Shoutbox 0 nowych PW 

368 Stron V  « < 178 179 180 181 182 > »   
Reply to this topicStart new topic
> JAKI OLEJ DO SILNIKA
tomek evo
post Thu, 21 Apr 2016 - 21:07
Post #3581

Forum Killer

CYTAT(kontrolm @ Thu, 21 Apr 2016 - 07:48) *
Dziwnie podejrzana cena jak ja za 0w40 5l Specola płaciłem ponad setkę

chyba piszesz o mojej aukcji laugh.gif
5 litrów kosztuje 99,00 zł a 4 litry 77,00 zł. Nie wiem ile zapłaciłeś ale na drugi raz zapraszam do mnie biggrin.gif . Towar pewny prosto od producenta a jak ktoś ma wątpliwości to może zweryfikować bezpośrednio w Specolu. Nie wszystko co tanie i z allegro musi być podejrzane. cool.gif
Co do Specola to mają oleje bardzo dobre, dobre i średnie. 10w60 to nie jest jakiś hit w ich wykonaniu. Były robione niezależne testy tego oleju i wyszło ok. ale bez szału. Postaram się wrzucić tylko muszę najpierw uzyskać zgodę na upublicznienie od zleceniodawcy badania. Bardzo dobre są oleje z serii Gold (praktycznie cała seria) i C3 (5W30, 5w40, i 5w30 VW 504/507) - część z nich też była badana niezależnie sama i z dodatkiem Archoila AR9100. Cenowo Specol jest nie do pobicia, a jakościowo moim zdaniem jest na wyższym poziomie niż większość "popularnych" marek robionych często "na jedno kopyto". Kolega Croom też ma Specola w ofercie i z tego co wiem pozytywną opinię o nim ( tak na marginesie).
Co do olejów Penrite to radzę wypróbować. Wszyscy moi Klienci z którymi rozmawiałem są zadowoleni albo bardzo zadowoleni. Oczywiście jak ktoś jeździł wcześniej na Amsoil-u czy Millersie to może nie być odczuwalnej różnicy ale ci, którzy przesiadają się z Castrola, Elfa itp. to różnice zauważają. Może nie są to jakieś cuda ale na pewno jakościowo czołówka rynkowa a cena, choć wysoka to nie jakaś z kosmosu (poza drobnymi wyjątkami).

--------------------
sygnatury komercyjne są dostępne dla kont PRO
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Thu, 21 Apr 2016 - 21:07
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
tomek evo
post Thu, 21 Apr 2016 - 21:11
Post #3582

Forum Killer

[quote name='Croom' date='Thu, 21 Apr 2016 - 09:19' post='1219990']
Tutaj bym nie do konca potwierdził , pisałem gdzie są robione przez kogo oleje Castrola i nie są to złe oleje.

Czyli można te oleje dostać "na rynku" ? Pisałem tylko na podstawie informacji, które miałem od kogoś raczej dobrze poinformowanego ale każdy może się mylić.

--------------------

+Quote Post
Tomek89
post Thu, 21 Apr 2016 - 21:33
Post #3583

Super User

Ten 10w60 specola wydaje się być dobrym olejem przejściowym.
Mam jakoś opory przed tą klasą lepkości, ale na krótkie testy może być w sam raz.

+Quote Post
gość_hexx_*
post Thu, 21 Apr 2016 - 22:21
Post #3584

CYTAT(Croom @ Thu, 21 Apr 2016 - 10:19) *
Odnśnie Penrite - dobre oleje atakuje się je tak po Polsku jak Amsoila kiedyś który się obronił jakością :-)

brednie
jesteś tak zadufany w sobie.. że nie możesz wyczytać między wierszami.. że ktoś nie atakował Amsoila a tak zwyczajnie darł łacha z Ciebie za prymitywne nagabywanie na niego ? wink.gif

+Quote Post
gość_hexx_*
post Thu, 21 Apr 2016 - 22:26
Post #3585

CYTAT(Tomek89 @ Thu, 21 Apr 2016 - 22:33) *
Ten 10w60 specola wydaje się być dobrym olejem przejściowym.

co to jest "olej przejściowy" ? huh.gif

+Quote Post
Tomek89
post Fri, 22 Apr 2016 - 00:00
Post #3586

Super User

Nie szkoda go spuścić po krótkim czasie jak nie będzie ci coś pasowało (lepkość/ciśnienie).

