![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Tue, 07 November 2017 ![]() |
Jakie dokładnie przepisy ?
Moim zdaniem ta informacja JEŻELI była by prawdziwa... a zapewne nie jest, to wprowadzała by w błąd kupującego. Pierwszy raz słyszę o takich woltach słownych. Wg. prawa maja być informacje "co spełnia" a nie "gdzie można go wlać po gwarancji". ![]() |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Wed, 20 June 2018 ![]() |
W Niemczech obowiązują dwa określenia: Oficjalne aprobaty oraz zalecenia. Jeżeli w przypadku uszkodzenia silnika w okresie gwarancyjnym, po pobraniu próbki oleju w celu badania laboratoryjnego zostanie wykryty i potwierdzony olej, który nie posiada oficjalnych oprobat producenta, gwarancja nie zostanie uznana. Podkreśliłem już, napisałem sugerując się jak to wygląda w Niemczech. Producent po prostu pisze w opisie, że dany olej otrzymał by konkretne aprobaty, lecz nie są oficjalne na piśmie, potwierdzone przez producentow motoryzacyjnych.
|
|
|
![]()
|
|
Ponawiam...
gdzie jest informacja, że oleju nie można stosować w okresie gwarancji lub/oraz dodatkowego ubezpieczenia kosztów naprawy ? Bajek i opowieści nie kupuje. Tylko konkrety. |
|
|
![]()
|
|
Ponawiam... gdzie jest informacja, że oleju nie można stosować w okresie gwarancji lub/oraz dodatkowego ubezpieczenia kosztów naprawy ? Bajek i opowieści nie kupuje. Tylko konkrety. Na szybko: https://www.heise.de/autos/artikel/Werkstat...en-2779218.html Nie mam pojecia jak sobie radzisz z niemieckim, ale rowniez na Oil-club.de jest istotny podpunkt: Gwarancja producenta ? I nie robimy tego bez przyczyny. Bo w wielu przypadkach niektore oleje po prostu wypadaja... |
|
|
![]()
|
|
Nie ma na szybko. Poczekam.
Ba być oficjalny dokument producenta. |
|
|
![]()
|
|
Nie ma na szybko. Poczekam. Ba być oficjalny dokument producenta. Na szybko i wystarczająco. Może mam jeszcze pisać Maile do producentów? Powtórzę, w Niemczech istnieją dwa określenia i ludzie mają tą świadomość, że "powinni" w okresie gwarancyjnym używać oleje z oficjalnymi aprobatami. |
|
|
![]()
|
|
Przecież w tym co wstawiłeś nie ma nic konkretnego... sama bzdety dziennikarskie "o dupie Maryni" i "dobrych praktykach".
Jeżeli nie zrozumiałeś to napiszą jeszcze raz : chce informację oficjalną ze strony producenta lub z logo producenta w nagłówku, że ich oleje nie spełniają aprobat... a są tylko zalecane do aut po gwarancji. Chcę formalnego potwierdzenia tego co napisałeś. Czy teraz sprawa jasna ? |
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Thu, 19 August 2004 Skąd: Sosnowiec ![]() |
Jak już coś to oleje nie spełniają normy producenta a nie jak napisałeś "nie spełniają aprobaty". Aprobata to właśnie dokument potwierdzający, że dany olej spełnia normę producenta i został przez niego przebadany z pozytywnym rezultatem a producent oleju zapłacił określony hajs za ten papierek a wcześniej za samo badanie.
W okresie gwarancji najbezpieczniej jest stosować olej, który ma oficjalne dopuszczenie czyli aprobatę producenta pojazdu. Wtedy też na 100% wiemy , że olej spełnia daną normę. W pozostałych przypadkach może być różnie i tak naprawdę nie do końca wiadomo czy olej spełnia normę producenta a po prostu ze względu na wysoki koszt nie została wykupiona aprobata (w tym wypadku producent pisze, że spełnia wymagania normy) czy producent oleju zaleca ten olej kiedy wymagana jest dana norma ale niekoniecznie w 100% musi on tę norę spełniać. Np. top tec 4200 jest oficjalnie c3 ale liqui moly zaleca go kiedy wymagana jest c2. Nie może być on jednocześnie c3 i c2 ale pewnie jest na pograniczu tych norm i stąd to zalecenie. Niekiedy niestety jest tak, że normy wpisanie na butelce to tylko pobożne życzenia producenta oleju. W zeszłym roku kolega robi test pewnego polskiego oleju z normą 504/507 i z ta norma to on miał niewiele wspólnego ale to tylko jako przykład. Wg. minie w przypadku kiedy producent jedynie zaleca olej dla norm może być tak, ze te normy niekoniecznie muszą być spełnione. Co innego jeśli deklaruje to wtedy teoretycznie olej powinien spełniać dana normę ale z praktyki wiem, ze producenci "naginają' te normy. -------------------- sygnatury komercyjne są dostępne dla kont PRO
|
|
|
![]()
|
|
Przecież w tym co wstawiłeś nie ma nic konkretnego... sama bzdety dziennikarskie "o dupie Maryni" i "dobrych praktykach". Jeżeli nie zrozumiałeś to napiszą jeszcze raz : chce informację oficjalną ze strony producenta lub z logo producenta w nagłówku, że ich oleje nie spełniają aprobat... a są tylko zalecane do aut po gwarancji. Chcę formalnego potwierdzenia tego co napisałeś. Czy teraz sprawa jasna ? Nie mam problemów z czytaniem ze zrozumieniem, dlatego jak napisałem dla Ciebie bym musiał specjalnie pisać Maile do producentów, żeby Cię przekonać jak to wygląda w Niemczech. |
|
|
![]()
|
|
To jakaś tajna wiedza, że nie ma jej oficjalnie dostępnej ? Ciekawe
![]() Tomek.. w sprawie "naginania" to Twoja strona okłamuje kupujących skoro nie ma wyraźnej informacji, że FORMALNIE olej NIE SPEŁNIA aprobat.. tak ? Nie ładnie.... ![]() http://lejolej.pl/pl/p/Meguin-Super-Leicht...iver-0W40-5L/87 |
|
|
![]()
|
|
To jakaś tajna wiedza, że nie ma jej oficjalnie dostępnej ? Ciekawe ![]() Specjalnie dla Ciebie: https://oil-club.de/index.php?attachment/10...n-garantie-png/ |
|
|
![]()
|
|
Jednak tajna... "Access denied. You are not authorized to view this page."
