![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Sun, 26 September 2010 ![]() |
w ofercie hmhm nie, ale po to są fora aby wyrażać opinie a odbijając piłeczke Ty sądze ze masz w ofercie Mobila i Castrola P
spoko więc Pozdro serdeczne |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Mon, 04 April 2005 Skąd: Wieliczka ![]() |
Panowie nie wlewa się nic do oleju silnikowego co ma słuzeć długiej i niezawodnej ochronie eksploatacji silnika reszta to lekarstwo na "chwilę".
Nie bez kozery niektóre szanowane firmy petrochemiczne rezygnują z mieszania swoich olejów a raczej baz olejowych z dodatkami choćby typu Mos2 w pewnych klasach lepkościowych i określonych bazach a ludzie chcą wlewac jakieś wynalazki do oleju co na PEWNO nie da jednorodnej mieszaniny nie wspominajac o innych aspektach, zagęszczeniach, złogach itp. Jeśli już mieszają w blendowniach w których jest to możliwe i pozwala na to wiele czynników. Nikt mnie nie przekona aby wlewać cos do oleju silnikowego. Teflon spala się toksycznie wiesz o tym ? Toksyczność spalin podnoszą różnorodne dodatki do olejów przeznaczone do stosowania przez użytkowników pojazdów, np. Nulon, Slick, Moton itp. Większość tych dodatków oparta jest na PTFE (teflon). Cząstki teflonu przedostają się wraz z olejem do komory spalania, tworząc bardzo toksyczne produkty (np. fosgen), które są emitowane do otoczenia wraz z gazami spalinowymi. -------------------- www.zmienolej.pl
|
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Wed, 05 November 2008 ![]() |
0/40 lub 5/40 Millersa nie ma potrzeby zalewać... bo nie jest to sportowe auto. A co ma piernik do wiatraka?? Przecież kolega nie mówił o Millers Motorsport - przecież jest seria Millers Oils Premium do samochodów seryjnych...... Wlałbym to do tego Mercedesa: http://www.millersoils.pl/shop/millers-oil...5w30-p-203.html co do wymiany co 20 tys - zgadzam się w 100% |
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Mon, 19 May 2008 ![]() |
Mam pytanie jaki polecielibyście olej do silinka diesla BMW E90 320D chip na 190 ,z DPF? Wcześniejszy właściel jeździł na oleju który wlali mu w serwisie.
Z góry dziękuję za odpowiedz. |
|
|
![]()
|
|
Mam pytanie jaki polecielibyście olej do silinka diesla BMW E90 320D chip na 190 ,z DPF? Wcześniejszy właściel jeździł na oleju który wlali mu w serwisie. Z góry dziękuję za odpowiedz. To musi być olej ACEA C3 (do DPF) i z normą BMW LL04. Ja zawsze polecam Millersa, i nie zmienię zdania: http://www.millersoils.pl/shop/millers-oil...5w30-p-203.html W PEŁNI syntetyczny, nie podrabiany, znakomite parametry, cena tylko średnia, ale tragedii nie ma. |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Sat, 09 April 2005 Skąd: Germany ![]() |
mam takie samo auto tzn e90 320d z DPF dlubniete na 195 ps.
