![]() |
![]() ![]() |
![]() |
gość_kroko_* |
![]()
|
![]() |
Paradoksalne jest to że człowiek chcąc jak najlepiej dla swojego auta, czyta opinie jaki olej będzie najlepszy... i co sezon leje co innego...
Jakiś czas temu dałem sobie spokój, regularna wymiana, markowy filtr oleju i olej spełniający wymagania producenta. To że Jasiu słyszy że "lepiej pracuje" albo co lepsze "zużywa o 0,1l mniej paliwa na 100 km" nie jest żadnym wyznacznikiem. Nie popadajmy w paranoje. |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Thu, 22 January 2004 Skąd: bełchatów ![]() |
to jak wytłumaczycie inne ciśnienie oleju, inna temp w tych samych warunkach i in trudniej zauwazalne parametry? ja zdecydowałem sie na millersa tylko dlatego, że motul zmienił troche swoje wlasciwosci nie niekorzyść
-------------------- „Dokładnie wiadomo, kiedy ludzie zaczęli się ścigać: gdy tylko zbudowali drugi samochód.”
-by Richard Petty NASCAR racedriver corsa c16xe N/A 176KM/187Nm powered by corsasport.pl |
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Sat, 06 October 2007 Skąd: Łódź-Łęczyca ![]() |
Panowe zakupilem Leona ARL obecnie w aucie jest świeżo zalany total 5w40( co o tym sadzicie) moje pytanie czy przelata sie na tym do wymiany czy lepiej od razu zmienić na coś innego, w niedalekiej przyszłości bedzie wgrywany program . Pozdrawiam michal
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Thu, 15 April 2010 Skąd: Lublin Czechów ![]() |
smiało lataj 10tyś.km
szkoda kasy lepkość idealna do leciwych PD |
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Sat, 06 October 2007 Skąd: Łódź-Łęczyca ![]() |
A na przyszlosc po programie mozna lac takiego totala czy przejsc na coś lepszego ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Fri, 07 December 2012 Skąd: WI ![]() |
Jak zmieniasz na czas bądż przed to każdy olej dobry .
|
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Sun, 28 February 2010 Skąd: Kraków ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Fri, 23 November 2007 Skąd: Gdańsk ![]() |
Zainteresowałem się Millersem jednak ten niby dobrany do mojego silnika z kolei nie spełnia normy producenta RN710.
Aktualnie jeżdżę na na Motulu 8100 X-CLEAN, silnik to 1.9 dci 88kw z Renault Laguna II 2003r Przejmować się normą czy nie? |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Fri, 07 December 2012 Skąd: WI ![]() |
Ten temat jest jak rzeka ja osobiście do pracy używam Reno o rodzimej konstrukcji jak twoja Dci 80 i zalałem Castrola 0W-30 , osobiście jestem zadowolony. Nic nie ubywa, nie znika. Miesięcznie robię 3-4tys km . Nie wiem czy to dużo czy mało, jeżdzi bez problemu wiadomo upalane auto nie jest bo i nie ma co tam upalać . Straszono mnie że tam wałki rozrządu znikają ? nie wiem potwierdzić nie mogę bo ostatnio zmieniałem uszczelkę pod deklem, drażniła :-) lekko się pociła i stan wzrokowy tego elementu oceniliśmy na kulturalny bardzo przyzwoicie się prezentuje. Nie mieszczę się w normie oleju według Elfa(reno). Wszystko gra.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sun, 22 May 2011 Skąd: Będzin ![]() |
Zainteresowałem się Millersem jednak ten niby dobrany do mojego silnika z kolei nie spełnia normy producenta RN710. Aktualnie jeżdżę na na Motulu 8100 X-CLEAN, silnik to 1.9 dci 88kw z Renault Laguna II 2003r Przejmować się normą czy nie? Napisze krótko-Olej norme lej Millersa.Tez w Swojej Reni jeździlem kiedys na Motulu ale po wyprobowaniu Millersa juz przy nim zostalem. -------------------- 1-sze w Polsce 1,8T + K04-530 by Digitun.pl
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Fri, 01 May 2009 ![]() |
Panowie jaką oliwe wlać do TDI VP 373 tys.km po remoncie,ok.200ps . Wziołem go ostatnio w rozliczeniu ,latało na motulu 8100 xcess 5w40 . Zostawić taki czy zmienić ?
-------------------- A3 8V CTNC stage 3 - 414ps 544nm
|
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Wed, 18 July 2012 ![]() |
Jaki olej wlac do 2.0 16V ABF z Seata Ibizy Cupra 140k km, auto sluzy raczej do upalania. Sporadycznie trasa i miasto. Zmodzony dolot i zrobiony pelny przelot.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Sat, 02 May 2009 Skąd: PL ![]() |
Spróbuj tak wychwalanego ostatnio Fuchsa Race Pro S 10W60 ale jest też np. 5W40
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Mon, 24 March 2003 ![]() |
W innym temacie nie otrzymałem odpowiedzi, przepraszam, że tu, ale to pytanie na jeden post:
Auto nie użytkowane przez 3 miesiące. Olej zmieniony na 2 miesiące przed tym postojem....należy wymienić? 3.0 turbodiesel |
|
|
![]()
|
|
olej wymiena sie co rok lub określony przebieg, a odpowiedz dostałes, moze malo jednoznaczna była.
-------------------- „Dokładnie wiadomo, kiedy ludzie zaczęli się ścigać: gdy tylko zbudowali drugi samochód.”
-by Richard Petty NASCAR racedriver corsa c16xe N/A 176KM/187Nm powered by corsasport.pl |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Fri, 23 October 2009 Skąd: Warszawa ![]() |
http://bmwservice.livejournal.com/27699.html?page=2#comments ciekawe! (kliknąć read more pod pierwszym makro/słoneczku) z oleju.
miłe dla oka są też filmy z endoskopu (linki w linkach do poprz. części) i porównania :-) |
|
|
![]()
|
|
no dobra a jak rozumiec te zdjecia bez pisania @ do gościa?
![]() -------------------- „Dokładnie wiadomo, kiedy ludzie zaczęli się ścigać: gdy tylko zbudowali drugi samochód.”
|
|
![]()
|
|
Też dołączam się do pytania.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Fri, 23 October 2009 Skąd: Warszawa ![]() |
Co zostaje po odparowaniu oleju w wyniku kilkugodzinnego podgrzewania banieczki w temp 400 stopni. W przypadku wybranych olejów jak widać niewiele, w przypadku niektórych jak widać niezły syfek.
Co ma 400 stopni do temperatury oleju w silniku ? Temperatura pierścienia zbierającego w turbobenzynach nowych generacji może tyle mieć jak się klepie. Czyli to co nam zgarnia olej, przy okazji poddaje go identycznej jak prezentowana próbie. A spalone śmieci spadają do obiegu. Tak ja to rozumiem, jeżeli jest to błędne, to niech lepszy olejowy spec sprostuje. Z doświadczenia to jednak osad jaki można znależć w nowych silnikach po relatywnie małym przebiegu jest wizualnie identyczny z tym prezentowanym - więc w kwestii czysty/lepszy wygranych jest kilku. W innych zaś częściach testu widać ciekawe porównanie rozkładu oleju na elementy bazowe, dyspergenty czy antyzapieniacze. Fajnie, że ktoś to sensownie przedstawia, a nie na zasadzie wlałem XXX i jest super. Dramatycznie estrowe motule wyglądają ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Sunday, 29 June 2025 - 14:58 |