Shoutbox 0 nowych PW 

368 Stron V  « < 316 317 318 319 320 > »   
Reply to this topicStart new topic
> JAKI OLEJ DO SILNIKA
Samsung89
post Tue, 31 Jul 2018 - 09:27
Post #6341

User

CYTAT(hexx #2 @ Tue, 31 Jul 2018 - 06:43) *
To semantyka obcego języka.

Albo produkt MA dopuszczenia/aprobaty i producent może się nimi podpierać w sprzedaży.. albo ich NIE MA i nie używa, bo nie może. Nie ma innej możliwości.
Jeżeli nie ma a używa do sprzedaży aprobat/dopuszczeń... to oszukuje klientów.

Dlatego proszę o formalne potwierdzenie faktu, że albo ma a Ty kłamiesz (wszystko na to wskazuje).. albo kłamie firma, co w przypadku niemieckiego prawa jest mało prawdopodobne.

To samo polscy sprzedawcy....
Jeżeli wstawiają aprobatę to oszukują klienta ?

@tomek evo ...
czy zatem oszukujesz klientów i jesteś nieuczciwym sprzedawcą ?
http://lejolej.pl/pl/p/Meguin-Super-Leicht...iver-0W40-5L/87

Czy to jest oszukiwanie klientów i wprowadzanie w błąd ?
Czy oszukuje producent czy firmy sprzedające ?

Skąd zatem wiemy co jest w bazie ?
Może kiedyś była PAO a teraz to tanie HC.. a producent tylko nawiązuje do czasów kiedy robił PAO ?

Skąd wiemy czy to jest 0W40 ?
Może kiedyś był.. a teraz nie jest ale producent z racji, że kiedyś był, to teraz tylko się podpiera się tym parametrem, bo przecież można go wlać tam gdzie powinien być 0/40

Podsumowanie: UNIKAĆ produktów firmy Meguin oraz jej sprzedawców... albo kolega @Samsung89 jest kłamcą. smile.gif

Receptura np. Meguin Super Leichtlauf 5W-40 jest od kilku lat nie zmienna a skąd to wiem?Jestem w kontakcie z szefem laboratorium. I mi napisz który olej HC osiągnie NOACK na poziomie 7%? Oprócz GTL, ale oni ich nie stosują. Kolejne przykłady oleju pełno syntetycznego bez oficjalnych aprobat, a posiadające zalecenia: Rowe Synth RS 5W-40, Red Line 5W-40....Problemem jest to, że Ty nie chcesz lub nie potrafisz tego zrozumieć.
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Tue, 31 Jul 2018 - 09:27
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
hexx #2
post Tue, 31 Jul 2018 - 21:03
Post #6342

Forum Homee

Czyli jesteś zwykłym kłamcą i nieukiem.

CYTAT(Samsung89 @ Tue, 31 Jul 2018 - 09:27) *
Kolejne przykłady oleju pełno syntetycznego bez oficjalnych aprobat, a posiadające zalecenia: Rowe Synth RS 5W-40, Red Line 5W-40

Red Line WYRAŹNIE ma opisane jakie ma aprobaty : https://www.redlineoil.com/professional-ser...-5w40-motor-oil

Aprobata 229.5 zawiera 229.3 i 226.5
Jest wszystko wyraźnie i jasno napisane na stronie producenta.
Tak to powinno wyglądać.

.. a takie bajki jakie piszesz zachowaj dla kogoś innego.

+Quote Post
Samsung89
post Tue, 31 Jul 2018 - 21:40
Post #6343

User

CYTAT(hexx #2 @ Tue, 31 Jul 2018 - 21:03) *
Czyli jesteś zwykłym kłamcą i nieukiem.

Red Line WYRAŹNIE ma opisane jakie ma aprobaty : https://www.redlineoil.com/professional-ser...-5w40-motor-oil

Aprobata 229.5 zawiera 229.3 i 226.5
Jest wszystko wyraźnie i jasno napisane na stronie producenta.
Tak to powinno wyglądać.

