![]() |
![]() ![]() |
![]() |
gość_hexx_* |
![]()
|
![]() |
To w jakim konkretnie oleju jest baza PAO ?
Chętnie to sprawdzę. ... i nie odpływaj za bardzo z rzeczywistości w tym psuciu biznesu innym przez produkty marki Specol ![]() |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Fri, 22 November 2002 Skąd: Stalowa Wola/Warszawa ![]() |
Parę lat temu była zbiorowa ekstaza na poliestrowe oleje i bezgraniczne uznanie za panaceum na wszelkie problemy jakie mogą spotkać jakikolwiek silnik w jakimkolwiek pojeździe. Czyżby teraz ruszyło uwielbienie dla PAO
![]() -------------------- Fiat ///// Car of the Year 1967/1970/1972/(1980)/1984/1989/1995/1996/(1998)/(2001)/2004/2008
|
|
|
gość_hexx_* |
![]()
|
![]() |
PAO/GTL w powszechnej sprzedaży zaczyna być powoli "śpiewem przeszłości"...
podobnie jak silniki V8 na rzecz małych, jednorazowych silniczków z pierdylionem turbinek. Jest (PAO) drogie a zapotrzebowanie na takie oleje (które też i kosztują) jest co raz mniejsze... i to mniejsze zapotrzebowanie zaczyna się przesuwać w kierunku produktów jeszcze bardziej zaawansowanych klasy premium i wyczyn. Zwykłemu userowi i takiemu "po czipie".. wystarczy olej na HC i dobry olej HC. Ci świadomi kupują różnie.. w zależności od tego jak będą i ile będą używać dane auto. Wyczyn, to oddzielna kategoria. Najwięcej kasy "do wyrwania" jest w segmencie tanich środków smarowych i tych odrobinę lepszych. Klasa premium i wyczyn to tylko dodatek dla podniesienia prestiżu marki. ... tak mi się wydaj przynajmniej ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Tue, 15 June 2010 ![]() |
Panowie a czy wytłumaczy mi ktoś tak po chłopsku na jakiej bazie jest Motul 5W40 8100 x-cess, oraz Lotos 5W40 Synthetic?
I generalnie może ktoś badał te oleje? Jak wypada porównanie parametrów tych dwóch produktów? Czy to co deklaruje producent jest rzeczywiście utrzymane jeśli chodzi o parametry oleju? I czy do silnika 1.9 JTD 16V lepiej zastosować olej 5W40 czy może 0W40 ze względu na zimę i częste uruchamianie zimnego silnika na mrozie? |
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Fri, 04 September 2015 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Tue, 16 August 2005 Skąd: W-wa ![]() |
Na teraz Penrite 5 w40. Na zime 0w40
-------------------- ET 11.58s Mistrz Polski FWD NA 2011r, 2014r, 2015r. 2016r. 2017r. Puchar Polski & King of Poland
Powered by Niuton & Re5pect.pl & Penrite.pl & Syr Garage |
|
|
gość_hexx_* |
![]()
|
![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Thu, 19 August 2004 Skąd: Sosnowiec ![]() |
To w jakim konkretnie oleju jest baza PAO ? Chętnie to sprawdzę. ... i nie odpływaj za bardzo z rzeczywistości w tym psuciu biznesu innym przez produkty marki Specol ![]() Seria Gold jest na PAO. Jedne maja go więcej inne mniej. Najwięcej jest go podobno w 0w20. Takimi informacjami dysponuje ale głowy za to nie daje. Z tego co wiem X-Cess jest od jakiegoś czasu bądź na bazie HC bądź na bazie zbliżonej do HC (bardziej zaawansowany hydrocracing). Do 1.9 jeśli jest często odpalany w niskich temperaturach można zastosować na zimę 0w40 lub ewentualnie 5w30. Na lato najlepsza lepkość to 5w40 (do 1.9). -------------------- sygnatury komercyjne są dostępne dla kont PRO
|
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Mon, 02 August 2010 ![]() |
Cześć
Co zalać do N55 w BMW - przebieg 5tys km. Do poprzedniego radzono mi millers c3 ee 5w30 - dalej to samo czy jest cos lepszego? |
|
|
gość_hexx_* |
![]()
|
![]() |
Seria Gold jest na PAO. Jedne maja go więcej inne mniej. Najwięcej jest go podobno w 0w20. Takimi informacjami dysponuje ale głowy za to nie daje. czyli co konkretnie mam dać do badania ? podaj jeden produkt, który wg. Twojej wiedzy jest na PAO/GTL i ma tego najwięcej |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Mon, 24 March 2003 ![]() |
Cześć Co zalać do N55 w BMW - przebieg 5tys km. Do poprzedniego radzono mi millers c3 ee 5w30 - dalej to samo czy jest cos lepszego? Ja leję Millersa - na lato 5W40, na zimniejszą porę własnie ten C3 EE LL 5W30. Po chipie zmieniam olej co 7,500 km. Czy jest coś lepszego - pewnie jest, ale czy to odczujesz i rzeczywiście jest potrzebne? Myślę, że nie ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Thu, 21 April 2011 Skąd: PZNmiastodoznań ![]() |
Jaki olej docelowo i jaki na dotarcie silnika 0km przebiegu.
1.8t stroker kute tłoki, kute korby, panewki king race. Pasowany na 0.08mm. Jak docierać i na jakim oleju oraz jaki docelowo olej zalać? Auto na ulicę i tor poznań oraz trackdaye. |
|
|
gość_hexx_* |
![]()
|
![]() |
docieranie - dedykowany do docierania
potem jakiś 5/50 z górnej półeczki |
|
|
gość_hexx_* |
![]()
|
![]() |
jak dobrze stoisz finansowo, to na imprezy (i tylko na imprezy) gdzie będzie mocno obciążony można pokusić się i dać już olej do wyczynu
|
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Mon, 02 August 2010 ![]() |
Ja leję Millersa - na lato 5W40, na zimniejszą porę własnie ten C3 EE LL 5W30. Po chipie zmieniam olej co 7,500 km. Czy jest coś lepszego - pewnie jest, ale czy to odczujesz i rzeczywiście jest potrzebne? Myślę, że nie ![]() Kurcze ja nie użytkuje tego auta w okresie listopad-marzec zatem nie wiem czy nie lać od razu 5w40. Auto seria z przebiegiem 5k i co tyle będę i tak wymieniał. Zobacze czy 5w40 też ma te wszystkie normy BMW o czy mi w ASO nie przytrują z gwarancją. Dzięki Joker |
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Fri, 11 March 2005 Skąd: SRC ![]() |
Zapytam nieśmiało o oleje EUROL - ktoś może próbował?
-------------------- Skoda 120 1.4T
525d F11 |
|
|
gość_hexx_* |
![]()
|
![]() |
oj...
spojrzałem na stronę i maja naprawdę sporo produktów dla automotive ale nigdy nie widziałem i nic nie słyszałem o tej marce |
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Wed, 08 April 2015 ![]() |
To jest cos godnego uwagi z 10w60 oprócz milersa?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Tue, 16 August 2005 Skąd: W-wa ![]() |
http://www.penrite.pl/produkty/oleje-silni...nths-premium-10
Polecam. Trzyma dobrą temperaturę i ciśnienie. Ostatnio dał rade z dużą ilością E85 do czego między innymi się nadaje. -------------------- ET 11.58s Mistrz Polski FWD NA 2011r, 2014r, 2015r. 2016r. 2017r. Puchar Polski & King of Poland