Shoutbox 0 nowych PW 

KW Suspensions


2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Temat przeplywomierza E46 320d
Adamek125
post Thu, 25 Jan 2007 - 01:01
Post #1


Forum Killer
Dołączył: Mon, 11 August 2003
Skąd: 3city/ie





mianowicie powiedziano mi ze sam w sobie przeplywomierz jest seryjnie wadliwy a raczej niskiej trwalosci, zaoferowano mi oryginalny Bmw z robocizna za 1300-1500 pln ( Trojmiasto ) lub Bosh zamiennik za ok 500 pln i tu moje pytanie, zostalem poinformowany ze przeplywki nie wymienie sobie sam ( mowie teoretycznie slowo "sam" ) poniewaz trzeba przeprogramowac komputer zeby owa czesc zadzialala jak trzeba, czyli ze jezeli kupie przeplywke, zaloze ja sobie w garazu sam to nie bedzie dzialac?

2. Pytanie numer dwa, czy ktos ma wlasne doswiadczenia z tymi przeplywkami, czy warto kupic oryginal Bmw poprawiony za 1.5k pln czy Bosh zdaje egzamin rownie dobrze

p.s. Dodam ze auto mam przywiezione z Polski a caly czas mieszkam w Irlandii wiec im wiecej info tym lepiej dla mnie, mam mechanika ktory moze mi to zalozyc lecz przeprogramowac ecu nie da rady, wiec dla mnie koszt w Irl wyniesie w granicy 1000 euro...

p.s.2- w dosc niedalekiej przyszlosci zamierzam zawirusowac "smierdziela" ale jezeli chodzi o przeplywke to chyba nie rzutuje?


--------------------
Sprzedam Eagle Talon Tsi Awd; 460km 502Nm by ProjectXs i PromotoR
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Battle Royale
post Thu, 25 Jan 2007 - 01:01
Post #


Reklama






Battle Royale
Go to the top of the page
 
Quote Post
Knutomaniak
post Thu, 25 Jan 2007 - 06:24
Post #2


Super User
Dołączył: Sun, 03 December 2006
Skąd: Pd





[quote="Adamek125":8t0p0t8l]mianowicie powiedziano mi ze sam w sobie przeplywomierz jest seryjnie wadliwy a raczej niskiej trwalosci, zaoferowano mi oryginalny Bmw z robocizna za 1300-1500 pln ( Trojmiasto ) lub Bosh zamiennik za ok 500 pln i tu moje pytanie, zostalem poinformowany ze przeplywki nie wymienie sobie sam ( mowie teoretycznie slowo "sam" ) poniewaz trzeba przeprogramowac komputer zeby owa czesc zadzialala jak trzeba, czyli ze jezeli kupie przeplywke, zaloze ja sobie w garazu sam to nie bedzie dzialac?[/quote]

Bosch szczytem marzen jesli chodzi o przeplywki nie jest. Lepszy jest Pierburg, ale musisz sprawdzic, czy robi do tej bryki zamienniki.

Z programowaniem roznie bywa w roznych autach - jedne wymagaja, jedne nie.

[quote="Adamek125":8t0p0t8l]
2. Pytanie numer dwa, czy ktos ma wlasne doswiadczenia z tymi przeplywkami, czy warto kupic oryginal Bmw poprawiony za 1.5k pln czy Bosh zdaje egzamin rownie dobrze[/quote]

JW + mozesz probowac kupowac uzywki na allegro i kazda z nich testowac, a po stwierdzeniu w serwisie, ze jest zla, zwracac. Upierdliwa robota, ale moze sie oplacac, bo uzywka bedzie tansza 10 krotnie od nowki.[/quote]

[quote="Adamek125":8t0p0t8l]
p.s.2- w dosc niedalekiej przyszlosci zamierzam zawirusowac "smierdziela" ale jezeli chodzi o przeplywke to chyba nie rzutuje?[/quote]

Jak nie rzutuje? Jesli chcesz cipowac auto, musi byc ono sprawne, a na sprawnosc silnika przeplywka mocno rzutuje.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
cadamuro
post Thu, 25 Jan 2007 - 13:48
Post #3


Rookie
Dołączył: Mon, 30 January 2006





Adamek a jakie masz objawy ze twierdzisz ze jest uszkodzona przeplywka?