.. a takie bajki jakie piszesz zachowaj dla kogoś innego.

Klamca? Przeanalizuj dokladniej moje wpisy i pozniej sie wypowiadaj. Po za tym, ten olej Red Line, ktory udostepniles, to wersja HC! Posiadajacy oficjalnie aprobaty (Factory-approved), ja mialem na mysli ten:

https://www.redlineoil.com/5w40-motor-oil

PAO + Estry...

I co najistotniejsze: Suitable for VW/Audi 500.00/501.01/ 502.00/505.00/505.01, BMW LL-01, water-cooled Porsche A40 and Mercedes-Benz 229.1/229.3/229.5 applications

https://rowe-mineraloel.com/pl/produkte/hig...rs-sae-5w-40-2/

Czyli: Produkt odpowiada normom EU:
ACEA A3/B4
API SN
BMW Longlife-01
MB 229.3
Porsche A40
PSA B71 2296
VW 502 00/505 00

A tutaj odpowiednij HC:

https://rowe-mineraloel.com/pl/produkte/hig...e-5w-40-hc-d-2/

Specyfikacja: *
BMW Longlife-01
MB-Freigabe 229.5
Porsche A40
VW 502 00/505 00

Na tym koncze ta bezsensowna rozmowe z Toba, nie potrafisz rozmawiac na poziomie.

+Quote Post
hexx #2
post Tue, 31 Jul 2018 - 21:57
Post #6344

Forum Homee

Kłamca...

CYTAT(Samsung89 @ Tue, 31 Jul 2018 - 21:40) *

Jest to olej HP.... czego nie można powiedzieć o tej niemieckiej zalewajce.

W zakładce "OEM Compatibility" masz wyraźnie napisane: Suitable replacement for: (Odpowiedni zamiennik dla:)
Producent nie okłamuje tylko wyraźnie stwierdza.

+Quote Post
tomek evo
post Wed, 01 Aug 2018 - 16:53
Post #6345

Forum Killer

Jeść wyluzij proszę bo bezpodstawnie zarzucasz innym kłamstwa.nie mam warunków się rozpisywać jutro będę mógł podyskutować ale nie idź ta droga. F

--------------------
sygnatury komercyjne są dostępne dla kont PRO

+Quote Post
hexx #2
post Wed, 01 Aug 2018 - 17:08
Post #6346

Forum Homee

Tomek, jeden z was podaje nieprawdziwe informacje... który ? smile.gif
pomijając fakt nieprecyzyjnego i dwuznacznego opisu zrobionego przez producenta

+Quote Post
tomek evo
post Thu, 02 Aug 2018 - 12:32
Post #6347

Forum Killer

Hexx a tak konkretnie? Ja podaje wiadomości zgodne z tym co deklaruje producent. Jeśli uważasz, że Liqui Moly kłamie bądź podaje nieprawdziwe informacje a ja za nimi to wskaż konkretnie które. Niemcy podają swoja rekomendacje dla określonych norm producentów. Ja nie rozumiem z czym masz problem.
Siejesz niezły ferment i straszysz ludzi a przecież większość sprzedawców w Polsce sprzedaje produkowane w fabryce Meguina oleje.

--------------------

+Quote Post
hexx #2
post Thu, 02 Aug 2018 - 12:50
Post #6348

Forum Homee

CYTAT(tomek evo @ Thu, 02 Aug 2018 - 12:32) *
Hexx a tak konkretnie? Ja podaje wiadomości zgodne z tym co deklaruje producent.

czyli ten olej : http://lejolej.pl/pl/p/Meguin-Super-Leicht...iver-0W40-5L/87
posiada aprobaty/rekomendacje które wymieniłeś

przyjmuje do wiadomości smile.gif

i nie jest prawdą stwierdzenie.....

