![]() |
![]() ![]() |
![]() |
gość_hexx_* |
![]()
|
![]() |
O tym Specolu to skąd takie informacje to rozmawiałem niedawno z Prezesem i mówił mi całkiem co innego. Co do ich zaplecza technicznego to zapytaj kolegę Croom-a on ich wizytował i wie czym dysponują. Ja nie twierdzą, że nie masz racji po m prostu mam nieco inne informacje. Być może odpadli ze względu na wymogi formalne (zusy itp.) lub wolumen zamówień był zbyt duży bo to nie jest jakiś wielki zakład. Wątpię natomiast aby w grę wchodziły czynniki związane z niedostateczną technologią. Głównym kryterium przy przetargach czy konkursach ofert jest dla zamawiającego cena. Przypadkiem wiem o jednym bardzo dużym zleceniodawcy jak to mniej więcej wyglądało i gdy wymogi formalne były spełnione to jedynym kryterium była cena (i termin realizacji). Co do samego nazewnictwa to używali właśnie słowa przetarg. Co a co miał pan prezes powiedzieć ? ![]() Croom wizytował ? Z jakiego/czyjego ramienia przeprowadzał audyt ... ? ... i to nie jest przetarg. O dużym zleceniodawcy i warunkach nie możesz mieć wiedzy ... bo wszystkie tego typu rozmowy/umowy poprzedzane są klauzulami poufności.. i za ich złamanie są milionowe kary i niedopuszczanie do jakichkolwiek rozmów w przyszłości. |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
gość_hexx_* |
![]()
|
![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Sat, 13 February 2016 Skąd: BI ![]() |
no litości... to jest klasa/segment oleju "Dominator ? ![]() Nie wiem ![]() ![]() -------------------- Na codzień - Camry 2020' Corolla 2020'
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Thu, 19 August 2004 Skąd: Sosnowiec ![]() |
Co a co miał pan prezes powiedzieć ? ![]() Croom wizytował ? Z jakiego/czyjego ramienia przeprowadzał audyt ... ? ... i to nie jest przetarg. O dużym zleceniodawcy i warunkach nie możesz mieć wiedzy ... bo wszystkie tego typu rozmowy/umowy poprzedzane są klauzulami poufności.. i za ich złamanie są milionowe kary i niedopuszczanie do jakichkolwiek rozmów w przyszłości. O szczegółach nie mam wiedzy i nawet nie dopytuje bo jak piszesz są to informacje niejawne ale te informacje, które mam raczej nie są szczególnie tajne poza tym nawet nie wymieniam nazwy zleceniodawcy właśnie ze względu na poufność informacji. W poniedziałek jak nie zapomnę to dopytam dokładnie jak to było z nazewnictwem. Nie napisałem, że Croom przeprowadzał audyt tylko ich wizytował i coś na temat ich zaplecza technologicznego może powiedzieć bo się trochę na tym zna. -------------------- sygnatury komercyjne są dostępne dla kont PRO
|
|
|
gość_hexx_* |
![]()
|
![]() |
Wizytował...
jakieś skojarzenie z Misiewiczem wizytującym mam ![]() bo o ile wiem, to nie jest przedstawicielem żadnego koncernu a prowadzi swoją działalność jako osoba fizyczna. Chyba zwiedzał zakład jak już ![]() Odnośnie zamówień, to nie są to typowe przetargi podlegające pod ustawę o zamówieniach publicznych. Firmy zamawiające mają swoje indywidualne kryteria wyboru/oceny i do tego uzależnione od wielkości kontraktu/zamówienia. |
|
|
gość_hexx_* |
![]()
|
![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Wizytował... jakieś skojarzenie z Misiewiczem wizytującym mam ![]() bo o ile wiem, to nie jest przedstawicielem żadnego koncernu a prowadzi swoją działalność jako osoba fizyczna. Chyba zwiedzał zakład jak już ![]() Odnośnie zamówień, to nie są to typowe przetargi podlegające pod ustawę o zamówieniach publicznych. Firmy zamawiające mają swoje indywidualne kryteria wyboru/oceny i do tego uzależnione od wielkości kontraktu/zamówienia. Nikt nie pisze o przetargach publicznych ale słowo przetarg używa się czasami właśnie jako jednej ze sposobu wyboru oferty celem zawarcia kontraktu. Przetarg publiczny to całkiem co innego. Niech będzie, że Croom zwiedzał a nie wizytował ![]() -------------------- sygnatury komercyjne są dostępne dla kont PRO
|
|
|
gość_hexx_* |
![]()
|
![]() |
Przetarg to przetarg.
