![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Mon, 27 September 2010 Skąd: oslo ![]() |
dlatego ten temat jest mega specjalistyczny
mowisz co masz jaki budzet okreslasz parametry i dostajesz czesto bardzo dobra odp jakbym nie zrobil remontu i nie wlozyl LPG 4 generacji wystrojonej na sadzie szerokopasmowej itd to raczej nie pytal bym o olej za 50zl za litr ![]() jak juz idziesz opcja full to olej jest ostatnia rzecza na ktorej bedziesz oszczedzal kase przy zmianie raz na rok nie ma dla mnie znacznia czy wydam 200 czy 400zl na lubrykanty -------------------- 2cool4ya
bmw e23 728i 1984 lpg hvitlok.no macademy.no |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Mon, 04 April 2005 Skąd: Wieliczka ![]() |
HEXX: Zddp jest dobre ale nie tylko katalizatory ale układy recyrkulacji spalin i osady jakie mogę w efekcie tego się osadzać ale i Penrite ma przecież oleje niskopopiołówe.
santacruz: ile Cię wyszedł ten remont 1000zł ? hexx: Nasz LPG zawala silniki mazutem i dlatego potrzebne jest wyższe TBN -------------------- www.zmienolej.pl
|
|
|
gość_hexx_* |
![]()
|
![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Fri, 22 November 2002 Skąd: Stalowa Wola/Warszawa ![]() |
... hexx: Nasz LPG zawala silniki mazutem i dlatego potrzebne jest wyższe TBN Kolejny "fakt" ![]() Żeby nie było insynuacji o defetyzm to moje posty maja na celu otrzeźwienie głownie pytających ![]() ![]() -------------------- Fiat ///// Car of the Year 1967/1970/1972/(1980)/1984/1989/1995/1996/(1998)/(2001)/2004/2008
|
|
|
![]()
|
|
Witam
Kolego drogi pisząc mazut miałem na myśli niewiekie ilości które są i które powodują że wtryski gazowe są zapchane tym mazutem w Polsce często po 70 - 80 000km kiedy takie same wtryski robią na LPG w krajach zachodnich po 120 tys km. Często jakość LPG u nas oferowanego odbiega od tego z zachodu. Kiedyś był na ten temat oficjalny raport. -------------------- www.zmienolej.pl
|
|
|
gość_hexx_* |
![]()
|
![]() |
mazut... to bardzo nietrafione a głównie mylące określenie tego co się zbiera w reduktorze
choć optycznie może i go trochę przypomina ![]() |
|
|
![]()
|
|
Nie w reduktorze tylko na wtryskach i jego mikroskopijnych czesciach.
-------------------- www.zmienolej.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Mon, 27 September 2010 Skąd: oslo ![]() |
santacruz: ile Cię wyszedł ten remont 1000zł ? mam nadzieje ze na olejach znasz sie lepiej niz na remoncie silnika bmw jezdzi w oslo tak wiec mam nadzieje ze LPG w norwegii jest czyste zobaczymy ![]() biore amsoil 5w50 - dam znac jak troche pojezdze pzdr -------------------- 2cool4ya
bmw e23 728i 1984 lpg hvitlok.no macademy.no |
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Fri, 09 March 2007 ![]() |
GP Abarth w pakiecie essesse, 180 koni seryjnych, bedzie program, wydech, większy icek, celuje w 220-230 koni.
