Shoutbox 0 nowych PW 

368 Stron V  « < 318 319 320 321 322 > »   
Reply to this topicStart new topic
> JAKI OLEJ DO SILNIKA
hexx #2
post Sat, 04 Aug 2018 - 10:10
Post #6381

Forum Homee

Pisałem... przejrzyj temat.
Jak masz coś więcej do wniesienia niż infolinia importera.. to chętnie się dowiem.

Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Sat, 04 Aug 2018 - 10:10
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
Samsung89
post Sat, 04 Aug 2018 - 10:17
Post #6382

User

Z tego co wiem, to dilerzy Amsoil w USA sprzedają produkty Archoil.

+Quote Post
hexx #2
post Sat, 04 Aug 2018 - 10:22
Post #6383

Forum Homee

Nie ważne co sprzedają... naiwni którym można coś sprzedać są wszędzie.

Amsoil w swojej ulotce wyraźnie napisał :
CYTAT
Aftermarket oil additives are not recommended for use with AMSOIL synthetic motor oils.

+Quote Post
Samsung89
post Sat, 04 Aug 2018 - 10:26
Post #6384

User

CYTAT(hexx #2 @ Sat, 04 Aug 2018 - 10:22) *
Nie ważne co sprzedają... naiwni którym można coś sprzedać są wszędzie.

Amsoil w swojej ulotce wyraźnie napisał :

Nawet producenci samochodów nie zalecają ich stosowanie. Są zwolennicy i przeciwnicy, ja jestem neutralny, chociaż osobiście nie jestem zwolennikiem stosowania podobnych dodatków.

+Quote Post
hexx #2
post Sat, 04 Aug 2018 - 10:28
Post #6385

Forum Homee

Jak jest dobry olej to nie trzeba dodatków smile.gif

+Quote Post
Samsung89
post Sat, 04 Aug 2018 - 10:32
Post #6386

User

Też się niekiedy zastanawiałem, w jakim celu? Skoro olej na bazie HC i klasycznym pakietem dodatków, ma bardzo dobre wyniki w analizach zużyciowych... Ale jak wspomniałem to jest indywidualna sprawa, jeżeli ktoś stwierdzi, że potrzebuję stosowania podobnych środków nic nie stoi na przeszkodzie.

+Quote Post
Noskill
post Sat, 04 Aug 2018 - 10:55
Post #6387

User

Tomek wstawiał już VOA z AR9100.

CYTAT(tomek evo @ Wed, 30 Nov 2016 - 09:05) *
Przecież masz w sieci analizę Archoila AR9100 z Blackstone. Proszę :
http://www.forum.alfaholicy.org/images/imp...2016/04/140.jpg
Analiza AR9100 w 1 litrze czystego oleju bazowego - dawka standardowa 35ml. Czysty olej bazowy nie ma ani TBN ani TAN.

Jak widać podnosi TBN każdego oleju więc przy olejach Cx się przyda, a dodatkowo ładnie dopakowuje oleje borem i potasem co też ma wpływ na zmiejszenie tarcia. Co dobrych olejów FullSaps a nie ekologicznych to bym odpuścił np do seri Amsa Signature Series gdzie TBN maja ponad 12. Ale do kazdego eko z ograniczonym pakietem jak najbardziej.

+Quote Post
hexx #2
post Sat, 04 Aug 2018 - 10:59
Post #6388

Forum Homee

CYTAT(Noskill @ Sat, 04 Aug 2018 - 10:55) *
Ale do kazdego eko z ograniczonym pakietem jak najbardziej.

Jaki jest sens kupować tani tzw. eko-olej.. i dodatek ?
Można kupić dobry olej i bez dodatku.
Wyjdzie i taniej i lepiej.

4 litry naprawdę dobrego oleju do diesla to wydatek około 100-125 PLN

+Quote Post
Noskill
post Sat, 04 Aug 2018 - 11:33
Post #6389

User

Na tym forum w tym wątku większość z nas jest świadoma dobrych olejów i takie pewnie zalewa. Ja np dzięki Hexx przerzuciłem się na olej typowo do diesla z eko syfu c3 i jestem zadowolony. Ale przeglądając inne fora lub grupy na FB, jak ktoś zapyta o olej do diesla to 99% odpowiedzi to oleje Castrol, Valvoline, Motul i ostatnio Liqui Moly i wszystkie są przeważnie eko C3 nawet do benzyn ludzie już zapoomnieli co do oleje FullSaps. Ktoś napiszę że jeździ np na LM TopTec 4600 i dorzucił AR9100 i zadowolony, ktoś podłapie co to za dodatek i dodaje go do innych Castroli, Elfów itd i napewno troche lepiej silnikowi zrobi w zmiejszeniu tarcia, bo wlasciwosci kiepskiego oleju nie poprawi (noack, ccs, punk plyniecia, temp zaplonu). Wiekszośc ludzi woli iść za opinią większości niż samemu obadać temat i nie dziwne że kupując polecany Castrol plus dodatek niż olej o ktorym w zyciu nie slyszeli (Ams, Penrite, Millers itd) dodatkowo mechanicy powinni mieć większą świadomość o olejach niż Castrol 10W40 po 200kkm przebiegu.

+Quote Post
Pablo155
post Sat, 04 Aug 2018 - 14:11
Post #6390

Frequent User

CYTAT(Noskill @ Sat, 04 Aug 2018 - 11:33) *
Wiekszośc ludzi woli iść za opinią większości niż samemu obadać temat i nie dziwne że kupując polecany Castrol plus dodatek niż olej o ktorym w zyciu nie slyszeli (Ams, Penrite, Millers itd) dodatkowo mechanicy powinni mieć większą świadomość o olejach niż Castrol 10W40 po 200kkm przebiegu.

To trudne do przełamania niestety. Nadal opinia stada jest bardziej wiarygodna niż kumatej jednostki wink.gif

--------------------
G27.pl

+Quote Post
MisioLBN
post Sat, 04 Aug 2018 - 15:17
Post #6391

Forum Homee

CYTAT(Pablo155 @ Sat, 04 Aug 2018 - 14:11) *
To trudne do przełamania niestety. Nadal opinia stada jest bardziej wiarygodna niż kumatej jednostki wink.gif

OJ potwierdzam smile.gif jestem na grupie golfa V i w sumie co 2 dni pojawia się post o olej. Człowiek czyta i nie wie czy się śmiać czy płakac no ale normy VW są, norma do DPF jest to super olej smile.gif

+Quote Post
tomek evo
post Sat, 04 Aug 2018 - 18:13
Post #6392

Forum Killer

Do cfgb proponuje Europa fs 0w30. To że amsoil nie zaleca dodatków jako zasadę to nie znaczy że wszystkie dodatki są złe. Dodatki do paliwa już polecają bo samo produkują a np. Producenci paliw nie polecają stosowania dodatków do paliw.

--------------------
sygnatury komercyjne są dostępne dla kont PRO

+Quote Post
hexx #2
post Sat, 04 Aug 2018 - 18:47
Post #6393

Forum Homee

CYTAT(tomek evo @ Sat, 04 Aug 2018 - 18:13) *
Do cfgb proponuje Europa fs 0w30.

uzasadnij sens użycia tego oleju 504/507 w silniku po podniesieniu mocy do 210KM

CYTAT(tomek evo @ Sat, 04 Aug 2018 - 18:13) *
Dodatki do paliwa już polecają bo samo produkują a np. Producenci paliw nie polecają stosowania dodatków do paliw.

Orlen coś wspomina o tym ?
Chętnie zapoznam się z taka oficjalną informacją smile.gif

+Quote Post
Samsung89
post Sat, 04 Aug 2018 - 19:49
Post #6394

User

Odnosnie paliw, chetnie sie dowiem jak to wyglada w Polsce, a konkretnie dodatki jakie sa dodawane, ogolne informacje.

