![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Thu, 19 August 2004 Skąd: Sosnowiec ![]() |
Przecież masz w sieci analizę Archoila AR9100 z Blackstone. Proszę :
http://www.forum.alfaholicy.org/images/imp...2016/04/140.jpg Analiza AR9100 w 1 litrze czystego oleju bazowego - dawka standardowa 35ml. Czysty olej bazowy nie ma ani TBN ani TAN. Archoil nie ma zasadniczo zmieniać właściwości samego oleju, do którego jest dodawany tylko odłożyć się tworząc powłokę na powierzchni tarcia. Pamiętajmy też, że dodajemy go w ilości jedynie 3,5% (35 ml na 1000 ml oleju) więc pomijając fakt tworzenia powłoki ochronnej na powierzchni metalu, jego wpływ na sam skład oleju jest minimalny (ale nie oznacza to, że jest minimalny na ochronę i zużycie silnika). Nie ma przeciwwskazań do stosowania Archoila w autach spełniających euro5/euro6. Teraz może przerzucimy się na temat ilości estrów w CFS ale akurat nie mam odpowiedniej wiedzy więc nie mam w tej sprawie nic do powiedzenia, a że póki co nie jestem dystrybutorem Millersa to jestem chyba usprawiedliwiony. -------------------- sygnatury komercyjne są dostępne dla kont PRO
|
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Nie ma żadnych problemów z emisją spalin, katalizatorem i dpf-em jest akurat na odwrót.
-------------------- sygnatury komercyjne są dostępne dla kont PRO
|
|
|
gość_hexx_* |
![]()
|
![]() |
|
|
|
gość_hexx_* |
![]()
|
![]() |
Przecież masz w sieci analizę Archoila AR9100 z Blackstone. Proszę : http://www.forum.alfaholicy.org/images/imp...2016/04/140.jpg no i co ty widzimy ? dużo potasu... co jest szkodliwe ? cóż, zawsze można powiedzieć, że duża zawartość tego pierwiastka jest z .... płynu chłodniczego czyli glikolu ![]() Można się bawić w sprawdzać/potwierdzić chromatografem gazowym.. ale komu by się chciało. To teraz poproszę jeszcze o informację.. jak wpływa na silnik i układ wydechowy duża zawartość potasu ![]() |
|
|
gość_hexx_* |
![]()
|
![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Znowu stawiasz jakieś wydumane tezy, które każesz mi udowadniać aby można było je obalić. Jak z tym ZDDP, którego tam nie ma a na podstawie tej teorii ciągnąłeś swoje późniejsze wywody i stawiałeś kategoryczne stwierdzenia. Wychodzi na to, że krytykujesz i oceniasz kategorycznie produkt którego nie znasz. Czy dalej twierdzisz, że dodanie Ar9100 do oleju jednoznacznie oznacza, ze olej nie będzie nadawał się pod Euro5/6? Przy okazji pokaż mi jeden olej racingowy, w którym jest tyle boru. Mnie już chwilowo nie pytaj. Masz wiedzę i gdybyś prowadził dyskusje merytorycznie to by wszyscy na tym skorzystali ale niestety walisz w ciemno (bo nie znasz produktu i zakładasz, że cokolwiek tam nie ma i tak jest źle) i tracimy czas na jałowe rozważania. Ja chwilowo odpadam
![]() -------------------- sygnatury komercyjne są dostępne dla kont PRO
|
|
|
gość_hexx_* |
![]()
|
![]() |
Jakie tezy ?
To co pisze jest pochodną tego co wstawiasz.... to są tylko wnioski wypływające. Stawiam konkretne pytania i nie otrzymuje z reguły konkretnej odpowiedzi a tylko "słodkie pływanie po piasku" i marketingowe badania warte tyle co moje wstawiane o magnetyzerach ![]() CYTAT Czy dalej twierdzisz, że dodanie Ar9100 do oleju jednoznacznie oznacza, ze olej nie będzie nadawał się pod Euro5/6? opierając się na tym co wstawiłeś, to jest to nic nie dające placebo a w zasadzie dające... skłamał bym po składzie wnioskuję, że jest to przyzwoity środek... myjący do silnika ![]() on nie powinien zaszkodzić CYTAT Przy okazji pokaż mi jeden olej racingowy, w którym jest tyle boru. to sobie teraz odpowiedz: - co daje bor w silniku/oleju silnikowym.. na co wpływa - jak bor wpływa na ilość popiołów (SAPS).. i czy olej LOW SAPS z takim dodatkiem dalej będzie LOW czy już FULL ? proste, konkretne pytania CYTAT Masz wiedzę i gdybyś prowadził dyskusje merytorycznie to by wszyscy na tym skorzystali ale niestety walisz w ciemno (bo nie znasz produktu i zakładasz, że cokolwiek tam nie ma i tak jest źle) owszem, nie znam dlatego zadaję pytania o skład i wpływ poszczególnych jego elementów (związków) na silnik i układ wydechowy osobie która w moim mniemaniu powinna go znać. temat nie jest skomplikowany. to chyba oczywiste ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Fri, 01 August 2008 Skąd: Szczytno ![]() |
dobra a co polecacie dla silnika a nie dla norm spalin jaki teraz olej mozna kupic który najbardziej zadba o silnik nie o normy ?
przykładowo silnik opla y26se był zalany jakis 5w40/30 chce zalac cos z 10w silnik wrazliwy na panewki |
|
|
gość_hexx_* |
![]()
|
![]() |
dobre 5/40
np. Amsoil 10W to nie jest dobry pomysł na nasz klimat i ten silnik |
|
|
![]()
|
|
Jak powszechnie wiadomo Blackstone Laboratories jest ośrodkiem badań marketingowych, gdzie można sobie zamówić dowolne wyniki badania i pod żadnym pozorem nie można ich uznać za wiarygodne.
![]() Dobra a tak na poważnie to jest tam nanoboran potasu a nośnikiem jest ester specjalnie zaprojektowany aby ułatwić migracje i przywieranie nano cząsteczkom boru do matalu. Nanoboran zmniejsza tarcie do współczynnika COF rzędu 0,037 czyli dwukrotnie lepiej od współczynnika tarcia wykorzystywanych powszechnie związków „mikro boru” i tradycyjnych dodatków smarnych na bazie cynku, fosforu i innych. Wedle mojej wiedzy bor pod tą postacią nie ma negatywnego wpływu na emisję CO, NOx, SO, SO2 i HC . AR9100 zawiera zaawansowane estry, które rozpuszczają depozyty węglowe i laki - jak sam zauważyłeś może nie czyści silnika jakoś bardzo ale z pewnością pomaga utrzymać go w czystości. Podejrzewam, że to właśnie ma pozytywny wpływ właśnie na emisję CO, NOx, SO, SO2 i HC. Podejrzewam, że nie zaspokoiłem Twoich oczekiwań i podsumujesz to jako "słodkie pływanie po piasku" i będziesz miał masę nowych pytań, na które ponownie nikt nie będzie Ci w stanie udzielić wyczerpującej i satysfakcjonującej odpowiedzi (na pewno nie ja) ale może trochę wyjaśni o czym w ogóle rozmawiamy. Nie pisze tego złośliwie tylko żartobliwie więc się nie spinaj niepotrzebnie ![]() W kwestii oleju dla Kolegi Cieniu to racja - proponuje zalać coś z 5w40. Jakiś dobry Amsoil, Penrite, Neste czy Meguin na pewno da radę. -------------------- sygnatury komercyjne są dostępne dla kont PRO
|
|
|
gość_hexx_* |
![]()
|
![]() |
Dobra a tak na poważnie to jest tam nanoboran potasu a nośnikiem jest ester specjalnie zaprojektowany aby ułatwić migracje i przywieranie nano cząsteczkom boru do matalu. a wiesz, zainteresował mnie ten "specjalnie zaprojektowany ester" w życiu o czymś takim nie słyszałem poproszę o jakieś dodatkowe informacje ![]() nanoboran potasu ? nie znam zupełnie.... gdzie można o tym poczytać w materiałach naukowych (nie mam na myśli materiałów reklamowych, bo jak na razie to tylko tam ton występuje) ? Co za dziwne twory chemiczno-marketingowe ![]() |
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Wed, 20 June 2007 Skąd: Śląsk ![]() |
tetraboran/czteroboran ot co. Znany w wiertnictwie.
