![]() |
![]() ![]() |
![]() |
gość_hexx_* |
![]()
|
![]() |
|
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
gość_hexx_* |
![]()
|
![]() |
jaki olej do vaga 1.8t 20v zrobionego na 240hp? 5w40 lać cały rok czy na lato lepiej 5w50? Jaka jest granica bezpiecznej temp żeby trzymał film dla 5w40? Póki co lany helix ultra i jestem zadowolony. Silnik pracuje cichutko i nie bierze oliwy ale chce zobaczy jak będzie na innym. Myślałem o motulu x-cess Dodam że jest lpg do normalnej jazdy jeśli ma to jakiekolwiek znaczenie zdecydowanie 5/50 do LPG i tego silnika cały rok |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Mon, 04 April 2005 Skąd: Wieliczka ![]() |
Ja bym lepiej pozycjonował Penrite nawert 2x lepiej od Meguina.
Mysle że tutaj warto zatrzymac się na marce Liqui Moly któa ma swoją markę lepiej wypozycjonowaną i lepiej sie sprawdza. W miejsce Meguina stawiałbym produkty klasy Lotos, Orlen. piterr: zalaj cokolwiek później Neste 5W40mCITY PRO albo NESTE CITY PRO 0W40 będziesz widział różnicę. Z Meguin klient porównywał w jakiejś BMW Meguina 5W40 i Synthoila na tym pierwszym silnik nieco głośniej pracował ....:-) -------------------- www.zmienolej.pl
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Thu, 19 August 2004 Skąd: Sosnowiec ![]() |
No bez przesady. Marka Liqui Moly jest inaczej pozycjonowana i ma całkiem inny marketing ale technicznie to te same produkty co Meguin, więc chyba nie chcesz stawiać Liqui Moly obok produktów Lotosa czy Orlenu. A z Neste zgoda, że to bardzo dobre oleje.
-------------------- sygnatury komercyjne są dostępne dla kont PRO
|
|
|
![]()
|
|
Ja wiem że czesto to co robi producent dla głównej marki nie jest tym samym co idzie na linię drugiej marki nie wiem jak Meguin.
Wiem że NESTE robi bazy olejowe dla Valvoline i nie tylko , jakościowo NESTE w bardzo wielu olejach wręcz nokautuje Valvoline ale jeden i drugi ma zupełnie inne linie . Zresztą wystarczy Liqui Moly ma bardzo fajną ofertę na dodatki techniczne, dobre linie Synthoil a Meguin nie wiem lepiej chyba w tym wypadku polecać rodzimego Specola albo Lotosa jejsteśmy Polakami nie ma co świrować. Mając Liqui Moly gdzie mamy pełną gamę doskonałych olejów silnikowych i dodatków do paliw i olejów mamy równieżRAVENOLA któy ma chyba olej do każdej przekładni A/T czy MT po co Meguin... Nie wiem chociażby jak taki syntetyk Meguin ma się do LM co niby jest tym samym .... Ja uważam że produkty Niemieckie są dobre ale nie ma co popadać w paranoje i lepiej coś naszego polecać i oprzeć się na sprawdzonych i odbrych markach jakimi są choćby LM Ravenol ale to moje tylko zdanie. Wprowadzam teraz NESTE bo uważam że to niedoceniany w Polsce produkt parametrami miażdzy wiele pozycji rynkowych robi sam jako nieliczny na świecie bazy i ogromne zaplecze badawcze laboratoria to bez porównania inna skala jaką prezentuje jakakolwiek inna firma Niemiecka ( żeby nie było że jestem negatywnie nastawiony do Niemieckiej myśli tech. :-) ) Dobranoc. -------------------- www.zmienolej.pl
|
|
|
gość_hexx_* |
![]()
|
![]() |
Ravenol to chłam
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Tue, 17 February 2009 Skąd: Pomorze ![]() |
A mi się NESTE kojarzy z dobra czekoladą
![]() Co byście zalewali do Saabowo/Oplowskiego B207/Z20NET (~240ps)? |
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Sat, 26 September 2015 ![]() |
Croom, a ten Neste City Pro nie jest czasem low saps, które przy braku kata jest mi zbędne ? Bo spełnia ACEA C3
A do Saaba 95 2.3T Aero 00r. z LPG co moglibyście polecić? (jaka lepkość) |
|
|
![]()
|
|
Ravenol to chłam Bo ..... Ja swoją wiedzę na temt olei wyniosłem głównie z silników motocyklowych. MOTULA nigdy nie wleje. Na szczycie jest AGIP i VALVOLINE. Zalej Amsoil MCF aby pogłębić zaległości :-) http://zmienolej.pl/pl/szukaj?controller=s...;submit_search= Tutaj masz test oleju Amsoil i reszty :-) Zobacz jak ten cudownym Motul wypada choć nie jest zły wszak :-) http://wpc.1c96.edgecastcdn.net/001C96/G-I...ived/index.html -------------------- www.zmienolej.pl
|
|
|
![]()
|
|
Croom, a ten Neste City Pro nie jest czasem low saps, które przy braku kata jest mi zbędne ? Bo spełnia ACEA C3 A do Saaba 95 2.3T Aero 00r. z LPG co moglibyście polecić? (jaka lepkość) NESTE 0W40 http://zmienolej.pl/pl/oleje-silnikowe/356...w40-city-pro-4l -------------------- www.zmienolej.pl
|
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Sat, 26 September 2015 ![]() |
Dziwne, ten Neste City Pro 0W40 nie spełnia C3, a City Pro 5W40 już tak..