+Quote Post
pbubnowski
post Sat, 04 Aug 2018 - 23:40
Post #6395

Rookie

CYTAT(hexx #2 @ Sat, 04 Aug 2018 - 08:17) *
Niestety... Amsoila nie będziesz mógł używać.
Masz zakupiony cud-miód AR i chcesz go dodać do oleju (zapewne).... a Amsoil zabrania dolewania takich śmietników do swoich produktów.

Chcesz by było lepiej ?
Sprzedaj preparat AR by nie skalać nim dobrego oleju....a pieniądze przeznacz na piwo smile.gif

Kup Delvac LE 5/30 i ciesz się miłą pracą silnika.
Możesz ewentualnie kupić to : https://allegro.pl/olej-silnikowy-shell-rim...7224053051.html
będzie idealny do CFBG + program

Kompletnie nie rozumiem.
Piszecie o słabych olejach i podróbkach oraz nie znanych świetnej jakości, a na moją prośbę proponujesz mobila lub shella???
Czy to ironia???
Nie upieram się przy AR. Jeśli są oleje, które dadzą sobie doskonale radę bez dodatków to z chęcią skorzystam. Wyrobienie własnego zdania o olejach chcę wesprzeć czyim doświadczeniem i poradą, chyba właśnie po to są takie miejsca jak fora czy spoty...
Kilka lat temu ludzie bardzo chwalili motula do i do kilka poprzednich aut je lałem i byłem zadowolony, obecnie się zawiodłem i zgłębiam temat.
Czy te propozycje to najwięcej co można osiągnąć w kwestii doboru najlepszego oleju do diesla z dpf'em???
...nawet jeśli zrezygnuję z norm 504/507.
dzięki

+Quote Post
KierowcaTDI
post Sat, 04 Aug 2018 - 23:43
Post #6396

User

Przeglądałem sobie oleje Ravenola i znalazłem olej "Opracowany specjalnie do silników wysokoprężnych z pompowtryskiwaczami"

Ravenol VMO https://www.ravenol.pl/oleje-silnikowe-clea...CleanSynto.html

Czym on się niby różni od zalecanego do pompowtryskiwaczy Ravenola VPD ?
https://www.ravenol.pl/oleje-silnikowe-clea...CleanSynto.html

Jaka jest między nimi różnica jeżeli miałby któryś wybrać z myślą o 1.9 TDi-DP bez DPF?

+Quote Post
pbubnowski
post Sat, 04 Aug 2018 - 23:45
Post #6397

Rookie

CYTAT(Noskill @ Sat, 04 Aug 2018 - 11:33) *
Na tym forum w tym wątku większość z nas jest świadoma dobrych olejów i takie pewnie zalewa. Ja np dzięki Hexx przerzuciłem się na olej typowo do diesla z eko syfu c3 i jestem zadowolony. Ale przeglądając inne fora lub grupy na FB, jak ktoś zapyta o olej do diesla to 99% odpowiedzi to oleje Castrol, Valvoline, Motul i ostatnio Liqui Moly i wszystkie są przeważnie eko C3 nawet do benzyn ludzie już zapoomnieli co do oleje FullSaps. Ktoś napiszę że jeździ np na LM TopTec 4600 i dorzucił AR9100 i zadowolony, ktoś podłapie co to za dodatek i dodaje go do innych Castroli, Elfów itd i napewno troche lepiej silnikowi zrobi w zmiejszeniu tarcia, bo wlasciwosci kiepskiego oleju nie poprawi (noack, ccs, punk plyniecia, temp zaplonu). Wiekszośc ludzi woli iść za opinią większości niż samemu obadać temat i nie dziwne że kupując polecany Castrol plus dodatek niż olej o ktorym w zyciu nie slyszeli (Ams, Penrite, Millers itd) dodatkowo mechanicy powinni mieć większą świadomość o olejach niż Castrol 10W40 po 200kkm przebiegu.