ja i 90% uzytkownikow 320d na e90-forum.de jezdzi na 0W40 http://oil-center.de/shop/product_info.php...1d5867125c5f5b2 albo tanszy ale tak samo dobry- http://www.mapodo.de/aral-super-tronic-0w-40-4-ltr.html -------------------- Internet is my world, BMW is my car
|
|
|
gość_shafter_* |
![]()
|
![]() |
mam takie samo auto tzn e90 320d z DPF dlubniete na 195 ps. ja i 90% uzytkownikow 320d na e90-forum.de jezdzi na 0W40 http://oil-center.de/shop/product_info.php...1d5867125c5f5b2 Czyli Castrol, czyli tragedia ... Polecam BMW LL04 http://www.tanie-oleje.pl/produkt/motul-81...00-synthetic-1l |
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Tue, 30 December 2003 Skąd: Rzeszów ![]() |
Witam
Z uwagi na to, że synoptycy nadają mroźną zimę mam pytanie czy mogę na ten czas zalać do auta (ibiza 1.9TDI 110KM po modyfikacjach na 168KM i 354nm) olej 0W-40 ? Zanim kupiłem samochód (wtedy jeszcze tylko po programie na 140KM i 303nm) ibiza jeździła na oleju Castrola 0W-30. Silnik pracował fajnie, nie brał oleju, ale olej błyskawicznie się nagrzewał więc zmieniłem go na Motula X-Cess 5W-40 i na takim oleju auto jeździło przez około 4 lata użytkowania. Ostatnio przy wymianie turbosprężarki zalałem do auta olej Mobil 1 Rally Formuła 5W-50 i jestem z niego bardzo zadowolony. Silnik pracuje bardzo fajnie, olej nagrzewa się tak samo wolno jak Motul, znacznie spadło zużycie oleju w porównaniu do motula (ale może to być spowodowane osprzętem silnika -> wymiana turbosprężarki). Także suma sumarum rozchodzi się o przejście na czas zimowy z oleju Mobil 1 5W-50 na np. Mobil 1 0W-40. Mogę bez obaw przejść na taki olej ? Na wiosnę/lato być może znów chciałbym zalać 5W50. Dodam jeszcze, że auto na dzień dzisiejszy ma przebieg 130tyś (według Daniela z Krakowa który serwisował to auto przy przebiegu 60tyś km aż do prawie 100tyś km, przebieg oryginaly, nie kręcony, jak jest naprawdę nie wiem). W każdym razie przy przebiegu 115tyś km zrobiłem mały remont (nowe tłoki, korbowody, pierścienie, panewki, głowica, zawory i multum innych podzespołów - częsci z najwyższej półki, większość KS'a). Pozdrawiam i dziękuję za pomoc ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Fri, 23 October 2009 Skąd: Warszawa ![]() |
Czyli Castrol, czyli tragedia ... Polecam BMW LL04 http://www.tanie-oleje.pl/produkt/motul-81...00-synthetic-1l LL04 BMW to co jak nie Castrol ? |
|
|
![]()
|
|
tego Arala w De chwala ludzie-
http://www.mapodo.de/aral-super-tronic-0w-40-4-ltr.html -------------------- Internet is my world, BMW is my car
|
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Tue, 30 December 2003 Skąd: Rzeszów ![]() |
Marka oleju to już mniejszy problem. Generalnie chodzi o to czy mogę przejść z oleju 5W-50 na 0W-40 (lato 5W-50, zima 0W-40) ?
Dla porównania lepkości 5W-50: [cSt] w 40 stopniach - 104.6 [cSt] w 100 stopniach - 17.4 0W-40: [cSt] w 40 stopniach - 78.3 [cSt] w 100 stopniach - 14.0 |
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
jeżeli silnik zdrowy... to możesz
|
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Sat, 29 March 2008 ![]() |
Witam - wiem, że o olejach już wszystko zostało powiedziane... ale mam mały problem.
Auto to VW z silnikiem AEE (1.6 55kW). Obecnie od 3 sezonów (czyli od kupna) zalewam go Valvoline Maxlife 10W40 - jednak w 3/4 sezonu (5k-6k) silnik zaczyna brać olej, szczególnie przy szybszej jeździe - wcześniej tego nie ma, kultura pracy też się wyraźnie pogarsza. Żadna tragedia, nie dolewam więcej niż litr między wymianami. Szukam czegoś, co będzie miało lepszą jakość - MaxLife to baza minerał + domieszki... Zastanawiam się nad VR1 5W50 (domieszka bazy HC), albo nad czymś z samą bazą HC (LM?) ... Obecny olej ma klasę SL. Warunki to miasto najczęściej na krótkich odcinkach (na zimę przydało by się coś lepszego...) i 2x w tygodniu dłuższa trasa. Prawdziwy syntetyk chyba nie wchodzi w grę? |
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Mon, 18 October 2010 ![]() |
Witam Wszystkich!!