A ten City Standard bez C3 czym się różni od City Pro pod względem bazy, dodatków i ochrony silnika? Oprócz tego co w kartach czyli że Pro ma C3 i temp płynięcia 6* niższą. Wiadomo jaki mają HTHS ? Kiedyś próbowałem się dowiedzieć wartości HTHS od kilku producentów w tym valvo bo oczywiście w kartach nie jest napisane to sami nie potrafili odpowiedzieć ... |
|
|
gość_hexx_* |
![]()
|
![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Thu, 19 August 2004 Skąd: Sosnowiec ![]() |
[quote name='Croom' date='Tue, 22 Nov 2016 - 21:33' post='1245832']
Ja wiem że czesto to co robi producent dla głównej marki nie jest tym samym co idzie na linię drugiej marki nie wiem jak Meguin. Wiem że NESTE robi bazy olejowe dla Valvoline i nie tylko , jakościowo NESTE w bardzo wielu olejach wręcz nokautuje Valvoline ale jeden i drugi ma zupełnie inne linie . Zresztą wystarczy Liqui Moly ma bardzo fajną ofertę na dodatki techniczne, dobre linie Synthoil a Meguin nie wiem lepiej chyba w tym wypadku polecać rodzimego Specola albo Lotosa jejsteśmy Polakami nie ma co świrować. Mając Liqui Moly gdzie mamy pełną gamę doskonałych olejów silnikowych i dodatków do paliw i olejów mamy równieżRAVENOLA któy ma chyba olej do każdej przekładni A/T czy MT po co Meguin... Nie wiem chociażby jak taki syntetyk Meguin ma się do LM co niby jest tym samym .... Ja uważam że produkty Niemieckie są dobre ale nie ma co popadać w paranoje i lepiej coś naszego polecać i oprzeć się na sprawdzonych i odbrych markach jakimi są choćby LM Ravenol ale to moje tylko zdanie. Wprowadzam teraz NESTE bo uważam że to niedoceniany w Polsce produkt parametrami miażdzy wiele pozycji rynkowych robi sam jako nieliczny na świecie bazy i ogromne zaplecze badawcze laboratoria to bez porównania inna skala jaką prezentuje jakakolwiek inna firma Niemiecka ( żeby nie było że jestem negatywnie nastawiony do Niemieckiej myśli tech. :-) ) Dobranoc. W Liqui Moly podział jest taki, ze Maguin produkuje oleje a Liqui Moly dodatki. Liqui Moly nie produkuje olejów.Produkuje je Meguin w swoich zakładach. Co do "Ja wiem że często to co robi producent dla głównej marki nie jest tym samym co idzie na linię drugiej marki nie wiem jak Meguin" porównaj proszę karty. Zlecałem również badania porównawcze olejów Meguin i Liqui Moly. Gama produktów Meguina jest niemal identyczna z gama Liqui Moly. Liqui Moly zarezerwowało sobie kilka niszowych olejów, które są sprzedawane wyłącznie pod marką Liqui Moly. Meguin jest olejem raczej niszowym bo nie ma odpowiedniego marketingu i nigdy jego sprzedaż nie zbliży się do poziomu Liqui Moly ale nie wynika to z jego parametrów/jakości tylko przyjętej przez koncern strategii rynkowej pozycjonująca markę Liqui Moly wyżej a Meguina niżej. Co do Nete to pełna zgoda. Ja do wprowadzenia Neste do oferty to przymierzam sie już od roku ale może przed gwiazdką sie w końcu uda. Szkoda, ze jest to marka tak mało popularna. BTW. Krążą słuchy, ze NESTE zmieniło "receptury" olejów. Wiesz coś na ten temat? Co do wspierania polskich marek to też zgoda. Produkty Specola uważam za bardzo interesujące i "nieszablonowe" a Lotos również ma kilka ciekawych olejów. Ze Specola Klienci są na prawdę bardzo zadowoleni i można się śmiać ale w kilku autach Specol Gold 5w40 sprawdza się lepiej niż MotulX-cess 5w40. Co do Revanola to sie nie wypowiem ale w Niemczech zbiera raczej dobre opinie i jest rynkowo pozycjonowany/oceniany nawet wyżej niż polecany ROWE (co o niczym nie świadczy). -------------------- sygnatury komercyjne są dostępne dla kont PRO
|
|
|
![]()
|
|
hexx: nie wiem ja się nie spotkałem z taką opinią może dlatego że do skrzyń stosuję to co jest dobre a nie tylko jednego producenta.