Doskonale to rozumiem i zdaje sobie z tego sprawę dlatego pytam. Co proponujesz? Jakiś cud miód bez dodatków i nie ważne ile kosztuje...

+Quote Post
gość_Cocoplasto_*
post Sat, 04 Aug 2018 - 23:47
Post #6398

Taka oficjalna nota orlenu bedzie marketingowo-pijarowym belkotem. Przeciez to wiesz Hexx. A olej? No cóż. Kazda firma ma swoj kierunek. Swoja droge. Byc moze amsoil dzis nie zaleca dodatkow do swojego oleju a jutro bedzie rekomendowal dodatek z wlasnej linii. Zgadzam sie z Toba, ze sprzedawcy powinni (powinni byc zobowiazani) rzetelnie informowac potencjalnych klientów o aprobatach lub rekomendacjach. Szczegolnie, ze rekomenduja je firmy sprzedajace swoj produkt. Ale to jest wciaz dziki lraj gdzie przekreca sie liczniki bez konsekwencji.

+Quote Post
Pablo155
post Sun, 05 Aug 2018 - 09:36
Post #6399

Frequent User

CYTAT(pbubnowski @ Fri, 03 Aug 2018 - 18:15) *
Ludzie czytam cały ten wątek i lasuje mi się mózg, pomijam juz obszerność tego.
Pomóżcie proszę szybką opinią i poradą.
Mam Superb II z CFGB po lekkim programie na 210km. Ostatnio zalałem motula 8100 x-clean+ zamiast specific bo nie mieli akurat. No i żałuję, jest głośno i mam wrażenie że więcej pali...
Chcę go zmienić po niespełna 3k km. Chcę coś naprawdę dobrego. sądzę, że z normą bo jest dpf jeszcze żywy mimo dużego przebiegu auta. No chyba, że ktoś zaproponuje coś naprawdę rewelka i sprawdzone, że nie zaszkodzi silnikowi bez wymaganych norm. Penrite nie ma nigdzie. Amsoil czy coś lepszego będzie do zdobycia w kraju?
Mam już zakupiony AR9100 aby dodać do nowego oleju. Liczę na zmianę na lepiej, ciszej, płynniej i przyjemniej.
Dzięki z góry

Ja spróbował bym chyba zalać Penrite Enviro+ 5w40.

--------------------
G27.pl

+Quote Post
hexx #2
post Sun, 05 Aug 2018 - 10:09
Post #6400

Forum Homee

CYTAT(pbubnowski @ Sat, 04 Aug 2018 - 23:40) *
Kompletnie nie rozumiem.
Piszecie o słabych olejach i podróbkach oraz nie znanych świetnej jakości, a na moją prośbę proponujesz mobila lub shella???
Czy to ironia???

Nie, to nie ironia.. to bardzo dobre oleje i znacznie lepsze niż te dedykowane do auto osobowych.
Oleje te są stosowane.. w ciężarówkach i mają bardzo dużo dodatków których nie mają te z osobowych.

Sam do swojego silnika Euro-6 od 100k km leje Delvac LE 5/30. Silnik działa pięknie, problemów z DPF nie ma.
Silnik CFGB jest Euro-5 jak pamiętam, wiec jemu też nie stanie się krzywda jak zalejesz ten olej Shell'a.

W przypadku oleju do diesla chodzi o samą rozpoznawalną markę.... ale o sam produkt.
Te produkty które podałem są bardzo dobre.. a ten R6 LME najlepiej sprawdzi się w Twoim obecnym silniku. Ma indeks 181 i sporo dodatków dla diesla.

+Quote Post

368 Stron V  « < 318 319 320 321 322 > » 
Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Sunday, 24 August 2025 - 18:28