Metoda "inżyniera panewki" wink.gif

+Quote Post
kowalczykowy
post Fri, 22 Apr 2016 - 00:28
Post #3587

Super User

Ja wypróbuje tego specola przed końcem maja. Dam znać jak wyglądało ciśnienie itd...

+Quote Post
gość_hexx_*
post Fri, 22 Apr 2016 - 06:56
Post #3588

CYTAT(Tomek89 @ Fri, 22 Apr 2016 - 01:00) *
Nie szkoda go spuścić po krótkim czasie jak nie będzie ci coś pasowało (lepkość/ciśnienie).

w tym sensie masz rację wink.gif

+Quote Post
kontrolm
post Fri, 22 Apr 2016 - 08:40
Post #3589

Forum Clubber

Ikona grupy

tomek_evo no ja kupowałem GOLDa 0w-40. Masz go może w ofercie ?

hexx - niedobrze się już zaczyna robić od Twojego najazadu na Specola. Masz jakieś wiarygodne dane że jest to zły olej ? TO może je tu przedstaw bo póki co zalatuje to schizą na punkcie robienia sobie dobrze wydawaniem worków z sianem na "super" oleje. A może bruździ Ci w sprzedaży tych zachwalanych przez Ciebie olejów ? ALe pewnie się mylę.

--------------------
VEMS rozkminiłem do ostatniego rezystorka - chętnie pomogę

+Quote Post
tomek evo
post Fri, 22 Apr 2016 - 10:56
Post #3590

Forum Killer

Tak mam w ofercie produkty Specola. Z olejów praktycznie silnikowych wszystkie syntetyki i półsyntetyki ale na zamówienie dowolny ich produkt jestem w stanie szybko zorganizować. Cena forumowa zawsze będzie lepsza od standardowej (dotyczy to całej oferty) więc zapraszam następnym razem.

--------------------

+Quote Post
gość_hexx_*
post Fri, 22 Apr 2016 - 11:08
Post #3591

Niedobrze ?
To dla poprawy samopoczucia poczytaj sprzedających i tego jak go zachwalają. Najlepiej dwa razy.

Wiarygodne dane ?
To ci co go zachwalają powinni podać wiarygodne informacje, że jest aż "tak dobry".
Dla mnie jest to produkt na poziomie taniego wina... i ma tyle wspólnego z dobrym produktem, co BMW E36 1.6 LPG i znaczkiem M-Power względem E36 M3 wink.gif (tak bardziej obrazowo)

Ktoś go zalał, zrobił 15k km.... i silnik się nie zepsuł ? WOW... normalnie niesamowity i zajebisty olej. Dwa poproszę laugh.gif Czuje się przekonany do jego wyższości nad innymi... w końcu silnika nie zepsuł a "Mirek handlarz go poleca".
Jego "zajebistość" polega tylko na tym, że ci co nim handlują zachwalają go.. i tyle.

Gdybyś miał odrobinę pojęcia o tym z czego składa się olej, jakie są koszty związane z wprowadzeniem takiego produktu na rynek, koszty z samym uruchomieniem produkcji... to byś wiedział, że dobry olej nie może być tani.

Zasada produkcji jest dokładnie taka sama jak z produkcją dobrej jakości wędlin. Dlaczego najlepiej sprzedaje się szynka z 50% zawartością mięsa ... a nie taka, do której wyprodukowania 1 kilograma zużyto 1.30kg mięsa ?
Bo produkcja tej dobrej jest nieopłacalna na szeroką skale. Za mały popyt jest na rynku na takie produkty by zapewnić zysk potrafiący zaspokoić koszty związane z działaniem firmy. Dlatego tego typu produkty sa niszowe... i dla wąskiej grupy odbiorców.

Dla 99% samochodów na naszych drogach i sposobu w jaki są eksploatowane, oleje na bazie HC są w zupełności wystarczające. To ich się sprzedaje najwięcej (no i oczywiście typowo mineralnych).
Ten pozostały 1% jest do podziału dla firm robiących oleje naprawdę dobre. Są to flagowe produkty, które nie dają zysku a podnoszą wizerunek marki.

A Specol ?
Robi tandetę.. daje zarobić handlarzom oferując rabaty ale to jest tani olej w ładnym opakowaniu.
Nic więcej.

