![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Wed, 18 January 2006 Skąd: Toruń ![]() |
Co za różnica czy zrobi się czarny po 1 km czy po 500 km ? I tak będzie czarny jak mazut i tak. Taki urok diesla i tyle, nic z tym nie zrobisz a płukanka nic na to nie pomoże.
-------------------- ITAL Performance
www.ital-performance.pl |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
Nie polecam płukania drażliwymi środkami w serwisach które sa zbyt inwazyjne i działaja niczym korega tabs na wszystko co napotka na swojej drodze. znowu swoje bajki piszesz... jakie to środki stosuje ASO (serwis) które niszczą silnik ? konkretnie podaj jakiś to środek Co za różnica czy zrobi się czarny po 1 km czy po 500 km ? I tak będzie czarny jak mazut i tak. Taki urok diesla i tyle, nic z tym nie zrobisz a płukanka nic na to nie pomoże. no jest różnica skoro po zalaniu nowego/świeżego oleju robi się on czarny w kilka minut oznacza to, że poprzedni olej nie dawał sobie rady z nagarem (pomijam kwestię dlaczego nie dawał rady).. i sporo go zostaje w silniku. Generalnie mało który olej daje sobie z tym radę we właściwy i oczekiwany sposób ![]() Dużo to nie kosztuje.. nie jest szkodliwe a czyści silnik. |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Mon, 04 April 2005 Skąd: Wieliczka ![]() |
CYTAT znowu swoje bajki piszesz... jakie to środki stosuje ASO (serwis) które niszczą silnik ? Nie bajki kolego.. Przykład ze zdjeciami: http://www.forumsamochodowe.pl/ciekawa-spr...eju-vt32677.htm Przykładowe urzadzenie: http://www.gfautorepair.com/engine-flush.html Nie pamietam nazwy urządzeń w Polsce ale wiem że niektóre serwisy oferują takie usługi, może nie autoryzowane ale jest coś takiego. CYTAT Generalnie mało który olej daje sobie z tym radę we właściwy i oczekiwany sposób wink.gif więc jest wręcz wskazane by co 2-3 wymianę zrobić przed wymianą płukanie silnika. Dużo to nie kosztuje.. nie jest szkodliwe a czyści silnik. Popieram ! Wiele ludzi ma jednak obawy że szlag trafi panewki, ze nie ma smarowania itp. Nie sprawdzałem jednak dokladnie skladu płukanek ale sadzę że zawarte tam modyfikatory tarcia nie powoduja aby taki proces miał miejsce w trakcie tych 15 minut na wolnych obrotach. -------------------- www.zmienolej.pl
|
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
Nie pamietam nazwy ale wiem że niektóre serwisy oferują takie usługi, może nie autoryzowane ale jest coś takiego. Może częsciej przy , albo przed poważną naprawą w celu usunięcia towotu który niekiedy robi się w specyficznych silnikach i przy nie przestrzeganiu odpowiedniej terminowości wymiany oleju. nie dziwie się, że nie pamiętasz... bo nie ma czego palnąłeś bzdurę i tyle ASO mają bardzo mocną chemię którą stosują TYLKO do czyszczenia EGR'ów czy kolektorów, do wypłukiwania i rozpuszczania nagaru jaki zbiera się wtryskiwaczach kiedy się zapieką... ale nikt tego nie leje do silnika. Chemia nie jest agresywna w stosunku do metalu i nie wchodzi z nim w reakcję. ... więc nie pitol |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Wed, 18 January 2006 Skąd: Toruń ![]() |
Płukanki spoko, ale w dieslu olej zawsze będzie czarny jak smoła i tyle. Taki jego urok i nic się z tym nie zrobi. Myślę, że jeżeli na oleju robimy powiedzmy 10-15kkm od zmiany do zmiany, nie robi różnicy czy olej zrobi się czarny po 1 czy 500 km
![]() -------------------- ITAL Performance
www.ital-performance.pl |
|
|
![]()
|
|
CYTAT ... więc nie pitol Luknij post wyzej, obejrzyj obrazki a później komuś uciskaj jak to nic nie wiem i czego nie widział. Kupując butelkę w sklepie mam pewność jakości produktu. -------------------- www.zmienolej.pl
|
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
No i co a tych obrazkach takiego jest powalająco ?
Kolejna metoda na zarabianie kasy.. przy zrobieniu tego samego ale za większą kasę. Kto chce, niech stosuje... CYTAT Nie sprawdzałem jednak dokladnie skladu płukanek ale sadzę że zawarte tam modyfikatory tarcia nie powoduja aby taki proces miał miejsce w trakcie tych 15 minut na wolnych obrotach. nie ma tam modyfikatorów tarcia |
|
|
![]()
|
|
CYTAT No i co a tych obrazkach takiego jest powalająco ? Nic. Zamieściłem je ponieważ znowu zarzuciłeś mi że plotę głupoty. Wystarczy preparat w takiej maszynie kiepskiej jakości albo zbyt inwazyjny i problem gotowy. Podobnie z olejem z beczek (choć nie tylko ![]() Kupując buteleczkę zaplombowaną dobrego producenta wlewam to ze spokojem. -------------------- www.zmienolej.pl
|
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
bo pitolisz głupoty....
