![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Wed, 08 April 2015 ![]() |
no to chyba znowu cos zmienili, bo kiedy byl pao, a przynajmniej tak mi sie wydaje
|
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
gość_hexx_* |
![]()
|
![]() |
Specol tez jest pao nie jest ![]() no to chyba znowu cos zmienili, bo kiedy byl pao, a przynajmniej tak mi sie wydaje od bardzo dawna nie jest tak samo jak 10/60 Liqui Moly SYNTHOIL RACE TECH GT1 10w60 zawiera tylko częściowo PAO K2 Texar 5W-40 Ultra? Niby "zawiera" PAO, kupiłem kiedyś 5l poniżej 100 zł i zalałem do saaba, nie wybuchł, chodzi do dzisiaj. Ktoś wie, kto dla nich te oleje robi? bo i nie wybuchnie przy normalnej (zgodnej z instrukcją i zaleceniami producenta silnika) eksploatacji dla 99% samochodów taki olej jest wystarczający.. aż do ich końca ![]() |
|
|
gość_hexx_* |
![]()
|
![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Mon, 18 May 2009 Skąd: Gm. Głogówek ![]() |
Nie wiem, może zagrywki podatkowe. CSI google maps też nie daje jednoznacznej odpowiedzi
![]() |
|
|
gość_hexx_* |
![]()
|
![]() |
to popatrz, co jeszcze z "branży olejowej" jest w tym mieście
![]() |
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Thu, 08 May 2014 Skąd: Mazowieckie ![]() |
Czy to prawda że olej Liqui Moli top tec 4500 5w30 dedykowany do Mazdy z dpf jest półsyntetykiem ?
|
|
|
gość_hexx_* |
![]()
|
![]() |
W zasadzie już nie ma czegoś takiego jak "półsyntetyki".
Kiedyś były to oleje mineralne z domieszkami bazy syntetycznej PAO. Teraz są stosowane bazy HC.. i ten jest właśnie jednorodną bazą HC |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Tue, 02 January 2007 Skąd: Grabanów-Kolonia ![]() |
lub GTL
|
|
|
gość_hexx_* |
![]()
|
![]() |
GTL to baza porównywalna z PAO.
W zasadzie większość środków smarowych z prawdziwej tzw. grupy sportowej to mieszaniny PAO, GTL i estrów, z pełnym pakietem ZDDP, magnezu, molibdenu i innych dodatków. Co jest w nich dokładnie ? Nie dowiemy się. Karty techniczne są tak napisane, że i tak nie wiadomo co jest w danym oleju, bo samo PAO w gruncie rzeczy powstaje z ropy naftowej i gazu ziemnego (etylenu). HC są rożne. Są wysokiej jakości i są takie które są w zasadzie na tym samym poziomie co minerały ale to dalej HC. Tak między prawdą a bogiem, to technologia od wprowadzania HC w zasadzie stoi w miejscu. Nie wymyślono nic nowego. W koncernach zmieniają się tylko hasła marketingowe, brendy, opakowania i nazwiska reklamujące dany produkt... chociaż stopniowo pojawia się komercyjnie dostępna baza poly alkylated naphthalene (PAN). |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Tue, 25 August 2015 Skąd: 3miasto ![]() |
|
|
|
gość_hexx_* |
![]()
|
![]() |
powszechnie dostępnych ? chyba nie ma
jak zrobisz badania to wychodzi |
|
|
![]()
|
|
powszechnie dostępnych ? chyba nie ma jak zrobisz badania to wychodzi Rozumiem, że miałeś wgląd do wyników? Nie pytam z przykąsem tylko bardziej dlatego, że jestem użytkownikiem ich produktu. Chętnie bym się dowiedział jak wyglądała analiza ich oleju. Jeśli nie tu, to na pw. |
|
|
gość_hexx_* |
![]()
|
![]() |
tak
widziałem wyniki tego oleju jak i kilkunastu innych Jak wygląda analiza ? Bierzesz próbkę i wysyłasz do laboratorium. Tam za odpowiednia sumę robią odpowiednie/adekwatne badanie. z tych ciekawszych jakie wpadły mi w ręce ... to chyba olej reklamowany jako "mieszanina 3 estrów" (albo jakoś podobnie) .. a realnie zerowa zawartość bazy estrowej |
|
|
![]()
|
|
Jak wygląda analiza ? Bierzesz próbkę i wysyłasz do laboratorium. Tam za odpowiednia sumę robią odpowiednie/adekwatne badanie. Chodziło mi bardziej wyniki a nie o sam sposób ich uzyskania - to wiem ![]() Osobiście skusiłem się na ich 10W50. Teoretycznie ciśnienie i temperatura ok, chociaż ten drugi parametr myślałem, że będzie lepszy. Skoro jednak kręcą to im podziękuję. |
|
|
gość_hexx_* |
![]()
|
![]() |
Wyników niestety nie ma opcji udostępnienia.
Nie ja zlecałem badania i nie jestem właścicielem wyników. Mam tylko od czasu do czasu wgląd w takowe wraz z komentarzami jakie są w opisach ![]() Co do zmian.. skoro wszystko działa i jest ok, to nie ma co zmieniać o ile nie potrzebujesz oleju do wyczynu. |
|
|
![]()
|
|
Wyników niestety nie ma opcji udostępnienia. Nie ja zlecałem badania i nie jestem właścicielem wyników. Mam tylko od czasu do czasu wgląd w takowe wraz z komentarzami jakie są w opisach ![]() Co do zmian.. skoro wszystko działa i jest ok, to nie ma co zmieniać o ile nie potrzebujesz oleju do wyczynu. Do wyczynu nie koniecznie ale motor jest daleki od serii więc wolę podejść bezpiecznie do tematu. Pewnie wpadnie 300V. |
|
|
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Tue, 24 March 2015 ![]() |
Co do specola to za innym forum analiza 10W60:
http://www.forum.alfaholicy.org/zalacznik/...jpg?language=en Była w tym samym wątku j.w. analiza już nie w Blackstone, a gdzieś w Rosji (?) innego Specola, ale coś odszukać nie mogę. Generalnie w tych analizach to raczej ok wypadały. -------------------- Alfa Romeo 156 Cup 2.0 TS
Westfield SEiW Aerorace 2.0 --> aswestfield.wordpress.com |
|
|
gość_hexx_* |
![]()
|
![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Tue, 17 February 2009 Skąd: Pomorze ![]() |
To może miałem pecha, ale na nowym Motulu 10w-60 auto pracuje gorzej niż na oleju o tej samej klasie lepkości, ale sporo tańszego producenta z wysp i jak się okazało nie jestem jedyny w w takiej opinii.
|
|
|
gość_hexx_* |
![]()
|
![]() |
Co do specola to za innym forum analiza 10W60: http://www.forum.alfaholicy.org/zalacznik/...jpg?language=en niewiele wnosi badanie bardzo podstawowe, dotyczy oleju przepracowanego i robione tylko pod względem zawartości metali tego typu badania robi się tylko pod kątem sprawdzania silnika po jakiejś przebudowie/remoncie a nie jakości oleju |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Tuesday, 29 July 2025 - 13:50 |