Pierburg lepszy od Boscha pierwsze slysze

ponoc do tego modelu silnika mozna zalozyc od np Mercedesa i bedzie o niebo lepiej od nowej orginalnej BMW

trzeba zaprogramowac przeplywke ale nie musisz poprostu silnik bedzie slabszy
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Adamek125
post Thu, 25 Jan 2007 - 14:08
Post #4


Forum Killer
Dołączył: Mon, 11 August 2003
Skąd: 3city/ie





CYTAT("Knutomaniak":aktv66bt)
Jak nie rzutuje? Jesli chcesz cipowac auto, musi byc ono sprawne, a na sprawnosc silnika przeplywka mocno rzutuje.


wiem ze musi dzialac laikiem w modyfikacjach calkowitym nie jestem jednak nie o to mi chodzilo, chodzilo mi o to czy np przy wirusie rzutuje JAKA to bedzie przeplywka z doswiadczenia wiem ze np przy eclipse turbo trzeba robic remapy/piggyback/standalone zeby wszystko gralo jak trzeba jezeli chodzi o przeplywki.

CYTAT
Adamek a jakie masz objawy ze twierdzisz ze jest uszkodzona przeplywka?


przy jezdzie czas jakis z rowna predkoscia powiedzmy 90 km/h 5 bieg wciskam gaz (nawet do dechy) ekonomizer dochodzi do zera i dalej nie idzie, auto praktycznie nie przyspiesza, obroty rosna straszliwie po wolutku, po czym dochodza do ok 3k rpm i turbo zaczyna pompowac, choc nie tak mocno jak powinno. ze stojacego auta bardzo rzadko sie tak zdarza, najczesciej przy probie zrywu (wyprzedzania itp ) gdy wciskam gaz. Komputer byl diagnozowany i nie ma bledu przeplywki ale slyszalem ze bardzo rzadko w e 46 wykazuje owy blad przy diagnostyce. Na dniach sprobuje ja wyjac i przeczyscic, moze choc troche pomoze.

CYTAT
trzeba zaprogramowac przeplywke ale nie musisz poprostu silnik bedzie slabszy

Jestes tego pewien? tzn bedzie dzialac( jezdzic ) slabo czy lepiej niz na uszkodzonej ale gorzej niz powinna?


--------------------
Sprzedam Eagle Talon Tsi Awd; 460km 502Nm by ProjectXs i PromotoR
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ctv
post Thu, 25 Jan 2007 - 15:34
Post #5


Forum Homee
Dołączył: Mon, 17 March 2003
Skąd: lublin





za 1000eur jutro bedziesz miec przeplywke w domu,podaj tylko adres wysylam dhlem plus srubokret do wymiany gratis pozatym kto wymyslil programowanie


--------------------
http://www.fabryka-mocy.com.pl
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Master/s
post Thu, 25 Jan 2007 - 17:05
Post #6


Forum Clubber
Dołączył: Mon, 11 November 2002
Skąd: Wawa





Z tym programowaniem to totalna bzdura. Zakładaj nową i jazda. Nic nie trzeba programować


--------------------
http://www.tdi-tuning.pl
Profesjonalny Chiptuning. Hamownia Podwoziowa Maha LPS3000 4x4
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cavaas
post Thu, 25 Jan 2007 - 18:56
Post #7


Forum Killer
Dołączył: Sun, 31 August 2003
Skąd: Wrocław





że też takie dyrdymały żenią klientom - skandal


--------------------
AUQ k04-01 - było
: Kawasaki Z750s..- też było
teraz- STI bug
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Adamek125
post Fri, 26 Jan 2007 - 01:42
Post #8


Forum Killer
Dołączył: Mon, 11 August 2003
Skąd: 3city/ie





CYTAT("Master/s":98e61ups)
Z tym programowaniem to totalna bzdura. Zakładaj nową i jazda. Nic nie trzeba programować


wierze na slowo i kupuje nowa przeplywke, kupie ta "poprawiona" a potem jezeli sie okaze ze wszystko gra i tanczy to przy najblizszej okazji stawiam browara, bo w koncu gdzies musze zawirusowac smierdziela

p.s. sorry jezeli o smierdzielach wipisuje totalne dyrdymaly ale to w zasadzie moj pierwszy diesel, wiecej doswiadczenia mam z turbosmietnikami zwanymi mitsukiszkami


--------------------
Sprzedam Eagle Talon Tsi Awd; 460km 502Nm by ProjectXs i PromotoR
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bartosh
post Sun, 28 Jan 2007 - 15:00
Post #9


Frequent User
Dołączył: Wed, 23 March 2005





nie wiem jak to jest w praktyce ale w teori Bosch podaje do 320d 136KM, 2 rodzaje przepływek, jedna jest dość droga, a druga ta tańsza (ok.500pln) wg Bosch "wymaga programowania..."
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Adamek125
post Tue, 08 May 2007 - 01:44
Post #10


Forum Killer
Dołączył: Mon, 11 August 2003
Skąd: 3city/ie





sorki ze odgrzebuje starego kotleta, ale ze wzgledu na to ze niedlugo zostane tata pewne rzeczy maja priorytet a inne nie ale do rzeczy, zmienilem przeplywomierz na Bosha ( trafil sie darmowy prezent, prosze nie kojarzyc z kradzieza, daleko mi do tego ) i...nie ma zmiany, czyli wnioskuje jako laik w smierdzielach ze...
a) to nie przeplywomierz
cool.gif to przeplywomierz ale moze jednak trzeba cos programowac
c) moze to samo turbo?
d) moze jakas nieszczelnosc w dolocie?
e) nie mam wiecej pomyslow?

