![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Wed, 02 April 2008 ![]() |
czyli moge spokojnie zalewac teraz syntetyka po polsyntetyku i nic sie nie stanie?
|
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
Nie.
Co najwyżej silnik może zacząć brać ciut więcej oleju... ale zmiana na 5/50 i po sprawie |
|
|
![]()
|
|
ale z tego co wiem nie ma olejow 5w50 z norma 505.01..
|
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
no nie ma
![]() ale ten 5/50 na pewno nie zaszkodzi jak silnik będzie brał zbyt dużo tego 505.01 |
|
|
gość_paputek1981_* |
![]()
|
![]() |
Witam. Jest to mój pierwszy post na tym forum więc witam wszystkich
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sun, 19 December 2004 Skąd: Wrocław ![]() |
generalnie do hondy 2,2 CDTI 140KM zalecany jest syntetyk 5W30 w ostatecznosci 0W30
(chyba ze mowa jest o 1,7 CDTi to tu mozna zastosowac syntetyki 5W40 lub 5W50 ) do VW t4 2,5TDI AJT mozna lac wiekszosc syntetykow 5W40 5W50 -------------------- _ MIEJSCE NA TWOJĄ REKLAMĘ _
|
|
|
gość_paputek1981_* |
![]()
|
![]() |
Dzieki za zainteresowanie. Co do silnika hondy to jest i-ctdi z 2004 roku (2.2 140 km) więc moj mobil jest nieodpowiedni ale silnik sie chyba nie rozleci
![]() |
|
|
![]()
|
|
no a ja mam dalej problem
![]() poszukalem i sam valvoline twierdzi ze jego olej jest polsyntetyczny http://www.valvoline.pl/index_oleje_osobowe.html wiec biore tego valvolina ![]() |
|
|
gość_paputek1981_* |
![]()
|
![]() |
troche dziwne aby lac 5W30, może do tego z FAP mój tego miema po częsci bo są dwa katalizatory typu denox Mój accord jest z pierwszych lat produkcji z 2004. Na stronie valvo znalazłem to
SynPower 0W-40 SynPower 5W-40 |
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
no a ja mam dalej problem ![]() poszukalem i sam valvoline twierdzi ze jego olej jest polsyntetyczny http://www.valvoline.pl/index_oleje_osobowe.html wiec biore tego valvolina ![]() Niestety problem właściwego nazewnictwa jest jak widać powszechny... Te oleje z 505.01 są to tzw. " nie w pełni syntetyczne" czyli coś pomiedzy pełnym syntetykiem a półsyntetykiem.... i wszystkie są takie (wymogi aprobaty) po za jednym produktem motula który nie wiem czy jest obecnie w sprzedaży. Valvoline ? Dobry wybór ![]() |
|
|
![]()
|
|
jesli chodzi o norme 505.01 to teraz na rynku pojawil sie wynalazek MOBIL'a Synt S 5W30 z normą 505.01 ...
![]() -------------------- _ MIEJSCE NA TWOJĄ REKLAMĘ _
|
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
Też do zauważyłem... i nie tylko Mobil ma taki olej.
Czy to nie jest dla silników 2.0 TDI np. BMN i BKD ? W końcu to też są jak by nie patrzeć PD |
|
|
![]()
|
|
do 2,0TDI bez filtrow mozna lac 505.01 problem moze pojawic sie przy silnikach 2,0TDI najnowszych na CR
-------------------- _ MIEJSCE NA TWOJĄ REKLAMĘ _
|
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
5/30 są nisko popiołowymi olejami więc można je stosować do silników z FAP i DPF
..... a to to chyba kolejny produkt "marketingowy" pod kątem VAG'ów Silników CR o ile mi wiadomo nie dotyczy aprobata 505.01 |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sat, 14 August 2004 Skąd: Łomianki ![]() |
dobra bo juz sie pogubilem;)
1,9 tdi afn , 200kkm+, bierze troche oleju (oczywiscie nie mowie ze wyrzuca go litrami) przez turbo - to do zrobienia. Co zalac? Silnik seria narazie. |
|
|
![]()
|
|
lać wszystko co ma norme minimum 505.00 wiec przy tym przebiegu 10W40 polsyntetyk (no chyba ze nadal jezdzisz na syntetyku np. 5W40 i chcialbys przy tym zostac)
ja jestem tendencyjny i oczywiscie polece Motula... hyhy... ale silniki TDI VP nie są az tak wybredne i generalnie zalanie kazdego oleju z pewnego zrodla i regularna wymiana beda pozytywnie wplywac na silnik -------------------- _ MIEJSCE NA TWOJĄ REKLAMĘ _
|
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
...a ja ofkors pełny syntetyk 5/40 lub 5/50....
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sat, 14 August 2004 Skąd: Łomianki ![]() |
jest syntetyk ale wlasnie zastanawiam sie nad sensem lania drogiego oleju - teraz jest jakas cenowa masakra (nie pamietam co), nawet motul bedzie tanszy.
Bezduszny a Ty co, orlen znowu polecasz?:> Oczywiscie pytam serio - bez ironii |
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
Akurat dwa produkty Orlenu 5/50 i 10/60 są sprawdzone (nie tylko w silniku) i są bardzo dobre jakościowo.
Jeżeli ktoś ma do nich dostęp w dobrej cenie to śmiało można zalewać. Po za Orlenem możesz zalać Mobil1 5/50 lub Valvoline 5/50. |
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
Mam pytanie...
Czy wie ktoś może czy olej GM 5W-30 jest olejem w pełni syntetycznym..... czy jest to może tylko olej hydrokrakowany ??? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Saturday, 19 July 2025 - 23:11 |