![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Thu, 22 October 2009 Skąd: Mysłowice/Chełm Śląski ![]() |
zawsze możesz kupić... a jak uznasz, że coś z nimi nie tak (bez otwierania oczywiście) to możesz zwrócić... a oni nie mogą odmówić przyjęcia zwrotu jeżeli opakowanie nie zostało uszkodzone bądź otwarte Już kupiłem, oglądałem dokładnie opakowania głównie pod kątem zarysowań, uszkodzeń w okolicy korka które mogłyby wskazywać na jego otwarcie i na szczęście niczego podejrzanego nie dostrzegłem, tylko jaką to mi daje gwarancję że faktycznie nie było otwierane... Zwracać w takim wypadku chyba raczej nie ma sensu. -------------------- BMW E36 M50B25 GT35 460KM 557NM
Opel Omega BFL X30XE + turbo w budowie Audi A6Q 2.7TT A3Q 1.8T |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
jeżeli podrabia się olej to łączeni z opakowaniem.
nikt nie bawi się w otwieranie i zamykanie... bo szkoda na to czasu wydaje mi się też, że łatwiej podrobić opakowanie PP niż metalową puszkę z nadrukiem co do sprawdzenia.. to chyba nie masz w Polsce żadnej możliwości (może tylko porównać na zasadzie tego co wylejesz do szklanki z butelki do bliźniaczego jakiegoś oleju) bo dawać olej do analizy.. to kosztuje i nie masz składu wyjściowego (tego właściwego) |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Thu, 02 August 2007 ![]() |
jaki olej do x30xe, 3.0 V6 opel?
silnik po dotarciu, jezdzil teraz na castrolu edge 10w60 -------------------- corza drei liter 13,2 ET
|
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Thu, 02 August 2007 ![]() |
-------------------- corza drei liter 13,2 ET
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Mon, 04 April 2005 Skąd: Wieliczka ![]() |
CYTAT dawać olej do analizy.. to kosztuje i nie masz składu wyjściowego (tego właściwego) A firmy olejowe nie oferują takich badań dla swoich klientów jeśli mają jakieś duże obiekcje ? Weźmy czysto hipotetyczny przypadek - Klinent przychodzi do firmy kupuje olej i mówi proszę Pana mam wątpliwosci co do tego oleju , duże wątpliwości np. korek nie dokręcony albo kolor jest zupełnie inny niz powinien czy moge to sprawdzić i co wtedy ? Jakie wsparcie w praktyce dają firmy w takich czy podobnych sytuacjach ? Chodzi mi o firmy mające tutaj w Polsce centra dystrybucyjne lub są dystrybutorami. -------------------- www.zmienolej.pl
|
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
CYTAT A firmy olejowe nie oferują takich badań dla swoich klientów jeśli mają jakieś duże obiekcje ? a Ty oferujesz takie badanie ? no i do czego porównasz je... Przypadek: Przychodzi klient do Crooma i mówi: - kupiłem olej u pana firmy Amsoil i uważam, że to jest podróbka bo ma kiepski korek, słabo pachnie, kolor mi się nie podoba i słabo wyglądają naklejki.. (butelka odkręcona, bo jak inaczej porównać kolor). Proszę mi go przebadać i udowodnić, że jest OK. Croom odpowiada: - .... (co odpowiada Croom ?) |
|
|
![]()
|
|
Znowu nie odpowiadasz na temat a Twoje odpowiedzi są jakieś uszczypliwe...
Odpowiem może za siebie, Amsoil nie ma tutaj ośrodka badawczego ani laboratorium jak możesz porównywać firmę która istnieje całkowicie marginalnie w Polsce i nie liczy się w sprzedaży w naszym kraju ? Ale kupując Fuchsa oczywiście w każdym momencie można zweryfikować jakość :-) Pozdrawiam i licze na trochę mniej złosliwości z Twojej strony :-) -------------------- www.zmienolej.pl
|
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
Nie były uszczypliwe tylko zadałem Twoje pytanie w trochę przerysowany sposób do Ciebie samego.