Auto na co dzień, ale od czasu do czasu ciśnieniemy, nie jeżdżę na tory i inne ewenty, raczej upalanie wieczorne raz na tydzień, dwa. Zmiana i tak co 10 a nie co 15 tys km. Dodać należy, że pod maską zawsze gorąco, słaba wentylacja komory silnikowej. Wybrałem kilka pozycji: LM Top Tec 5w40 - aprobata Fiata oraz normalna cena Specol Premium 5w40 + Archoil - cena 2x niższa niż cokolwiek innego, coraz wiecej rewelacyjnych opinii, brak aprobaty Motul X clean 5w40 - aprobata Fiata, zawsze mi się sprawdzał w poprzednich autach, jednak po 2 tys km zauważyłem, że zjadł te 2 setki, aczkolwiek silnik pracuje cichutko i nie klepie na jałowych nic, co w T jetach wcale nie jest to tak oczywiste.nie wiem czy konsumpcja jest w normie, czy nie Amsoil European Car Formula 5w40 - drogo, brak aprobaty, najdroższy ze wszystkich, brak konkretnych opinii w tym watku Millers XF C3 Long Life 5w40 - brak aprobaty, nie ufam niczemu co ma w nazwie long life. Najbardziej kusi mnie Specol z dodatkiem.Przy jego cenie interwały mogę sobie skócić nawet do 6-7 tys km przy jego cenie. Fajnie jakby ktoś odpisał w stylu plusy i minusy, a nie polecam to i to bez jakikolwiek konkretów. Interesują mnie wybrane oleje, ale jeśli ktoś ma inna propozycję, która może konkretnie uzasadnić zamieniam się w słuch ![]() -------------------- yaris TS 120hp ---> Tjet Ess
|
|
|
gość_hexx_* |
![]()
|
![]() |
po co ci fabryczna aprobata skoro silnik będzie podkręcony... a więc nie będzie już fabryczny
i nie będzie potrzebował oleju który był rekomendowany do seryjnego silnika ? CYTAT Millers XF C3 Long Life 5w40 - brak aprobaty, nie ufam niczemu co ma w nazwie long life. przynajmniej jest olejem syntetycznym PAO... ale skoro ufasz bardziej LM który jest tylko wysoko przetworzonym tanim mineralnym olejem... to po wodzenia ![]() |
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Fri, 09 March 2007 ![]() |
po co ci fabryczna aprobata skoro silnik będzie podkręcony... a więc nie będzie już fabryczny i nie będzie potrzebował oleju który był rekomendowany do seryjnego silnika ? No tak, ale może ma to jakieś znaczenie? Nie wiem tego, pytam się przynajmniej jest olejem syntetycznym PAO... ale skoro ufasz bardziej LM który jest tylko wysoko przetworzonym tanim mineralnym olejem... to po wodzenia ![]() Dziękuję, aczkolwiek napisałem, że potrzebuję jakiś konkretnych informacji bez potrzeby zbędnego sarkazmu ![]() -------------------- yaris TS 120hp ---> Tjet Ess
|
|
|
gość_hexx_* |
![]()
|
![]() |
Może znaczenie miało by jeżeli chodzi o ekologię i trzymanie norm EURO przez seryjny silnik.
Po programie już nie ma znaczenia. Teraz ma olej chronić i smarować bardziej obciążony silnik... a nie być ekologiczny ![]() |
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Sun, 27 July 2008 Skąd: mazowsze ![]() |
Millers XF C3 Long Life 5w40 - brak aprobaty, nie ufam niczemu co ma w nazwie long life. Jeśli Tobie to coś pomoże, to napiszę od siebie, że zalewam go do wielu silników TB/TBi w Alfach, a lepszy od niego, moim zdaniem, jest tylko EE 5w40 Longlife. Przetestowałem wiele olejów, wielu marek w tych silnikach, i tak ja to widzę. Zmieniasz co 10 kkm i nie jest Longlife. -------------------- G27.pl
|
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Sun, 01 May 2016 ![]() |
Koledzy posiadam Fiata doblo 2008 rok silnik 1,3 multijet DPF 85KM . Po przejechaniu 5 tyś od wymiany oleju zapaliła mi się lampka od degradacji oleju wiem, że sporo osób ją gasi i jeździ dalej jednak ja szukam rozwiązania zeby troszkę wiecej pojeździć. Do tej pory zalewałem 5w30 Castrol EDGE i chcę spróbować zmienić ten olej, gdzieś czytałem opinie użytkowników tego oleju odnośnie szybko zapychającego się filtra DPF. Czy możecie mi coś doradzić, jakiś inny olej do fiacika? Z góry pięknie dziękuje
|
|
|
gość_hexx_* |
![]()
|
![]() |
Po przejechaniu 5 tyś od wymiany oleju zapaliła mi się lampka od degradacji oleju wiem, że sporo osób ją gasi i jeździ dalej jednak ja szukam rozwiązania zeby troszkę wiecej pojeździć. ta kontrolka oznacza też problem z ciśnieniem oleju pompa do kontroli + czujnik ciśnienia do kontroli |
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Sun, 01 May 2016 ![]() |
dobrze jutro się podepnę pod kompa, to jaki olej mogę zalać do mojego Diablo?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Fri, 22 November 2002 Skąd: Stalowa Wola/Warszawa ![]() |
Witam Kolego drogi pisząc mazut miałem na myśli niewiekie ilości które są i które powodują że wtryski gazowe są zapchane tym mazutem w Polsce często po 70 - 80 000km kiedy takie same wtryski robią na LPG w krajach zachodnich po 120 tys km. Często jakość LPG u nas oferowanego odbiega od tego z zachodu. Kiedyś był na ten temat oficjalny raport. Pisząc mazut w lpg stawiasz się na poziomie tankujących ropę do diesla i przekonanych o dolewaniu na stacji paliw wody do benzyny w celu oszukania klienta. Szlam w lpg bierze się z poszczególnych elementów procesu logistycznego i nijak nie jest to mazut, a co to jest to można pewnie doczytać w necie. Napiszę tylko, że niezależnie od miejsca na świecie to ten "mazut" na stacji paliw się w lpg znajduje. Jeśli jest gdzieś raport porównujący jakość lpg w Polsce i na zachodzie to chętnie poczytam, jak masz linka będę wdzięczny. Warto jednak pamiętać, że Polska to obecnie praktycznie największy rynek lpg w Europie, porównywalne mogą być jedynie Włochy, reszta rynków razem wziętych nie jest porównywalna z Polską więc reprezentatywność badań może być kiepska. Do tego dochodzi jeszcze to co pisałem wcześniej o kulturze technicznej, jakości elementów itd. po krótce to nawet jeżeli na zachodzie dałoby się zauważyć większe przebiegi bezusterkowe to trzeba rozważyć jakość elementów stosowanych w tamtych instalacjach, terminowość i rzetelność obsługi technicznej, sposób użytkowania a nie tylko stwierdzić, że tam to jest ekstra lpg a u nas gówno, bo można dojść do wniosku, że w Polsce stosując markowe wtryski, regularne przeglądy instalacji z wymianą filtrów i prawidłowy sposób użytkowania (rozgrzewanie reduktora do temp. wyższych niż + 10'C) osiągniemy takie samo zużycie jak na zachodzie. Koniec OT, oddaje temat olejom -------------------- Fiat ///// Car of the Year 1967/1970/1972/(1980)/1984/1989/1995/1996/(1998)/(2001)/2004/2008
|
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Tue, 02 January 2007 Skąd: Grabanów-Kolonia ![]() |
Koledzy, szukam przedziałów lepkościowych dla danej lepkości oleju np 10w40
od jakiej wartości jest już 10w40 a do jakiej 5w40 może ktoś wie gdzie to w necie znależć? ![]() |
|
|
gość_hexx_* |
![]()
|
![]() |
oba oleje to tzw. "40"
pierwsza cyfra odpowiada za temperaturę krzepliwości... czyli tzw. klasyfikacja SAE się kłania czy o to pytasz ? jeżeli tak, to możesz poszukać pod nazwą: SAE J300 MAR 93 (z marca 1993) jak niewiele znajdziesz to wstawię ![]() |
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Thu, 22 May 2008 ![]() |
Witam, przyszedł czas na wymianę oleju w mojej Skodzie 105. Olej oczywiście będzie mineralny, przed zalaniem świeżego zastosuje płukankę żeby pozbyć się resztek starego oleju.No i teraz stoję przed wyborem, na pewno chce zastosować olej 20W50 teraz tylko który. Wyselekcjonowałem 4 marki Xado. Mitasu, Millers i Penrite. Który byście polecili.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Thursday, 31 July 2025 - 16:30 |