CYTAT(Samsung89 @ Sun, 29 Jul 2018 - 20:14) *
Meguin 0W-40 to olej na bazie 100% PAO, posiada aktualnie nastepujace specyfikacje: ACEA A3 ; ACEA B4 ; API CF ; API SM. Po za tym nie posiada wiecej oficjalnych aprobat, poniewaz, nie oplaca sie to juz Liqui Moly/Meguin, kazdy olej tej firmy, pelno syntetynczy ich nie posiada, tylko i wylacznie technologia syntetyczna. Pakiet dodatkow bedzie klasyczny czyli ZDDP plus nieco Boru.

temat wyjaśniony

+Quote Post
tomek evo
post Thu, 02 Aug 2018 - 13:09
Post #6349

Forum Killer

Ale jedno nie stoi w sprzeczności z drugim. Producent "zaleca ten olej do pojazdów, które wymagają następujących specyfikacji" oryginalnie :
"MEGUIN empfiehlt dieses Produkt für Fahrzeuge, für die folgende Spezifikationen gefordert werden: BMW Longlife-98 ; MB 229.3 ; Ford WSS-M2C 937-A ; Opel GM-LL-B-025 ; Porsche A40 ; VW 502 00 ; VW 505 00. "
Nie ma tutaj mowy o oficjalnych aprobatach.

--------------------

+Quote Post
hexx #2
post Thu, 02 Aug 2018 - 13:17
Post #6350

Forum Homee

czyli z formalnego punktu widzenia olej jednak nie ma aprobat, tak ?

+Quote Post
Samsung89
post Thu, 02 Aug 2018 - 13:29
Post #6351

User

To jest prawda....jest dokładnie tak jak Tomek pisze.

+Quote Post
hexx #2
post Thu, 02 Aug 2018 - 13:45
Post #6352

Forum Homee

Nie.
Albo coś ma aprobatę/dopuszczenie i można pisać na swojej stronie, że produkt posiada.. albo nie ma, wtedy pisanie, że ma jest kłamstwem i oszukiwaniem klientów.

Albo samochód posiada Euro 6, jest na do dokument i można pisać, że posiada Euro 6
albo nie posiada Euro 6 i nie można pisać, że choć nie posiada, to producent twierdzi, że przeszedł by badania... ale nie stać go na takie więc nie ma... ale według producenta spełnia, więc ma.

Albo posiadasz prawo jazdy kategorii C i możesz legalnie jeździć autami ciężarowymi.. albo nie posiadasz kategorii C i nie możesz takich aut legalnie prowadzić.
Nie można pisać, że choć nie posiadasz prawa jazdy C, to potrafisz jeździć i możesz być kierowcą ciężarówki.

Czy to takie skomplikowane bycie uczciwym ?

+Quote Post
tomek evo
post Thu, 02 Aug 2018 - 14:02
Post #6353

Forum Killer

Hexx ale odróżnisz oficjalna aprobatę od normy producenta pojazdu oraz deklaracji i zaleceń producentów środków smarnych? Przykład z euro6 i kategorią prawa jazdy jest tutaj nietrafiony. Producent coś tam deklaruje i rekomenduje i za to oczywiście ponosi odpowiedzialność. Aprobata oznacza dopuszczenie do stosowania w okresie gwarancji i taki olej przechodzi proces testowy u producenta pojazdu zgodnie z jego wymaganiami dla danego typu testu i normy. W przypadku jednych norm aprobata może mieć znaczenie (np.nowsze normy) a w innym przypadku nie bo poprzeczna nie jest zawieszona zbyt wysoko i każdy przyzwoity olej spełnia ale nie każdego stać na wykupienie aprobaty lub nie jest to ekonomicznie uzasadnione. I wtedy jedynie może deklarować spełnienie określonej normy producenta lub rekomendować swój produkt w sytuacji gdy dana norma jest wymagana.

--------------------

+Quote Post
hexx #2
post Thu, 02 Aug 2018 - 14:05
Post #6354

Forum Homee

Tomek, bądź uczciwy względem kupujących, pisz prawdę i nie wprowadzaj z rozmysłem w błąd... zabawiając się słówkami, nazwami, semantyką i grą słów.
Potrafisz ?