Wybór takiego dostawcy nie jest przetargiem.. pora nauczyć się znaczenia słów ![]() Firmy zamawiające robią zaproszenia do złożenia oferty, gdzie są opisane wymagania minimalne. Z drugiej strony ilość blendowni które mogą wykonywać takie zlecenia i spełniają minimalne wymagania jest taka, że możesz je policzyć na palach... i same dbają o to, by wiedzieć o każdym zleceniu. Rynek też jest już podzielony. |
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Thu, 27 February 2014 ![]() |
Firmy zamawiające robią zaproszenia do złożenia oferty, gdzie są opisane wymagania minimalne. To jest właśnie przetarg proszę Pana ![]() Mam wrażenie że nieważne czy to prawda czy nie, ale na siłę próbujesz udowodnić że ktoś nie ma racji, nawet jak doskonale zdajesz sobie sprawę że jest inaczej. Cały wątek tak wygląda, byle moje było na wierzchu. |
|
|
![]()
|
|
Wg. Wikipedii :
"Przetarg – jeden ze zwyczajowych sposobów wyboru oferty w celu zawarcia umowy". Inne żródła : "Metoda zawierania transakcji, polegająca na tym, że konkurujący dostawcy przedstawiają swoje oferty, a nabywca wybiera (według z góry ustalonych kryteriów) najkorzystniejszą z nich. Wyróżnia się przetargi zamknięte, z ograniczonym kręgiem oferentów i otwarte, do których przystąpić może każdy, kto spełni warunki przetargu" Wielokrotnie uczestniczyłem w przetargach, również publicznych (mam nawet jakieś certyfikaty ze szkoleń) i wiem, ze czasami zwyczajowo konkurs ofert nazywany jest przetargiem i to o czym piszesz doskonale pasuje do definicji słowa przetarg. . -------------------- sygnatury komercyjne są dostępne dla kont PRO
|
|
|
gość_hexx_* |
![]()
|
![]() |
To jest właśnie przetarg proszę Pana ![]() Zawieranie takich umów nie jest przetargiem. Jak szukasz firmy która przebuduje Ci silnik w aucie ... dzwonisz do kilku znanych i prosisz o ofertę cenową + referencje na wykonane prace potem wybierasz według własnego widzi mi się.. a od decyzji wyboru nie ma formalnego odwołania to jest to przetarg ? |
|
|
gość_hexx_* |
![]()
|
![]() |
Wg. Wikipedii : "Przetarg – jeden ze zwyczajowych sposobów wyboru oferty w celu zawarcia umowy". Inne żródła : "Metoda zawierania transakcji, polegająca na tym, że konkurujący dostawcy przedstawiają swoje oferty, a nabywca wybiera (według z góry ustalonych kryteriów) najkorzystniejszą z nich. Wyróżnia się przetargi zamknięte, z ograniczonym kręgiem oferentów i otwarte, do których przystąpić może każdy, kto spełni warunki przetargu" Wielokrotnie uczestniczyłem w przetargach, również publicznych (mam nawet jakieś certyfikaty ze szkoleń) i wiem, ze czasami zwyczajowo konkurs ofert nazywany jest przetargiem i to o czym piszesz doskonale pasuje do definicji słowa przetarg. Owszem, mogłeś brać udział w przetargu ale podpisywanie umów ilościowych na realizację tego typu dostaw nie jest przetargiem. Kontrakt dostaje firma która niekoniecznie da najniższą cenę i spełni jakieś tam minimalne wymagania. W takich umowach jest bardzo dużo uznaniowości i "widzi mi się" koncernów. Do tego dochodzi element polityki globalnej danego koncernu... na przykład nie będą kupować z jakiś blendowni, bo one robią dla konkurencji... i już. kolejną kwestią są umowy backup'owe i dywersyfikacja Przykład: Masz firmę A i Firmę B Obie firmy (producenci olejów) spełniają wymagania brzegowe. Firma A jest większa od firmy B. Pierwszy kontrakt dostaje firma A... ale już kolejny dostaje firma B, choć firma A dała lepszą cenę i lepszą ofertę pod każdym względem. To się nazywa dywersyfikacja dostaw... i nijak ma się do do zasad przetargu. To główną rolę gra polityka firmy zamawiającej. Dodatkowo.. ani firma A ani firma B nie dostanie 100% zamówienia. Dochodzą jeszcze firmy C i D które dostaną od 10 do 15 % zamówienia.. są to tzw, firmy backup'owe. Dodaj do tego jeszcze parametr dostawców baz.. nie noga brać z tego samego źródła (np. kierunek Rosyjski). Łapiesz już o co chodzi ? Ma to coś wspólnego z typowym przetargiem ? Producenci nie mogą być uzależnieni od jednego dostawcy (choć by najlepszego) i jednego źródła dostaw komponentów (np. Rosja).. dlatego wybiera się rożnych producentów i rożny udział procentowy w kontrakcie. Dlatego mogą być lepsi pod każdym względem producenci niż Specol ale to on dostanie zlecenie. |
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Thu, 27 February 2014 ![]() |
Ewidentnie ktoś komuś w dzieciństwie zawinął grabki.
