![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Thu, 19 August 2004 Skąd: Sosnowiec ![]() |
Staram się nie udzielać, bo mało mnie Wasze dyskusje interesują, ale nie do końca tak jest z tym wszystkim. Penrite, Millers, Motul rozróżniają bardzo dokładnie posiadane aprobaty i rekomendacje. Owszem. Ale to tylko dowodzi, ze Hexx sie myli. -------------------- sygnatury komercyjne są dostępne dla kont PRO
|
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
To jak ma to czemu na bańce nie pisze tylko pisze, że spełnia wymagania normy? To samo pisze na stronie. I powiedz Ci, ze w ASO mi powiedzieli, że ten olej nie ma aprobaty. Wg. Ciebie ASO kłamie? Jak ma oficjalną aprobatę to chętnie zobaczę ten dokument. Dalej nie potrafisz napisać w jaki niby sposób oszukuje.
-------------------- sygnatury komercyjne są dostępne dla kont PRO
|
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Tue, 07 November 2017 ![]() |
To jest właśnie semantyka obcego języka.... i nie pisze a jest napisane.
Uważasz, że koncern CASTROL użył bezprawnie logo FORD i sygnował tym olej, bez informowania o tym właściciela marki Ford, nie mając jego zgodny na to, nie płacąc mu za to... i podpiera się aprobatą której nie ma ? ![]() Jako osoba związana z Fordem oświadczam, że ten olej MA wszystkie niezbędne dokumenty i może w pełni legalnie posługiwać się i aprobatą i logo. Jeżeli nie kłamiesz... to wskaż mi ASO (i najlepiej tez i osobę) które udzieliło takiej informacji a jutro dostaniesz od nich pisemne przeprosiny za udzielanie błędnych informacji. Jeżeli nie wskażesz, to uznam to pomówienie za Twoją złą wolę i oczernianie ASO. Dalej nie potrafisz napisać w jaki niby sposób oszukuje. Tak, jesteś kłamcą... jeżeli olej o jakim pisaliśmy nie ma formalnie tych dopuszczeń/aprobat/rekomendacji... to na swojej stronie (jeżeli tego jeszcze nie poprawiłeś) wstawiasz nieprawdę, wprowadzając kupujących w błąd, że olej posiada aprobaty kilku producentów silników... czyli kłamiesz. |
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Wed, 20 June 2018 ![]() |
Tak, jesteś kłamcą... jeżeli olej o jakim pisaliśmy nie ma formalnie tych dopuszczeń/aprobat/rekomendacji... to na swojej stronie (jeżeli tego jeszcze nie poprawiłeś) wstawiasz nieprawdę, wprowadzając kupujących w błąd, że olej posiada aprobaty kilku producentów silników... czyli kłamiesz. Ten olej ma rekomendacje producenta oleju! Pisalem w jaki sposob to dziala..... |
|
|
![]()
|
|
Producent oleju se może rekomendować.....
![]() Właścicielem aprobaty jest firma, która ja ustaliła. Olej może spełniać albo nie spełniać danej aprobaty.. a o tym czy spełnia decyduje TYLKO I WYŁĄCZNIE firma która daną aprobatę stworzyła. Nikt inny nie może określić czy dany produkt spełnia bądź nie dana aprobatę. Pisanie że olej "ma aprobatę" od strony formalnej jest błędne (choć potocznie się na to przymyka oko)... bo olej "nie ma aprobaty" a olej może co najwyżej "spełniać aprobatę" ![]() PS Symbol aprobaty jest zastrzeżonym znakiem słownym, więc nie można sobie ot tak go używać. Podobnie jak loga/nazwy marki. |
|
|
![]()
|
|
Producent oleju se może rekomendować..... ![]() Właścicielem aprobaty jest firma, która ja ustaliła. Olej może spełniać albo nie spełniać danej aprobaty.. a o tym czy spełnia decyduje TYLKO I WYŁĄCZNIE firma która daną aprobatę stworzyła. Pisanie że olej "ma aprobatę" od strony formalnej jest błędne (choć potocznie się na to przymyka oko)... bo olej "nie ma aprobaty" a olej może co najwyżej "spełniać aprobatę" ![]() Zle to rozumiesz... chociaz logicznie, ale to nie jest prawda, wskaze Ci znow ten sam przyklad: ![]() Dlaczego nikt na niemieckiego forum nie ma problemow z intepretowaniem tych dwoch pojec? Maja swiadomosc, ze w okresie gwarancji "powinni" stosowac oleje z oficjalnymi aprobatami,natomiast po! Jest to obojetne. A producent srodkow smarnych pisze w ten sposob, bo! Wie, ze dany olej otrzymal by te aprobaty. To jest orientacja dla klientow, gdzie fakt faktem w przypadku Meguina, juz chca sie tych olejow pelno syntetycznych pozbyc, ale.... w dalszym ciagu sa popularne. |
|
|
![]()
|
|
Na mojej stronie pisz jak byk - Aprobaty/rekomendacje. Czyli olej albo ma albo oficjalną aprobatę ale jest rekomendowany przez producenta oleju dla danej normy ustanowionej przez producenta pojazdu. Kłamstwem było by gdybym napisał że posiada dana oficjalną aprobatę a jej nie posiadał tak jak z tego co wiem olej, o którym piszesz, ze ma aprobatę ale jakoś nie widzę potwierdzenia tej informacji (nie potrzebuje przeprosin wystarczy mi jak podeślesz papierek, z którego wynika, że olej ma oficjalną aprobatę).