Gdzie teraz szukac problemu? Auto gubi gaz tak samo jak gubilo, moze z jedna roznica, teraz wkreca sie od ciut nizszych obrotow jak juz sie w ogle wkreca ( ponizej 2k rpm )

pytanie nr 2)

jakie sa roznice w przeplywomierzach z wersji 136 koni a 150 ? poza wygladem (sa PRAWIE identyczne, od 150 konnej ma koncowke zadarta do gory, gdy w mojej jest prosta ) i co by sie stalo gdybym ja zaaplikowal do wersji 136 koni?

pytanie nr 3)

co jeszcze moze powodowac brak pompowania turbiny (lub jakis tryb awaryjny czy cus ) tudziez dziury w gazie tudziez brak reakcji na wcisniety gaz w podloge?

auto jezdzi codziennie i zdazylem sie do tego przyzwyczaic, jednak jak bede sie telepal z Irlandii do Polski to w trasie moze sie zdarzyc ze oddam komus auto w celu zaoszczedzenia sobie zdrowia/nerwow gdyz wyprzedzanie w trasie okazuje sie niejednokrotnie po prostu niemozliwe...

EDIT:
p.s. Przeplywke wymienialem na odlaczonym aku, odlaczona byla dobre pol godziny ( tyle mi zajelo odkrecanie plastikow pod maska, robilem to pierwszy raz ) rozumiem ze tak sie ecu nie zresetuje z bledow w e 46?


--------------------
Sprzedam Eagle Talon Tsi Awd; 460km 502Nm by ProjectXs i PromotoR
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Adamek125
post Tue, 08 May 2007 - 23:28
Post #11


Forum Killer
Dołączył: Mon, 11 August 2003
Skąd: 3city/ie





Anybody?


--------------------
Sprzedam Eagle Talon Tsi Awd; 460km 502Nm by ProjectXs i PromotoR
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dynio
post Sun, 03 Jun 2007 - 12:44
Post #12


Rookie
Dołączył: Sun, 03 June 2007





Witam, mecze sie z moja przeplywka juz 3 tydzien. Kupilem nowa firmy QAP, niestety samochod na niej szedl gorzej niz na mojej, orginalnej Bosha. Pojechalem oddac do hurtowni. Tam powiedzieli mi ze trzeba ja adaptowac. Tak wiec objezdzilem elektronikow, ktorzy kasowali mi bledy i mowili ze takiego czegos sie nie robi. Dopiero jeden probowal adaptowac ale niestety nie udalo sie bo nie mial jakiegos sterownika. Po jakims czasie dostal LAUNCHA (urzadzenie diagnostyczne) ktore nie chcialo sie nawet polaczyc z moim autem. Stwierdzil ze zrobia mi to wylacznie w ASO. W przyszlym tygodniu jade do Warszawy na adaptacje i sie zobaczy. Pozdrawiam
Go to the top of the page
 
+Quote Post
hz10
post Sun, 03 Jun 2007 - 12:52
Post #13


Forum Clubber
Dołączył: Mon, 18 December 2006
Skąd: TST





CYTAT("dynio":3clekl50)
Witam, mecze sie z moja przeplywka juz 3 tydzien. Kupilem nowa firmy QAP, niestety samochod na niej szedl gorzej niz na mojej, orginalnej Bosha. Pojechalem oddac do hurtowni. Tam powiedzieli mi ze trzeba ja adaptowac. Tak wiec objezdzilem elektronikow, ktorzy kasowali mi bledy i mowili ze takiego czegos sie nie robi. Dopiero jeden probowal adaptowac ale niestety nie udalo sie bo nie mial jakiegos sterownika. Po jakims czasie dostal LAUNCHA (urzadzenie diagnostyczne) ktore nie chcialo sie nawet polaczyc z moim autem. Stwierdzil ze zrobia mi to wylacznie w ASO. W przyszlym tygodniu jade do Warszawy na adaptacje i sie zobaczy. Pozdrawiam
nie trzeba przeprowadzać adaptacji po wymianie przepływki a juz na pewno nie w bmw tak jak pisali poprzednicy zakładasz sprawną i jeździsz
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dynio
post Sun, 03 Jun 2007 - 13:16
Post #14


