![]() |
![]() ![]() |
![]() |
gość_Cocoplasto_* |
![]()
|
![]() |
Panowie, gdybym chciał przejść z 5W30 na 0W40 w BMW N55 z aprobatą bmw to co będzie dobrego?
Dzięki |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Mon, 24 March 2003 ![]() |
Zastanawiałem się nad tym samym i powiem Ci tak - jeżeli nie upalasz tego auta i temp. oleju nie skacze poza pionową skalę notorycznie to nie ma sensu z 5W30 przechodzić na cokolwiek innego.
Ja leję Millersa EE 5W30 C3 LL, wymieniam co 7-8 tys. (mam program na Pb98) i jest lala. |
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Mon, 23 April 2018 ![]() |
Co do DPF to wiem że popioły powiedzmy do 1% jeszcze beda ok, te np 0.2% az takiej róznicy dpfowi mysle nie zrobi, minimalnie wieksza ilosc popiolu w obudowie po pewnie nawet 200kkm przebiegu i pewnie wyleci po przeplukaniu filtra pod cisnieniem, ale po co ogolnie VW wprowadzilo C3 do pompek bez DPF? Nie moge sobie wyobrazic jak PD moze szkodzić popiół.
|
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Tue, 07 November 2017 ![]() |
|
|
|
gość_Cocoplasto_* |
![]()
|
![]() |
Joker, niby tak ale lepsze jest wrogiem dobrego. 0W40 w zimę bedzie sprawniejszy jak i przy upalaniu bezpieczniejszy. Mam wrazenie, ze ten motor jest dobrym piecem. Oczywiscie przy odpowiedniej jakosci, bazie i dodatkach, a koszt bedzie niemal taki sam. Za jakis czas pojadę na jakis soft z tym, ze pod 95 poniewaz to moj dupowoz. Jesli ktos moze polecic 0W40 to chetnie sie zastanowie.
|
|
|
![]()
|
|
Jak chcesz olej z aprobatą BMW, to tez eksploatuj go zgodnie z nakazami BMW
![]() |
|
|
gość_Cocoplasto_* |
![]()
|
![]() |
Hexx, wiadomo, ze powinienem ale jestem za miętki na interwaly bmw. Szczerze powiedziawszy dopiero zdobywam doswiadczenie z eksploatacja bawarki i nie do konca wiem z czym to sie je. Wczesniej mialem pomodzonego 1.9 z pd i tam lalem amsoila bez aprobaty.
|
|
|
![]()
|
|
i coś się stało temu 1.9 bo olej był bez aprobaty ?
Zalej Amsoila 0/40 i problem z głowy. |
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Tue, 16 December 2014 ![]() |
Shell helix ultra 0w40 coś ciekawego ? Wczoraj chwile po odpaleniu hałasował mi łańcuch (pierwszy raz, zawsze było go słychać tylko w czasie krecenia rozrusznikiem, a wczoraj odpalilem i slychac bylo lekkie terkotanie takie przerwywane zaterkotalo, cisza i znowu i tak dopoki lekko obrotów nie zwiększylem. Przy kolejnym odpaleniu cisza). Z tego powodu chyba wymienie oliwe po 8kkm zamiast 10kkm bo dolalem z 2,5l 5w50 i wolę zmienić olej zanim zamówie łańcuch i napinacz. W domu stoi bańka Megunia 0w40 już kupionego wcześniej ale coś na dolewki chce sobie domówić bo i tak płukankę trzeba kupić to 1wysyłka. 2.0tfsi
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Tue, 16 December 2014 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Ciężko powiedzieć... ale pewnie ten sam poziom.
