![]() |
![]() ![]() |
![]() |
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
Skoro na QS nie było aż tylu zanieczyszczeń w oleju..
a w Motulu były to pojawia się pytanie: dlaczego w QS nie było tylu zanieczyszczeń ? |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Fri, 16 July 2010 Skąd: Kraków ![]() |
...idąc Twoim tokiem rozumowania, powiem od razu że wnętrze silników nigdy nie było zaszlamione
-------------------- Stinger 3.3t 480+
_https://www.facebook.com/GCSTuning wypożycz F RS 3 już od 450zł. :) _https://www.facebook.com/GCSCARSKRAKOW |
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
a jaki jest mój tok rozumowania ?
|
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Sat, 17 December 2005 Skąd: krzyżanowice ![]() |
Skoro na QS nie było aż tylu zanieczyszczeń w oleju.. a w Motulu były to pojawia się pytanie: dlaczego w QS nie było tylu zanieczyszczeń ? za bardz się nieznam na mechanice i moje rozumowanie możliwe że jest złe... ale : czyli albo qukerstat'e nie czyscił silnika z nagaru itp, albo dobrze działał ? albo motul czyścił silnik i dlatego taki kolor czy co ???? pozdro -------------------- www.krzysztofpodolski.com przekaż 1% na szczytny cel :)
126p -> Kadett GSi 110ps -> Astra GSi 150ps -> A6Q Avant 179ps -> ....... napewno cos powyżej 200ps |
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
odpowiedź 1 i 3
![]() |
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Sat, 17 December 2005 Skąd: krzyżanowice ![]() |
-------------------- www.krzysztofpodolski.com przekaż 1% na szczytny cel :)
126p -> Kadett GSi 110ps -> Astra GSi 150ps -> A6Q Avant 179ps -> ....... napewno cos powyżej 200ps |
|
|
![]()
|
|
odpowiedź 1 i 3 ![]() ...to miałem na myśli, co do Twojego toku rozumowania ![]() -------------------- Stinger 3.3t 480+
_https://www.facebook.com/GCSTuning wypożycz F RS 3 już od 450zł. :) _https://www.facebook.com/GCSCARSKRAKOW |
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
toś mnie teraz zagioł ![]() Olej silnikowy po za samym smarowaniem pełni jeszcze kilka funkcji w silniku.. między innymi ma utrzymać czystość wewnątrz silnika Podczas pracy silnika w oleju pojawiają się różnego rodzaju zanieczyszczenia, negatywnie wpływające na jego pracę i trwałość. Ze względu na pochodzenie można podzielić je na zanieczyszczenia zewnętrzne i wewnętrzne. No i tu powinien nastąpić długi na 2-3 strony opis.... w skrócie i prostych słowach: - olej ma myć w środku silnik - olej ma te zanieczyszczenia przenosić do filtra a mniejsze zanieczyszczenia utrzymywać w sobie Skoro tego nie robi po powiedźmy 15k km (spuszczamy olej mało zanieczyszczony) to znaczy, że mamy LPG lub coś nie jest teges z olejem... i powinniśmy go zmienić na inny, bo całe zanieczyszczenia zostały w środku. ...to miałem na myśli, co do Twojego toku rozumowania ![]() Trudno to nazwać opinią o tych olejach (QS). Ktoś opisał zjawisko.. ja tylko podałem interpretację. Wnioski końcowe pozostawię opisującemu. Doświadczenia. Dość stare, bo z przed jakiś 8-10 lat. Dotyczyły oleju mineralnego i wyglądały podobnie jak opisane wyżej. |
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Sat, 27 March 2010 ![]() |
Gdzie i za ile można kupić oleje Millersa w tych 15l kartonach? Będę wdzięczy na informację oraz ewentualne oferty, jeżeli ktoś może tym handluje. Proszę Cię bardzo. MILLERSOILS |
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Wed, 17 June 2009 Skąd: Pruszków ![]() |
hej nie odpowiem Ci na temat ale może podpowiem kupiłem a6 z tym olejem gosc go zachwalal itp sprzedający, ale za czytaniem forum itp i inni tylko pisali motul motul więc zalałem ..... ale zrobiłem 30kkm i .... gdy zmienialem z QS na motula, to olej QS wtedy po przebiegu ok 10kkm był jeszcze miodowy ciemny, teraz sprawdzając już motula przy przebiegu 7-11kkm jest czarny ![]() następne zalanie to będzie napewno QS 5w40 fully synthetic ten co był przy kupnie auta lecz proszę fachowców by coś więcej napisali na temat Quakerstate'a pozdrawiam ![]() Ten QS musi być bardzo kiepskiej jakości, skoro zlewasz go, a on taki czysty i klarowny. Małe pakiety dodatków, mało dyspresantów i detergentów, wiec cały syf został w silniku. Motul jest czarny, bo przepłukał dobrze silnik z brudu, pozostawionego przez poprzendnika. -------------------- BMW E30 IX 1987
