![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Tue, 24 March 2015 ![]() |
Jakiego przepracowanego ? skąd ten pomysł, jak byk tam stoi że to świeży - VIRGIN OIL (VOA Virgin Oil Analysis w odróżnieniu od UOA - USED Oil Analysis)
Co tam mamy - dodatki jakie i ile (można porównać z innymi olejami - jak ktoś nie zna to tu jest kopalnia analiz: http://www.bobistheoilguy.com/forums/ubbth...d=11&page=1 oddzielny dział tam dla Uzywanych (UOA) też jest. I nie tylko o tym jak silnik się zużywa świadczą te metale , ale jak je olej chroni, jak trzyma właściwości po danym przebiegu itd. A dla amatora w nagłówku to co najważniejsze i dlaczego. Że by choć takie analizy u nas były a nie "wydaje mi się że ciszej chodzi", albo "tego mi mniej bierze niż tamtego" . a tu wspomniany motul : http://www.bobistheoilguy.com/forums/ubbth...l_7100_4T_10W60 (dodatki podobne poziomy, lepkość prawie identyczna, temp zapłonu niższa, więcej Molibdenu zdaje się przeciw tarciu) lepkość rzeczywista a obok jaka dla danej normy powinna być (mieści się czy nie, na której granicy normy jest , czy z 10W60 nie zrobi się zaraz 10W50), temperaturę zapłonu - zdaje się świadczy im wyższa tym lepiej o oleju (jego "syntetyczności"?) To co wnosi to to, że faktyczne podstawowe właściwości mieszczą się w tych które producent podaje (bo nie zawsze tak jest) I tak , że ktoś wydał równowartość ceny bańki Specola na jego analizę to raczej się cieszyć należy a nie marudzić że okrojone badanie, jak nie ma innych. Hexx- jak wiesz coś dokładniej o tym specolu to napisz proszę jasno i wprost, bo 10W50 czy 10W60 kuszą swoimi cenami, a na takim forum warto konkretami z uzasadnieniem pisać a nie półsłówkami i domysłami - jaka firma jest obok itd. Dla jasności - akurat na tor LiquyMoly 10W60 używam a nie specola, specola raz na 10tys do zwykłego wozu użyłem (5W40) - chodził bez zmian. Ale że jest ten Specol 10W50 i 10w60 to warto zebrać rzetelne informacje o nich. -------------------- Alfa Romeo 156 Cup 2.0 TS
Westfield SEiW Aerorace 2.0 --> aswestfield.wordpress.com |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
gość_hexx_* |
![]()
|
![]() |
spojrzałem na opis. moje niedopatrzenie
ale jak na badanie "dziewiczego oleju" to bardzo, bardzo skromne i dalej w zasadzie nic nie wnoszące Hexx- jak wiesz coś dokładniej o tym specolu to napisz proszę jasno i wprost, bo 10W50 czy 10W60 kuszą swoimi cenami, a na takim forum warto konkretami z uzasadnieniem pisać a nie półsłówkami i domysłami - jaka firma jest obok itd. wiem tyle ile widziałem/czytałem. dupy nie urywa. skład adekwatny do ceny. nic więcej. nie jestem handlarzem i nie zajmuję się marketingiem "za" ani "przeciw" temu producentowi/produktowi kuszenie cenami ? nie ma nic za darmo chcesz rzetelnych informacji o produkcie ? napisz do producenta i poczekaj co ci odpisze... i oceń, czy jest to dokładnie to co chciałeś wiedzieć czy ściema i bełkot marketingowy |
|
|
![]()
|
|
Co do cen, na pewno niskie koszty produkcji (były w sieci niepochlebne opinie nt. wynagrodzeń i warunków pracy w tej firmie) plus kompletny brak reklamy. Sam jak pisałem uległem obawie i nie zalałem Specola do wymagfającego bardziej zastosowania. Choć bardziej z obaw przed potencjalnym rozrzutem jakości między partiami tego samego oleju .
Ale szkoda że nie możesz więcej napisać w czy konkretnie jest z nim coś nie tak. -------------------- Alfa Romeo 156 Cup 2.0 TS
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Mon, 04 April 2005 Skąd: Wieliczka ![]() |
Widzę ze dalszy ciąg narzekań na Polski produkt a kupujcie sobie Motula pieron wie skąd czy MObila albo Castrola i tak Wam nikt nie powie skąd ten olej.
Czy temu olejowi którego analizę robiłem na swój koszt coś brakuje a czym może ustępuje jakiejś konkurencji bo w cenie ok. 60zł/4L chyba nie ma godnego rywala ;-) Chyba że ktoś woli zapłacić za logo oleju który jest robiony w jakiejś Trzebini czy Lotosie :-) Przecież nikt nie napisze ile PAO jest a ile HC ludzie .... Kazdy kupuje dodatki TYLKO od 5 firm na świecie i one wprost piszą aby olej spełniał normę np. XXX mieszamy to tak i tak i do tego musi być minimum baza HC III albo grupa II więc 90% robi to co wystarzy do otrzymania oleju z taką specyfikacją. ![]() -------------------- www.zmienolej.pl
|
|
|
gość_hexx_* |
![]()
|
![]() |
Ale szkoda że nie możesz więcej napisać w czy konkretnie jest z nim coś nie tak. To nie tak, że coś jest nie tak. Olej i jego oznaczenia są zgodne z obowiązującym w Polsce ustawodawstwem w tej sprawie i nie ma się do czego pod tym względem przyczepić. Dokumentacja zawiera wszystko to co powinna formalnie zawierać. Strona marketingowa ? To marketing.. i rządzi się swoimi prawami, niedomówieniami, skojarzeniami. Tak to działa. |
|
|
gość_hexx_* |
![]()
|
![]() |
(...) Robisz sporo nadużyć.. i wiesz o tym. Gdzie Castrol jest robiony to też przecież wiesz ![]() Czy miejsce wytwarzania oleju ma znaczenie ? Nie ma zupełnego znaczenia. Olej to nic skomplikowanego. Jest określona receptura która brzmi (w skrócie) tak : weź danego związku X taka a taką ilość i wymieszaj to ze związkami A, B, C, D i kilkoma innymi... które mają być w określonych ilościach. Całość procesu przeprowadź w takiej a takiej temperaturze. Tyle. Czy ma znaczenie czy zrobi to Trzebinia, czy Tomaszów czy Ostrowiec ? Nie ma znaczenia. Liczy się tylko skład jaki jest tam zlecony do "wymieszania". Ma natomiast znaczenie inny fakt. By dany olej został nazwany SYNTETYCZNYM są inne uwarunkowania w PL a inne w np. DE. To co u nas jest formalnie i zgodnie z naszym prawem jest SYNTETYCZNE, to w DE będzie nazwane tylko TECHNOLOGIĄ SYNTETYCZNĄ. To jest zasadnicza i kluczowa różnica. |
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Tue, 16 December 2014 ![]() |
Hexx coś się tak uczepił tego specola ? Lałem Meguina, Valvoline, teraz zalałem specola, po 2kkm dynamicznej jazdy ( kilka razy vmax, codzienne odcinki itd) zlałem złoty olej... Oprócz samego specola był wlany Archoil 9100 i 2300. Sam jestem ciekaw ile PAO jest w Specolu bo może warto jednak lać Meguina bez dodatku niż Specola z Archoilem.
|
|
|
gość_hexx_* |
![]()
|
![]() |
Uczepił ?
Grzecznie wyjaśniam, że stawianie go w jednym szeregu z pewnymi renomowanymi i znanymi produktami (nie markami) jest nadużyciem. Producent wykorzystuje polskie prawo i podnosi o jedną półkę wartość marketingową i techniczną oleju. Padło w dyskusji na niego i tyle. Psuję komuś biznes tym ? Przykro mi.. ale nie bardzo lubię okłamywania klientów (czyli również i mnie). Równie dobrze można zapytać ile bazy estrowej ma Millers CFS Nanodrive. |
|
|
![]()
|
|
Uczepił ? Grzecznie wyjaśniam, że stawianie go w jednym szeregu z pewnymi renomowanymi i znanymi produktami (nie markami) jest błędem. Producent wykorzystuje polskie prawo i podnosi o jedną półkę wartość marketingową i techniczną oleju. Padło w dyskusji na niego i tyle. Psuję komuś biznes tym ? Przykro mi.. ale nie bardzo lubię okłamywania klientów (czyli również i mnie). Równie dobrze można zapytać ile bazy estrowej ma Millers CFS Nanodrive. Też nie lubię okłamywanie ale proszę Cie pisz konkretami bo naprawdę dalej nie wiem nic na temat tego oleju od Ciebie tylko jakieś półsłówka i domysły. W ten sposób naprawdę nabrałem podejrzeń do oleju który zalalem do swojego samochodu chociaż nie padły żadne konkrety. |
|
|
gość_hexx_* |
![]()
|
![]() |
Przecież napisałem.
Z polskim prawem produkt jest zgodny. Marketingowo podniesiony jest o jedna półkę wyżej. Czy można mieć o to pretensje do producenta ? Nie można. |
|
|
![]()
|
|
Czyli chodzi po prostu o sformułowanie 'SYNTETYCZNY' - a że np. jest naprawdę HC ?
To przecież wiadomo wszem i wobec że jest to powszechnie nadużywane sformułowanie. Jak prawo pozwala to co mają pisać (nie żebym bronił, ale dociakjący chyba dojdzie jakie tu czy tam bazy olejowe są?). Nie takie nadużywania słów i ich znaczenia wokół mamy . -------------------- Alfa Romeo 156 Cup 2.0 TS
|
|
gość_hexx_* |
![]()
|
![]() |
Wiesz..
to trochę takie fundamentalne. Bracia Wachowscy (ci od serii Matrix) są teraz siostrami Wachowski i są kobietami. Są ? Formalnie są... ![]() |
|
|
![]()
|
|
No fundamentalne, to to taka oczywista oczywistość że się nie czyta wprost określenia "syntetyczny" . Przynajmniej chyba na tym forum nikt bezkrytycznie go nie odczytuje i mając jakieś tam wymagania co do bazy olejowej (bo te HC takie złe o ile wiem nie są wszystkie) to sobie szpera i gdzieś tam prawdy dojdzie.
Jak to tylko to to rozumiem. I można to jasno napisać np. że Specol podaje że jest syntetykiem , tymczasem wiem że opiera się na olejach HC. I wiemy o co chodzi , jednemu to będzie przeszkadzać, innemu nie. Ale nie gramy półsłówkami i niedopowiedzeniami. -------------------- Alfa Romeo 156 Cup 2.0 TS
|
|
gość_hexx_* |
![]()
|
![]() |
Oczywiście, HC można zrobić naprawdę dobrej jakości ale też i naprawdę tanią.
Tak jak pisałem wcześniej, olej na dobrej bazie HC będzie w zupełności wystarczający dla 99% aut na rynku. Półsłówkami... niestety, nie można inaczej. |
|
|
![]()
|
|
Czyli specol nie jest pao?
|
|
|
gość_hexx_* |
![]()
|
![]() |
nie
ale to nie znaczy, że jest to zły olej |
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Fri, 04 September 2015 ![]() |
A co na dzien dzisiejszy polecacie do tdi pd, seria T5 88 koni, seria paseratti 130, i golf arl podkrecony na 200, dynamiczne jazdy, wolalbym jeden dla wszystkich
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Thu, 19 August 2004 Skąd: Sosnowiec ![]() |
[quote name='hexx' date='Wed, 27 Jul 2016 - 17:25' post='1232048']
nie ale to nie znaczy, że jest to zły olej [/quot Specol podniesiony marketingowo o poziom wyżej ![]() ![]() Rozumiem, że zrobiłeś badania wszystkich olejów Specola skoro tak autorytarnie twierdzisz, że tam nie ma PAO (ja akurat mam inne informacje). Nie obraź się ale wyciągasz niewłaściwe wnioski i piszesz kupę bzdur. Motul dawno przestał robić jakieś wyjątkowe oleje do cywilnych aut i stosuje powszechnie bazy HC (o Castrolu czy Mobilu nie wspomnę). Bazy PAO znajdziemy m.in w olejach Neste z serii City w Synthoilach od Liqui Moly i olejach Meguina (Racer, Super Leichtlauf, Super Leichtlauf Driver) i wielu innych olejach produkowanych w Europie. -------------------- sygnatury komercyjne są dostępne dla kont PRO
|
|
|
gość_hexx_* |
![]()
|
![]() |
Nie pisałem o wszystkich.
Widziałem takie badania (nie ja je zlecałem) dwóch topowych produktów bo tylko te były dla zamawiającego badanie ciekawe. Skoro topowe Racing i Sport nie zawierają, to tańsze zawierają ? Bardzo prawdopodobne ![]() Castrol.. ? To jeden z dwóch zbadanych olejów który zawierał w jakiejś części bazę estrową... i było to dla mnie zaskoczenie przyznam. Można ? Widać można. Motul ? Oczywiście, że robi oleje na HC i to nie jest tajemnica. Za to jego topowe oleje są dobrej jakości... takiej jak oczekuje kupujący. LM ? Coś tam było badane.. ale nie pamiętam jakie były wyniki (czyli pewnie nic ciekawego). Meguina ? Nie było nic o nim. |
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Thu, 19 August 2004 Skąd: Sosnowiec ![]() |
Racing i Sport akurat nie są wcale topowe i nie zawierają PAO. Gdybyś zapytał jakiegoś podłego handlarza jak ja czy Kolega Croom
![]() Pomyśl proszę ile sprzedający może zarobić na oleju, którego cena sprzedaży jest poniżej 60,00zł brutto za opakowanie 4l? A ile potencjalnie można zarobić na oleju za ponad 200,00 zł (Penrite, Millers, Amsoil itp.). Jeśli ktoś komuś psuje biznes to Specol innym pokazując, ze można zaoferować dobry produkt za niską cenę. Najbardziej wymagający wybiorą i tak coś z górnej półki (Penrite, Millers, Amsoil itp) ale Specol należy traktować jako dobrą alternatywę głównie dla masowych olejów takich jak Mobil, Castrol czyElf. Każdy producent ma w ofercie oleje lepsze i gorsze i na podstawie jednostkowych analiz nie ma co wyciągać daleko idących wniosków. Przeciętny Polak leje Mobil Łan 10w40 stosowany w Formule pierwszej (nie przetłumaczysz ,że to nie Mobil1 i nie ma nic wspólnego z F1) do tego często podrabianego a jak nie to robionego gdzieś w Trzebini czy innym zakładzie i ten olej na pewno nie jest lepszy od Specola Golda 5w40 a jest od niego najczęściej sporo droższy. -------------------- sygnatury komercyjne są dostępne dla kont PRO
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Tuesday, 09 September 2025 - 07:39 |