![]() |
![]() ![]() |
![]() |
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
Sporo firm ma już 5/50
Ostatnio nawet zauważyłem, że Statoil zrobił taki |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Mon, 04 April 2005 Skąd: Wieliczka ![]() |
CYTAT Nikt specjalnie nie rozgrzewał diesla w mrozy tylko od razu była jazda . Myślę że M1 to b.dobre oleje ale kupować trzeba z pewnej ręki. Zgadza się , 0W-40 jest OK. CYTAT a to wszystko i tak pochodzi z tego samego kurka w zatoce perskiej czy meksykańskiej No bardziej z zatoki Gdanskiej czy Płockiej :-) No dobry produkt musi swoje kosztować, dobre dodatki, baza i sformułowanie tego w jedną całosc to zadanie dosyc odpowiedzialne i nie nalezące do najprostszych ... Choć ja sam bazuje na olejach z USA.. CYTAT Millers może i dobre oleje ale podają za moło parametrów Dobre i najlepsze z tego co jest na naszym podwórku do wyczynu ...Na pewno lepszy do zastosowan wyczynowych od motuli 300V, ktore były dobre ...kiedys. No i jak to sie mówi nie leczy sie skutków ale przyczyny ... pozdrawiam goraco. :-) -------------------- www.zmienolej.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Mon, 01 May 2006 ![]() |
Hmm być może się skuszę na wypróbowanie millersa ....a raz się żyje:) . Niestety nie podają wskaźnika TBN . Gdy TBN w takim fullsyntetyku będzie 11,5-12 to może nie być za wesoło . Nie mam silnika nowego ,a patrząc pod korek nie jest idealnie czysty . Owszem to teoria ale wydaje mi sie ,że trzymanie się tego samego poziomu TBN przy przechodzeniu z innego rodzaju olejów może uchronić przed dużymi problemami . Obecnie jest wlany Edge 10w60 ma TBN =10 i szukam coś o podobnych param . Z castrolem uciekam z oczywistych względów no i 10w60 przy mojej jeździe to za gęsta oliwa.
Miałem już taki przypadek gdzie Ultra 5w40 fullsyntetyk wypłukał uszczelki po oleju HC tego samego producenta o tej samej lepkości .... http://www.msp-oleje.pl/product/index-id-98.html. Taki Ultra ma TBN aż 12,5. Swoją drogą ciekawe gdzie taki Shell Ultra 5w40 jest produkowany bo w sumie w każdym ASO jest lany standardowo do nowych aut. W moim 2 aucie Accordce05 r po 30 tyś od wymiany był dalej bursztynowy .Lany od nowości przebieg obecnie 130 km |
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
CYTAT Gdy TBN w takim fullsyntetyku będzie 11,5-12 to może nie być za wesoło histeryzujesz ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sun, 03 December 2006 ![]() |
Witam. Mam pytanie w zwiazku z wymiana oleju w mojej Hondzie (silnik D16A8).
Jaki waszym zdaniem zastosowac olej? Do tej pory samochód jezdził na syntetycznym Mobilu 1. (tak mowil facet od ktorego kupilem samochod) Zalac znowu syntetykiem czy moze pojsc w połsyntetyk? Jakiej marki? Z gory dzieki za pomoc. Pozdroo |
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
a coś się dzieje z olejem/silnikiem, że chcesz zmieniać olej na inny ?
|
|
|
![]()
|
|
Nie no raczej wszytsko wporzadku jest. Czyli zalewac tym co było najlepiej tak?
Pozdroo |
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
dokładnie tak
jeżeli silnik jest zaprojektowany do syntetyka.... to masz go lać aż do śmierci silnika (oczywiście można zmieniać lepkości oleju ale zawsze musi być to pełny syntetyk) |
|
|
![]()
|
|
Aha rozumiem takze zaleje syntetyka. A wiesz moze jaka lepkość zastosowac? Bo ja za cholere niewiem. Sorry za takie pytania, ale myśle ze do tego jest forum zeby pytac. Z gory dzieki za pomoc.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Mon, 04 April 2005 Skąd: Wieliczka ![]() |
No ale nie wiesz jakiego syntetyka bo dla niektorych syntetykiem jest 5W-40 czy 10W-40 ...
Jedynym rozsądnym wyjsciem z gamy M1 to 5W-50. Gulf, Millers, Motul czy Valvoline to tez dobre oleje. Jesli upalasz auto to M1 bym nie wlał jesli jeździsz normalnie tym wariackim silnikiem to M1 zda egzamin. -------------------- www.zmienolej.pl
|
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
CYTAT A wiesz moze jaka lepkość zastosowac? zobaczyć na kartce co było zalewane sprawdzić w książce co jest zalecane przez producenta.... no i zalać to co producent zalecił dla spokojności możesz zrobić płukanie silnika ![]() |
|
|
![]()
|
|
Zalałem Mobilem 5W50 mam nadzieje ze bedzie wporzadku.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Wed, 23 February 2005 Skąd: Radom/Warszawa ![]() |
Ostatnio spotkałemsię z takimi olejami 0w40 i 5w50 Mobil 1 SHC identyczny jak tu na ebayu http://cgi.ebay.de/Mobil-Rally-Formula-5W-...opflege_Wartung
Czym ten olej różni się pd tego co u nas 5w50 full syntetyka?. Co to za polityka Mobila że na rynku niemieckim jest to olej o technologi syntetycznej , na rynku polskim full syntetyk. -------------------- ....Fabia RS.....190/400
|
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Sun, 05 June 2005 Skąd: Warszawa ![]() |
Ostatnio zauważyłem właśnie też różnice Mobila ESP 5W30, u nas Full Synthetic a w Niemczech SHC. Czyżby inna baza olejowa ?
|
|
|
![]()
|
|
Dodam że te oleje właśnie przyjechały z Niemiec.Jutro dzwonie do ExxonMobil, zobaczymy co powiedza.
-------------------- ....Fabia RS.....190/400
|
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
Powiedzą, że produkty na rynek Polski różnią się od tego Niemieckiego.... i że olej spełnia wszystkie aprobaty i dopuszczenia.
|
|
|
![]()
|
|
Powiedzą, że produkty na rynek Polski różnią się od tego Niemieckiego.... i że olej spełnia wszystkie aprobaty i dopuszczenia. A jak jest w rzeczywistości? Bo coś mi tu nie gra.... -------------------- ....Fabia RS.....190/400
|
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Mon, 01 May 2006 ![]() |
Castrol edge sport 0w40 ... czemu takie rozbieżności w danych , czy są jakieś różnice odnośnie rynku ?
różnica jest znaczna głównie w tbn http://www.opieoils.co.uk/TechSpecs/CastrolRS0w-40.pdf http://www.castroledge.co.nz/downloads/EDG...3741_200808.pdf Tak poza tym dziwne ,że taki niski tbn jak mineralne...po takim oleju zostaje dużo syfu. |
|
|
![]()
|
|
Powiedzą, że produkty na rynek Polski różnią się od tego Niemieckiego.... i że olej spełnia wszystkie aprobaty i dopuszczenia. Powiedzieli że to ten sam olej tylko różni się etykietą :]....ale czemu się różni już nie potrafili powiedzieć. -------------------- ....Fabia RS.....190/400
|
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |