![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Super User Dołączył: Mon, 13 April 2009 Skąd: Gorlice ![]() |
koledzy jaki olej polecacie do Passata b6 2.0 tdi 170km przelot 86tys od poczadku jest castrol ale widze po opiniach ze to samo zlo:D na jaki zmienic przy wymianie??
|
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Mon, 04 April 2005 Skąd: Wieliczka ![]() |
A plynu chlodniczego cos Ci minimalnie ubywa ?
-------------------- www.zmienolej.pl
|
|
|
![]()
|
|
jesli to do mnie to nie ,nie ubywa wogole:)
|
|
|
![]()
|
|
To dobrze bo ostatnio mialem przypadki pekajacych glowic 2.0 i ich uszczelnianie.
No dobra a wracajac do tematu; Na czym jezdziles Jaki to model rocznikowy i jaki przebieg DPF jest albo jakis czip ? Jakis pobor oleju między wymianami ? Pozdro -------------------- www.zmienolej.pl
|
|
|
![]()
|
|
wiec tak jezdzilem na castrolu edge sport diesel? chybya tak model 2009 i przebieg okolo 86tys dpf jest i jest to calkowicie seria... a pobor oleju w normie nie mapietam dokladnie ale miescilo sie wszystko w normie...
o pekajacych glowicach slyszalem ale w tym roczniku chyba to poprawili |
|
|
![]()
|
|
Na głowice pekajace w VW jest sposób za mniej niz 100zł ale to inna historia ale jeśli u Ciebie to zdrowe to nie ma tematu.
Jak jest DPF to olej 5W30 z 507.00 , tam juz masz common rail bo nie pamietam czy jeszcze pompowtryski ? ...chyba CR juz był. Jak CR to mozesz od 0W40 c C3 poprzez 5W40 C3 -------------------- www.zmienolej.pl
|
|
|
![]()
|
|
Na głowice pekajace w VW jest sposób za mniej niz 100zł ale to inna historia ale jeśli u Ciebie to zdrowe to nie ma tematu.
Jak jest DPF to olej 5W30 z 507.00 , tam juz masz common rail bo nie pamietam czy jeszcze pompowtryski ? ...chyba CR juz był. Jak CR to mozesz od 0W40 c C3 poprzez 5W40 C3 -------------------- www.zmienolej.pl
|
|
|
![]()
|
|
z tego co wiem to CR to jaki w koncu najlepszy, wole sie fachowcow zapytac i miec z glowy i co to za oznaczenie oleju C3 albo 507.00??
|
|
|
![]()
|
|
C3 to zawartość popiołów siarczanowych 0.8% 507.00 to norma pod VW i poziom popiołów jest jeszcze minimalnie obnizony do ok.0.6-0.7%
Jak CR to ja bym zalał 0W40 na pełnej bazie PAO ,Millers ma taki olej z C3, Pozycjami spełniajacymi 507.00 czyli to co wymagaja u Ciebie w serwisie jest np. Trident 5W30 z Millers-a , Fuchs GT1 TITAN PRO C3 507.00 XTL (bardzo fanie sie spisuje w CR TDI). Wymiana co 10-15 000km i uważaj na jakieś dziwne domieszki estrow na stacjach bo klient mi juz raz zrobił zdjęcie co zatankował choć silnik chodził dobrze. Polecam Statoil-a ze stacji . -------------------- www.zmienolej.pl
|
|
|
![]()
|
|
ja wlasnie tylko i wylacznie tankuje na statoilu diesla golda , co do oleji to mysle ze w moim miescie dostane millers olej a jak nie to jaki ew brac?
|
|
|
![]()
|
|
ja wlasnie tylko i wylacznie tankuje na statoilu diesla golda , co do oleji to mysle ze w moim miescie dostane millers olej a jak nie to jaki ew brac? Fuchs , Statoil, to jesli chodzi o oleje spod reki ;-) Statoila moze sz kupić na stacji :-) -------------------- www.zmienolej.pl
|
|
|
gość_Młody-Bydgoszcz_* |
![]()
|
![]() |
Panowie, 220 CDI 150 KM 235.000 tyś przelotu silnikowi nic nie dolega, zalewam 5W35. Co o tym myślicie?
|
|
|
![]()
|
|
5W35 ?
MOże 5W30 ..? Jaka firma ? -------------------- www.zmienolej.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Thu, 15 April 2010 Skąd: Lublin Czechów ![]() |
..tak na chwilę co by w topiku nie mieszać, Drodzy Koledzy o co chodzi z tymi normami ACEA ?
Im wyższa litera i cyfra tym olej jakościowo lepszy?? |
|
|
gość_Młody-Bydgoszcz_* |
![]()
|
![]() |
Shell, dokładnie 5W30 (pisałem z głowy).
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Fri, 21 October 2011 ![]() |
..tak na chwilę co by w topiku nie mieszać, Drodzy Koledzy o co chodzi z tymi normami ACEA ? Im wyższa litera i cyfra tym olej jakościowo lepszy?? Litera oznacza ogólne przeznaczenie, a cyfra szczegółowe. W zależności od oznaczenia oleje te różnią się lepkością, ilością popiołów i pewnie innymi parametrami, których teraz nie potrafię wymienić. W zależności od oznaczenia mogą się nadawać do aut z DPF lub nie. Generalnie te normy nie mają jakiegoś dużego odniesienia do jakości. Jak wpiszesz sobie w goglu ACEA oleje, to w którymś z pierwszych odnośników będą szczegóły. Tyle wiem. |
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Tue, 02 January 2007 Skąd: Grabanów-Kolonia ![]() |
Kilka stron wcześniej była mowa o Delvacu LE 5w30 czy to faktycznie jest PAO tak jak kolega pisał czy tylko HC ?
http://www.mobiloil.de/Germany-German-LCW/...1-le-5w30.aspx# |
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Wed, 17 June 2009 Skąd: Pruszków ![]() |
Litera oznacza ogólne przeznaczenie, a cyfra szczegółowe. W zależności od oznaczenia oleje te różnią się lepkością, ilością popiołów i pewnie innymi parametrami, których teraz nie potrafię wymienić. W zależności od oznaczenia mogą się nadawać do aut z DPF lub nie. Generalnie te normy nie mają jakiegoś dużego odniesienia do jakości. Jak wpiszesz sobie w goglu ACEA oleje, to w którymś z pierwszych odnośników będą szczegóły. Tyle wiem. dokładnie Bzdura, panowie. Bezduszny, Ty sie masz za eksperta w olejach.... -------------------- BMW E30 IX 1987
|
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
izdebo...
wiem, że jesteś miłośnikiem w wyznawcą norm, aprobat i tego co producent nakazał nie dawno o tym pisaliśmy kiedy była mowa o V10 TDI (i ewentualnym wybuchu czy mega awarii jak zalejesz olej bez jakiejś tam aprobaty). Nie potrafiłeś tego uzasadnić, więc ....może tym razem daj już spokój. Dobrze ? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Monday, 23 June 2025 - 20:32 |