może to kwestia otwarcia nowej blendowni koło granicy z Polską na północy ale też byłbym ostrożny z wyciąganiem pochopnych wniosków. tomek: odnośnie receptur nic mi nie wiadomo nikt w Polsce na pewno a tym bardziej żaden forumowy guru nie jest w stanie stwierdzić co się zmeniło technologia poszła tak do przodu że mimo większościowego wytwarzania baz IIIgr. są one tak dobre że przewyższają wiele tradycynych baz PAO któe nie do konca mieszają się tak jak by tego sobie producent dodtków życzył a już nie stosuje się dodatków starego kalibru ZDDP. -------------------- www.zmienolej.pl
|
|
|
gość_hexx_* |
![]()
|
![]() |
Croom, to efekt kupowania aprobat i dopuszczeń a i tak robienia tandety.
Ravenol i jemu podobne to oleje.. które można porównać do szynki, zawierającej w składzie 50% mięsa ale w dobrej cenie 9.99 PLN za kilogram... i do tej samej grupy odbiorców jest skierowany. Takie pytanie bo obracasz się w temacie... za ile produktów które w opisie mają "posiadanie bazy estrowej" lub coś podobnie brzmiącego dał byś uciąć rękę, że ta baza estrowa jest.. i to w sensownej ilości ? |
|
|
![]()
|
|
Ja już szynki nie jem nie dam rady taki syf wybieram tylko kiełbasy podsuszane :-)))
-------------------- www.zmienolej.pl
|
|
|
gość_hexx_* |
![]()
|
![]() |
nie jest w stanie stwierdzić co się zmeniło technologia poszła tak do przodu nie poszła od czasu HC nie ruszyło się zupełnie nic... same brednie marketingowe i co raz bardziej zubażane oleje by osiągać nowe normy EURO chociaż na horyzoncie (kilka lat temu) pojawia się baza alkylated napthalenes i to może w końcu będzie jakimś krokiem do przodu. Nawet najlepsze oleje sportowe to tylko mieszanka baz PAO/GTL, Ester oraz HC, z pełnym pakietem ZDDP, magnezu i molibdenu... i tak od lat Technologia stoi w miejscu. |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Fri, 22 November 2002 Skąd: Stalowa Wola/Warszawa ![]() |
nie poszła od czasu HC nie ruszyło się zupełnie nic... same brednie marketingowe i co raz bardziej zubażane oleje by osiągać nowe normy EURO chociaż na horyzoncie (kilka lat temu) pojawia się baza alkylated napthalenes i to może w końcu będzie jakimś krokiem do przodu. Nawet najlepsze oleje sportowe to tylko mieszanka baz PAO/GTL, Ester oraz HC, z pełnym pakietem ZDDP, magnezu i molibdenu... i tak od lat Technologia stoi w miejscu. W kwestii baz to jeśli ktoś będzie skłonny płacić 4 cyfrowe kwoty za wymianę oleju to jest kilka perspektyw, ale jakoś nie widzę w najbliższej przyszłości sprzyjających warunków do tego ![]() Co do dodatków to już od kilku ładnych lat dojeb..nie oporowo dodatków AW/EP nie przynosi pożądanych efektów, a nawet powoduje szkody. Kontynuując modę na oleje made in US polecam zainteresować się tym na czym jeździli/ą w Nascarze, czyli JoeGibbs i tym że zddp, czy mos2 ma mniej niż w jakimś tam lotosie za 4dychy. -------------------- Fiat ///// Car of the Year 1967/1970/1972/(1980)/1984/1989/1995/1996/(1998)/(2001)/2004/2008
|
|
|
gość_hexx_* |
![]()
|
![]() |
Kto wie.. może będzie program Olej+
![]() Joe to już "żywa marka"... przykład marketingu na wysokim poziomie |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Fri, 22 November 2002 Skąd: Stalowa Wola/Warszawa ![]() |
Kto wie.. może będzie program Olej+ ![]() Joe to już "żywa marka"... przykład marketingu na wysokim poziomie Nie bardzo rozumiem sformułowania ale jeśli uznać za marketing zalewanie oleju do Nascarowych V8mek i nie wybuchanie ich podczas kilkudziesięciu kółek wyścigu to fakt, można uznać to za "wysoki poziom marketingu" ![]() -------------------- Fiat ///// Car of the Year 1967/1970/1972/(1980)/1984/1989/1995/1996/(1998)/(2001)/2004/2008
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Sunday, 27 July 2025 - 23:59 |