Shoutbox 0 nowych PW 

368 Stron V  « < 202 203 204 205 206 > »   
Reply to this topicStart new topic
> JAKI OLEJ DO SILNIKA
gość_hexx_*
post Sat, 15 Oct 2016 - 11:54
Post #4061

z półki (USA) też można kupić. RED LINE ma takie w ofercie
choć nie bardzo widzę silnik w PL do jakiego można by to zalać wink.gif
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Sat, 15 Oct 2016 - 11:54
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
Croom
post Sat, 15 Oct 2016 - 11:57
Post #4062

Forum Killer

Jaki Fordowski olej ?
Castol nic nie wozi i nic nie produkuje to firma która nie ma żadnej swojej fabrtki a wszystko jest zlecone lokalnym wykonawcom i belndowniom.
A to kto robi Formule czy GM to jest róznie hehe :-)

--------------------
www.zmienolej.pl

+Quote Post
gość_hexx_*
post Sat, 15 Oct 2016 - 12:00
Post #4063

pewnie ten co jest do kupienia w ASO
jest tak słaby, że niektóre ASO sugerują mimo wszystko coś innego wink.gif

+Quote Post
Croom
post Sat, 15 Oct 2016 - 12:21
Post #4064

Forum Killer

potwierdzam choć ilość awarii po formule jest mniejsza poziom GM-u to oceniam na takim samym co mobil 10w40 któego podobnie jak magnateki i elfy 10w40 produkuje co 2 stodoła :-))))

--------------------
www.zmienolej.pl

+Quote Post
gość_hexx_*
post Sat, 15 Oct 2016 - 12:53
Post #4065

ten 5/30 GM-a nie jest chyba aż tak zły

+Quote Post
scorpio_24
post Sat, 15 Oct 2016 - 13:34
Post #4066

Super User

olejami Motorcraft zajmowal się przynajmniej do niedawna BP EUROPA SE, ODDZIAŁ W POLSCE
dawniej: (Castrol Lubricants Sp. z o.o. i Spółka., Sp. Jawna)

+Quote Post
gość_hexx_*
post Sat, 15 Oct 2016 - 22:08
Post #4067

mogło tak być, że Motorcraft miał umowę z Castrolem na wykonie jakiegoś oleju
na pewno nie należy traktować tego jako coś stałego

+Quote Post
gość_hexx_*
post Sun, 16 Oct 2016 - 08:21
Post #4068

CYTAT(tomek evo @ Sat, 15 Oct 2016 - 09:00) *
Rozwiń swoją myśl proszę. biggrin.gif

to proste
Specol to tania tandeta i stawianie tego obok Amsoila czy nawet Penrite.. to spore nadużycie, dlatego nie płyń tą drogą wink.gif
Nie ma opcji by by coś dobre i tanie, bo komponenty kosztują. Koszty uruchomienia produkcji i wprowadzenia na rynek też są znaczne.

Chcesz coś mało znanego i dobrego jakościowo ? Zobacz produkty ROWE

+Quote Post
tomek evo
post Sun, 16 Oct 2016 - 13:18
Post #4069

Forum Killer

A zadałeś sobie trud , żeby sprawdzić ile kosztuje Specol 0w20? Wybacz ale nie raz udowodniłeś, że w temacie Specola to się słabo orientujesz. Opakowanie Specola Golda 0w20 4l kosztuje wg. cennika 129,15 zł brutto co daje cenę ok. 32,50 zł/litr. Uważasz, ze to tak tanio? Dla porównania Penrite Enviro+0w20 kosztuje wg. cennika 198,00 zł za opakowanie 5l co daje cenę 39,60 zł za litr. Różnica w cenie wynosi więc ok. 20%. A teraz weź pod uwagę fakt, że Penrite płynie do nas z Australii i dochodzą do tego dodatkowe opłaty celno-skarbowe. Po drugie siła robocza w Australii z pewnością nie jest tańsza więc koszty produkcji z pominięciem "komponentów" z pewnością są wyższe niż w Chorzowie. Po 3 wydaje mi się, ze Penrite musi mieć większa marżę na produktach, chociażby dlatego że mają wyższe koszty pośrednie i pewnie wyższe KOZ a także z pewnością wyższe wydatki na promocję i marketing i to wszystko musi się znaleźć w cenie produktu aby biznes się domykał. Nie liczę dalej bo się zaraz okaże, że Penrite musi być tańszy w produkcji tongue.gif a jak sam napisałeś nie ma opcji aby coś było dobre i tanie.
Niem mam absolutnie nic do ROWE (przeciwnie nawet im kibicuje bo kiedyś byłem mocno zainteresowany tą marką i znam ich produkty) ale powiedz mi czemu "wieszasz psy" na Polskim producencie a polecasz Niemieckiego? Skąd wiesz, które oleje są lepsze? Uważasz, że Niemcy potrafią zrobić dobry olej a Polacy w porównywalnych kosztach już nie? Castrola, Mobila czy Elfa jakoś potrafimy produkować ale dobry olej pod własną marka to już jest niewykonalne. Jak pojawia się polski produkt to zaczyna się szukanie dziury w całym. Za tani, nie ma testów (a jak już croom zrobi to testy niepełne), karty na pewno oszukane itd. a w międzyczasie Kowalski kupuje badziewne GM-y, Formuly Ford, Castrole Magnateci i Mobile Łan 10w40 z "co drugiej stodoły". W tym przynajmniej jesteśmy zgodni.

