Shoutbox 0 nowych PW 

368 Stron V  « < 242 243 244 245 246 > »   
Reply to this topicStart new topic
> JAKI OLEJ DO SILNIKA
MRmisza
post Tue, 21 Feb 2017 - 18:03
Post #4861

User

Kwestia tego ze ASO mowi klientom ,ze lancuch jest bezobslugowy i wieczny... a potem kaaabum biggrin.gif huh.gif
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Tue, 21 Feb 2017 - 18:03
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
Joker
post Tue, 21 Feb 2017 - 18:33
Post #4862

Forum Clubber

CYTAT(MRmisza @ Tue, 21 Feb 2017 - 18:01) *
Joker.......wyciagniete ogniwa lancucha oraly kola.... Wystarczy wymiana co ok 100 tys km kompletu lancucha i napinacza..ludzie w temacie to wiedza i kola sa ok...jednak pilnowac trzeba. Znam auta ktore maja 350-400 na org kolach...Jednak nie jest to normalne. Lancuch jest poprostu jednorzedowy i tyle. W Sprinterach 906 jest dwurzedowka i jest ok... jak i w osobowkach z dieslami pod maska. Ot co.

Znam dwa przypadki W204 gdzie właśnie przy wymianie łańcucha było widać już zjechane koła, a było robione na czas.

Teraz wytłumacz to tym biedakom co po 2 paki kupili auta i serwisowali jak kazalo ASO, czyli łańcucha nie ruszali.

To wina MB i tyle, a nie niewiedzy właścicieli.

Teraz niestety oprócz pieniędzy trzeba mieć wiedzę albo zaufany serwis, który mówi co robić na czas mimo sprzeczności z ASO

+Quote Post
gość_hexx_*
post Tue, 21 Feb 2017 - 18:44
Post #4863

CYTAT(Joker @ Tue, 21 Feb 2017 - 18:33) *
Teraz niestety oprócz pieniędzy trzeba mieć wiedzę albo zaufany serwis, który mówi co robić na czas mimo sprzeczności z ASO

Niestety, pewne problemy techniczne wychodzą z czasem...
i dopiero po serii awarii pojawiają się akcje serwisowe albo ogólne informacje, że coś jest tzw. kiblem i trzeba to omijać.

+Quote Post
MRmisza
post Tue, 21 Feb 2017 - 20:02
Post #4864

User

W ojca 204 która otworzylem w sierpniu 2016 tez laugh.gif laugh.gif ale wytrzymal 215 tys km... heh... A co do tematu to od 80 k km jezdzony byl na millersie 5w40 nano. interwal co 15 tys km. Lancuch 17 stopni wyciagniety gdzie norma jest bodajze do 5 heh:) A tak pozatym to dobre auta:) Wiedze trzeba miec do wszystkich nowoczesnych aut... podstawowa dot fuck upow.... tych swierzych i tych oficjalnych.. Biedakom... Oni kupili nowki zrobili powiedzmy w 2-3 lata ok 100 tys km i oddali prezent dalej biggrin.gif

+Quote Post
MRmisza
post Tue, 21 Feb 2017 - 20:03
Post #4865

User

przepraszam, Swiezych oczywiscie.

+Quote Post
gość_hexx_*
post Tue, 21 Feb 2017 - 20:10
Post #4866

aż się dowiem jak wygląda sprawa łańcucha w KIA ....

+Quote Post
Joker
post Tue, 21 Feb 2017 - 21:08
Post #4867

Forum Clubber

CYTAT(MRmisza @ Tue, 21 Feb 2017 - 20:02) *
Oni kupili nowki zrobili powiedzmy w 2-3 lata ok 100 tys km i oddali prezent dalej biggrin.gif

Nie wszyscy.

+Quote Post
Lincoln e30ix
post Tue, 21 Feb 2017 - 22:33
Post #4868

Forum Killer

CYTAT(andrzejbadgirl @ Tue, 21 Feb 2017 - 10:19) *
ktoś jest w stanie polecić odpowiedni olej do S62B50? jazda głównie szybkie trasy ewentualnie jakieś wściekanie się w lato po górach. miasto sporadycznie w emeryckim stylu.

teraz mam castrola 10w60supercar (1sze zalanie po remoncie)

Mi najlepiej s-ka pracuje na Millersie 10w-60NT, niewiele gorzej Penrite jak podał Specu, ewentualnie 5w-50 na chłodne poranki (obaj producenci mają je w ofercie)

+Quote Post
tomek evo
post Tue, 21 Feb 2017 - 22:41
Post #4869

Forum Killer

Ja bym optował właśnie za 5w50, które moim zdaniem jest bardziej uniwersalne. Penrite i Millers jak najbardziej polecam a z tańszych propozycji godny polecenia jest Neste 1 5w50. Z 10w60 oprócz Millersa NT, Penrite 10tenths Premium i Fuchsa race Pro s mogę też polecić tańsze Liqui Moly/ Meguin Racer, które też daje radę.

--------------------
sygnatury komercyjne są dostępne dla kont PRO

+Quote Post
przemek530d
post Wed, 22 Feb 2017 - 08:09
Post #4870

Super User

CYTAT(hexx @ Tue, 21 Feb 2017 - 18:44) *
Niestety, pewne problemy techniczne wychodzą z czasem...
i dopiero po serii awarii pojawiają się akcje serwisowe albo ogólne informacje, że coś jest tzw. kiblem i trzeba to omijać.

jasne... a teraz czas się obudzić

inne podwórko, bmw, 3.0d m57 (1998-2002) łańcuch - dożywotni bezproblemowy tj. 600tys km spokojnie,
potem 3.0d n57 (2008-) łańcuch rozrządu na circa 200-250tys km

więc mówisz, że nagle ci inżynierowie (żeby nie było sam jestem) zapomnieli jak zaprojektować łańcuch rozrządu, tak ?
c'mon

--------------------
S4 i X11, było 330d+ 303@705

+Quote Post
andrzejbadgirl
post Wed, 22 Feb 2017 - 08:45
Post #4871

Super User

CYTAT(Lincoln e30ix @ Tue, 21 Feb 2017 - 22:33) *
Mi najlepiej s-ka pracuje na Millersie 10w-60NT, niewiele gorzej Penrite jak podał Specu, ewentualnie 5w-50 na chłodne poranki (obaj producenci mają je w ofercie)

wyjaśnij proszę co to znaczy lepiej pracuje ? ciszej? mniejsze temp? mniejsze zużycie elementów i oleju? pierścenie przedlift czy polift?

+Quote Post
gość_hexx_*
post Wed, 22 Feb 2017 - 09:35
Post #4872

CYTAT(przemek530d @ Wed, 22 Feb 2017 - 08:09) *
więc mówisz, że nagle ci inżynierowie (żeby nie było sam jestem) zapomnieli jak zaprojektować łańcuch rozrządu, tak ?
c'mon

przecież już raz pisałem....
zebrało się kilka czynników, które dają taki efekt dopiero po nałożeniu się na siebie.. czyli nie do końca udany projekt łańcucha + wady materiałowe w jego wykonaniu które powodują uszkodzenia kół zębatych
czasem tak się zdarza.. i już
sam VAG o tym mówi

efekt ? cześć silników jest już na paskach..

skoro tego nie potrafisz ogarnąć, to marny z Ciebie inżynier (bez urazy)
a pisanie, że ktoś "z rozmysłem" robi takie rzeczy to już szczyt kretynizmu

+Quote Post
rrrr
post Wed, 22 Feb 2017 - 10:07
Post #4873

User

A niby z czym jak nie rozmyslem? To jawne kontrolowane postarzanie produktu. Chyba ktos spisku zarowkowego nie ogladal.....

+Quote Post
gość_FunThomas_*
post Wed, 22 Feb 2017 - 10:10
Post #4874

Nie znam sie wiec sie wypowiem. W wielkich korpo jakim jest VAG oczywiscie, ze takie praktyki moga byc stosowane. Kto nigdy nie pracowal w jednej z nich nie wie co tam sie moze zdarzyc... biggrin.gif

+Quote Post
gość_hexx_*
post Wed, 22 Feb 2017 - 10:47
Post #4875

CYTAT(rrrr @ Wed, 22 Feb 2017 - 10:07) *
A niby z czym jak nie rozmyslem? To jawne kontrolowane postarzanie produktu. Chyba ktos spisku zarowkowego nie ogladal.....

a film Smoleńsk też oglądałeś ? Chemtrails, płaska ziemia .... itp ?

litości...
takie "spiski" to bzdura, bo firmy tracą na tym i finansowo i wizerunkowo/marketingowo, że dany silnik czy linia silnikowa jest wadliwa
a klienci odchodzą do konkurencji (a ta jest co raz mocniejsza)

oszczędności są i owszem.. materiałowe najczęściej i czasem ktoś (podwykonawca) "przegnie" z taką oszczędnością
ale nie ma założeń już w konstrukcjach, że coś ma szybciej paść

+Quote Post
gość_hexx_*
post Wed, 22 Feb 2017 - 10:48
Post #4876

CYTAT(FunThomas @ Wed, 22 Feb 2017 - 10:10) *
Nie znam sie wiec sie wypowiem. W wielkich korpo jakim jest VAG oczywiscie, ze takie praktyki moga byc stosowane. Kto nigdy nie pracowal w jednej z nich nie wie co tam sie moze zdarzyc... biggrin.gif

jestem związany z Fordem
może być ?

+Quote Post
Joker
post Wed, 22 Feb 2017 - 12:40
Post #4877

Forum Clubber

CYTAT(hexx @ Wed, 22 Feb 2017 - 10:47) *
ale nie ma założeń już w konstrukcjach, że coś ma szybciej paść

W Smoleńsk nie wierzę, za to w dziedzinie chłodnictwa autentycznie konstruują przewody z domieszką, które się zwyczajnie utleniają po latach i zazwyczaj nie ma opcji dokupienia - np. lodówka cała do wymiany.

Wcześniej stosowano przedmioty z innego materiału (TAŃSZEGO smile.gif ) i szybciej padały agregaty niż dziurawiły się przewody, 10-15 lat wytrzymywały.

I to nie teoria spiskowa. Są ludzie zamroczeni spiskami. Ja do nich nie należę. Ale mam wrażenie hexx, że Ty masz klapki niekiedy w drugą stronę. Zawsze żądasz niezbitych dowodów, a nie masz sam dowodów na kontrtezę, którą przyjmujesz, weź to na chłodno, bez ironii czy ataku to piszę.

+Quote Post
Lincoln e30ix
post Wed, 22 Feb 2017 - 12:42
Post #4878

Forum Killer

CYTAT(andrzejbadgirl @ Wed, 22 Feb 2017 - 08:45) *
wyjaśnij proszę co to znaczy lepiej pracuje ? ciszej? mniejsze temp? mniejsze zużycie elementów i oleju? pierścenie przedlift czy polift?

Po odpaleniu na zimno silnik pracuje ciszej, zużywa trochę mniej oliwy, temperatury bez zmian, bo nigdy nie przekracza połowy skali.

+Quote Post
gość_hexx_*
post Wed, 22 Feb 2017 - 13:01
Post #4879

CYTAT(Joker @ Wed, 22 Feb 2017 - 12:40) *
I to nie teoria spiskowa. Są ludzie zamroczeni spiskami. Ja do nich nie należę. Ale mam wrażenie hexx, że Ty masz klapki niekiedy w drugą stronę. Zawsze żądasz niezbitych dowodów, a nie masz sam dowodów na kontrtezę, którą przyjmujesz, weź to na chłodno, bez ironii czy ataku to piszę.

No ale jak to... mam udowadniać, że nie jestem wielbłądem ? Bo chyba właśnie tego oczekujesz...
Jeżeli ktoś stawia tezę o "spisku producentów" to wypadało by to udowodnić a nie w druga stronę.. że udowodnić coś czego nie ma.

Straty wizerunkowe dla firmy która puści "wadliwy silnik" są ogromne.. a konkurencja dba o to, by klient o tym się dowiedział.
Odwiedź salon np. KIA/Hyundai/FORD i wspomnij., że myślisz o zakupie jakiegoś VAG'a z silnikiem TSI smile.gif i zaraz dowiesz się o wszystkich bolączkach i kosztach. Taka opinia ciągnie się latami (patrz: 2.5 TDI V6)
Kupisz takie auto, jak jeszcze znajdziesz potwierdzenie słów sprzedawcy w internecie lub prasie ?

Takie problemy są cholernie uciążliwe i wizerunkowo i marketingowo i najbardziej finansowo dla koncernów.

+Quote Post
gość_hexx_*
post Wed, 22 Feb 2017 - 13:06
Post #4880

CYTAT(Joker @ Wed, 22 Feb 2017 - 12:40) *
W Smoleńsk nie wierzę, za to w dziedzinie chłodnictwa autentycznie konstruują przewody z domieszką, które się zwyczajnie utleniają po latach i zazwyczaj nie ma opcji dokupienia - np. lodówka cała do wymiany.

... a nie jest tak, że koszt części + koszt wymiany + koszt czynnika przerasta wartość samej lodówki ?

Nowa lodówka kosztuje (wcale nie mała) poniżej 1000 PLN - przykładowa lodówka
Ile jest warta taka 5 letnia ?
Ile zajmuje wymiana tych elementów o jakich pisałeś ? (roboczogodzin)
Serwisant musi mieć teraz uprawnienia odnośnie czynników chłodniczych. Zrobienie ich ... kosztuje wcale nie mało.
Sam serwisant z kwitami tez nie będzie pracował za stawkę 15 PLN za godzinę.

.. a czy taką lodówkę będzie opłacało się naprawiać ?

Jak zaczniesz liczyć wyjdzie.. że w większości przypadków lepiej kupić nowa lodówkę z gwarancją niż naprawiać starą.
Cała "magia".

+Quote Post

368 Stron V  « < 242 243 244 245 246 > » 
Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Monday, 04 August 2025 - 00:57