![]() |
![]() ![]() |
![]() |
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
Croom...
daj sobie spokój z opowieściami o "dziwnych przypadkach kolegów" ![]() |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Tue, 04 December 2007 Skąd: Wrocław ![]() |
bezduszny, a czy miałeś może okazję porównać Gulf z Motulem ?
|
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
niestety nie
Gulf ma opinię dobrego produktu w dobrej cenie... mało medialnego. |
|
|
![]()
|
|
niestety nie Gulf ma opinię dobrego produktu w dobrej cenie... mało medialnego. Pytam, bo spotkałem się ostatnio z Gulfem i ktoś mi powiedział, że jest nieporównywalnie gorszy od Motula. Jedno mnie tylko zdziwiło - na Motulu ani na Millersie nie było norm, które spełniają oleje, na Gulfie były... |
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
w jakim sensie był gorszy i jakie oleje konkretnie były porównywane ?
hmm, dziwne by nie było na etykiecie takich danych... a wiesz jakie konkretnie były te oleje Millersa i Motula ? |
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Tue, 29 March 2011 ![]() |
gdzie można dostać oryginalnego millersa? tak żeby nie trzeba się było dopytywać
|
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
millers.pl
tam masz listę dystrybutorów |
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Thu, 24 February 2011 Skąd: Warszawa ![]() |
Cześć wszystkim
![]() Bezduszny, pacjent to Porsche Cayman S z '06 z przebiegiem 45kkm. Porsche rekomenduje Mobila1, poprzedni właściciel zalał Castrola 5W30, a co wg Ciebie było by najodpowiedniejsze? Samochód do sprawnego śmigania na codzień, bez żadnych torowych extremów. (i uprzedzając ew. pytanie; silnikowi nic nie dolega, pytam z ciekawości przed kolejną zmianą oleju). Dziękuje za odp. i pozdrawiam! |
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
jakiś dobrej jakości pełny syntetyk 5/30
na pewno nie Castrol ![]() |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
olej dobry...
ale nie do tego silnika Masz seryjny silnik, który nie jest eksploatowany w sposób znacząco odbiegający od tego co założył producent. Dobry pełny syntetyk 5/30 w zupełności się sprawdzi. |
|
|
![]()
|
|
olej dobry... ale nie do tego silnika Masz seryjny silnik, który nie jest eksploatowany w sposób znacząco odbiegający od tego co założył producent. Dobry pełny syntetyk 5/30 w zupełności się sprawdzi. Dziękuje, właśnie chodziło mi o konfrontacje tych dwóch przykładów, tymbardziej, że na PCP trafiłem już po napisaniu wiadomości na RF. Dzięki za pomoc. |
|
|
![]()
|
|
![]() Moderator Dołączył: Sat, 23 July 2005 Skąd: Nowy Jork / Choszczno ![]() |
Cześć wszystkim ![]() Bezduszny, pacjent to Porsche Cayman S z '06 z przebiegiem 45kkm. Porsche rekomenduje Mobila1, poprzedni właściciel zalał Castrola 5W30, a co wg Ciebie było by najodpowiedniejsze? Samochód do sprawnego śmigania na codzień, bez żadnych torowych extremów. (i uprzedzając ew. pytanie; silnikowi nic nie dolega, pytam z ciekawości przed kolejną zmianą oleju). Dziękuje za odp. i pozdrawiam! Dobry pełen syntetyk 5W40. My używamy Mobil 1 bo nie ma podróbek, w Polsce rozejrzał bym się za czymś sprawdzonym. Leje to też do mojego Gaymana. -------------------- 97 Ultra White SC300 + 2JZ VVTi + GT35R + 6 speed
98 Smaragd schwarz SL500 08 S500L |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Mon, 04 April 2005 Skąd: Wieliczka ![]() |
CYTAT Dobry pełen syntetyk 5W40 No tylko takich jak na lekarstwo :-) Mobil 1 juz też nie ma chyba takich olejów :-) -------------------- www.zmienolej.pl
|
|
|
![]()
|
|
Skoro już padło kilka propozycji, a Porsche rekomenduje SAE 40 to czy np. MILLERS XFS 5w40 bedzie dobrym wyborem? 5w30 są tylko 'w wersji' LONGLIFE.
