Shoutbox 0 nowych PW 

368 Stron V  « < 171 172 173 174 175 > »   
Reply to this topicStart new topic
> JAKI OLEJ DO SILNIKA
fzhut
post Sun, 20 Dec 2015 - 13:59
Post #3441

Frequent User

Kuszący ten specol. Są jakieś porównania, bardziej laboratoryjne ?
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Sun, 20 Dec 2015 - 13:59
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
MisioLBN
post Sun, 20 Dec 2015 - 16:48
Post #3442

Forum Homee

Może jakaś forumową akcję zróbmy tj oddać do laboratorium kilka próbek specola od różnych osób żeby była pewna próba. Myślę że osoby zainteresowane zrzuciły by się na taki test.

+Quote Post
Croom
post Mon, 21 Dec 2015 - 08:55
Post #3443

Forum Killer

Ja jako firma www.zmienolej.pl wykonuję takie badania.
tak to wygląda przykładowo z autka Mitsubishi EVO

--------------------
www.zmienolej.pl

+Quote Post
tomek evo
post Mon, 21 Dec 2015 - 13:51
Post #3444

Forum Killer

Jakie są koszty szacunkowe takiego badania i co ono obejmuje? Zlecasz to badanie do laboratorium zewnętrznego jak rozumiem?

--------------------
sygnatury komercyjne są dostępne dla kont PRO

+Quote Post
MisioLBN
post Mon, 21 Dec 2015 - 14:00
Post #3445

Forum Homee

Tak tylko to badanie Millersa tongue.gif Trzeba by samochód który tak benzyna nie narzyga do oleju.

+Quote Post
Croom
post Wed, 13 Jan 2016 - 13:02
Post #3446

Forum Killer

tomek evo: u mnie to kosztuje 160zł brutto z VAT-em.
Czas trwania to ok. 24 godziny.
Oczywiście korzystam z zewnętrzego laboratorium z któym mamy podpisane stosowne umowy itp.

Misio: no to inny samochód mocy nie ma z samego powietrza hehehe

--------------------
www.zmienolej.pl

+Quote Post
izdebo
post Wed, 13 Jan 2016 - 14:35
Post #3447

User

Ten Specol podejrzanie wygląda - niby dobre parametry fiz/chem, ale aprobaty to sobie sami przyznali, nigdzi nie ma potwierdzeń np Dexos dla tego oleju, więc wygląda to na manufakturę rzemieślniczą.

Ma ktoś parametry badane tego oleju? I dobrze byłoby aby były badane zgodnie z normami ASTM, albo chociażby ISO.

--------------------
BMW E30 IX 1987

+Quote Post
cooper
post Mon, 18 Jan 2016 - 08:12
Post #3448

User

OLIWA 5W40 CHAMPION -BELGIA a co sądzicie to tej oliwie ?

The CHAMPION brand and design are registered trademarks of Champion Chemicals NV – Made in Belgium
NEW ENERGY
5W40
This is a full synthetic

SPECIFICATION LE
VEL
ACEA
A3/B4-12
API
SN/CF
BMW
LONGLIFE-01
MB
229.3
MB
226.5
MB
Approval 229.3
OPEL
GM-LL-B-025
PORSCHE
A40
PSA
B71 2296
R E N A U LT
RN 0700
R E N A U LT
RN 0710
VW
505 00
VW
502 00
TYPICAL CHARACTE
RISTICS
T
est
M
ethod
U
nit
A
verage results
Density at 15°C
ASTM D4052
g/ml
0.858
Kinematic viscosity at 40°C
ASTM D445
m m ²/s
86.0
Kinematic viscosity at 100°C
ASTM D445
m m ²/s
14.4
Viscosity index
ASTM D2270
175
B.N. (HCLO4 method)
ASTM D2896
mg KOH/g
10.5
Pour point
ASTM D6892
°C
-45
CCS viscosity at -30°C
ASTM D5293
mPa.s
6100
Sulfated Ash
A ST M D8 74
Mass %
1.27
Flash Point COC
ASTM D92
°C
220
We reserve the right to alter the general characteristics of our products in order to let our customers benefit of the latest technical evolutions.

+Quote Post
gość_hexx_*
post Thu, 21 Jan 2016 - 21:36
Post #3449

CYTAT(izdebo @ Wed, 13 Jan 2016 - 15:35) *
Ten Specol podejrzanie wygląda - niby dobre parametry fiz/chem

papier przyjmuje wszystko
ale jak ktoś liczy, ze płacąc kilkadziesiąt PLN za 4 litry dostanie wypasiony i zaawansowany olej na bazie polialfaolefinowej...

to szczęścia i dużo zdrowia rolleyes.gif

+Quote Post
Croom
post Sat, 23 Jan 2016 - 10:49
Post #3450

Forum Killer

Cieszy mnie to że jak to w Polsce bywa na początku zawsze jest krytyka a później produkt w wielu przypadkach sam się broni często jakością i opiniami kleintó.
Myślę że za rok wszystko bedzie jasne i nie będzie niezadowolonych klientów.
Baza PAO kosztuje ok. 3-3.5 euro więc nie ma co przesdzać nie ma olejó 100% PAO bo nie da się tego zmieszać wszystkiego.