+Quote Post
gość_hexx_*
post Fri, 22 Apr 2016 - 11:11
Post #3592

CYTAT(kontrolm @ Fri, 22 Apr 2016 - 09:40) *
A może bruździ Ci w sprzedaży tych zachwalanych przez Ciebie olejów ? ALe pewnie się mylę.

oczywiście, że się mylisz
nie zachwalałem żadnego oleju, więc proszę o pisanie prawdy
nie hienuję i nie hienowałem żadnymi olejami

+Quote Post
kontrolm
post Fri, 22 Apr 2016 - 11:26
Post #3593

Forum Clubber

Ikona grupy

I znów to samo....brak konkretów tylko blablabla. A ja wiem ze kupujac Lotosa płacę za reklamy w TV, nalepkę na aucie Kubicy i utrzymuję Hołka żeby mógł mandaty popłacić za Gieteera. To samo tyczy się Castrola Elfa Totala i wszystkich znanych tego świata. Tak się składa że wiem jakie są realne koszty produkcji większości części i płynów do samochodów i są to GROSZE a nie podawane przez koncerny poziomy cen produkcji uwzględniające pobyty na Karaibach kadry zarządzającej, zakup drogiej biżuterii dla dymanych sekretarek i przeglądy Ferrari za 50 tys. euro. Kupuję popychacze prosto z fabryki za 1euro które sprzedawane są potem w ASO za 80 zł.
Masz poniżej parę cen za jakie pieniadze produkuje się graty do auta i to są ceny dla jednostkowych zamówień poniżej 100 sztuk a nie 100000.
ITEM
CAR MODEL ENGINE TYPE UNIT PRICE
Crankshaft Peugeot 405 PCS USD49.0
Conrod Peugeot 405 PCS USD7.5
Water pump Peugeot 405 PCS USD7.5
Main Bearing Peugeot 405 SET USD3.0
Conrod Bearing Peugeot 405 SET USD2.0
Cyliner liner assembly Peugeot 405 SET USD40.0
Camshaft Peugeot 405 PCS USD20.0
Cylinder Head Peugeot 405 PCS USD100.0
Gasket(Non asbestos) Peugeot 405 PCS USD2.8
Timing Belt(with no package) Peugeot 405 PCS USD1.8
Oil seal Peugeot 405 PCS USD0.1

I chcesz mi powiedzieć że bazy do oleju są droższe niż produkcja wału korbowego albo głowicy ???
Pomysły opracowano dawno temu , know-how się zwrócił milion razy teraz to jest tylko pucowanie kosmetyka, nowe nalepki na butelki i zmiana logo co chwilę.

Już nie mówiąc o tym, że lanie drogiego motula V300 do normalnego nawet tuningowanego auta mija się z celem bo olej nigdy nie zostanie wykorzystany.
Bo ja wyremontowałem już kilkadziesiąt zatartych silników jeżdżonych na olejach kosztujących powyżej 150zł na 4l gdzie właściciele przykładali ogromną wagę do tego co leją do silnika. I zrobiłem naprawdę duuużo testów mających na celu zatarcie silnika który albo nie miał zmienianego oleju od 160 tys.km albo jezdził na wszystkich najtańszym albo używanym zlewanym z innych silników czarnym jak smoła oleju. Katowałem auta po autostradzie na niskich biegach tak że aż żarzyła się kontrolka od ciśnienia oleju. Wszystkie te silniki jeżdżą do dziś bez remontu. Kiedyś przyjechał do mnie człowiek specjalnie z lublina dziś ważny cżłowiek w Dziak-u który nie mógł uwierzyć, że można jezdzić pół minuty bez ciśnienia oleju - dało się a ja tym autem jezdziłem jeszcze potem dwa lata regularnie upalając wszędzie gdzie się tylko dało.
Specola 0W-40 nalałem do Xsary VTS i silnik ucichł gdzie wcześniej był Mobil 1 5W-40 syntetyk i auto się grzało i ciśnienie leciało na łeb na szyję. Po zmianie oleju - cisza spokój i stabilna temperatura oleju podczas ciągłej jazdy 180-210 po niemieckich autostradach. Jak to mówi Bożena Dykiel - skoro nie widac różnicy to po co przepłacać ? A to zapłaciłem 40 zeta mniej i różnica jest - na plus.