![]() Napiszę po raz trzeci... Nie interesują mnie informacje z for dyskusyjnych... a TYLKO oficjalne dokumenty. |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
No ale co to ma udowodnić ?
Napiszę po raz czwarty... Interesują mnie TYLKO oficjalne dokumenty producenta oleju. |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Nie obchodzi mnie co was interesuje.
Stwierdziłeś, że ... Po za tym nie posiada wiecej oficjalnych aprobat, poniewaz, nie oplaca sie to juz Liqui Moly/Meguin, kazdy olej tej firmy, pelno syntetynczy ich nie posiada, tylko i wylacznie technologia syntetyczna. i albo potwierdzisz tą informacje jakimś dokumentem producenta oleju albo... jesteś kłamcą, który wprowadza ludzi w błąd. |
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Thu, 01 March 2007 ![]() |
https://bevo.mercedes-benz.com/bevolisten/2...5_en.html#close
Pod tym linkiem Mercedes publikuje listę producentów olejów z aprobata 229.5 (jako przykład) Piszą tez coś na temat tego, ze rekomendują stosowanie tych produktów, które maja oficjalna aprobatę. Ale nie ma nic o utracie gwarancji w przypadku stosowania innego produktu. |
|
|
![]()
|
|
Jest dokładna informcja:
CYTAT (..)
We are recommending to use exclusively the products listed in the following overview, because only these products have been tested and approved by Mercedes-Benz. We recommend using only products: (...) |
|
|
![]()
|
|
Nie obchodzi mnie co was interesuje. Stwierdziłeś, że ... i albo potwierdzisz tą informacje jakimś dokumentem producenta oleju albo... jesteś kłamcą, który wprowadza ludzi w błąd. Przecież jest napisane że te oleje posiadają zalecenia a nie oficjalne, potwierdzone dokumentem aprobaty. Kiedyś posiadaly z biegiem czasu już nie składali ponownie, bo idą w kierunku HC. Ich oleje PAO będą sprzedawane dopóki będzie zainteresowanie, a dobrze wiemy dlaczego... |
|
|
![]()
|
|
To semantyka obcego języka.
Albo produkt MA dopuszczenia/aprobaty i producent może się nimi podpierać w sprzedaży.. albo ich NIE MA i nie używa, bo nie może. Nie ma innej możliwości. Jeżeli nie ma a używa do sprzedaży aprobat/dopuszczeń... to oszukuje klientów. Dlatego proszę o formalne potwierdzenie faktu, że albo ma a Ty kłamiesz (wszystko na to wskazuje).. albo kłamie firma, co w przypadku niemieckiego prawa jest mało prawdopodobne. To samo polscy sprzedawcy.... Jeżeli wstawiają aprobatę to oszukują klienta ? @tomek evo ... czy zatem oszukujesz klientów i jesteś nieuczciwym sprzedawcą ? http://lejolej.pl/pl/p/Meguin-Super-Leicht...iver-0W40-5L/87 Czy to jest oszukiwanie klientów i wprowadzanie w błąd ? Czy oszukuje producent czy firmy sprzedające ? Skąd zatem wiemy co jest w bazie ? Może kiedyś była PAO a teraz to tanie HC.. a producent tylko nawiązuje do czasów kiedy robił PAO ? Skąd wiemy czy to jest 0W40 ? Może kiedyś był.. a teraz nie jest ale producent z racji, że kiedyś był, to teraz tylko się podpiera się tym parametrem, bo przecież można go wlać tam gdzie powinien być 0/40 Podsumowanie: UNIKAĆ produktów firmy Meguin oraz jej sprzedawców... albo kolega @Samsung89 jest kłamcą. ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Sunday, 24 August 2025 - 09:17 |