Naucz się odróżniać aprobatę wydawaną przez producenta pojazdu od deklaracji producenta oleju, że dany olej spełnia normę producenta pojazdu oraz od zaleceń i rekomendacji do stosowania oleju wydawanych przez producenta oleju w przypadku kiedy producent pojazdu wymaga stosowania oleju zgodnego ze swoja określoną normą. Czy jeśli zaczerpnę informacje ze strony producenta, że rekomenduje ten olej dla określonej normy to jestem kłamcą? Zrozum, że czasami trudno jest ustalić czy olej ma oficjalną aprobatę czy nie nie ma. Aprobata ma tez swoją ważność i trudno co chwile sprawdzać wszystkie oleje pod kątem ważności aprobat. W przypadku tego oleju do Forda to jeśli masz wykaz olejów posiadających oficjalną aprobatę Ford WSS-M2C950-A bo dostarczam ten olej dla floty pojazdów do ASO i chciałbym wiedzieć jaka mam alternatywę a dojść do ładu z tym nie mogę. Ja często sprawdzam, który olej ma aprobatę najczęściej bezpośrednio u importera ale dotyczy to zwykle aut w okresie gwarancyjnym tak aby Klient nie miał problemów w ASO. To że podaje, że dany olej ma aprobatę/rekomendacje dla danej normy nie jest kłamstwem a co najwyżej można się przyczepić, ze informacja jest niepełna. -------------------- sygnatury komercyjne są dostępne dla kont PRO
|
|
|
![]()
|
|
Producent oleju se może rekomendować..... ![]() Właścicielem aprobaty jest firma, która ja ustaliła. Olej może spełniać albo nie spełniać danej aprobaty.. a o tym czy spełnia decyduje TYLKO I WYŁĄCZNIE firma która daną aprobatę stworzyła. Nikt inny nie może określić czy dany produkt spełnia bądź nie dana aprobatę. Pisanie że olej "ma aprobatę" od strony formalnej jest błędne (choć potocznie się na to przymyka oko)... bo olej "nie ma aprobaty" a olej może co najwyżej "spełniać aprobatę" ![]() PS Symbol aprobaty jest zastrzeżonym znakiem słownym, więc nie można sobie ot tak go używać. Podobnie jak loga/nazwy marki. Coś zaczynasz rozumieć. A teraz podaj gdzie ja podaje, ze olej ma aprobatę? I nie "spełniać aprobatę" a "spełniać wymagania normy". Aprobata to dokument a norma określa parametry oleju, które muszą być spełnione. Olej może spełniać wymagania normy ale nie posiadać oficjalnej aprobaty. Zapewne wiesz co to jest deklaracja zgodności (np. w budownictwie) i wiesz, ze jest to coś innego niż aprobata. -------------------- sygnatury komercyjne są dostępne dla kont PRO
|
|
|
![]()
|
|
Czyli olej albo ma albo oficjalną aprobatę ale jest rekomendowany przez producenta oleju dla danej normy ustanowionej przez producenta pojazdu. Producent oleju se może rekomendować... do aprobaty której nie jest właściciele i której nazwy/oznaczenia nie może używać ![]() Napisze jeszcze raz.. to nie producent oleju o tym decyduje czy coś spełnia czy nie.. a właściciel aprobaty i nikt inny. Ogarniasz to ? |
|
|
![]()
|
|
A teraz podaj gdzie ja podaje, ze olej ma aprobatę? Proszę.. podajesz nieprawdę, jeżeli ten olej formalnie nie spełnia żadnej aprobaty i nie posiada też żadnej rekomendacji producenta silnika a u Ciebie jakieś widnieją... więc wprowadzasz w błąd. ![]() Czy zatem ten olej dostał od BMW albo Mercedesa albo GM albo Porsche albo VW jakiś dokument, który by potwierdził możliwość stosowania go w silnikach tych marek ? Prosta odpowiedź.. tak albo nie Aprobata to dokument a norma określa parametry oleju, które muszą być spełnione. Olej może spełniać wymagania normy ale nie posiadać oficjalnej aprobaty. ..ale to określa nie producent oleju a właściciel normy/aprobaty. Ja stwierdzam, że mój mocz (jestem jego właścicielem i wytwórcą) spełnia normy VW 505.01 Czy mogę to napisać na buteleczce z tymże moim moczem dawanym do analizy ? (nie stać mnie by zrobić to formalnie u właściciela 505.01.. ale stwierdzam to sam) ![]() I tak samo z tym olejem... ktoś se stwierdził, że spełnia i już ... Logika taka sama. Właściciel produktu sam określa co jego produkt spełnia a co nie.. bez konsultacji z właścicielem aprobaty/normy/dopuszczenia ? |
|
|
![]()
|
|
Naucz się odróżniać aprobatę wydawaną przez producenta pojazdu od deklaracji producenta oleju, że dany olej spełnia normę producenta pojazdu oraz od zaleceń i rekomendacji do stosowania oleju wydawanych przez producenta oleju w przypadku kiedy producent pojazdu wymaga stosowania oleju zgodnego ze swoja określoną normą. Dokladnie! |
|
|
![]()
|
|
Proszę.. podajesz nieprawdę, jeżeli ten olej formalnie nie spełnia żadnej aprobaty i nie posiada też żadnej rekomendacji producenta silnika a u Ciebie jakieś widnieją... więc wprowadzasz w błąd. ![]() Czy zatem ten olej dostał od BMW albo Mercedesa albo GM albo Porsche albo VW jakiś dokument, który by potwierdził możliwość stosowania go w silnikach tych marek ? Prosta odpowiedź.. tak albo nie ..ale to określa nie producent oleju a właściciel normy/aprobaty. Ja stwierdzam, że mój mocz (jestem jego właścicielem i wytwórcą) spełnia normy VW 505.01 Czy mogę to napisać na buteleczce z tymże moim moczem dawanym do analizy ? (nie stać mnie by zrobić to formalnie u właściciela 505.01.. ale stwierdzam to sam) ![]() I tak samo z tym olejem... ktoś se stwierdził, że spełnia i już ... Logika taka sama. Właściciel produktu sam określa co jego produkt spełnia a co nie.. bez konsultacji z właścicielem aprobaty/normy/dopuszczenia ? http://www.meguin.de/meguin/produktdb.nsf/...ent&land=ME Napisz do Liqui Moly, że nie mają prawa podawać takich informacji bo wprowadzają ludzi w błąd. Napisz jeszcze do innych producentów bo to dotyczy chyba każdego producenta. Odkryłeś międzynarodowy spisek. A tak na poważnie Hexx to nie udawaj idioty. -------------------- sygnatury komercyjne są dostępne dla kont PRO
|
|
|
![]()
|
|
.. a co z tym ASO które pomówiłeś ?
Podasz które to zrobiło... czy mam uznać Ciebie za kłamczuszka ? Jestem jutro w Częstochowie.. więc na Śląsk mogę podjechać i rozliczyć z gadania głupot. |
|
|
![]()
|
|
To było jakieś 2 lata temu i dostałem to info od Klienta dla którego dostarczam oleje do floty. Prawdę powiedziawszy to nie jest ani nie był to problem bo oni maja w ASO takie układy, że im bez aprobat oleje zwykle przechodzą. Na rynku były wtedy z tą norma 3 oleje na krzyż a Castrol niby zalecany w ASO i taki dostarczyłem ale na bańce było jedynie, że spełnia wymagania normy więc zapytałem jak to jest z ta aprobatą Klienta i mnie poinformował, ze Pan w ASO powiedział, że oficjalnej aprobaty to on jeszcze nie ma. To było chyba ASO we Wrocławiu nie na Śląsku (Klient ma oddziały w całej Polsce). Jest jeszcze takie coś od Castrola co niby spełnia normę:
https://www.castrol.com/pl_pl/poland/car-en...stop-start.html i swoją drogą to oficjalna strona producenta a podaje normy i specyfikacje (nie aprobaty) : Meets - Ford WSS-M2C950-A czyli spełnia normę ale aprobaty raczej nie ma. Tego w bańce z logo Forda nie ma u oficjalnych dystrybutorów Castrola (przynajmniej u tych, z którymi współpracuje). Jedziesz na Jasną Góre czy może do TRW? ![]() -------------------- sygnatury komercyjne są dostępne dla kont PRO
|
|
|
![]()
|
|
czy podasz nazwę tego dealera czy dalej będziesz jakieś dyrdymały pisał ?
|
|
|
![]()
|
|
Nie podam bo nie znam. Pisze dyrdymały i wszystko zmyśliłem. Zadowolony?.
