![]() |
![]() ![]() |
![]() |
gość_hexx_* |
![]()
|
![]() |
tak samo przeszliśmy do Twojego stwierdzenia, że jest bo... Lotos ma możliwości i może sobie zrobić a nawet swego czasu robił
równie dobre co moje, prawda ? ![]() |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Fri, 22 November 2002 Skąd: Stalowa Wola/Warszawa ![]() |
Konkrety i fakty, tym operujmy, choć w tym wątku nie jest to regułą jak obserwuję co jakiś czas
![]() "LOTOS QUAZAR SPORT 10W50 Wysokiej jakości syntetyczny olej silnikowy wytworzony w oparciu o PAO i estrowe oleje bazowe oraz pakiet dodatków uszlachetniających o działaniu wielofunkcyjnym" http://www.lotosoil.pl/resource/show/11786.pdf -------------------- Fiat ///// Car of the Year 1967/1970/1972/(1980)/1984/1989/1995/1996/(1998)/(2001)/2004/2008
|
|
|
gość_hexx_* |
![]()
|
![]() |
jak dla mnie "w oparciu" to nic innego jak "śladowe ilości"
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Fri, 22 November 2002 Skąd: Stalowa Wola/Warszawa ![]() |
Masz parametry w karcie więc sobie ogarnij poszczególne właściwości i wydedukuj z czego ten olej nie jest zrobiony, a jak nie masz zacięcia do tego to :
nie wydaje mi się, by Lotos robił coś na PAO ale jest to do sprawdzenia i podziel się wynikiem na forum, może coś konkretnego wreszcie sie pojawi ![]() -------------------- Fiat ///// Car of the Year 1967/1970/1972/(1980)/1984/1989/1995/1996/(1998)/(2001)/2004/2008
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Thu, 19 August 2004 Skąd: Sosnowiec ![]() |
Mam 2.0 TDI zrobionego na 240KM obecnie jezdze na Motulu xclean 5w40 albo 5w30 (w zaleznosci co maja na stanie podczas wymiany) Auto robi kilometry od czasu do czasu jezdzone ostrzej. Podczas jazdy w trasie zdarzaja sie wysokie predkosci. Zbliza sie wymiana, profilaktycznie chcialem zastosowac plukanke liqui moly i zastanawiam sie czy nie zalac silnik Millersem 5w40 Co myslicie ? zmienic marke oleju czy dalej jezdzic na Motulu? lac 5w30 czy 5w40? A masz jeszcze dpf-a? Przy tej mocy nie sądzę ![]() -------------------- sygnatury komercyjne są dostępne dla kont PRO
|
|
|
gość_hexx_* |
![]()
|
![]() |
|
|
|
![]()
|
|
To chyba po indeksie lepkości wnioskowane i interpretacji że im jest wyższy tym olej bardziej syntetyczny
![]() ![]() -------------------- Fiat ///// Car of the Year 1967/1970/1972/(1980)/1984/1989/1995/1996/(1998)/(2001)/2004/2008
|
|
|
gość_hexx_* |
![]()
|
![]() |
bez inwestowania wiem, że mam
![]() |
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Thu, 06 November 2014 ![]() |
A masz jeszcze dpf-a? Przy tej mocy nie sądzę ![]() Nie mam DPF KATA EGR I calej ekologi. Nigdy nie robilem wlasnie plukanki a duzo jezdze dlatego sie nad tym zastanawialem. Jak nie ma ekologi to olej nie musi spelniac tych norm VW ? co bys polecal w takim razie z 5w40 lepszego niz motul a w rozsadnych pieniadzach? ten Meguin Super Leichtlauf Driver 0w40 bedzie lepszy niz motul x-max 0w40 pierwszy raz slysze o tej firmie. Zalezy mi zeby silnik utrzymac w jak najlepszej kondycji, jednak ma troche ciezej niz z seryjna moca. Obecnie wymieniam co 9-10tys |
|
|
![]()
|
|
Meguin to marka Liqui Moly. Oleje Meguin i Liqui Moly są produkowane w zakładach Meguin-a w Saarlouis. Ten Meguin to pełny syntetyk na bazie PAO. Czy jest lepszy od Motula X-maxa 0w40? Nie wiem bo x-max tez ma doskonałe parametry ale wiem, ze to bardzo dobry olej - w zasadzie topowy olej Liqui Moly/Meguin dostępny w normalnej sprzedaży. Na pewno jest wart każdej wydanej złotówki. Pytanie czy "zaryzykujesz" zalanie oleju bez normy? Chociaż z drugiej strony jeśli stosowałeś Motula X-clean c3 5w40 to on też nie ma normy 504/507.
-------------------- sygnatury komercyjne są dostępne dla kont PRO
|
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Thu, 06 November 2014 ![]() |
Stosowalem i stosuje nadal bo gdy pytalem w miejscu gdzie zmieniam olej czym sie roznia te oleje i ktory bedzie lepszy odpowiedz padala ze obydwa moge stosowac a lepszy bedzie 5w40. Moje niedopatrzenie tych norm. Tuner ktory modyfikowal auto rowniez mowil ze moge lac motula 5w30 i 5w40. Teraz pytanie czy moze to miec jakies konsekwencje dla silnika ? moze lepiej wrocic do 5w30 z norma 504/507?