Przetarg to tylko sposób wyboru, co mają do tego późniejsze umowy, czy kryteria wyboru? To zawsze mniej lub bardziej opiera się o różnej maści "widzi misie" |
|
|
![]()
|
|
Hexx nie brnij już w to dalej. Uczepiłeś się użytego prze zemnie słowa, które najwyraźniej interpretujemy inaczej na podstawie własnych odmiennych doświadczeń. To co napisałeś w ostatnim wywodzie nie ma nic do rzeczy i proponuje skończyć ten "wątek" bo w ogóle nie dotyczy on właściwej tematyki.
-------------------- sygnatury komercyjne są dostępne dla kont PRO
|
|
|
gość_hexx_* |
![]()
|
![]() |
Tomek, bo nie zdajesz sobie chyba sprawy z tego o czym piszesz... i jakich słów używasz.
Wizytowanie produkcji przez sprzedawcę detalicznego, przetargi.... i co najważniejsze .. "dostęp do danych o umowach". Przy najbliższej okazji jak firma SPECOL Sp zoo będzie składać aplikacje, to poproszę departament zamówień aby poprosił pana prezesa Kowalskiego o napisanie wyjaśnienia w sprawie dostępu Twojej osoby (chwalisz się tym i zakładam, że nie kłamiesz) do tego typu informacji oraz jak zamierza w przyszłości zapobiec tego typu wyciekom informacji. .... a przetargu, to możesz kupować dzieła Lenina do biblioteki szkolnej ![]() |
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Wed, 28 November 2012 ![]() |
hexx wyluzuj bo zaczynasz sypać tekstami jak jakiś stary ubek podpierdalacz.
|
|
|
gość_hexx_* |
![]()
|
![]() |
zwykła weryfikacja prawdomówności
|
|
|
![]()
|
|
Tomek, bo nie zdajesz sobie chyba sprawy z tego o czym piszesz... i jakich słów używasz. Wizytowanie produkcji przez sprzedawcę detalicznego, przetargi.... i co najważniejsze .. "dostęp do danych o umowach". Przy najbliższej okazji jak firma SPECOL Sp zoo będzie składać aplikacje, to poproszę departament zamówień aby poprosił pana prezesa Kowalskiego o napisanie wyjaśnienia w sprawie dostępu Twojej osoby (chwalisz się tym i zakładam, że nie kłamiesz) do tego typu informacji oraz jak zamierza w przyszłości zapobiec tego typu wyciekom informacji. .... a przetargu, to możesz kupować dzieła Lenina do biblioteki szkolnej ![]() Hexx ty nie wiesz o czym piszesz. Po pierwsze to co napisałem o przetargach w ogóle nie dotyczyło firmy Specol a po drugie gdzie napisałem, że mam dostęp do "danych o umowach". Znowu czepiasz się słowa wizytowanie i dopisujesz do tego Bóg wie jaką teorię, tak samo jak dopisujesz teorię,że mam od Prezesa Kowalskiego jakieś tajne informacje co jest totalną bzdurą i nigdzie tak nie napisałem więc przestań KŁAMAĆ i INSYNUOWAĆ bo to już podchodzi pod POMÓWIENIA. Proszę abyś sprostował te insynuacje. Napisz proszę czy masz wiedzę na temat rzekomego dostępu przeze mnie do jakiejś dokumentacji przetargowej itp. a jeśli nie to napisz proszę, że błędnie zinterpretowałeś moje słowa i przyznaj się do błędu. -------------------- sygnatury komercyjne są dostępne dla kont PRO
|
|
|
![]()
|
|
zwykła weryfikacja prawdomówności jaką informacje weryfikujesz. proszę o mój cytat. -------------------- sygnatury komercyjne są dostępne dla kont PRO
|
|
|
gość_hexx_* |
![]()
|
![]() |
oj..
ktoś tu nam się wystraszył ? ![]() |
|
|
![]() ![]() |