![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
User Dołączył: Wed, 04 January 2012 ![]() |
Ten olej z Lidla to nic innego jak PENNASOL SUPER PACE
Tak mówi przedstawiciel Lidla w DE, z resztą widać nawet że są identyczne opakowania, różni się tylko naklejką. Zastanawiam się także czy dwa powyższe to też nie jest GM - gdyż opakowania też są identyczne w jak w powyższych, ale to już tylko mój domysł, a nie pewna informacja. Co do Lotosa do Astry - domyślam się że jesteś w Łodzi, widziałem w 3 sklepach/hurtowniach bardzo dobre ceny, w dwóch jest bańka 4 litry za 44 zł a w jednym bańka 5 litrów (4+1) za 49 zł, co daje nam cenę za litr poniżej 10 pln... Jeśli szukasz czegoś budżetowego to także w Feuvercie za przegląd + wymianę oleju + 4 litry oleju Shell 10W40 + filtr oleju, płaci się... 65 pln (cena z olejem, filtrem, wymianą, przeglądem) - czyli praktycznie Shell wychodzi jeszcze taniej niż kupując Lotosa, biorąc pod uwagę filtr + usługę w cenie. Kolejny - w Realu chyba widziałem Organika 10W40 za 39 zł / bańka. Jest więc parę ofert dla niewymagających budżetowców... PS. To Synturo Gold robiony przez Petronas Prawie, to olej "Tesco" 5W40 złapany za... 26 pln za 4-litrową bańkę! z napisem 'wyprodukowano w Belgii' i faktycznie robiony przez Petronas |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Mon, 04 April 2005 Skąd: Wieliczka ![]() |
Na forum Racinforum chyba nie uzyskasz dobrej odpowiedzi jaki najtanszy olej kupić aby wszystko było OK.
Ja jakbym miał kupic coś pewnego i w dobrej cenie to wybrałbym tylko Statoil lub Fuchs przynajmniej pewna siec dystrybucji i minimalne ryzyko wtopy :-) -------------------- www.zmienolej.pl
|
|
|
![]()
|
|
Ja tej odpowiedzi nie szukam, ale skoro ktoś pytał, to podałem parę alternatyw, jeśli ktoś właśnie takowego rozwiązania szuka.
To jeszcze podpowiedzcie co zalać do tojotowskiego diesla 2l d4d? Fachowiec doradził dziewczynie mojego brata żeby zalać pół syntetyk z racji przebiegu 100tyś, a z tego co tu czytałem że do tubodiesli polecacie fullsyntetyki 5w30 0w itp.. mi też się wydaje że lepszy byłby full? Jakiej marki jak coś? auto jeżdżone głównie w mieście. Zmieniłbym ów 'fachowca'... Służbowa Avensis 2,0 D4D do momentu sprzedaży >450.000 km jeździła na Syntetyku, najpierw Castrol Egde 5W30 (taki lali w Toyocie), potem na Texaco 5W30. Myślę że nowy właściciel zrobi nią jeszcze 100-200kkm właśnie dzięki temu że nie rezygnowano z syntetyka... Podobnie jak Brava 1,9 JTD z przebiegiem ponad pół miliona - najpierw Selenia K 5W40 potem Texaco 5W40. Co to jest więc marne 100k? |
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Tue, 03 January 2012 ![]() |
No właśnie... Odrazu mi coś nie pasowało -.- Takie rady wołaja o pomste do nieba! Tyle tych turbodiesli jeździ już od dawna, a "mechanicy" nadal nie wiedzą co dla nich dobre... żenada:/
A do astry po prostu nie widze sensu lania czegoś lepszego. To jest dupowóz kupiony za 1500zł ma 75KM, jeździł na lotosie i nadal ma sie dobrze. Jak to było kiedyś w reklamie: jak nie widać różnicy to po co przepłacać? ![]() Oczywiście w sowim 200sx nie oszczędzam na oleju i leje valvo vr1 racing 10w60, zmieniając go bardzo często, bo w nismo się często zdaza jakieś przelewanie na wolnych i inne głupoty i zawsze po ogarnięciu sytuacji zmieniam olej żeby nie było w nim paliwa bo to wykańcza silnik w moment... A co do tego diesla to jakie marki ten full? Wiem że castrola raczej nie. Może jakiegoś millersa, albo właśnie to texaco? |
|
|
![]()
|
|
Kwestia pieniędzy, albo fetyszyzmu
![]() Ja leję Texaco bo jest: dobry, tani, małe ryzyko podrobienia, nie jest zbyt popularny, każde opakowanie ma dodatkową plombę którą trzeba zerwać po odkręceniu korka i jest sprawdzony zarówno w moich prywatnych autach jak i mojej flocie w firmie. I mam pewne źródło. Ale są też oleje lepsze jak wspomniany przez Ciebie Millers chociażby. Wszystko zależy od stylu jazdy, częstotliwości wymiany, upodobań, pieniędzy, fanatyzmu. |
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Fri, 17 September 2010 Skąd: Jelenia Góra ![]() |
Bezduszny & Croom szybkie pytanko do Was
![]() p.s do tej pory lałem z reguly Valvoline maxlife 10/40 nie mniej 2/3 drozszy wg allegrowej specyfikacji cenowej... |
|
|
![]()
|
|
Lotos to nie jest syf podobnie jak Orlen.