A teraz proszę Cię łaskawie o podesłanie linku, na podstawie którego można będzie stwierdzić, że tamten olej posiada aprobatę Forda. Ja nie twierdzę, ze nie ma tej aprobaty ale w takim razie dlaczego nie ma takiej informacji w opisie produktu oraz użyte jest określenie "meets" zamiast aproved (approval)? Bo najczęściej jak pisze "meets the requirements of :" to olej nie ma oficjalnej aprobaty a jedynie jest to deklaracja producenta oleju (nie pojazdu), że olej spełnia wymagania danej normy (co wg. Ciebie nie ma najmniejszego znaczenia - podałeś obrazowo przykład z moczem). Swoją droga na linku do tego castrola start-stop producent pisze dokładnie to samo co na butelce z logo Forda. Są 3 opcja: - oba mają aprobatę - oba nie mają aprobaty - jeden ma a drugi nie ma ale nie ma takiej jednoznacznej informacji w opisie produktu, a że opis jest identyczny to Castrol de facto wprowadza Klientów w błąd. Jak masz takie wtyki w Fordzie, że ustawiasz dilerów jak kraj długi i szeroki to chyba nie będzie problemu z tym oraz podesłaniem listy olejów posiadających oficjalna aprobatę Forda dla tej normy. Ja się czegoś dowiem, nauczę i nie będę okłamywał przy okazji innych i wszyscy na tym skorzystają. BTW. ten olej co dostarczałem wtedy był w innej butelce ale nazwa ta sama. Przy okazji dowiedź się proszę czemu nie można tego oleju kupić w oficjalnej sieci dystrybucji Castrola i czym on się różni od tego start-stop z tą normą. -------------------- sygnatury komercyjne są dostępne dla kont PRO
|
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Fri, 03 August 2018 Skąd: Wrocław ![]() |
Ludzie czytam cały ten wątek i lasuje mi się mózg, pomijam juz obszerność tego.
Pomóżcie proszę szybką opinią i poradą. Mam Superb II z CFGB po lekkim programie na 210km. Ostatnio zalałem motula 8100 x-clean+ zamiast specific bo nie mieli akurat. No i żałuję, jest głośno i mam wrażenie że więcej pali... Chcę go zmienić po niespełna 3k km. Chcę coś naprawdę dobrego. sądzę, że z normą bo jest dpf jeszcze żywy mimo dużego przebiegu auta. No chyba, że ktoś zaproponuje coś naprawdę rewelka i sprawdzone, że nie zaszkodzi silnikowi bez wymaganych norm. Penrite nie ma nigdzie. Amsoil czy coś lepszego będzie do zdobycia w kraju? Mam już zakupiony AR9100 aby dodać do nowego oleju. Liczę na zmianę na lepiej, ciszej, płynniej i przyjemniej. Dzięki z góry |
|
|
![]()
|
|
Przy okazji dowiedź się proszę czemu nie można tego oleju kupić w oficjalnej sieci dystrybucji Castrola i czym on się różni od tego start-stop z tą normą. No zgadnij... dlaczego oleju z wielkim logo FORD na etykiecie... ze słowem FORD w nazwie oleju, nie możesz kupić w normalnej sieci (a przynajmniej oficjalnie) ? Skoro nie tam (sieć Castrola)... to dla kogo jest ten produkt robiony i gdzie będzie sprzedawany (z tak dużym logo FORD i ze słowem FORD w nazwie) ? ![]() Jak już odpowiesz na te pytania.. to zastanów się czy on może nie mieć legalnych aprobat/dopuszczeń/błogosławieństw.. i co byś pomyślał o tych którzy tak twierdzą i chcą ci to udowodnić ? ![]() |
|
|
![]()
|
|
Amsoil czy coś lepszego będzie do zdobycia w kraju? Mam już zakupiony AR9100 aby dodać do nowego oleju. Liczę na zmianę na lepiej, ciszej, płynniej i przyjemniej. Niestety... Amsoila nie będziesz mógł używać. Masz zakupiony cud-miód AR i chcesz go dodać do oleju (zapewne).... a Amsoil zabrania dolewania takich śmietników do swoich produktów. Chcesz by było lepiej ? Sprzedaj preparat AR by nie skalać nim dobrego oleju....a pieniądze przeznacz na piwo ![]() Kup Delvac LE 5/30 i ciesz się miłą pracą silnika. Możesz ewentualnie kupić to : https://allegro.pl/olej-silnikowy-shell-rim...7224053051.html będzie idealny do CFBG + program |
|
|
![]()
|
|
Niestety... Amsoila nie będziesz mógł używać. Masz zakupiony cud-miód AR i chcesz go dodać do oleju (zapewne).... a Amsoil zabrania dolewania takich śmietników do swoich produktów. Chcesz by było lepiej ? Sprzedaj preparat AR by nie skalać nim dobrego oleju....a pieniądze przeznacz na piwo ![]() Dlaczego twierdzisz, że to śmietnik? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Sunday, 24 August 2025 - 14:09 |