Skoro ma aprobaty to one go ograniczają i wyżej nich nie wyskoczysz. |
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Wed, 20 June 2018 ![]() |
Czyli klasowo Meguin, neste ? Czy gorzej ? Meguin 0W-40 to olej na bazie 100% PAO, posiada aktualnie nastepujace specyfikacje: ACEA A3 ; ACEA B4 ; API CF ; API SM. Po za tym nie posiada wiecej oficjalnych aprobat, poniewaz, nie oplaca sie to juz Liqui Moly/Meguin, kazdy olej tej firmy, pelno syntetynczy ich nie posiada, tylko i wylacznie technologia syntetyczna. Pakiet dodatkow bedzie klasyczny czyli ZDDP plus nieco Boru. |
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Thu, 19 August 2004 Skąd: Sosnowiec ![]() |
Meguin i Neste są o klasę wyżej niż Shell i mniej więcej na tym samym (jeśli nie wyższym) poziomie co Motul X-max 0W40. Wg. mojej opinie oczywiście.
-------------------- sygnatury komercyjne są dostępne dla kont PRO
|
|
|
![]()
|
|
Po za tym nie posiada wiecej oficjalnych aprobat, poniewaz, nie oplaca sie to juz Liqui Moly/Meguin, kazdy olej tej firmy, pelno syntetynczy ich nie posiada, tylko i wylacznie technologia syntetyczna. Czyli strona Tomka kłamie ? ![]() http://lejolej.pl/pl/p/Meguin-Super-Leicht...iver-0W40-5L/87 Ja tam widzę BMW Longlife-98 ; MB 229.3 ; Opel GM-LL-B-025 ; Porsche A40 ; VW 502 00 ; VW 505 00 tak samo jak na stronie producenta : http://www.meguin.de/meguin/produktdb.nsf/...ent&land=ME Chłopaki... ogarnijcie się ![]() |
|
|
![]()
|
|
Czyli strona Tomka kłamie ? ![]() http://lejolej.pl/pl/p/Meguin-Super-Leicht...iver-0W40-5L/87 Ja tam widzę BMW Longlife-98 ; MB 229.3 ; Opel GM-LL-B-025 ; Porsche A40 ; VW 502 00 ; VW 505 00 tak samo jak na stronie producenta : http://www.meguin.de/meguin/produktdb.nsf/...ent&land=ME Chłopaki... ogarnijcie się ![]() Mylisz się, tłumacze dlaczego, tam jest napisane: MEGUIN empfiehlt dieses Produkt für Fahrzeuge. Czyli: Meguin zaleca ten produkt dla pojazdów.... To sa zalecenia, nie oficjalne aprobaty. Podobnie jest przy Super Leichtlauf 5W-40. Również mogę potwierdzić, że ten olej nie otrzymuje już oprobat, ponieważ baza składa się z PAO. |
|
|
![]()
|
|
Jak już to jest taka informacja: MEGUIN empfiehlt dieses Produkt für Fahrzeuge, für die folgende Spezifikationen gefordert werden
Ten sam opis "zalecenia" ma każdy olej 5/30 (jak spojrzałem na szybko). Jeżeli zalecają ten olej do VW 502/505 (czy inne).. to znaczy, że produkt MUSI spełniać warunki danej aprobaty... boi inaczej producent w razie problemów mógł by zostać pociągnięty do odpowiedzialności finansowej. Nie ma sensu robić oleju który nie nie ma dopuszczeń... bo nikt go nie kupi. Wyjątkiem są oleje do sportu/wyczynu ... a te produkty na pewno nie są nimi ![]() |
|
|
![]()
|
|
Jak już to jest taka informacja: MEGUIN empfiehlt dieses Produkt für Fahrzeuge, für die folgende Spezifikationen gefordert werden Ten sam opis "zalecenia" ma każdy olej 5/30 (jak spojrzałem na szybko). Jeżeli zalecają ten olej do VW 502/505 (czy inne).. to znaczy, że produkt MUSI spełniać warunki danej aprobaty... boi inaczej producent w razie problemów mógł by zostać pociągnięty do odpowiedzialności finansowej. W okresie gwarancyjnym tego typu oleje wypadają. Porównaj z http://www.meguin.de/meguin/produktdb.nsf/...ent&land=ME |
|
|
![]()
|
|
Masz to na piśmie gdzieś ? Chodzi o oficjalną informację.
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |