![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Tue, 20 December 2011 ![]() |
Kuszący ten specol. Są jakieś porównania, bardziej laboratoryjne ?
|
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Tue, 16 December 2014 ![]() |
Może jakaś forumową akcję zróbmy tj oddać do laboratorium kilka próbek specola od różnych osób żeby była pewna próba. Myślę że osoby zainteresowane zrzuciły by się na taki test.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Mon, 04 April 2005 Skąd: Wieliczka ![]() |
Ja jako firma www.zmienolej.pl wykonuję takie badania.
tak to wygląda przykładowo z autka Mitsubishi EVO ![]() -------------------- www.zmienolej.pl
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Thu, 19 August 2004 Skąd: Sosnowiec ![]() |
Jakie są koszty szacunkowe takiego badania i co ono obejmuje? Zlecasz to badanie do laboratorium zewnętrznego jak rozumiem?
-------------------- sygnatury komercyjne są dostępne dla kont PRO
|
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Tue, 16 December 2014 ![]() |
Tak tylko to badanie Millersa
![]() |
|
|
![]()
|
|
tomek evo: u mnie to kosztuje 160zł brutto z VAT-em.
Czas trwania to ok. 24 godziny. Oczywiście korzystam z zewnętrzego laboratorium z któym mamy podpisane stosowne umowy itp. Misio: no to inny samochód mocy nie ma z samego powietrza hehehe -------------------- www.zmienolej.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Wed, 17 June 2009 Skąd: Pruszków ![]() |
Ten Specol podejrzanie wygląda - niby dobre parametry fiz/chem, ale aprobaty to sobie sami przyznali, nigdzi nie ma potwierdzeń np Dexos dla tego oleju, więc wygląda to na manufakturę rzemieślniczą.
Ma ktoś parametry badane tego oleju? I dobrze byłoby aby były badane zgodnie z normami ASTM, albo chociażby ISO. -------------------- BMW E30 IX 1987
|
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Sun, 12 April 2015 ![]() |
OLIWA 5W40 CHAMPION -BELGIA a co sądzicie to tej oliwie ? The CHAMPION brand and design are registered trademarks of Champion Chemicals NV – Made in Belgium NEW ENERGY 5W40 This is a full synthetic SPECIFICATION LE VEL ACEA A3/B4-12 API SN/CF BMW LONGLIFE-01 MB 229.3 MB 226.5 MB Approval 229.3 OPEL GM-LL-B-025 PORSCHE A40 PSA B71 2296 R E N A U LT RN 0700 R E N A U LT RN 0710 VW 505 00 VW 502 00 TYPICAL CHARACTE RISTICS T est M ethod U nit A verage results Density at 15°C ASTM D4052 g/ml 0.858 Kinematic viscosity at 40°C ASTM D445 m m ²/s 86.0 Kinematic viscosity at 100°C ASTM D445 m m ²/s 14.4 Viscosity index ASTM D2270 175 B.N. (HCLO4 method) ASTM D2896 mg KOH/g 10.5 Pour point ASTM D6892 °C -45 CCS viscosity at -30°C ASTM D5293 mPa.s 6100 Sulfated Ash A ST M D8 74 Mass % 1.27 Flash Point COC ASTM D92 °C 220 We reserve the right to alter the general characteristics of our products in order to let our customers benefit of the latest technical evolutions. |
|
|
gość_hexx_* |
![]()
|
![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Cieszy mnie to że jak to w Polsce bywa na początku zawsze jest krytyka a później produkt w wielu przypadkach sam się broni często jakością i opiniami kleintó.
Myślę że za rok wszystko bedzie jasne i nie będzie niezadowolonych klientów. Baza PAO kosztuje ok. 3-3.5 euro więc nie ma co przesdzać nie ma olejó 100% PAO bo nie da się tego zmieszać wszystkiego. -------------------- www.zmienolej.pl
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Tue, 22 August 2006 Skąd: Rzeszów ![]() |
Używał ktoś może oleju Fuchs Titan Race Pro S 5W40 i ma porównanie do Millersa CFS 5w40 (z NT bądź bez), ewentualnie do Motula 300V 5w40? Interesuje mnie jak wypada Fuchs w porównaniu do wyżej wymienionych - głównie upalanie i wolnossąca benzyna.