|
|
|
gość_hexx_* |
![]()
|
![]() |
tetraboran sodu i owszem
do udrażniania rur ściekowych ![]() teraboran potasu ma podobne właściwości a kolega ma związek nanoboran potasu, który występuje....... tylko na kilku forach motoryzacyjnych ![]() ale frajerzy to kupują, bo brzmi naukowo |
|
|
![]()
|
|
Spróbuje odrobinę chociaż wyjaśnić. Z góry przepraszam, jeśli mój język jest nie w 100% fachowy ale jestem tylko "niby dystrybutorem". Nazwa nanoboranu potasu czy z anagielska "potassium nanoborate" wywodzi się od boranu potasu oraz od cząstek nano do jakich udało się zmniejszyć rozmiar boru. Technologia ta jest chroniona patentem i podejrzewam, ze nazwa "potassium nanoborate" jest również zastrzeżona dlatego w google pojawia się prawie tylko w kontekście Archoila. To nie jest tylko drobno zmielony boran potsau. To kwestia całej technologi produkcji. Zwykły boran potasu ma dużo gorsze właściwości. AR9100 ma lepsze właściwości od innych produktów na bazie boru. Estry sa tam 4 i nie jest to kwestia zwykłego zmieszania tylko całego procesu produkcji. Jak chcesz się coś więcej dowiedzieć to odsyłam do strony producenta lub do samego producenta. Wybacz Hexx ale w przeciwieństwie do Ciebie nie jestem wszystko najlepiej na świecie wiedzący. A teraz możesz ponownie mnie wyśmiać (oraz tych frajerów co to kupują).
Zastosowanie AR9100 jest bardzo szerokie a "sektor motoryzacyjny" jest tylko jednym z i to wcale nie tym najważniejszym. -------------------- sygnatury komercyjne są dostępne dla kont PRO
|
|
|
gość_hexx_* |
![]()
|
![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Nie jestem wszechwiedzący - opieram się na informacjach, które mam. Jak coś jest nieprecyzyjnie napisane to przepraszam ale z góry zaznaczyłem, że mogę się wyrażać nie w 100% fachowo. Co się nie zgadza?
-------------------- sygnatury komercyjne są dostępne dla kont PRO
|
|
|
gość_hexx_* |
![]()
|
![]() |
o zmniejszanie cząstek
|
|
|
gość_hexx_* |
![]()
|
![]() |
no ale mniejsza o to...
wróćmy do czegoś bardziej istotnego z punktu widzenia usera CYTAT Nie ma żadnych problemów z emisją spalin, katalizatorem i dpf-em jest akurat na odwrót. czy możesz zatem wyjaśnić, jak składniki tego dodatku mają wpływać pozytywnie na katalizator i DPF (jak rozumiem zmniejsza ilość niepożądanych związków w emitowanych spalinach) ? |
|
|
![]()
|
|
AR9100 czyści tłok/cylinder i i smarowanie i doszczelnienie pierścieni tu działa. To, że czyści silnik sam przyznałeś
![]() Jeśli chodzi o to "zmniejszenie" rozmiaru boru do bardziej efektywnego poziomu nano to właśnie głównie na tym cały pic i wyjątkowość tego produktu (wśród innych produktów opartych na borze) polega, że im się udało to zrobić i jest to przez nich opatentowane. Więcej szczegółów nie podam bo po prostu moja wiedza jest w tym zakresie ograniczona. Archoil AR9100 nie sprzedaje się dlatego, ze ktoś przeczyta ulotkę i pomyśli, że zajebi...e nanoboran potasu tylko dlatego, że jest baaardzo wielu zadowolonych użytkowników, którzy czują/widzą/słyszą różnice. Tak wiem zbiorowe placebo, któremu ulegają nawet wskaźniki w aucie i na hamowni. -------------------- sygnatury komercyjne są dostępne dla kont PRO
|
|
|
gość_hexx_* |
![]()
|
![]() |
chwila chwila...
jak czystszy olej ? Co dzieje się z zanieczyszczeniami jakie powstają z samego oleju, paliwa i te które dostają się z powietrzem... skoro nie ma ich w oleju i nie osadzają się w silniku ? .. i nie pływaj po piasku, nie lej wody marketingowej bo dostaniesz listę zadowolonych użytkowników magnetyzerów, którzy również czuli różnice ![]() Dalej nie odpowiedziałeś na proste pytanie. Który związek ze składu wpływa na przedłużenie życia katalizatora i DPF'a ? Potrafisz podać konkretne informacje czy dalej tylko lejesz wodę.... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Saturday, 20 September 2025 - 03:27 |