Sprzedajesz oleje i nie oferujesz badań ? Wprowadzasz produkt na nasz rynek i powinieneś odprowadzać wszelkie opłaty akcyzowe + odpowiedzialność za jego jakość (tego produktu) i ewentualne skutki/awarie jakie wywołał olej. Koncerny owszem oferują badania.. i często sam z nich korzystałem. Na pewno nie robiłem badań dotyczących "legalności produktu" bo nigdy nie miałem takiego problemu. Skoro Pan X kupił jakiś olej w danej firmie, to powinien do nich się o to zwrócić. Jeżeli firma jest oficjalnym dystrybutorem (nie mylić z zasadą "przysłała ciocia w paczce kilka sztuk" czy "kupiłem na wakacjach we Francji na wyprzedaży w markecie") czy partnerem to po kodach EAN na opakowaniu można dojść do partii danego oleju i do próbek macierzystych. Można też w jakiś zakresie prześledzić całą drogę oleju z magazynu producenta do klienta końcowego. Nie należy wykluczyć też zabrudzenia oleju w wyniku jakiejś awarii na linii produkcyjnej czy nietypowym błędzie ludzkim... wtedy więcej niż jedno opakowanie będzie wadliwe jakościowo. CYTAT Ale kupując Fuchsa oczywiście w każdym momencie można zweryfikować jakość :-) i co ? Na każde "widzi mi się" kupującego który naczytał się bajek na niektórych forach robią badania oleju ? ![]() Wiesz ile kosztuje jedno takie badanie ? No i co będzie jak nagle.. jakieś 50 osób dziennie będzie "miało wątpliwości" co do jakości produktu. Uważasz, że FUCHS będzie zlecał codziennie robić 50 badań bo "korek wydawał się krzywy" albo "zapach był niewłaściwy" ? ![]() Badania owszem, robi się... ale tylko w określonych sytuacjach a nie na zasadzie "kaprysu klienta" detalicznego. CYTAT Odpowiem może za siebie, Amsoil nie ma tutaj ośrodka badawczego ani laboratorium jak możesz porównywać firmę która istnieje całkowicie marginalnie w Polsce i nie liczy się w sprzedaży w naszym kraju ? Czyli co ? Nie należy kupować oleju AMSOIL bo... nie ma tu ośrodka badawczego ani laboratorium. Kupujący nie ma możliwości w żaden sposób zweryfikować tego, co jest w butelce... czyli czy kupił produkt oryginalny czy zapakowany np. tani Lotos + jakiś dodatek wiskozatora lepkości.. co by silnik na początku był cichy. Silnik nie wybuchnie a klient będzie mega zadowolony. Tak ? |
|
|
![]()
|
|
CYTAT Wiesz ile kosztuje jedno takie badanie ? Wiem zależy co chcesz zbadać. Mam nadzieję że za niedługo powstanie cos podobnego jak Blackstone i każdy bedzie mógł sobie sprawdzić olej i to co sobą reprezentuje za kilkadziesiąt zł :-) CYTAT Silnik nie wybuchnie a klient będzie mega zadowolony. Tak ? Pewnie a jakże. Gorzej jak kupi olej a tutaj sieczkarnia ![]() CYTAT Sprzedajesz oleje i nie oferujesz badań ? Oczywiście że oferuję. Ale nie zawsze i wszędzie :-) Z tym się zgadzam: CYTAT Badania owszem, robi się... ale tylko w określonych sytuacjach a nie na zasadzie "kaprysu klienta" detalicznego. Ja nie pisałem o laboratorium Fuchs-a konkretnie ale jest wiele placówek ktore fajnie robi badania :-) jedni wysyłaa do Blackstone inni korzystaja z potencjału Polskich laborantów :-) Robiłeś kiedyś badania na aparacie 4 kulowym albo sprawdzałeś jak degraduje lepkość przez działanie sił ścinających lub dodatek paliwa (DPF ) ? Czy robiłes podobne badania ? Pozdrawiam -------------------- www.zmienolej.pl
|
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
Moje badania polegały na tym, że brałem jedną bądź dwie próbki oleju (w zależności jak było ważne badanie) i wysyłałem do jednego lub dwóch określonych przez danego producenta miejsc/laboratoriów.