CHARAKTERYSTYKA: · API SL, CF · Mercedes-Benz 229.1 · VW 500.00, 501.01, 502.00, 505.00 · BMW Longlife 98, aprobata Porsche SAE klasa lepkości: 5W40 Ciężar właściwy przy 150C 0,855 Lepkość kinematyczna przy 100'C 13,8 cSt Lepkość kinematycza przy 40'C 86 cSt Indeks lepkości 165 Temperatura krzepnięcia -42oC Temperatura zapłonu 220oC Lepkość na zimno przy -300C 6,590 cP Jest jeszcze CFS 5w40, ale jak Bezduszny słusznie zauważył, silnik jest seryjny i nie bedzie non stop upalany a wg Millersa CFS do tego własnie służy. Z góry przepraszam o dopytywanie jak małe dziecko, ale nie chciałbym oddać auta do ASO, żeby zalali to, co leją do wszystkiego. Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Sun, 15 May 2011 Skąd: Białystok ![]() |
Wlałem Xenum VX 5W-30. Jeżeli nie okaże się "cudem" to chyba znajomemu urwę jaja, zapłaciłem za 5 ltr 320 pln.... ![]() "znajomek jaja będzie miał...." Do dziś zrobiłem prawie 15 tys. Pierwsze wrażenie - silnik zrobił się cichy. Wrażenie drugie (FAKT) - na obwodnicy Wyszkowa zamknąłem licznik... Fakt & wrażenie No 3 - spalanie.... aż się nie chce wierzyć , ale dziś komputer pokazał mi spalanie 4,2 i przejechane 966 km. Tak nie było nigdy. |
|
|
![]()
|
|
"znajomek jaja będzie miał...." Do dziś zrobiłem prawie 15 tys. Pierwsze wrażenie - silnik zrobił się cichy. Wrażenie drugie (FAKT) - na obwodnicy Wyszkowa zamknąłem licznik... Fakt & wrażenie No 3 - spalanie.... aż się nie chce wierzyć , ale dziś komputer pokazał mi spalanie 4,2 i przejechane 966 km. Tak nie było nigdy. Nie ma to jak dobry marketing... Niestety, nie to forum ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Mon, 01 May 2006 ![]() |
niestety prawda też jest taka ,że żaden olej nawet najlepszy nie pomoże na głupotę właściciela i ostre obchodzenie sie z autem.
2 strona taka ,że jak silnik jest bdb kondycji to wystarczy mu każdy olej ,a złoma lup padającego silnika nie uratuje sie już niczym. Czy Millers i Motul to dobre oleje to by trzeba zrobic test na kilku identycznych autach i jeździc tak samo przez co najmniej 200 tyś km wtedy rozebrac silniki i porównac , a tak to jest tylko reklama i jakieś legendy . Wydaje mi sie ,że wszystkie przecietne firmy mają tej samej jakosci oleje jak castrol, mobil itd. kwestia tylko doboru odpowiedniej lepkości i rodzaju no i nie podróby . |
|
|
![]()
|
|
I live here ! Dołączył: Wed, 20 August 2008 Skąd: 3city ![]() |
Piszecie tu o roznych markach olejow, a nikt nie porusza naszych rodzimych produktow. Czy oleje 5w40 Lotos albo Orlen ,w pelni syntetyczne, spelniajace normy SL/CF (przynajmniej na etykiecie), nie sa tak samo dobre, jak zwykly Mobil1 czy Gulf?
-------------------- -Poznań 1:44.1 (extreme) -Łódź 54.6 -Pomorze 40.19 -Toruń 28.4 -Koszalin 48.9 (extreme)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Mon, 04 April 2005 Skąd: Wieliczka ![]() |
CYTAT Wydaje mi sie ,że wszystkie przecietne firmy mają tej samej jakosci oleje jak castrol, mobil itd. kwestia tylko doboru odpowiedniej lepkości i rodzaju no i nie podróby . Dobrze zaznaczyłeś "przeciętne" firmy to produkty marketowe kierowane sa dla odbiorców oczekujących ...dobrej ceny. 90% ludzi wychodzi z ałożenia że nie ma różnicy miedzy olejami np. 5W-40 czy 10W-40 ale z kolei Ci sami ludzi juz widza różnice miedzy wzmacniaczami, oponami, radiami CB itp... CYTAT Czy oleje 5w40 Lotos albo Orlen ,w pelni syntetyczne, A są takie wogóle ? 5W-40 to oleje HC w 95% jest tylko kilka produktów syntetycznych ale ich się nie kupi za 20zł/1L albo w markecie, cos za coś :-) -------------------- www.zmienolej.pl
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Friday, 25 July 2025 - 04:32 |