+Quote Post
Samsung89
post Thu, 02 Aug 2018 - 14:05
Post #6355

User

W dalszym ciągu nie rozumiesz... Producent środka smarnego nie składa podania o otrzymanie oficjalnych i formalnych aprobat, to się tyczy w dużej większości olejów pełno syntetycznych (PAO), po co? Skoro oleje wyprodukowane w technologii syntetycznej spokojnie je otrzymują, a jak wiemy ich produkcja jest tańsza. A pisze czy opisuje dokładnie jak to napisał Tomek, że można je użyć w pojazdach które wymagają danych aprobat, bo producent środków smarnych wie, żeby je otrzymał, dlatego zalecenie! To jest taka informacja dla klientów, w szczególności po za okresem gwarancyjnym. W okresie gwarancyjnym należy stosować oleje, które je oficjalnie posiadają.

+Quote Post
tomek evo
post Thu, 02 Aug 2018 - 14:39
Post #6356

Forum Killer

CYTAT(hexx #2 @ Thu, 02 Aug 2018 - 14:05) *
Tomek, bądź uczciwy względem kupujących, pisz prawdę i nie wprowadzaj z rozmysłem w błąd... zabawiając się słówkami, nazwami, semantyką i grą słów.
Potrafisz ?

Gdzie jestem nieuczciwy i wprowadzam ludzi w błąd? Ty bądź uczciwy i przyznaj, ze wszyscy sprzedawcy postępują mniej więcej wg. tych samych reguł. Pisze jak byk Aprobaty/Rekomendacje. Jak komuś zależy na informacji czy dany produkt ma aprobatę to może zapytać. Czasami taka informacja jest w opisie produktu. Czasami sam nie wiem i albo sprawdzam na stronie producenta albo pisze/dzwonię do importera. A czasami to nikt nie wie i nie umie znaleść. Są sytuacje, ze żaden olej, nawet ten lany w ASO nie ma aprobaty i chyba nawet taka sytuacja była w Fordzie jak wprowadzali nową normę i oficjalnie zalecali Castrola, który nie miał aprobaty. Nie wiem nawet czy ma do tej pory.

--------------------

+Quote Post
hexx #2
post Thu, 02 Aug 2018 - 14:45
Post #6357

Forum Homee

tak..
a w USA biją murzynów

+Quote Post
tomek evo
post Thu, 02 Aug 2018 - 17:08
Post #6358

Forum Killer

https://ford.sklep.pl/product-pol-18675-ole...0w30-A5-5L.html
według mojego stanu wiedzy ten olej nadal nie ma oficjalnej aprobaty. I to ja jestem niby nieuczciwy.

--------------------

+Quote Post
Pablo155
post Thu, 02 Aug 2018 - 17:21
Post #6359

Frequent User

CYTAT(tomek evo @ Thu, 02 Aug 2018 - 14:39) *
i przyznaj, ze wszyscy sprzedawcy postępują mniej więcej wg. tych samych reguł.

Staram się nie udzielać, bo mało mnie Wasze dyskusje interesują, ale nie do końca tak jest z tym wszystkim.
Penrite, Millers, Motul rozróżniają bardzo dokładnie posiadane aprobaty i rekomendacje.

--------------------
G27.pl

+Quote Post
hexx #2
post Thu, 02 Aug 2018 - 17:53
Post #6360

Forum Homee

CYTAT(tomek evo @ Thu, 02 Aug 2018 - 17:08) *
https://ford.sklep.pl/product-pol-18675-ole...0w30-A5-5L.html
według mojego stanu wiedzy ten olej nadal nie ma oficjalnej aprobaty. I to ja jestem niby nieuczciwy.

tak..
cudze pod lasem a swojego pod nosem nie zauważamy

i owszem, ma wymagane dokumenty
inaczej nie mógł by używać nazwy Ford i logo Ford

https://msdspds.castrol.com/bpglis/FusionPD...BPXE-9LA2ZR.pdf

+Quote Post

368 Stron V  « < 316 317 318 319 320 > » 
Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Sunday, 24 August 2025 - 14:09