Potem wynik i opis otrzymywałem na maila. W skrajnych wypadkach do dyspozycji było mobilne laboratorium i wszystko było robione na miejscu (w pewnym zakresie możliwych badań). CYTAT Ja nie pisałem o laboratorium Fuchs-a konkretnie ale jest wiele placówek ktore fajnie robi badania :-) a co to są "fajne badania" ? Druga sprawa, to nie ma znaczenia gdzie FUCHS je robi i w czyim laboratorium. Ktoś musi za nie zapłacić, no nie ?. |
|
|
![]()
|
|
Jednym z "fajniejszych" miejsc jest Instytut nafty na ul. Łukasiewicza w Krakowie :-)
Robiłes badania w celu weryfikacji oleju na dalszy interwiał przebiegowy czy w wyniku jakiś awarii ? -------------------- www.zmienolej.pl
|
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
No ale w końcu piszesz o "fajnych badaniach" czy o "fajnych miejscach" ?
Badania.. - interwały przebiegowe jak to nazywasz (ale nie w silnikach tylko układów hydrauliki i przekładnie) - poawaryjne badania (głównie przekładnie) - poremontowe badania oleju (tu silników) |
|
|
![]()
|
|
Jak zwał tak zwał.
Czy pokusisz się o jakieś informację np. maksymalne dopuszczalne wartości żelaza i innych pierwiastków w oleju przekładniowym , skomfrontował bym to z normami z USA . -------------------- www.zmienolej.pl
|
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
nie mam takich danych pod ręką
wszystko zależy od urządzenia i samej przekładni nie ma na to jednego standardu |
|
|
![]()
|
|
A co byś powiedział na taki olej ?
Jakbys go zakwalifikował do wysokoobrotowych, uturbionych lub zmodyfkowanych jednostek ? ![]() ![]() -------------------- www.zmienolej.pl
|
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
tuningowy
![]() do wszystkich benzynowych "po czipie" na pewno nie Sportowy i nie do Sportu przez duże "S" Nie stwierdzam, że coś by wybuchło po jego zalaniu... ale ![]() PS za sprzedawanie tego oleju na Polskim rynku... możesz sporo zapłacić kary |
|
|
![]()
|
|
CYTAT za sprzedawanie tego oleju na Polskim rynku... możesz sporo zapłacić kary To znaczy nie wolno sprzedawać RACE PRO S w Polsce ? Pytam z czystej ciekawości :-) Wkleiłem w tej chwili zdjęcie oleju i myslę że nic nie widze zdrożnego w wymianie opinii o różnych olejach :-) -------------------- www.zmienolej.pl
|
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
no pomyśl i POPATRZ dlaczego nie możesz sprzedać tego konkretnego (przedstawionego na zdjęciu - reklamowym) oleju na Polskim rynku...
kurde, niby handlujesz tym towarem a kładziesz się na podstawach |
|
|
![]()
|
|
Nie spokojnie po prostu pytam w jaki segment włożyć taki przykładowy olej.
Dlaczego Nie dla sportu przez duże "S " Wszak i baza estrowa podobnie jak w 300V który równiez jest bardzo dobrym olejem. Czy mówiąc o oleju do sportu przez duże "S" masz na mysli np. konkretną ilośc popiołów siarczanowych które czesto przekraczaja normy np. API SL ? Uważam że warto sie zagłebic w niuanse oleju dla sportu nie podając już konkretnej marki (obiecuję :-) ). Dlaczego jeden jet bardziej predysponowany a inny mniej -------------------- www.zmienolej.pl
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Saturday, 26 July 2025 - 15:26 |