Rookie
Dołączył: Sun, 03 June 2007





Dzwonilem do ASO, powiedzieli ze nie ma problemu, w Bawaria Motors 248zl (adaptacja), Inchape 300zl (adaptacja) + 200zl programowanie komputera jezeli adaptacja nie pomoze. Musi cos w tym byc, bo wstawilem nowa przeplywke ktora nie chodzi wcale i w hurtowni w parametrach pisze ze wymaga programowania. Moze ktos poleci do ktorego ASO w Warszawie sie udac.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ctv
post Sun, 03 Jun 2007 - 13:17
Post #15


Forum Homee
Dołączył: Mon, 17 March 2003
Skąd: lublin





kozak


--------------------
http://www.fabryka-mocy.com.pl
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Adamek125
post Sun, 03 Jun 2007 - 17:28
Post #16


Forum Killer
Dołączył: Mon, 11 August 2003
Skąd: 3city/ie





CYTAT
nie trzeba przeprowadzać adaptacji po wymianie przepływki a juz na pewno nie w bmw tak jak pisali poprzednicy zakładasz sprawną i jeździsz Wink


to jak usprawiedliwisz fakt, iz po zalozeniu NOWEJ przeplywki SPRAWNEJ auto i tak nie jedzie? ja mam dwie teorie, albo kasowanie kompa ( poniewaz w pamieci ma prace wadliwej przeplywki i tak tez traktuje nowa ) albo... cos o czym wiele osob nie wie, mianowicie filterki od elektrozaworow...+ egr, zalezy co akurat sie zawalilo sadzą


--------------------
Sprzedam Eagle Talon Tsi Awd; 460km 502Nm by ProjectXs i PromotoR
Go to the top of the page
 
+Quote Post
hz10
post Sun, 03 Jun 2007 - 18:40
Post #17


Forum Clubber
Dołączył: Mon, 18 December 2006
Skąd: TST





CYTAT("Adamek125":jy2akgxy)
CYTAT
nie trzeba przeprowadzać adaptacji po wymianie przepływki a juz na pewno nie w bmw tak jak pisali poprzednicy zakładasz sprawną i jeździsz Wink


to jak usprawiedliwisz fakt, iz po zalozeniu NOWEJ przeplywki SPRAWNEJ auto i tak nie jedzie?
najprościej jak sie da czyli że nie jest to wina przepływki trzeba szukać innej przyczyny braku mocy co do egr to jak zawór sie zacina to auto lubi mocno kopcić na czarno mimo że nie jedzie więc jezeli u ciebie występuje ten objaw to sprawdź egr, a najlepiej jakbyś przejechał sie z kimś kto ma kompa i sprawdził w czasie rzeczywistym jakie są parametry pracy silnika to wiele moze powiedzieć co jest nie tak bo to że nie ma błędów na postoju nie znaczy że wszystkie parametry są w normie
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dynio
post Sun, 03 Jun 2007 - 18:41
Post #18


Rookie
Dołączył: Sun, 03 June 2007





Filterki elektrozaworów przeczyściłem, filtr powietrza jest nowy, sprawdzilem takze przewody cisnieniowe, więc pozostaje już chyba adaptacja, błędów na komputerze nie ma zadnych, wykazana jest tylko zbyt mala masa powietrza przy ponad 1700obr wykazuje 400 a powinna 1000. Do 1700obr jest dobrze. Samochód nie kopci ani na zimnym ani na cieplym silniku. Zadnego dymu nie widac (nawet przy przegazowaniu do 5tys obr). Na biegu jałowym samochod wkreca sie normalnie, turbina sprawna.

Moja nowa przepływka to QAP za którą zapłaciłem ok. 320zł

Numery orginału BOSH to :

0 928 400 314

13 71 - 22470022

Kupiony QAP o nr :

0 928 400 527

13627787076
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Adamek125
post Sun, 03 Jun 2007 - 19:37
Post #19


Forum Killer
Dołączył: Mon, 11 August 2003
Skąd: 3city/ie





tylko caly problem jest w tym ze nie znam nikogo kto moglby sprawdzic auto kompem podczas jazdy, na postoju w aso lub nie nie ma bledow wskazujacych na brak mocy, przeplywka wymieniona filterki beda czyszczone w sobote, po wymianie przeplywki auto stalo sie ciut zwawsze na samym dole obrotow, potem umiera, zero dymu, zero jakichkolwiek objaw poza tym ze ze 136 teoretycznych koni jest ich gora...50? skoro wszystko mnie wyprzedza? ...oby filterki pomogly, swoja droga cytat z innego forum...

"Witam.
Dosyć często spotykam się z problematyką związaną spadkiem mocy we wszystkich modelach BMW z silnikami 2.0d oraz 3.0d co wcale mnie nie dziwi, gdyż nawet serwisy nie potrafią ustalić przyczyny tego problemu.
Do tej pory nie zdradzałem w czym tkwi usterka tych objawów, gdyż pewnych tajemnic się nie zdradza, ale na dzień dzisiejszy nie prowadzę już żadnych napraw w kraju i tajemnica ta może już tylko Wam być przydatna.

Problem spadku mocy tkwi nie zawsze w uszkodzonej przepływce, zatkanym katalizatorze bądź w układzie paliwowym, albo nawet i w turbinie choć tę ostatnią rzecz własnie będę bardziej rozwijał.
Ojawy są następujące:
Autko na początku nie wykazuje żadnych problemów z wyjątkiem jednej rzeczy przy coraz to większej prędkości i wyższym biegu odczuwalny jest mniejszy wzrost obrotów silnika - tak jakby auto ciągło przyczepę z wysoką plandeka. Zdarza się nawet, że auto osiąga pewną prędkość i dalej nie chce już się rozpędzać.
Powodem tego zjawiska jest niewłaściwa praca turbiny, ale nie w wyniku tego że jest padnięta, lecz z powodu braku proporcjonalnej jej pracy do wymagań silnika (obroty i obciążenie)
Podobny problem dotyczy się również objawów, które zdażaja kiedy auto nie potrafi płynnie ruszyć z miejsca. Silniki diesla nie wymagają dodawania gazu przy ruszaniu a w tym wypadku jest taka konieczność, gdyż potrafi żabkować lub nawet i zgasnąć.

W jednym i drugim przypadku problem tkwi w sterowaniu podciśnieniowym siłownika przy turbinie i zaworu AGR na dolocie do kolektora ssącego. Sterowanie tymi podciśnieniami odbywa się za pomocą elektrozaworów którymi steruje moduł silnika. Komputery diagnostyczne nie wykazują problemu, gdyż elektrozawory te są sprawne a wykonywana przez nie praca jest odczuwalna w pracy silnika, lecz jedna rzecz jest zawsze pomijana przez każdego.
Zadaniem elektrozaworu jest załączenie dwóch obiegów: jednego obiegu z podciśnieniem oraz drugiego obiegu ze zwykłym cisnieniem atmosferycznym. Podciśnienie przeważnie zawsze jest bo gdyby go nie było to pompa podcisnieniowa byłaby padnięta co odczuwałoby się na twardym pedale hamulca, ale warto zawsze obejrzeć wężyki podcisnieniowe, czy są prawidłowo szczelne.
Z drugim obiegiem jednak jest problem. Aby do układu podcisnieniowego nie dostawało się brudne powietrze atmosferyczne, na elektrozaworkach umieszczone są małe filterki uniemozliwiające dostawanie się brudu do tego układu I TO ONE STANOWIĄ TEN PROBLEM. Zatykaja się one bowiem z biegiem czasu co powoduję że w obiegu drugim zamiast powietrza atmosferycznego uwalniającym pracę siłowników wytwarza się również podcisnienie lecz o mniejszym stopniu ale spowalniającym pracę tych silowników. W rezultacie czego turbina załącza się zbyt późno a zawór AGR nie potrafi zamknąć się do końca przez co silnik przy ruszaniu jest zdławiany własnymi spalinami.

W jednym i drugim przypadku od obu urządzeń jest osobny elektrozawór.
Wyjmijcie je, zdemontujcie filterek z nich, rozbieżcie pokrywkę filterka i wyczyście go.

To tyle."

zapozyczone z forum bmw-klub.pl


--------------------
Sprzedam Eagle Talon Tsi Awd; 460km 502Nm by ProjectXs i PromotoR
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dynio
post Mon, 04 Jun 2007 - 15:41
Post #20


Rookie
Dołączył: Sun, 03 June 2007





Umowilem sie w ASO na piatek (adaptacja + programowanie komputera), mam pytanie, bo chce odlaczyc calkiem przeplywke na ten tydzien. Samochod zbiera sie wtedy znacznie lepiej (z podlaczona przeplywka jezdzi jakby mial 50ps, z odlaczona jakby mial 90ps) Czy nie popsuje nic jezdzeniem bez podlaczonej przepływki ??
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
 

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Saturday, 25 October 2014 - 13:54