Liqui Moly znam uwazam ze to bardzo dobry olej. |
|
|
![]()
|
|
Zdaniem niektórych w przypadku VAG-a lepiej trzymać się norm ale moim zdaniem w takim przypadku jak Twój (mocno podkręcony silnik, wywalona ekologia) najwalniejszy jest dobry olej. Oleje z normą maja swoje ograniczenia "ekologiczne" i "ekonomiczne" dlatego większość naprawdę dobrych olejów będzie ubogich w normy producentów. Dobry olej powinien spokojnie poradzić sobie z 2.0 TDI nawet jak nie ma normy 504/507 (taka jest potrzebna jak masz CR). Ja do 1.9 CDTI bez dpf-a olewam normy i leje full sapsa bez normy. Teraz właśnie wleci ten Meguin. W 1.9 jtd/cdti normami nie ma się co za bardzo przejmować. Jeździłeś do tej pory na olejach "ekologicznych" bez normy i było jak rozumiem ok więc nie ma się co za bardzo przejmować jak przejdziesz na lepszy olej też bez normy
![]() -------------------- sygnatury komercyjne są dostępne dla kont PRO
|
|
|
gość_hexx_* |
![]()
|
![]() |
Pytanie czy "zaryzykujesz" zalanie oleju bez normy? może wybuchnąć ? ![]() weźcie chłopaki ochłońcie trochę nie wiem co wy się sracie o te dopuszczenia producentów całe szczęście, że nie zrobili jeszcze normy na tankowanie paliwa w określonych koncernach ![]() To może jeszcze napisz, co da trzymanie zasady zalewania oleju z aprobatami w silniku który nie jest seryjny. ![]() olej musi spełniać w zasadzie tylko dwa "parametry" jeden to lepkościowy.. i dobrze by był zbliżony do tego założonego przez producenta i "regulujemy" nim w zależności od sposobu użytkowania, stanu technicznego i warunków w jakich ma pracować silnik drugi... to parametry jakościowe czyli patrzymy tu na API.. czyli im wyższe tym lepiej dla silnika resztę można w zasadzie olać |
|
|
![]()
|
|
bez inwestowania wiem, że mam ![]() ![]() To jeszcze napisz co o tym świadczy i mamy temat załatwiony, a nawet wnosimy wartość dodaną do wątku. Jak już tak dobrze idzie określanie bazy oleju to może wrócimy do tych ATFów sprzed kilku dni ? -------------------- Fiat ///// Car of the Year 1967/1970/1972/(1980)/1984/1989/1995/1996/(1998)/(2001)/2004/2008
|
|
|
gość_hexx_* |
![]()
|
![]() |
Tomek, to co dla mnie świadczy o czymś .. dla Ciebie nie.
Patrzysz z punktu widzenia "chemika" a ja z poziomu marketingu i opłacalności inwestycji ![]() Dlaczego Statoil zlikwidował blendownie w Ostrowcu Świętokrzyskim, skoro na rok przed likwidacją chcieli budować (trzecią czy czwartą na tej lokalizacji) jedną z najnowocześniejszych linii w europie ? Dlaczego Lotos wychodzi z gazu likwidując spółkę córkę Lotos Gaz ? |
|
|
gość_hexx_* |
![]()
|
![]() |
O dziadowaniu firmy Lotos świadczą miedzy innymi instrukcje obsługi samochodów KIA.
W oryginalne drukowanym jest informacja o tym, że zalecane/rekomendowane są oleje Shell z wyszczególnieniem jaki ma być stosowany do jakiego układu .... a Lotos w ramach współpracy zrobił tylko wklejki, że rekomendacja jest na ich produkt/brend. Wygląda to co najmniej żałośnie ale głównie po dziadowsku. Chcesz zobaczyć ? |
|
|
gość_hexx_* |
![]()
|
![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Instrukcja obsługi często nie podaje konkretnej lepkości jedynie normę. tak jest np. w instrukcji skody octavii, gdzie jest mowa o normie 507 bez podawania dopuszczalnych lepkości. Oleje z normą 507 są zazwyczaj 5w30 ale mogą tez być 0w30 (np. Shell Helix Ultra Professional AV-L 0w30) więc 0w40 jest można powiedzieć lepkością zbliżoną.
-------------------- sygnatury komercyjne są dostępne dla kont PRO
|
|
|
gość_hexx_* |
![]()
|
![]() |
Piszesz o KIA ?
Zrobię zbliżenie i zobaczysz, ze są zalecane bardzo konkretne oleje. |
|
|
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Tue, 04 December 2007 Skąd: Wrocław ![]() |
a odbiegając od dyskusji - miał ktoś problemy po zalaniu millersa? ostatnio coraz więcej ludzi na to zaczyna narzekać. a to silnik głośniejszy, nierówno pracuje itd... po wymianie oleju na liqui jest spokój.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Sunday, 27 July 2025 - 17:35 |