-------------------- 306 GTI-6
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Tue, 02 June 2009 Skąd: Lębork ![]() |
Pytanie odnośnie 0w40. Czy ktoś używa tego oleju sezon zima/lato w starym tdiku na pompie 1z AFN. Zależy mi żeby olej jak najszybciej usykiwał odpowiednią gęstość. Czy jest ryzyko przy przejściu z 10/5w40 na 0w40?
-------------------- Mercedes W201 M104
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Mon, 14 November 2005 Skąd: Wawa ![]() |
Pytanie odnośnie 0w40. Czy ktoś używa tego oleju sezon zima/lato w starym tdiku na pompie 1z AFN. Zależy mi żeby olej jak najszybciej usykiwał odpowiednią gęstość. Czy jest ryzyko przy przejściu z 10/5w40 na 0w40? Co prawda mam silnik 1.9 PD ale leję już trzecią wymianę właśnie 0w40 mobila new life (olałem normę 505.01) i jak do tej pory, jest to moim zdaniem najlepsza oliwa jaka była w moim silniku (a było już ich kilka rodzai). Olej ma dobrą płynność w niskich temperaturach a w wysokich trzyma lepkość jak niektóre 5w40. Posiada wysoki TBN 11.8 (czysty silnik). Myślę, że bez obaw możesz przejść na 0w40. -------------------- XSARA VTS 2.0 165KM -->TDI (engineering in progress)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Thu, 15 April 2010 Skąd: Lublin Czechów ![]() |
Mam Golfa III 10.1997 afn
kupiony w 99r z przebiegiem 29tyś.km od początku na Mobilu 0w40 teraz ma 251tyś.km i nadal jedzi na na takim samym oleju i nic nie ubywa na bagnecie, wymieniany co 10tyś.km turbo oryginał, nic w aucie nie robione, soft seria. |
|
|
gość_hexx_* |
![]()
|
![]() |
Cieszy mnie to że jak to w Polsce bywa na początku zawsze jest krytyka a później produkt w wielu przypadkach sam się broni często jakością i opiniami kleintó. Myślę że za rok wszystko bedzie jasne i nie będzie niezadowolonych klientów. A co to znaczy zadowolony klient ? To taki który kupił tanio.. przelatał na nim trochę kilometrów i silnik mu nie umarł więc jest to super olej ? Czy może to taki który który odpłatnie (lub z innych pobudek biznesowych) nakręca koniunkturę na daną markę na forach internetowych ? Leszek Kuzaj też zachwalał zajebistość Castrola a Hołowczyc Mobil1 ![]() Mój znajomy z Warszawy też zachwalał Mobil1 5/30. Był bardzo zadowolony z tego jak się spisuje w Astra 3 PB (bez LPG) do czasu aż przy niedawnych mrozach olej zamienił się w mało ![]() Wystarczyło -15 stopni. Do tej sytuacji był mega zadowolony z tego co miał zalane, choć nie bardzo wiadomo co to było |
|
|
![]()
|
|
Z Castrolem i Mobilem jest ten problem, że najczęściej są robione "nie wiadomo gdzie" i przez kogo. Tu Specol ma przewagę bo wiadomo chociaż gdzie jest robiony. Druga przewaga Specola to jego cena. Tutaj przynajmniej nikt od nas nie żąda sto kilkadziesiąt złotych za "niewiadomego pochodzenia olej" z ładną etykietą znanej marki. Za tą samą kasę możemy wymieniać olej 2x częściej a to bezsprzeczna korzyść (pomijając kwestie jakości). Rozumiem, że Specol to nowy na rynku produkt i wiele osób będzie do niego podchodziło nieufnie tym bardziej, że cena jest "podejrzanie" niska. Ale coraz więcej osób wybiera go świadomie nie ze względu na cenę. Są to często osoby, które zwracają uwagę na detale związane ze stosowaniem oleju (zużycie oleju, kultura pracy, temperatura) więc będzie coraz więcej obserwacji i coraz więcej niezależnych opinii. Nie jestem ekspertem ale od 2 niezwiązanych z firmą Specol osób posiadających odpowiednią wiedzę nt. środków smarnych, którzy mieli okazje zapoznać się bliżej z produktami Specola usłyszałem bardzo pochlebne opinie na temat zastosowanej bazy olejowej i pakietu dodatków oraz właściwości oleju. Nie ma się co przekonywać, że to taki zaj.. ty olej ale z drugiej strony nie ma co pisać, że niesprawdzony więc nie warto bo napewno słaby. Co do koniunktury i zarobków na olejach to przy takich cenach Specola ciężko na nich dużo zarobić i bardziej opłaca się sprzedawać droższe oleje.
