![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Mon, 01 May 2006 ![]() |
Tak ale ja piszę jak było i nikt mnie nie namówi na wysokiej jakości syntetyk do silnika z wysokim przebiegiem albo starszych gdzie nie były przystosowane do takich rzadzizn jak 0w30... to musi sie źle skończyć
![]() |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
SZAFA, nie obraź się...
ale piszesz jak przysłowiowy "pan Miecio ze starego warsztatu" ![]() Chcesz zobaczyć Jeep'a XJ z 1987 roku, 4.0 Pb który jeździ na 0W-30 ? i nawet ku mojemu szczeremu zdziwieniu... wszystko jest OK |
|
|
![]()
|
|
no to masz chłopie fart lub silnik w super stanie,a ile zrobiłeś na tym oleju ?
|
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
nie ja
znajomy dostał bańkę i nie wiedział co zrobić ![]() to zalał do swojej terenówki wróżyłem mu straszny scenariusz... a tu niespodzianka samochód jeździ i niewiele bierze tego oleju |
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Thu, 11 August 2011 ![]() |
witam panowie:)
jako ze pracuje w hurtowni motoryzacyjnej przytoczę kilka zasłyszanych opinii na temat olejów, Castrol tzw long life: jest kilku mechaników którzy twierdzą że to kupa, specjalizują się oni w grupie VAG jeden z z nich zajmuję się tuningiem, z ich obserwacji wynika daleko większe zużycie silnika i syf w środku po stosowaniu castrola. Natomiast nie mają zastrzeżeń co do mobila, elfa, totala, chwalą shella. Mam również pytanie jaki olej zastosować do auta VW Sharan 19 tdi 90km na pompo-wtryskach, przebieg ok 200tys. nie wiem na czym auto jeździło w Niemczech, w Polsce poprzedni właściciel jeździł na oleju motorex topaz 10w40. obecnie auto jeździ na mobilu 10w40 diesel, autko zaczęło coś głośno pracować po odpaleniu, więc zastanawiam się nad olejem mobila do aut z pomp-wtryskiwaczami, ma również dostęp do całej gamy totala, motula nie prowadzimy. więc panowie co zalać ![]() |
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
Też potwierdzam, że Castrol to syf który nie trzyma parametrów i trzeba go omijać szerokim łukiem...
![]() Jak by sie jakiś manager z Castrola obruszył to chętnie czekam na pozew do sądu. no ![]() |
|
|
![]()
|
|
Też potwierdzam, że Castrol to syf który nie trzyma parametrów i trzeba go omijać szerokim łukiem... ![]() Jak by sie jakiś manager z Castrola obruszył to chętnie czekam na pozew do sądu. no ![]() ale castrol ma bardzo dobry marketing, umowy z warsztatami te sprawy, obecnie tego syfu sprzedaje się najwięcej u nas, co chwile jakś promocja wycieczka, sprzęt warsztatowy i ludzie to biorą, możesz mi podpowiedzieć co nalać do tego sharana |
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
wypłukać silnik i jakiś 5/40
|
|
|
![]()
|
|
co polecasz do płukania
|
|
|
![]()
|
|
5/40 505 01 czy 505 00
|
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
|
|
|
![]()
|
|
potraktuję go mobilem do pd:)
|
|
|
![]()
|
|
może coś takiego ściągnąć bo w pl nie do dostania ,a przynajmniej będzie pewne że nie podróba
http://www.opieoils.co.uk/p-68893-motul-sp...engine-oil.aspx niskie TBN jak na syntetyk ale może sie nadac do starszych silników. |
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
niskie TBN jak na syntetyk ale może sie nadac do starszych silników. aleś się błędnie uparł na to TBN i stare silniki... jak będziesz stosował oleje o niskim TBN to będzie efekt taki jak u Ciebie.. szlam i nagar i wcale silnik nie musi mieć kilkunastu lat a wystarczy spory przebieg |
|
|
![]()
|
|
OK stary ,to może podpiszesz papier własnym nazwiskiem na którym będzie ,że zalewasz mi np. motula 300v i ,że auto nie bedzie go brało jak również żadna uszelka nie pocieknie ?
![]() ![]() ![]() Wiadomo ,że TBN niektóre mineralne mają wyższe od pół czy pełnych syntetyków i zużytego silnika najlepszy olej nie uratuje ale ciekawi mnie dla czego tak sie stało w mojej ex hondzie. |
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
CYTAT OK stary ,to może podpiszesz papier własnym nazwiskiem na którym będzie ,że zalewasz mi np. motula 300v i ,że auto nie bedzie go brało jak również żadna uszelka nie pocieknie ? biggrin.gif Motulem niekoniecznie.. ale innym o wysokim TBN owszem pod warunkiem, że zobaczę silnik przed podpisaniem a co było w Ciebie ? koleś lał jakiś słaby olej.. i nie robił płukania silnika przy wymianach nowy olej nie dawał rady wypłukać nagarów jakie powstawały wcześniej. efekt ---> uszczelniacze bez dostępu do oleju (bo zaklejone syfem) ale pooddawane wysokiej temperaturze straciły swoją elastyczność jak zalałeś nowy olej który wypłukał poprzedni syf... uszczelniacze puściły, bo były już "zepsute" uszczelnianie silnika nagarem to nie jest sposób naprawy.. bo zmniejsza się przepływ oleju a tym samym spada smarowanie i chłodzenie silnika |
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Wed, 24 August 2011 ![]() |
Witam
Jaki olej polecacie do Alfy Romeo 156 z 2004r 1.9JTD 8V 115KM przebieg na liczniku to 155 tys. km auto kupiłem w ubiegłym roku (pochodzi z Włoch) i gdy pierwszy raz wymieniałem olej każdy namawiał mnie na mineralny bo auto nie najmłodsze i już sporo przejechane. Nie zgodziłem się i zalałem Castrolem Magnatec Diesel 10W40, ale zastanawiam się nad zmianą oleju, właśnie mineło 10tys. km od zalania Castrolem (nie dolewałem ani razu) i nie wiem na co zmienić? I czy muszę użyć jakiegoś środka do płukania silnika? |
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
10/40 to porażka dla tego silnika...
zdecydowanie bardzo mocne płukanie i zalej jakiś 5/30 np. GM (tani i dobry HC) obserwuj czy silnik nie będzie go za dużo brać na początku |
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Wed, 24 August 2011 ![]() |
Dzięki za odpowiedź
w jakim sensie to porażka dla tego silnika? możesz polecić jeszcze jakiś olej (nie musi być tani, ważne żeby był dobry)? bo z tym GM może być problem z zakupem w mojej okolicy... |
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
Olej GM możesz kupić na allegro. Cena 5 litrów około 80 pln
Zalanie 10/40 (półsyntetyk) to porażka... bo silnik nie jest do niego zaprojektowany. Może to dać więcej szkód niż korzyści. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Saturday, 26 July 2025 - 03:50 |