Na pewno wolałbym zalac Lotosa niz "magnetyczne molekuły"... ![]() -------------------- www.zmienolej.pl
|
|
|
![]()
|
|
Zastanawiam sie tylko jak z podrobami Lotosa. To musi maxymalnie budzetowa wymiana ze wzgledu na to ze auto hmm pochlonęlo juz dosc sporo kaski a olej trzeba juz zmienić..
Interesuje mnie ta aukcja.. cena mega smieszna bralbym 2 banki wiec za banke cos kolo 50zł.. ![]() |
|
|
![]()
|
|
Ja Ci nie pomogę bo juz przestałem się interesować promocjami na allegro.
Tego ogłoszenia nie znam. Lotosa nie slyszałem żeby podrabaili bo i po co ...:-))) -------------------- www.zmienolej.pl
|
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
iktorn92...
wydaje mi się, że ten temat poruszyłeś na trochę niewłaściwym forum. Lepiej będzie to zrobić na forum danej marki, gdzie są użytkownicy tego silnika i wiedzą jak "zalać go budżetowo" |
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Fri, 21 October 2011 ![]() |
Ja myślę, że ten lotos wcale nie jest taki zły, pod warunkiem, że auto nie pracuje w ciężkich warunkach i ma robione wymiany co te 10tys km. Pamiętajmy, że mówimy o aucie, którego wartość jest równa kompletowi opon ze średniej półki
![]() Kiedyś jeździłem na mineralnym lotosa i silnik, mimo bezmyślnego pałowania, wytrzymał całkiem sporo ![]() |
|
|
![]()
|
|
Zastanawiam sie tylko jak z podrobami Lotosa. To musi maxymalnie budzetowa wymiana ze wzgledu na to ze auto hmm pochlonęlo juz dosc sporo kaski a olej trzeba juz zmienić.. Interesuje mnie ta aukcja.. cena mega smieszna bralbym 2 banki wiec za banke cos kolo 50zł.. ![]() Jeśli naprawdę się boisz to kup nie na allegro tylko w sklepach motoryzacyjnych, mozesz wziąć nawet fakturę. Tak jak napisałem - w Łodzi 4 litry są po 44 zł a 5 litrów po 49 zł, wszystko świeże i pewne, szkoda kasy na kuriera. |
|
|
![]()
|
|
@ Bezduszny - Wiem, ale na forum citroena nikt nic nie wie i nie ma bladego pojecia, wiem, ze to niewlasciwe forum, ale mozna sprobowac:)
@ TomaszMal - Żeby u mnie w miescie był po tyle;/ przejade sie jutro poszukam ale watpie czy cos ponizej 7 dych kupię ![]() ![]() |
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
@ Bezduszny - Wiem, ale na forum citroena nikt nic nie wie i nie ma bladego pojecia, wiem, ze to niewlasciwe forum, ale mozna sprobowac:) wiesz.. tak prawdę powiedziawszy, to jeden ch... jaki semi syntetyk zalejesz niewiele się różnią między sobą .. a dodatkowo i tak za bardzo nie nadają się do LPG |
|
|
![]()
|
|
O widzisz i o taka odp mi chodziło od początku
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Mon, 09 January 2012 ![]() |
szybkie pytanie:
płukać czy nie płukać? (myślę o płukance Liqui Moly) Nissan 2,2di (114KM, turbina, intercooler) poprzedni właściciel katował od 30tys mineralnym 15w40 Shell Rimula 4 (ciężarówkowy), a producent zaleca 10w40 (planuję valvo, chyba że polecacie coś innego) zmieniane było regularnie co 10tys (instrukcja każe co 20) nie poci się, nie bierze oleju na razie silnik będzie jeżdził 'fabrycznie' do kolejnej wymiany, żeby zobaczyć czy nie cieknie - potem ewentualnie poprawki w dolocie, decat i chip. |
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
zdecydowanie płukać
i zalać jakiś 5/40 |
|
|
![]()
|
|
Jak płukanka to tylko taka która oparta jest na ropie nie na rozpuszczalnikach oraz ma temp. zapłonu pod 200st.C
CYTAT Jeśli naprawdę się boisz to kup nie na allegro tylko w sklepach motoryzacyjnych, mozesz wziąć nawet fakturę A to na Allegro nie daja faktur ? Jak się przypomnisz to zawsze mozna liczyc na fakturę z paragonami bywa różnie np. dostaje sie kawałek papierku z druku z pieczatka i napisem dowód zakupu. Ale na Allegro jest wiele sprzedawców prowadzacych oficjalnie sklepy, działalnosć więc nie ma problemu, każdego mozna zweryfikowac u producenta czy dystrybutora. -------------------- www.zmienolej.pl
|
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
nie wiem dlaczego tak boicie się allegro
tam jest bezpieczniej niż w sklepie, bo można zwrócić towar bez podania przyczyny... a sprzedawca musi zwrócić kasę |
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Mon, 09 January 2012 ![]() |
Jak płukanka to tylko taka która oparta jest na ropie nie na rozpuszczalnikach oraz ma temp. zapłonu pod 200st.C czyli np. Fuchs i jakie jeszcze? zalewać od razu docelowym, czy lepiej półsyntetykiem "w razie czego" i za 10tys zrobić kolejne płukanie jeśli nie zacznie się pocić? jeśli od razu syntetyk (mocno czyszczący przecież) to wymienić filtr dodatkowo po 3-5tys.? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Wednesday, 25 June 2025 - 08:34 |