Mam pewien problemik z olejem.Jestem posiadaczem astry pierwszej generacji.Silnik ośmiozaworowy.Do tej pory hulał na mobilu 10w40,ale po doświadczeniach zeszłej zimy chciałem wlać do niego coś bardziej płynnego.W styczniu zostawiłem w bagażniku na noc butelkę z olejem.Termometr pokazał późnym wieczorem -20 stop.Gdy rano zerknąłem do butelki olej przypominał raczej zimny,mocno ścięty kisiel.Więc teraz myślę sobie,a co tam,zaleje przed zimą coś z 5w40.Padło na Elfa 5w40 excellium.Parametry nawet nie złe,niby do -42 stop.Lepkość w 40 stop. 85 wobec 97 Mobila 10w40.Przy stu stop. oba oleje są podobne i TBN też podobny.Wskaźnik lepkości 170 wobec 157 mobila.Jedyny minus to nie jest 100% syntetykiem tylko pewnie HC.Poza tym ogólnie dostępny.I teraz problem.Wytłumaczcie mi,jak chłopu na rowie dlaczego na elfie zimny silnik pracuje głośniej.Tak przynajmniej mi się wydaje.Może nie na wolnych obrotach,ale przy ruszaniu słychać z pod maski "grzechotanie" hydrauliki zaworów.Zimny silnik startuje teraz lepiej.Zaraz po odpaleniu wchodzi na jakieś 1500 obr.I po chwili schodzi na 1000.Na mobilu po odpaleniu miał góra 1300 obr. i dłużej się utrzymywały.Czyli teraz ma lżej,ale martwi mnie ten hałas samo regulatorów.Robiłem nawet test na zamrażanie w lodówce.Elf zauważalnie szybciej spłynął na dno butelki po ich odwróceniu.Zastanawiam się nad powrotem do Mobila.A może inny olej?Auto raczej nie robi wielu kilometrów.Krótkie dystanse.Włączenie auta,jazda 5 km i gaszenie.Po robocie to samo.140 tyś.przebiegu.Tak się złożyło,że wymieniałem też olej w punciaku mojej siostry.Też Mobil 10w40.Olej zlany z jej auta był ciemny,ale błyszczący,natomiast olej z mojego auta był matowy.Na pierwszy rzut oka wyglądał jak wymieszany z kaszą manną.(Płynu chłodzącego nie ubywa.).Może macie jakieś rady? |
|
|
gość_shafter_* |
![]()
|
![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Troche nie jasno napisałem, polecam olej motula z linka, wczesniej nazywal sie on po prostu Motul BMW LL.04 Dokładnie, ja pisałem i Millersie BMW LL04, a Ty o Motulu, ale z tego co rozumiem, to kolega uważa, że tylko Castrol robi oleje BMW LL04...... Z olejami jest jak z kobietami.... Nie zawsze te najpopularniesze są najlepsze... Młode laski są super - ładnie wyglądają, itd., ale i tak w końcu trzeba się ożenić z taką, z którą życie się dobrze ułoży ![]() |
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
CYTAT ale..... dla silnika lepsze są inne...... bo ? |
|
|
![]()
|
|
1) bo mają lepsze parametry, 2) nie są rozlewane w Płocku, Skarżysku, Gliwicach, Gdańsku ani Trzebini - nie chodzi mi o to, że co polskie to gorsze, ale rozlewanie tego samego oleju 10w40 do 3 różnych butelek to już przesada.
|
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
1. lepsze parametry... ale te deklarowane na papierze czy mierzone ... no i jakie konkretnie to są te "lepsze" ?
2. co ma miejcie rozlewania oleju do jego jakości, jeżeli jest to ten sam produkt ? CYTAT ale rozlewanie tego samego oleju 10w40 do 3 różnych butelek to już przesada konkretny przykład poproszę... tylko nie na zasadzie "słyszałem" albo czytałem na onet.pl |
|
|
![]()
|
|
dokladnie-
jakos nie ma informacji o masowych awariach podczas stosowania Castrola. -------------------- Internet is my world, BMW is my car
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Saturday, 02 August 2025 - 01:19 |