--------------------
VEMS rozkminiłem do ostatniego rezystorka - chętnie pomogę

+Quote Post
gość_hexx_*
post Fri, 22 Apr 2016 - 11:32
Post #3594

CYTAT(kontrolm @ Fri, 22 Apr 2016 - 12:26) *
Tak się składa że wiem jakie są realne koszty produkcji większości części i płynów do samochodów i są to GROSZE

bzdury piszesz
nie odróżniasz kosztów produkcji od kosztów samego materiału

patrzysz z niskiego poziomu.. jakiegoś pracownika, który stoi przy taśmie i macha młotkiem
a nie kogoś kto musi stworzyć nawet prosty produkt i wyprodukować go

+Quote Post
gość_hexx_*
post Fri, 22 Apr 2016 - 11:44
Post #3595

CYTAT(kontrolm @ Fri, 22 Apr 2016 - 12:26) *
Specola 0W-40 nalałem do Xsary VTS i silnik ucichł gdzie wcześniej był Mobil 1 5W-40 syntetyk i auto się grzało i ciśnienie leciało na łeb na szyję. Po zmianie oleju - cisza spokój i stabilna temperatura oleju podczas ciągłej jazdy 180-210 po niemieckich autostradach. Jak to mówi Bożena Dykiel - skoro nie widac różnicy to po co przepłacać ? A to zapłaciłem 40 zeta mniej i różnica jest - na plus.

normalnie cud
ja mam zawsze taki sam cud jak zmieniam olej
zawsze silnik na świeżym takim samym jak był poprzednio ładniej pracuje wink.gif
i co ciekawe... ten cud pojawia się w każdym moim aucie po zmianie oleju

a Specol nie podlega degradacji ? nie podlega utlenianiu, nie podlega termicznemu rozkładowi, ma jakieś mega-kosmiczne inhibitory w niskiej cenie, nie podnosi się jego liczba kwasowa, z czasem nie robi się nasycony rozpuszczalnymi i nierozpuszczalnymi produktami utleniania i przez to efektywność dodatków dyspergująco−detergencyjnych u niego nie spada .... itd itp ?

szacun... bo żaden inny olej na świecie tego nie potrafi

to się nazywa siła argumentu laugh.gif
przekonałeś mnie

+Quote Post
tomek evo
post Fri, 22 Apr 2016 - 13:17
Post #3596

Forum Killer

hexx akurat opakowanie i marketing to najsłabsza strona tego produktu tongue.gif
Nikt nie pisze, że Specol jest najlepszy na świecie bo nie jest. Ale na tle innych popularnych w naszym kraju olejów wypada bardzo dobrze a kosztuje dużo mniej. W olejach Specola jest dużo PAO, nawet w tych z normą C3, co jest rzadkością w dzisiejszych czasach bo wszyscy stosują powszechnie bazy hydrocracowane i gotowe pakiety dodatków pod konkretne normy. Do tego zlecają produkcję nie wiadomo komu i na dobrą sprawę olej o tym samym oznaczeniu handlowym może być z różnych zakładów produkcyjnych i mieć inne parametry. Cena jaką płacimy w sklepie za olej w małym stopniu oddaje koszty jego produkcji. Zobacz na Castrola ile kasy wywala na marketing (oficjalny sponsor RSMP), reklamę i programy warsztatowe. Dobrze wiesz kto za to płaci - Klient kupujący towar. Za nowe siedziby i prywatne odrzutowce też. Specola można kupić bezpośrednio od producenta i nie ma rozbudowanej sieci dystrybucji gdzie każdy dokłada swoje x % marży. Pewnie wiesz, ze na rynku jest wiele olejów, które różnią się marką ale w środku jest ten sam produkt. A cena potrafi być wyższa o 50%. Oczywiście dobre bazy i dobre dodatki kosztują i bardziej "wypasione" oleje będą dużo droższe w produkcji od olejów HC (może nawet kilkukrotnie) i wyższa cena jest w znacznym stopniu uzasadniona.
hexx zdradź mi proszę jakie oleje ogólnodostępne są wg. Ciebie lepsze niż Penrite, Amsoil czy Millers. Chodzi mi o takie, które mógłbym kupić indywidualnie.
Nie chodzi, żebyś zachwalał olej tylko napisz, które oleje są wg. Ciebie dobre bo na razie wiem tylko, które nie są. Naprawdę chciałbym poznać twoje zdanie i nie ma tu nic złośliwego z mojej strony.
Odnośnie relacji z tego jak sprawują się oleje to ludzie patrzą na temperaturę oleju, trzymanie ciśnienie, jego zużycie, pracę podczas odpalenia na mrozie czy barwę (choć to akurat słaby wyznacznik) więc ich relacja nie ogranicza się tylko do "przejechałem 15 tys, i ok".

