![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Tue, 07 November 2017 ![]() |
Pisałem... przejrzyj temat.
Jak masz coś więcej do wniesienia niż infolinia importera.. to chętnie się dowiem. |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Wed, 20 June 2018 ![]() |
Z tego co wiem, to dilerzy Amsoil w USA sprzedają produkty Archoil.
|
|
|
![]()
|
|
Nie ważne co sprzedają... naiwni którym można coś sprzedać są wszędzie.
Amsoil w swojej ulotce wyraźnie napisał : CYTAT Aftermarket oil additives are not recommended for use with AMSOIL synthetic motor oils.
|
|
|
![]()
|
|
Nie ważne co sprzedają... naiwni którym można coś sprzedać są wszędzie. Amsoil w swojej ulotce wyraźnie napisał : Nawet producenci samochodów nie zalecają ich stosowanie. Są zwolennicy i przeciwnicy, ja jestem neutralny, chociaż osobiście nie jestem zwolennikiem stosowania podobnych dodatków. |
|
|
![]()
|
|
Jak jest dobry olej to nie trzeba dodatków
![]() |
|
|
![]()
|
|
Też się niekiedy zastanawiałem, w jakim celu? Skoro olej na bazie HC i klasycznym pakietem dodatków, ma bardzo dobre wyniki w analizach zużyciowych... Ale jak wspomniałem to jest indywidualna sprawa, jeżeli ktoś stwierdzi, że potrzebuję stosowania podobnych środków nic nie stoi na przeszkodzie.
|
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Mon, 23 April 2018 ![]() |
Tomek wstawiał już VOA z AR9100.
Przecież masz w sieci analizę Archoila AR9100 z Blackstone. Proszę : http://www.forum.alfaholicy.org/images/imp...2016/04/140.jpg Analiza AR9100 w 1 litrze czystego oleju bazowego - dawka standardowa 35ml. Czysty olej bazowy nie ma ani TBN ani TAN. Jak widać podnosi TBN każdego oleju więc przy olejach Cx się przyda, a dodatkowo ładnie dopakowuje oleje borem i potasem co też ma wpływ na zmiejszenie tarcia. Co dobrych olejów FullSaps a nie ekologicznych to bym odpuścił np do seri Amsa Signature Series gdzie TBN maja ponad 12. Ale do kazdego eko z ograniczonym pakietem jak najbardziej. |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Mon, 23 April 2018 ![]() |
Na tym forum w tym wątku większość z nas jest świadoma dobrych olejów i takie pewnie zalewa. Ja np dzięki Hexx przerzuciłem się na olej typowo do diesla z eko syfu c3 i jestem zadowolony. Ale przeglądając inne fora lub grupy na FB, jak ktoś zapyta o olej do diesla to 99% odpowiedzi to oleje Castrol, Valvoline, Motul i ostatnio Liqui Moly i wszystkie są przeważnie eko C3 nawet do benzyn ludzie już zapoomnieli co do oleje FullSaps. Ktoś napiszę że jeździ np na LM TopTec 4600 i dorzucił AR9100 i zadowolony, ktoś podłapie co to za dodatek i dodaje go do innych Castroli, Elfów itd i napewno troche lepiej silnikowi zrobi w zmiejszeniu tarcia, bo wlasciwosci kiepskiego oleju nie poprawi (noack, ccs, punk plyniecia, temp zaplonu). Wiekszośc ludzi woli iść za opinią większości niż samemu obadać temat i nie dziwne że kupując polecany Castrol plus dodatek niż olej o ktorym w zyciu nie slyszeli (Ams, Penrite, Millers itd) dodatkowo mechanicy powinni mieć większą świadomość o olejach niż Castrol 10W40 po 200kkm przebiegu.
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Sun, 27 July 2008 Skąd: mazowsze ![]() |
Wiekszośc ludzi woli iść za opinią większości niż samemu obadać temat i nie dziwne że kupując polecany Castrol plus dodatek niż olej o ktorym w zyciu nie slyszeli (Ams, Penrite, Millers itd) dodatkowo mechanicy powinni mieć większą świadomość o olejach niż Castrol 10W40 po 200kkm przebiegu. To trudne do przełamania niestety. Nadal opinia stada jest bardziej wiarygodna niż kumatej jednostki ![]() -------------------- G27.pl
|
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Tue, 16 December 2014 ![]() |
To trudne do przełamania niestety. Nadal opinia stada jest bardziej wiarygodna niż kumatej jednostki ![]() OJ potwierdzam ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Thu, 19 August 2004 Skąd: Sosnowiec ![]() |
Do cfgb proponuje Europa fs 0w30. To że amsoil nie zaleca dodatków jako zasadę to nie znaczy że wszystkie dodatki są złe. Dodatki do paliwa już polecają bo samo produkują a np. Producenci paliw nie polecają stosowania dodatków do paliw.
-------------------- sygnatury komercyjne są dostępne dla kont PRO
|
|
|
![]()
|
|
Do cfgb proponuje Europa fs 0w30. uzasadnij sens użycia tego oleju 504/507 w silniku po podniesieniu mocy do 210KM Dodatki do paliwa już polecają bo samo produkują a np. Producenci paliw nie polecają stosowania dodatków do paliw. Orlen coś wspomina o tym ? Chętnie zapoznam się z taka oficjalną informacją ![]() |
|
|
![]()
|
|
Odnosnie paliw, chetnie sie dowiem jak to wyglada w Polsce, a konkretnie dodatki jakie sa dodawane, ogolne informacje.
|
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Fri, 03 August 2018 Skąd: Wrocław ![]() |
Niestety... Amsoila nie będziesz mógł używać. Masz zakupiony cud-miód AR i chcesz go dodać do oleju (zapewne).... a Amsoil zabrania dolewania takich śmietników do swoich produktów. Chcesz by było lepiej ? Sprzedaj preparat AR by nie skalać nim dobrego oleju....a pieniądze przeznacz na piwo ![]() Kup Delvac LE 5/30 i ciesz się miłą pracą silnika. Możesz ewentualnie kupić to : https://allegro.pl/olej-silnikowy-shell-rim...7224053051.html będzie idealny do CFBG + program Kompletnie nie rozumiem. Piszecie o słabych olejach i podróbkach oraz nie znanych świetnej jakości, a na moją prośbę proponujesz mobila lub shella??? Czy to ironia??? Nie upieram się przy AR. Jeśli są oleje, które dadzą sobie doskonale radę bez dodatków to z chęcią skorzystam. Wyrobienie własnego zdania o olejach chcę wesprzeć czyim doświadczeniem i poradą, chyba właśnie po to są takie miejsca jak fora czy spoty... Kilka lat temu ludzie bardzo chwalili motula do i do kilka poprzednich aut je lałem i byłem zadowolony, obecnie się zawiodłem i zgłębiam temat. Czy te propozycje to najwięcej co można osiągnąć w kwestii doboru najlepszego oleju do diesla z dpf'em??? ...nawet jeśli zrezygnuję z norm 504/507. dzięki |
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Sun, 18 March 2018 ![]() |
Przeglądałem sobie oleje Ravenola i znalazłem olej "Opracowany specjalnie do silników wysokoprężnych z pompowtryskiwaczami"
Ravenol VMO https://www.ravenol.pl/oleje-silnikowe-clea...CleanSynto.html Czym on się niby różni od zalecanego do pompowtryskiwaczy Ravenola VPD ? https://www.ravenol.pl/oleje-silnikowe-clea...CleanSynto.html Jaka jest między nimi różnica jeżeli miałby któryś wybrać z myślą o 1.9 TDi-DP bez DPF? |
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Fri, 03 August 2018 Skąd: Wrocław ![]() |
Na tym forum w tym wątku większość z nas jest świadoma dobrych olejów i takie pewnie zalewa. Ja np dzięki Hexx przerzuciłem się na olej typowo do diesla z eko syfu c3 i jestem zadowolony. Ale przeglądając inne fora lub grupy na FB, jak ktoś zapyta o olej do diesla to 99% odpowiedzi to oleje Castrol, Valvoline, Motul i ostatnio Liqui Moly i wszystkie są przeważnie eko C3 nawet do benzyn ludzie już zapoomnieli co do oleje FullSaps. Ktoś napiszę że jeździ np na LM TopTec 4600 i dorzucił AR9100 i zadowolony, ktoś podłapie co to za dodatek i dodaje go do innych Castroli, Elfów itd i napewno troche lepiej silnikowi zrobi w zmiejszeniu tarcia, bo wlasciwosci kiepskiego oleju nie poprawi (noack, ccs, punk plyniecia, temp zaplonu). Wiekszośc ludzi woli iść za opinią większości niż samemu obadać temat i nie dziwne że kupując polecany Castrol plus dodatek niż olej o ktorym w zyciu nie slyszeli (Ams, Penrite, Millers itd) dodatkowo mechanicy powinni mieć większą świadomość o olejach niż Castrol 10W40 po 200kkm przebiegu. Doskonale to rozumiem i zdaje sobie z tego sprawę dlatego pytam. Co proponujesz? Jakiś cud miód bez dodatków i nie ważne ile kosztuje... |
|
|
gość_Cocoplasto_* |
![]()
|
![]() |
Taka oficjalna nota orlenu bedzie marketingowo-pijarowym belkotem. Przeciez to wiesz Hexx. A olej? No cóż. Kazda firma ma swoj kierunek. Swoja droge. Byc moze amsoil dzis nie zaleca dodatkow do swojego oleju a jutro bedzie rekomendowal dodatek z wlasnej linii. Zgadzam sie z Toba, ze sprzedawcy powinni (powinni byc zobowiazani) rzetelnie informowac potencjalnych klientów o aprobatach lub rekomendacjach. Szczegolnie, ze rekomenduja je firmy sprzedajace swoj produkt. Ale to jest wciaz dziki lraj gdzie przekreca sie liczniki bez konsekwencji.
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Sun, 27 July 2008 Skąd: mazowsze ![]() |
Ludzie czytam cały ten wątek i lasuje mi się mózg, pomijam juz obszerność tego. Pomóżcie proszę szybką opinią i poradą. Mam Superb II z CFGB po lekkim programie na 210km. Ostatnio zalałem motula 8100 x-clean+ zamiast specific bo nie mieli akurat. No i żałuję, jest głośno i mam wrażenie że więcej pali... Chcę go zmienić po niespełna 3k km. Chcę coś naprawdę dobrego. sądzę, że z normą bo jest dpf jeszcze żywy mimo dużego przebiegu auta. No chyba, że ktoś zaproponuje coś naprawdę rewelka i sprawdzone, że nie zaszkodzi silnikowi bez wymaganych norm. Penrite nie ma nigdzie. Amsoil czy coś lepszego będzie do zdobycia w kraju? Mam już zakupiony AR9100 aby dodać do nowego oleju. Liczę na zmianę na lepiej, ciszej, płynniej i przyjemniej. Dzięki z góry Ja spróbował bym chyba zalać Penrite Enviro+ 5w40. -------------------- G27.pl
|
|
|
![]()
|
|
Kompletnie nie rozumiem. Piszecie o słabych olejach i podróbkach oraz nie znanych świetnej jakości, a na moją prośbę proponujesz mobila lub shella??? Czy to ironia??? Nie, to nie ironia.. to bardzo dobre oleje i znacznie lepsze niż te dedykowane do auto osobowych. Oleje te są stosowane.. w ciężarówkach i mają bardzo dużo dodatków których nie mają te z osobowych. Sam do swojego silnika Euro-6 od 100k km leje Delvac LE 5/30. Silnik działa pięknie, problemów z DPF nie ma. Silnik CFGB jest Euro-5 jak pamiętam, wiec jemu też nie stanie się krzywda jak zalejesz ten olej Shell'a. W przypadku oleju do diesla chodzi o samą rozpoznawalną markę.... ale o sam produkt. Te produkty które podałem są bardzo dobre.. a ten R6 LME najlepiej sprawdzi się w Twoim obecnym silniku. Ma indeks 181 i sporo dodatków dla diesla. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Sunday, 24 August 2025 - 18:28 |