|
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
Ten QS musi być bardzo kiepskiej jakości, skoro zlewasz go, a on taki czysty i klarowny. Małe pakiety dodatków, mało dyspresantów i detergentów, wiec cały syf został w silniku. Motul jest czarny, bo przepłukał dobrze silnik z brudu, pozostawionego przez poprzendnika. przepraszam... czy ta informacja jest płatna ? ![]() |
|
|
![]()
|
|
...ale ja mam inne doświadczenia, ponieważ Fokę mam max zdłubaną, olej wymieniam co ok. 6...8tkm. na lato 5w50 na zimę 5w30...ale olej zlewam czarny jak smoła
![]() -------------------- Stinger 3.3t 480+
|
|
![]()
|
|
przepraszam... czy ta informacja jest płatna ? ![]() Dla Ciebie tak ![]() -------------------- BMW E30 IX 1987
|
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Thu, 04 November 2010 Skąd: Toruń ![]() |
Co prawda jest to dział "diesel", ale może uzyskam informację jaki dobry olej nalać do 3,0 TFSI?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Mon, 04 April 2005 Skąd: Wieliczka ![]() |
CYTAT Co prawda jest to dział "diesel", ale może uzyskam informację jaki dobry olej nalać do 3,0 TFSI? A na jakim jeździsz i czy masz problem z poborem oleju ? CYTAT ...ale ja mam inne doświadczenia, ponieważ Fokę mam max zdłubaną, olej wymieniam co ok. 6...8tkm. na lato 5w50 Foki bardzo źle znosza jazdy na oleju 5W50 czy 10W50... -------------------- www.zmienolej.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Rookie Dołączył: Tue, 15 November 2011 ![]() |
Witam jaki olej do s4 2.7 bi turbo????
|
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Thu, 04 November 2010 Skąd: Toruń ![]() |
[quote name='Croom' date='Thu, 01 Dec 2011 - 13:09' post='949509']
A na jakim jeździsz i czy masz problem z poborem oleju ? Nie mam pojęcia jakim olejem został zalany fabrycznie. Auto ma symboliczny przebieg więc jeszcze nie wiem czy będą problemy z poborem. Po prostu gdy osiągnę 2 lub 3 tysiące chciałem wymienić na jakiś dobry olej (i potem na takim jeździć) i zastanawiam się jaki. |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Mon, 04 April 2005 Skąd: Wieliczka ![]() |
CYTAT Nie mam pojęcia jakim olejem został zalany fabrycznie. Auto ma symboliczny przebieg więc jeszcze nie wiem czy będą problemy z poborem. Po prostu gdy osiągnę 2 lub 3 tysiące chciałem wymienić na jakiś dobry olej (i potem na takim jeździć) i zastanawiam się jaki. Darek, będzie dobrze. Fabrycznie leją teraz chyba Castrola a kilka miesięcy temu Fuchsa wszystko z normą 504.00 Co ważniejsze zapytaj jakiegoś wtajemniczonego czy te silniki nie miały problemu z odwróconymi pierścieniami przy montażu. bo przy dwójkach były takie klocki ale w Polsce temat się ucinało w USA co nieco o tym było .. CYTAT Witam jaki olej do s4 2.7 bi turbo???? Oj Panie nieco zrozumienia , nic niemy o tym silniku kompletnie nic warto przed zadaniem pytania choć napisać 2-3 zdania w jakiej kondycji jest jednostka i na czym jeździła, jaka ma konsumpcję itp. CYTAT Małe pakiety dodatków, mało dyspresantów i detergentów, wiec cały syf został w silniku. Ale TBN też ma na dobrym poziomie więc czy TBn nie określa w jakimś stopnie jego zdolności ? -------------------- www.zmienolej.pl
|
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Darek, będzie dobrze. Ale TBN też ma na dobrym poziomie więc czy TBn nie określa w jakimś stopnie jego zdolności ? TBN ma inne zadanie. TBN ma neutralizować produkty "kwasopochodne", a nie płukać silnik. -------------------- BMW E30 IX 1987
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Tuesday, 24 June 2025 - 06:28 |