--------------------
www.zmienolej.pl

+Quote Post
tumba
post Sun, 31 Jan 2016 - 17:04
Post #3451

Frequent User

Używał ktoś może oleju Fuchs Titan Race Pro S 5W40 i ma porównanie do Millersa CFS 5w40 (z NT bądź bez), ewentualnie do Motula 300V 5w40? Interesuje mnie jak wypada Fuchs w porównaniu do wyżej wymienionych - głównie upalanie i wolnossąca benzyna.

--------------------
306 GTI-6

+Quote Post
jabcok20
post Sun, 31 Jan 2016 - 19:55
Post #3452

Forum Killer

Pytanie odnośnie 0w40. Czy ktoś używa tego oleju sezon zima/lato w starym tdiku na pompie 1z AFN. Zależy mi żeby olej jak najszybciej usykiwał odpowiednią gęstość. Czy jest ryzyko przy przejściu z 10/5w40 na 0w40?

--------------------
Mercedes W201 M104

+Quote Post
peter250
post Mon, 01 Feb 2016 - 23:49
Post #3453

Frequent User

CYTAT(jabcok20 @ Sun, 31 Jan 2016 - 19:55) *
Pytanie odnośnie 0w40. Czy ktoś używa tego oleju sezon zima/lato w starym tdiku na pompie 1z AFN. Zależy mi żeby olej jak najszybciej usykiwał odpowiednią gęstość. Czy jest ryzyko przy przejściu z 10/5w40 na 0w40?

Co prawda mam silnik 1.9 PD ale leję już trzecią wymianę właśnie 0w40 mobila new life (olałem normę 505.01) i jak do tej pory, jest to moim zdaniem najlepsza oliwa jaka była w moim silniku (a było już ich kilka rodzai). Olej ma dobrą płynność w niskich temperaturach a w wysokich trzyma lepkość jak niektóre 5w40. Posiada wysoki TBN 11.8 (czysty silnik). Myślę, że bez obaw możesz przejść na 0w40.

--------------------
XSARA VTS 2.0 165KM -->TDI (engineering in progress)

+Quote Post
tvn
post Wed, 03 Feb 2016 - 19:51
Post #3454

Super User

Mam Golfa III 10.1997 afn
kupiony w 99r z przebiegiem 29tyś.km od początku na Mobilu 0w40 teraz ma 251tyś.km i nadal jedzi na na takim samym oleju i nic nie ubywa na bagnecie, wymieniany co 10tyś.km turbo oryginał, nic w aucie nie robione, soft seria.

+Quote Post
gość_hexx_*
post Tue, 09 Feb 2016 - 12:11
Post #3455

CYTAT(Croom @ Sat, 23 Jan 2016 - 11:49) *
Cieszy mnie to że jak to w Polsce bywa na początku zawsze jest krytyka a później produkt w wielu przypadkach sam się broni często jakością i opiniami kleintó.
Myślę że za rok wszystko bedzie jasne i nie będzie niezadowolonych klientów.

A co to znaczy zadowolony klient ?
To taki który kupił tanio.. przelatał na nim trochę kilometrów i silnik mu nie umarł więc jest to super olej ?
Czy może to taki który który odpłatnie (lub z innych pobudek biznesowych) nakręca koniunkturę na daną markę na forach internetowych ?

Leszek Kuzaj też zachwalał zajebistość Castrola a Hołowczyc Mobil1 wink.gif

Mój znajomy z Warszawy też zachwalał Mobil1 5/30. Był bardzo zadowolony z tego jak się spisuje w Astra 3 PB (bez LPG) do czasu aż przy niedawnych mrozach olej zamienił się w mało wink.gif
Wystarczyło -15 stopni.
Do tej sytuacji był mega zadowolony z tego co miał zalane, choć nie bardzo wiadomo co to było

+Quote Post
tomek evo
post Tue, 09 Feb 2016 - 17:30
Post #3456

Forum Killer

Z Castrolem i Mobilem jest ten problem, że najczęściej są robione "nie wiadomo gdzie" i przez kogo. Tu Specol ma przewagę bo wiadomo chociaż gdzie jest robiony. Druga przewaga Specola to jego cena. Tutaj przynajmniej nikt od nas nie żąda sto kilkadziesiąt złotych za "niewiadomego pochodzenia olej" z ładną etykietą znanej marki. Za tą samą kasę możemy wymieniać olej 2x częściej a to bezsprzeczna korzyść (pomijając kwestie jakości). Rozumiem, że Specol to nowy na rynku produkt i wiele osób będzie do niego podchodziło nieufnie tym bardziej, że cena jest "podejrzanie" niska. Ale coraz więcej osób wybiera go świadomie nie ze względu na cenę. Są to często osoby, które zwracają uwagę na detale związane ze stosowaniem oleju (zużycie oleju, kultura pracy, temperatura) więc będzie coraz więcej obserwacji i coraz więcej niezależnych opinii. Nie jestem ekspertem ale od 2 niezwiązanych z firmą Specol osób posiadających odpowiednią wiedzę nt. środków smarnych, którzy mieli okazje zapoznać się bliżej z produktami Specola usłyszałem bardzo pochlebne opinie na temat zastosowanej bazy olejowej i pakietu dodatków oraz właściwości oleju. Nie ma się co przekonywać, że to taki zaj.. ty olej ale z drugiej strony nie ma co pisać, że niesprawdzony więc nie warto bo napewno słaby. Co do koniunktury i zarobków na olejach to przy takich cenach Specola ciężko na nich dużo zarobić i bardziej opłaca się sprzedawać droższe oleje.
ps. w moim silniku Specol Gold 5w40 test przy minus 20 zdał bezproblemowo tongue.gif

--------------------

+Quote Post
gość_hexx_*
post Tue, 09 Feb 2016 - 18:41
Post #3457

CYTAT(tomek evo @ Tue, 09 Feb 2016 - 18:30) *
Ale coraz więcej osób wybiera go świadomie nie ze względu na cenę.

Skoro nie cena to co ?
Tylko bez frazesów i marketingowego bełkotu, jak można to poproszę wink.gif

+Quote Post
gość_hexx_*
post Tue, 09 Feb 2016 - 18:58
Post #3458

CYTAT(tomek evo @ Tue, 09 Feb 2016 - 18:30) *
Nie jestem ekspertem ale od 2 niezwiązanych z firmą Specol osób posiadających odpowiednią wiedzę nt. środków smarnych, którzy mieli okazje zapoznać się bliżej z produktami Specola usłyszałem bardzo pochlebne opinie na temat zastosowanej bazy olejowej i pakietu dodatków oraz właściwości oleju.

o widzisz
jak rozumiem te firmy (skoro nie związane) to kupiły olej i zrobiły dość drogie i kompleksowe badania i teraz mając wyniki chętnie się nimi dzielą ?
bo chyba nie na podstawie lektury samych oficjalnych dokumentów, prawda ?

+Quote Post
tomek evo
post Tue, 09 Feb 2016 - 23:53
Post #3459

Forum Killer

Wiem, że wiele osób kupiło kierując się pozytywnymi opiniami innych, parametrami technicznymi i normami, jakie spełnia olej (co pośrednio świadczy o jego jakości) oraz opiniami ludzi, którzy wiedzą coś więcej niż producent oficjalnie podaje. Specol jest polecany przez kilka sklepów internetowych, które mają swoją renomę i odpowiednie "zaplecze techniczne" i przede wszystkim dobrze znają rynek pod kątem jakości produktów (i nie sprzedają byle czego).
Z tym dzieleniem się swoją wiedzą to niestety nie jest to takie proste, żeby dostać wszystko ładnie na tacy. Nikt nie twierdzi, że Specol to najlepszy olej jaki można kupić w PL ale puki co nie słyszałem o nim negatywnych opinii tylko albo same pozytywne albo sceptyczne opinie osób, które po prostu nie są do niego przekonane z braku wystarczających "dowodów". Pożyjemy zobaczymy. biggrin.gif

--------------------

+Quote Post
gość_hexx_*
post Wed, 10 Feb 2016 - 07:06
Post #3460

CYTAT
oraz opiniami ludzi, którzy wiedzą coś więcej niż producent oficjalnie podaje

możesz podać takie osoby ? tylko pomiń jak możesz sprzedawców

CYTAT
które mają swoją renomę i odpowiednie "zaplecze techniczne"

co to renoma to wiem ale co to jest "zaplecze techniczne" ?
sugerujesz, że mają laboratorium i jakiegoś dyplomowanego tribologa na etacie wraz z całym niezbędnym sprzętem do robienia badań ?

CYTAT
Nikt nie twierdzi, że Specol to najlepszy olej jaki można kupić w PL ale puki co nie słyszałem o nim negatywnych opinii tylko albo same pozytywne albo sceptyczne opinie osób, które po prostu nie są do niego przekonane z braku wystarczających "dowodów".

czyli wracamy do tego ci pisałem
skoro panu z silnikiem TDI PD olej działa i nie stracił płynności przy -15 stopni C to znaczy, ze olej jest bardzo dobry

prosiłem o konkrety a nie marketing wink.gif

+Quote Post

368 Stron V  « < 171 172 173 174 175 > » 
Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Sunday, 13 July 2025 - 03:47