--------------------

+Quote Post
gość_hexx_*
post Fri, 22 Apr 2016 - 13:59
Post #3597

CYTAT(tomek evo @ Fri, 22 Apr 2016 - 14:17) *
Nikt nie pisze, że Specol jest najlepszy na świecie bo nie jest. Ale na tle innych popularnych w naszym kraju olejów wypada bardzo dobrze a kosztuje dużo mniej.

do jakich marek porównujesz i jakich produktów z tych marek ?

+Quote Post
gość_hexx_*
post Fri, 22 Apr 2016 - 14:09
Post #3598

Do tego zlecają produkcję nie wiadomo komu i na dobrą sprawę olej o tym samym oznaczeniu handlowym może być z różnych zakładów produkcyjnych i mieć inne parametry.

to nie do końca tak jest
Receptura oleju jest stała i sama blendownia jej nie zmieni.
Gdzie w PL czy na EU będzie produkowana nie ma najmniejszego znaczenia dla jakości. Kto w danej chwili olej blenduje, to kwestia umowy. Umowy na blendowanie są umowami ilościowymi a nie okresowymi (choć zawarte są minimalne ilości jakie trzeba wyprodukować, odebrać i opłacić w danej jednostce czasu).

Czy oleje mogą się różnić, choć opakowanie jest takie same ?
Mogą.
Rożnicę wynikają ze specyfiki danego rynku... na przykład czy paliwa są na nim wysoko-siarkowe czy nisko-siarkowe (patrz rynek Niemiecki i Polski). Mogą być też korekty w składzie z uwagi na klimat (patrz Norwegia i Włochy).
Olej na opakowaniu taki sam.. ale w środku się będzie składem różnił. Takie różnice są ustalane przez producenta a firma która olej przygotowuje dostaje bardzo szczegółowa specyfikację.

+Quote Post
gość_hexx_*
post Fri, 22 Apr 2016 - 14:19
Post #3599

hexx zdradź mi proszę jakie oleje ogólnodostępne są wg. Ciebie lepsze niż Penrite, Amsoil czy Millers. Chodzi mi o takie, które mógłbym kupić indywidualnie.

Penrite ustawił bym na niższej półce niż Amsoil czy Millers.
A co można dobrego kupić jako klient indywidualny ? Po za wspomnianymi Amsoilem czy Millersem mamy jeszcze grupę innych amerykanów : Royal Purple, Red Line, Lucas Oil, Driven Racing Oil +Joe Gibbs, Amalie Oil.
Swego czasu byłe tez XADO... ale mimo dobrej jakości słabo się sprzedawało i nie wyrobili na koszty egzystencji (utrzymania przedstawicielstwa) na rynku.
Jest też Motul.

Z tych producentów można wybrać naprawdę fajne produkty do sportu i podrasowanych aut.

... ale to moje subiektywne oceny wink.gif

Wyczyn, to już inna bajka.
Produkty customowe, składy nieznane, ceny nieznane. Kupuje się nie olej a cała obsługę "ze smarowaniem".

+Quote Post
tomek evo
post Fri, 22 Apr 2016 - 14:47
Post #3600

Forum Killer

CYTAT(hexx @ Fri, 22 Apr 2016 - 13:59) *
do jakich marek porównujesz i jakich produktów z tych marek ?

Castrol, Mobil, Elf, Total, GM, Ford, BP, Lotos. Oczywiście każda marka ma produkty lepsze i gorsze ale czy kupując "płynną technologie" Castrola za 150 zł/5 l otrzymuje jakiś extra produkt ? Nie sądzę.

--------------------

+Quote Post

368 Stron V  « < 178 179 180 181 182 > » 
Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Saturday, 02 August 2025 - 20:27