogaceniu mieszanki to interesujacym moglby byc montaz "czip rezystora" wpietego w czujnik temp i sterowanie go za pomoca przycisku pod pedalem gazu (tak samo jak jest sterowany kick-down w automatach). W tym momencie w chwili wcisniecia gazu w podloge pozbawiamy ECU wskazan sondy lambda i dodatkowo dolewamy paliwa.
Jedyna komplikacja jaka mi sie nasuwa to jak zareguje ECU na tak gwaltowne zmiany wskazan jednego z czujnikow.

Added after 5 minutes:

CYTAT("kurpiu":2fm510qq)
Tylko do ktorego pinnu to podlaczyc:) hehe Jak zalozlylbym ostry walek bez zmiany kompa to bedzie za duzo powietrza do paliwa. Taka dodatkowa dawka paliwa przydala by sie.

dlaczego dawka bedzie zbyt duza? przeciez cale zassane powietrze idzie przez przeplywke (zakladam, ze ja masz) wiec ECU i tak dostanie prawdziwa informacje odnosnie dawki powietrza-nawet jesli dluzszy czas otwarica zaworow sprawi, ze silnik pobierze wieksza dawke powietrza i paliwa (ECU na podstawie wskazan przeplywomierza doleje wiecej paliwa).
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kurpiu
post Sun, 04 Mar 2007 - 19:56
Post #15


Forum Killer
Dołączył: Mon, 28 February 2005
Skąd: ozorków

Ikona grupy



Aha czyli jak nie oszukam przeplywki to i tak to n ic nie da. Czyli przydalby mi sie "chipa rezystor" podpiety pod przeplywke. Silnik popierze wiecej powietrza a ecu da wiecej paliwa. tylko cos takiego zostaje?? Chyba ze juz mi sie pomieszalo:D
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dejv667
post Sun, 04 Mar 2007 - 20:07
Post #16


Forum Killer
Dołączył: Thu, 12 May 2005
Skąd: Brachttal / Niemcy





poprostu nie musisz zwiekszac dawki paliwa po zmianie walka. dzieki walkowi silnik zassie wieksza ilosc MIESZANKI paliwowo-powietrznej.
dlaczego? bo ta wiesza ilosc powietrza idzie przez przeplywke i ecu to widzi. a skoro widzi to sam dolewa paliwa aby bylo go wystarczajaco.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kurpiu
post Sun, 04 Mar 2007 - 20:14
Post #17


Forum Killer
Dołączył: Mon, 28 February 2005
Skąd: ozorków

Ikona grupy



To zakladac tez rezystor pod przeplywke czy juz nie potrzebny??
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ww#296
post Sun, 04 Mar 2007 - 20:52
Post #18


Forum Killer
Dołączył: Fri, 15 November 2002
Skąd: Krakow





pomijajac potrzebe wiekszej ilości paliwa. Masz dwa rozwiązania elektryczne:
1. Chip
2. Pigy black


--------------------
Szukam koni.........
......mechanicznych

wystarczy WW <!-- s;) --><!-- s;) -->
BMW E36 M3 3.2 SEDAN
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gość_k-meal_*
post Sun, 04 Mar 2007 - 21:15
Post #19









CYTAT("ww#296":30thkpkx)
2. Pigy black
piggyback
Go to the top of the page
 
+Quote Post
LuiG
post Sun, 04 Mar 2007 - 22:13
Post #20


Uno Racing
Dołączył: Fri, 19 September 2003
Skąd: Opole





CYTAT("dejv667":1wiiwnfs)
bo ta wiesza ilosc powietrza idzie przez przeplywke i ecu to widzi. a skoro widzi to sam dolewa paliwa aby bylo go wystarczajaco.


niekoniecznie

Weź pod uwagę chociażby uno turbo (czy inne z le2 jetronic i podobnym) tam przepływomierz jest brany pod uwagę tylko do ok. 3-3,5 tyś obrotów, później dawka paliwa zależy tylko od obrotów i od temperatury powietrza zasysanego. Tylko taki przypadek znam, ale może są systemy w których dzieje się tak samo.


--------------------
Be smart, drive safe, stay legal.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
 

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Thursday, 18 December 2014 - 19:35