![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
User Dołączył: Wed, 04 January 2012 ![]() |
Bardzo dobre zestawienie, w końcu trochę bardziej merytorycznie
![]() Choć co do olejów z napisem "diesel" - mają najczęściej zastosowanie do benzyny oraz odpowiednie klasy np. A3 i SM mimo że teoretycznie jest on do dieseli - myślę że w benzynie będzie on normalnie działał i czyścił silnik, podobnie jak oleje bez tego napisu w silnikach diesla (analogicznie). Nijak jednak ma się to do pytania naszego kolegi, który eksploatował olej na olejach... mineralnych - co oznacza że raczej każda mieszanka będzie lepsza od 100% oleju mineralnego ![]() ![]() |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Tue, 29 March 2011 ![]() |
ciekawe... ale np. amerykanie uzywaja typowo dieslowskich olejow w autach, zeby je oczyścić, i nic się nie dzieje
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Mon, 09 January 2012 ![]() |
jaki silnik pisałem wcześniej, ale faktycznie powinienem powtórzyć:
Nissan YD22DDTi (pompa VP44) intercooled, czyli poczciwy 2,2Di na turbinie GT1549S, z intercoolerem (Almera Tino V10 2001r.) Aktualnie zalany jest olejem Shell Rimula 4 15W40, który (jak na mineralny) jest olejem mocno czyszczącym. Rimula była używana w tym silniku od 30tys i wymieniana co 10tys. Przed zalaniem syntetyku planuję zrobić płukankę, aby nagar usunąć powierzchniowo na biegu jałowym, a tym samym zapobiec oderwaniu kawałków nagaru i zatkaniu kanałów olejowych. Eksploatuję na mineralnym, gdyż na takim kupiłem samochód w listopadzie i jeszcze nie miałem kiedy wymienić oleju :/ poza tym wolałem sprawdzić, czy nigdzie się nie poci, a także zasięgnąć rady u was ![]() Docelowo zalany będzie prawdopodobnie Gulf Formula G 5W40 lub Formula FE 5W30 (pierwszy wskazuje logika, drugi - dobieracz oleju ze strony Gulf) zlewki którymi dysponuję to miks Mobil 1 (chyba 5W30, na pewno nie podrabiany, mamy z ojcem stałe źródło oleju) oraz rzeczony Gulf FE 5W30 - mają mi posłużyć do wyczyszczenia silnika przez 2-3tys. km, potem kolejna płukanka, kolejny filtr i docelowy syntetyk już na 10-15tys. (nie więcej niż rok). |
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Fri, 21 October 2011 ![]() |
ciekawe... ale np. amerykanie uzywaja typowo dieslowskich olejow w autach, zeby je oczyścić, i nic się nie dzieje ![]() Miałem ostatnio pacjenta, do którego ktoś dolał właśnie olej schell helix super, 1000km później korba wyszła bokiem. Zatakała się dysza natryskująca olej na denko tłoka. Korba puściła na główce. Korbowód wybił piękną dzirę na wylot w bloku i rozwalił rozrusznik. Śruby puściły koło zamachowe, które z kolei rozwaliło czujnik obrotów w skrzyni. Żeby było śmieszniej, głowica też oberwała. Auto eksploatowane na Totalu 10w40. I teraz nie wiem czy to wina shella czy totala ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Fri, 22 November 2002 Skąd: Stalowa Wola/Warszawa ![]() |
Równie dobrze dysza mogła się zatkać przez kiepskiej jakości/długo eksploatowany, brudny filtr o ile w ogóle problemem był brak chłodzenia tłoka, a nie inny czynnik, albo kilka na raz.
-------------------- Fiat ///// Car of the Year 1967/1970/1972/(1980)/1984/1989/1995/1996/(1998)/(2001)/2004/2008
|
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Tue, 29 March 2011 ![]() |
a ile tego dolał?
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Fri, 21 October 2011 ![]() |
Cały litr. Samochód serwisowany w ASO. Każda nawet najmniejsza pierdoła była ze znacznkiem IVECO, bo to właśnie tej marki był samochod. Przebieg jakieś 250kkm.
Filtr oleju na oko był cały i też był oryginalny. Ja się zastanawiam jak jest z jakością Totala, jeżeli chodzi o właściwości myjące? Ja osobiście nie mam doświadczeń z tym olejem. |
|
|
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Tue, 04 December 2007 Skąd: Wrocław ![]() |
Na jakiej bazie jest Motul 300V?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sun, 22 May 2011 Skąd: Będzin ![]() |
-------------------- 1-sze w Polsce 1,8T + K04-530 by Digitun.pl
|
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Sat, 02 May 2009 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Bezduszny jaki olej do Passata B5 1.9tdi 115KM 260tys - obecnie turbina wraca z regeneracji i jest zalany 10W-40 = taki został zakupiony od poprzedniego własciciela
Zmienić na Syntetyk ?? poboru oleju BRAK |
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
jak zdrowy silnik to płukanie i jakiś 5/40 HC
na pewno będzie lepiej niż na 10/40 |
|
|
gość_k-meal_* |
![]()
|
![]() |
to znowu ja.
ford fusion 1,4 tdci, czyli hdi. bez fapow, dpfow itd. przelot prawie 260 tys.km, wg naklejki teraz zalany total 10w40. fragment instrukcji: ![]() przez ostatnie ok. 10 tys. km nie zauwazylem ubytkow. wyplukac i zalac 10w40 totala, czy jednak przejsc na 5w30/40? jaki w miare budzetowy olej wybrac? nie chce wydawac 200zl na banke jesli nie jest to konieczne. ![]() |
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
płukanie i zalewasz 5/30
|
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Mon, 07 February 2005 Skąd: Myszków ![]() |
Za 100zł masz orginał Forda Formula F5w30, ponoć Castrol to rozlewa.
|
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
co to znaczy "ponoć Castrol rozlewa" ?
|
|
|
gość_k-meal_* |
![]()
|
![]() |
co to znaczy "ponoć Castrol rozlewa" ? http://ford.sklep.pl/pl,product,388396,ole...row,14e9ec.html "Olej opracowany dla Forda przez firmę Castrol." Zalac go, czy odpuscic, jako, ze to Castrol? |
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
taaa.. już to widzę
tak samo jak w opisie jest "w pełni syntetyczny" a na opakowaniu "technologia syntetyczna" ![]() |
|
|
gość_k-meal_* |
![]()
|
![]() |
czyli odpuscic? jest cos w podobnej cenie, czy musze dolozyc ze stowkie?
![]() |
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
tego odpuścić
jeżeli ma być to coś budżetowego to może GM 5/30 ? taniej i na pewno nie gorzej |
|
|
gość_k-meal_* |
![]()
|
![]() |
a jesli mialoby byc cos lepszego, to millers w okolicy 200zl?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Wednesday, 25 June 2025 - 20:00 |