ps. w moim silniku Specol Gold 5w40 test przy minus 20 zdał bezproblemowo ![]() -------------------- sygnatury komercyjne są dostępne dla kont PRO
|
|
|
gość_hexx_* |
![]()
|
![]() |
|
|
|
gość_hexx_* |
![]()
|
![]() |
Nie jestem ekspertem ale od 2 niezwiązanych z firmą Specol osób posiadających odpowiednią wiedzę nt. środków smarnych, którzy mieli okazje zapoznać się bliżej z produktami Specola usłyszałem bardzo pochlebne opinie na temat zastosowanej bazy olejowej i pakietu dodatków oraz właściwości oleju. o widzisz jak rozumiem te firmy (skoro nie związane) to kupiły olej i zrobiły dość drogie i kompleksowe badania i teraz mając wyniki chętnie się nimi dzielą ? bo chyba nie na podstawie lektury samych oficjalnych dokumentów, prawda ? |
|
|
![]()
|
|
Wiem, że wiele osób kupiło kierując się pozytywnymi opiniami innych, parametrami technicznymi i normami, jakie spełnia olej (co pośrednio świadczy o jego jakości) oraz opiniami ludzi, którzy wiedzą coś więcej niż producent oficjalnie podaje. Specol jest polecany przez kilka sklepów internetowych, które mają swoją renomę i odpowiednie "zaplecze techniczne" i przede wszystkim dobrze znają rynek pod kątem jakości produktów (i nie sprzedają byle czego).
Z tym dzieleniem się swoją wiedzą to niestety nie jest to takie proste, żeby dostać wszystko ładnie na tacy. Nikt nie twierdzi, że Specol to najlepszy olej jaki można kupić w PL ale puki co nie słyszałem o nim negatywnych opinii tylko albo same pozytywne albo sceptyczne opinie osób, które po prostu nie są do niego przekonane z braku wystarczających "dowodów". Pożyjemy zobaczymy. ![]() -------------------- sygnatury komercyjne są dostępne dla kont PRO
|
|
|
gość_hexx_* |
![]()
|
![]() |
CYTAT oraz opiniami ludzi, którzy wiedzą coś więcej niż producent oficjalnie podaje możesz podać takie osoby ? tylko pomiń jak możesz sprzedawców CYTAT które mają swoją renomę i odpowiednie "zaplecze techniczne" co to renoma to wiem ale co to jest "zaplecze techniczne" ? sugerujesz, że mają laboratorium i jakiegoś dyplomowanego tribologa na etacie wraz z całym niezbędnym sprzętem do robienia badań ? CYTAT Nikt nie twierdzi, że Specol to najlepszy olej jaki można kupić w PL ale puki co nie słyszałem o nim negatywnych opinii tylko albo same pozytywne albo sceptyczne opinie osób, które po prostu nie są do niego przekonane z braku wystarczających "dowodów". czyli wracamy do tego ci pisałem skoro panu z silnikiem TDI PD olej działa i nie stracił płynności przy -15 stopni C to znaczy, ze olej jest bardzo dobry prosiłem o konkrety a nie marketing ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Sunday, 13 July 2025 - 03:47 |