--------------------
sygnatury komercyjne są dostępne dla kont PRO

+Quote Post
gość_hexx_*
post Sun, 16 Oct 2016 - 14:04
Post #4070

A co tu się orientować ?
Specol to tanie oleje.. a ich jakość jest adekwatna do tej ceny (tej dla hurtowni). Więcej nie ma co pisać, bo można napisać o jedno zdanie za dużo.

W sprawach Penrite ... nie do mnie wink.gif

+Quote Post
tomek evo
post Sun, 16 Oct 2016 - 15:01
Post #4071

Forum Killer

Hexx proszę nie brnij dalej. Nawet gdybyś miał racje to swoimi wypowiedziami sam podważasz swoją wiarygodność. Mylisz się w podstawowych kwestiach takich jak łądne opakowanie i dobry marketing (jeśli to nie Ty pisałeś to z góry przepraszam) - jest akurat na odwrót, topowych olejach Specola 10w50 i 10w60 - też jest na odwrót i taniej tandecie w kontekście 0w20 a jak jest pisałem powyżej. Skoro więc w podstawowych kwestiach, łatwych do zweryfikowania nie masz elementarnej wiedzy to jak chcesz innych przekonać, że jesteś odpowiednim źródłem informacji na temat jakości tych olejów. Sory ale ja tego nie kupuje i nie chodzi tu że uparłem się na Specola tylko twoja argumentacja do mni nie trafia.
A w sprawach Penrite to zapraszam do mnie.

--------------------

+Quote Post
xpl1337
post Sun, 16 Oct 2016 - 16:10
Post #4072

Frequent User

Potrzebuje olej na zime. Bez zadnego upalania. Jakis 5w40 najlepiej pao, bez zadnych eko smieci no i dobrze jak by nie kosztowal 60-70zl za litr. Max na 2-3tys km, po zimie spuszczam.

+Quote Post
tomek evo
post Sun, 16 Oct 2016 - 16:19
Post #4073

Forum Killer

Meguin Super Leichtlauf 5w40 będzie dobrym wyborem. Spełnia wszystkie Twoje wymagania tylko go szkoda na 2-3 tys.
Karta : http://pim.meguin.de/pidoc/P002068/4...ic-15.0-en.pdf
Oczywiście z tych lepszych jest też Amsoil, Penrite, Neste czy Millers.

--------------------

+Quote Post
gość_hexx_*
post Sun, 16 Oct 2016 - 16:33
Post #4074

CYTAT(tomek evo @ Sun, 16 Oct 2016 - 15:01) *
Mylisz się w podstawowych kwestiach takich jak łądne opakowanie i dobry marketing (jeśli to nie Ty pisałeś to z góry przepraszam) - jest akurat na odwrót

płytko patrzysz

Firma kilka razy startowała do rożnych przetargów na produkcję brendowanych produktów... i za każdym razem odpadała z powodów "nie cenowych".
Generalnie słabo stoi technologicznie i finansowo.

CYTAT(tomek evo @ Sun, 16 Oct 2016 - 15:01) *
A w sprawach Penrite to zapraszam do mnie.

hmm... jak nazywasz się Artur Brosch, to jesteś odpowiednią osobą do kontaktu dla mnie wink.gif

+Quote Post
xpl1337
post Sun, 16 Oct 2016 - 16:36
Post #4075

Frequent User

No o tym maguinie myslalem, tylko ze go nie ma chyba w litrowych baniakach a ja potrzebuje 6l

+Quote Post
tomek evo
post Sun, 16 Oct 2016 - 16:58
Post #4076

Forum Killer

CYTAT(hexx @ Sun, 16 Oct 2016 - 16:33) *
płytko patrzysz

Firma kilka razy startowała do rożnych przetargów na produkcję brendowanych produktów... i za każdym razem odpadała z powodów "nie cenowych".
Generalnie słabo stoi technologicznie i finansowo.

hmm... jak nazywasz się Artur Brosch, to jesteś odpowiednią osobą do kontaktu dla mnie wink.gif

Czy to znaczy, że odpadała z powodów niedostatków technologicznych ? Może płytko patrze ale mam rację, że nie zadałeś sobie trudu zapoznania się z ofertą, cennikiem, opiniami i podstawowymi informacjami.
Specol po śmierci Prezesa ma swoje problemy ale jeśli ktoś spłyca temat jakości tych olejów to nie ja.
Jak dla Ciebie to może konieczny jest kontakt z samym Prezesem Broschem ale dla większości forumowiczów wystarczą informację od skromnego dystrybutora.
Swoja drogą nadal uważasz Penrite za oleje co najwyżej średnie? Bo jak się to ma do tego, ze polecasz ROWE? Czyżby ROWE miał lepsze produkty? Uważam, że masz sporą wiedzę na temat olejów (szczególnie tych zza wielkiej wody) i na pewno motoryzacji ale na Specola to się moim zdaniem uwiozłeś tongue.gif

--------------------

+Quote Post
tomek evo
post Sun, 16 Oct 2016 - 16:59
Post #4077

Forum Killer

CYTAT(xpl1337 @ Sun, 16 Oct 2016 - 16:36) *
No o tym maguinie myslalem, tylko ze go nie ma chyba w litrowych baniakach a ja potrzebuje 6l

Są też opakowania 1l. Jak coś to pisz na priv bo nie będę linkować.

--------------------

+Quote Post
gość_hexx_*
post Sun, 16 Oct 2016 - 17:15
Post #4078

CYTAT(tomek evo @ Sun, 16 Oct 2016 - 16:58) *
Może płytko patrze ale mam rację, że nie zadałeś sobie trudu zapoznania się z ofertą, cennikiem, opiniami i podstawowymi informacjami.

bo cenniki są dla sprzedawców wink.gif

generalnie to co pisałem zawsze
producent marny, produkty również marne

+Quote Post
gość_hexx_*
post Sun, 16 Oct 2016 - 17:22
Post #4079

CYTAT(tomek evo @ Sun, 16 Oct 2016 - 16:58) *
Swoja drogą nadal uważasz Penrite za oleje co najwyżej średnie? Bo jak się to ma do tego, ze polecasz ROWE? Czyżby ROWE miał lepsze produkty?

tak, Penrite to średnia półka

ROWE nie ma jakiejś wybitnie wiodącej marketingowo linii produktowej, szumnie nazywanych "sport" czy coś w tym brzmieniu....
ale ma spore możliwości technologiczne (jedną z najnowszych linii produkcyjnych w europie i cholernie bogata oferta produktowa), potężne zaplecze produkcyjne, laboratoryjne i..... finansowe.

+Quote Post
tomek evo
post Sun, 16 Oct 2016 - 20:58
Post #4080

Forum Killer

No ale jakoś na razie się to nie przekłada na ich wyniki niestety. Ani na opinie o marce. "Mój" niemiecki dystrybutor zrezygnował ze sprzedaży produktów ROWE bo za słabo się sprzedawały. Dyskutowałem z nim o tym (mówiłem mu, że marka jest od niedawna na naszym rynku) i mówił, że mieli słabą sprzedaż a produkt jest pozycjonowany jakościowo półkę niżej (i tak też odbierany jest przez Klientów w DE) niż Meguin a cenowo nie jest dożo tańszy więc przy słabej rozpoznawalności wyników nie było i dali sobie spokój. Powtarzam tylko to co usłyszałem. Sam byłem zdziwiony, że już nie mają tej marki. Wiem, że ROWE to stosunkowo młoda firma i dynamicznie się rozwijająca więc może problem nie leży w jakości tylko zaufaniu/rozpoznawalności marki. Czytałem o nich trochę w necie i mam nawet fajny katalog z historią firmy biggrin.gif W ostatnich latach mocno inwestowali w rozwój ale jak na razie to się nie przekłada na sprzedaż ani wizerunek. Ale ja ich absolutnie nie skreślam tak jak ty Specola.
Pytam zupełnie poważnie bez złośliwości. Jeśli Penrite to średnia półka to jaka marka wg. Ciebie dostępna na naszym rynku to górna półka. Tylko chodzi mi o oleje, które Kowalski może zalać do Golfa 6 TDI lub Octavi TSI . BTW Słyszłeś o Rock Oil seria Carbon? Jeśli tak to jakie jest Twoje zdanie?

--------------------

+Quote Post

368 Stron V  « < 202 203 204 205 206 > » 
Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Saturday, 26 July 2025 - 20:40