![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sun, 19 December 2004 Skąd: Wrocław ![]() |
dla TDI VP w przypadku polsyntetyka 10W40 a w przypadku syntetyka 5W40...
-------------------- _ MIEJSCE NA TWOJĄ REKLAMĘ _
|
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
nie spotkałem się z informacją, by do nowego silnika VP producent zalecał półsyntetyk 10/40
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sun, 19 December 2004 Skąd: Wrocław ![]() |
98rok to nie nowe auto...
-------------------- _ MIEJSCE NA TWOJĄ REKLAMĘ _
|
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
w 98 było nowe
|
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Thu, 20 January 2005 ![]() |
Panowie, macie może jakieś uciski na głowe? PW od tego służy a nie nabijacie posty bez sensu...
|
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Wed, 20 September 2006 Skąd: Poznań ![]() |
Ja mam auto po lekkich modach(1.9TDI AGR(VP) leje tylko Synergi 10W40(motul) nigdy nic innego nie wlewałem, wymiana co 8-9tys km auto ma nalatane ponad 200k km i jest wszystko OK...jakąś manie niektórzy mają z tymi olejami..musi być syntetyk...kto tak powiedział? nie wiedziałem co było i leje półsyntetyk i jest git a turbo ma sie wysmienicie
-------------------- Chiptuning, BOXy, serwis DPF, Hamownia 4x4 - Poznań, Wałbrzych, Trójmiasto
www.tuneforce.pl www.dpfserwis.pl https://www.facebook.com/TuneFORCE |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Wed, 23 February 2005 Skąd: Radom/Warszawa ![]() |
Mam dylemat, obecnie mój AFN jeździ na oleju 10w40 Castrol magnatec i zastawiam się czy zostać przy 10w40 czy może lepszym olejem będzie 5w50 np Valvoline?
-------------------- ....Fabia RS.....190/400
|
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
ja nic się nie dziele.... a auto nie ma żadnych modów to zostań na 10/40
... byle nie Castrol. |
|
|
![]()
|
|
Auto ma 140 ps i 300 nm
-------------------- ....Fabia RS.....190/400
|
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
no to przy następnej wymianie możesz eksperymentalnie zalać 5/50 i sam ocenisz jak silnik pracuje.
na pewno żadna krzywda mu się nie stanie. |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Mon, 04 June 2007 Skąd: inowrocław ![]() |
... byle nie Castrol. czemu tak myslisz? u mnie w asz po wlaniu motula 505.01 5w40 oliwa bardziej sie grzała po wciskaniu gazu, na castrolu edge 5w40 505.01 grzanie jest mniejsze, nie sa to jakies oczałamiajace wyniki ale około 5-10C -------------------- Facebook - Brk-tuning
1,9tdi + NX 13,3et |
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
Bo ile razy kupowaliśmy Castrola... tyle razy nie trzymał deklarowanych parametrów.
Na zgłoszenia reklamacyjne Castrol wymyślał milion bredni by ich nie uznać... PS Motula też nigdy nie polecam ![]() |
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Wed, 20 September 2006 Skąd: Poznań ![]() |
ile olei tyle opini
![]() -------------------- Chiptuning, BOXy, serwis DPF, Hamownia 4x4 - Poznań, Wałbrzych, Trójmiasto
www.tuneforce.pl www.dpfserwis.pl https://www.facebook.com/TuneFORCE |
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
Olej dobierasz do silnika i jego stanu technicznego... + warunków w jakich ma pracować.
Nie ma tak, że jakaś marka jest całkowicie "dobra" a jakaś całkowicie "zła". Podaj silnik, jego stan techniczny i warunki w jakich będzie pracował a coś się dobierze. |
|
|
![]()
|
|
Olej dobierasz do silnika i jego stanu technicznego... + warunków w jakich ma pracować. Nie ma tak, że jakaś marka jest całkowicie "dobra" a jakaś całkowicie "zła". Podaj silnik, jego stan techniczny i warunki w jakich będzie pracował a coś się dobierze. To jeszcze ja ponowie pytanie 10w40 czy 5w50? Przebieg niby 200 tyś moc 140 i 300 nm używany w weekendy czyli średnio co 7-14 dni. 90% miasto reszta trasa. Obecnie zalany jest Castrol 10w40 po przejechaniu 8 tyś ubyło go może z 300-500ml.( 2-3mm) na miarce. Preferuje dynamiczny styl jazdy . Zależy mi na jak najlepszym oleju. -------------------- ....Fabia RS.....190/400
|
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
no to daj mu 5/50 Mobil1
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Mon, 04 June 2007 Skąd: inowrocław ![]() |
Bo ile razy kupowaliśmy Castrola... tyle razy nie trzymał deklarowanych parametrów. Na zgłoszenia reklamacyjne Castrol wymyślał milion bredni by ich nie uznać... PS Motula też nigdy nie polecam ![]() a jak sie sprawdza "te" parametry? -------------------- Facebook - Brk-tuning
1,9tdi + NX 13,3et |
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
u nas ?...... najczęściej wychodzi to "w praniu" i wynikach badań próbek wysyłanych do badania.
Skoro olej zalany do wirówki zaczyna się pienić i łapie wysoka temperaturę to oznacza, że coś jest nie tak. Wysyłamy próbkę do analizy... i wychodzi, że np. lepkość zamiast 68 jest 58. Zgłaszasz do producenta... a on szuka milion wymówek by nie uznać reklamacji. Tak działa Castrol. Mieliśmy też poważna awarię na syntetycznym oleju Statoil Mereta 460. Wyciekło prawie 500 z 2000 litrów oleju. Po zgłoszeniu problemu tego samego dnia przyjechało ich laboratorium... badania pokazały, że w resztkach oleju jest bardzo duża zawartość opiłków metalu. Wina nie była zatem po stronie oleju (czy złego jego doboru) a firmy która źle naprawiła przekładnie. W Castrolu nikt się nie pofatygował nawet by zbadać olej. Sami musieliśmy to robić na własny koszt. |
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Tue, 30 December 2008 ![]() |
Witam
![]() ![]() w moim vw golfie 4 99rok,silnik 1,9sdi przy przebiegu 140 tyś. był jeszcze olej 10w40 potem zostal wlany mobil 1 15w40 i (wymieniany co 15 tys) teraz mam 180tyś i można zalac półsyntetyk ? czy w ogóle coś to zmieni ? jest sens ? pozdrawiam ![]() |
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
możesz "zaeksperymentować"... ale nie oczekuj jakiegoś przełomu.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Monday, 04 August 2025 - 23:13 |