CYTAT Nie polecam płukania drażliwymi środkami w serwisach które sa zbyt inwazyjne i działaja niczym korega tabs na wszystko co napotka na swojej drodze. nie napisałeś precyzyjnie o co chodzi, nie napisałeś o metodzie, nie napisałeś o nic chemii... jaka to jest ta "drażliwa" no i skąd wiesz, że ci na zdjęciach robią to źle ? Nie ładnie tak oczerniać kogoś nie mając najmniejszej podstawy do tego .... ![]() |
|
|
![]()
|
|
CYTAT no i skąd wiesz, że ci na zdjęciach robią to źle ? Nie ładnie tak oczerniać kogoś nie mając najmniejszej podstawy do tego .... mad.gif Ja nie napisałem że Ci na zdjęciach cos nie tak robią, pokazałem Ci tylko urzadzenia jakie istnieją . Ale wiem że wzorem tego co robi się z olejami w Polsce, jak robi się wały, podrabia, to samo robi się ze wszystkim. Kosmetyki, oleje, dodatki itp. Więc podstawa to zaufany kontrahent, dystrybutor to raz. Czy masz taką firmę od której kupisz olej z beczki będąc w 100% pewny że to jest ten olej i nie zleżały ? Ty zapewne tak bo masz kontakty z ludzmi z branży. Znam takie osoby, które pracowały na swój wizerunek latami i to szanuję i takich osób szukam. Wiem że jesli by w takim serwisie u takiej osoby staneła taka maszyna nawet bym sie nie zastanawiał czym płukają i co jest w srodku. Niestety w Polsce takich firm, ludzi jest naprawdę mało. -------------------- www.zmienolej.pl
|
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
CYTAT Ale wiem że wzorem tego co robi się z olejami w Polsce, jak robi się wały, podrabia, to samo robi się ze wszystkim. Kosmetyki, oleje, dodatki itp. widziałeś takie ... czy tylko spekulacje ? daj namacalny przykład JEDNEGO produktu który jest podrobiony... tylko jednego CYTAT Czy masz taką firmę od której kupisz olej z beczki będąc w 100% pewny że to jest ten olej i nie zleżały ? nie znam w Polsce takiej, która podrabia u każdego oficjalnego dystrybutora lub producenta możesz zamówić bezpłatny certyfikat jakościowy, który jest dostarczany razem z zamówioną beczką.. .. więc w czym problem ? nie siej niepotrzebnego i niczym nie popartego defetyzmu |
|
|
![]()
|
|
Nie żądasz za dużo ?
Unikam takich źródeł. Z wieloma osobami rozmawiałem które kontrolują dziwne partie swoich olejów wiec nie piernicz bo skoro pracowałeś w branży wiesz co się w Polsce dzieje. Nie pitol głupot że nie ma firm które nie robia wałów. Proceder jest ale jaka skala tego nie wiem, wierzę że juz nie ma takich "blendowni" Głupi przykład: http://wiadomosci.dziennik.pl/wydarzenia/a...-mobil-one.html CYTAT "Olej trafiał do hurtowni w całym kraju. Mieszanka jest niebezpieczna dla silników" - ostrzegają policjanci. Wiec co jakiś Kowalski przyszedł z ofertą że ma kilka baniaczków w promocyjnej cenie ? Chyba robiła to jakaś firma która wystawiała faktury bo inaczej sobie tego nie wyobrażam. Olej trafił do hurtowni w całym kraju, brzmi prozaicznie Chciałbym wierzyć że obecnie nie ma czegoś takiego i w takiej skali ale byłbym głupcem aby wierzyć że tego procederu nie ma. -------------------- www.zmienolej.pl
|
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
Czytasz tylko o czymś co występuje.. ale sam nie spotkałeś tego namacalnie. Takie "googlowe doświadczenie".
Takie "firmy" (jak ta z linku) są sporadyczne i są dość szybko likwidowane. Jest ich/pojawia się co raz mniej i co raz rzadziej . Każda marka w swój sposób monitoruje rynek i generalnie się to sprawdza. Na dobrą sprawę nie ma się co podniecać takimi artykułami. Wystarczy spojrzeć na skalę tego procederu... i ilości oleju podrobionego w stosunku do choć by deklarowanego sprzedanego ale oryginalnego. Ile jest tego podrobionego ? Śmiało można powiedzieć, że jest to liczone w promilach lub jeszcze mniejszej jednostce z całej ilości danego brendu. Nie ma też informacji w jaki sposób była konfekcjonowana na podróbka Mobila... ale hurtownie które go odbierały doskonale wiedziały co kupują. Stawiam na beczki 208 litrów, bo są tańsze do "przygotowania"... a potem do wprowadzania w obrót w małych warsztatach przez małe hurtownie. Beczkę bez oznaczeń (naklejka itp) trudniej zweryfikować. W Polsce podrabia się (lub jest to dostępne) bardzo dużo produktów... ale opisywanie tego w taki sposób jak zrobiłeś to Ty we wcześniejszych postach jest przykładem szukania taniej sensacji i w pewnym sensie wprowadzeniem w błąd bo samo zjawisko nie jest na tyle poważne by bić na alarm. O ile weryfikacja produktów koncernów które mają oficjalne przedstawicielstwa w Polsce nie jest problemem (wystarczy 1, słownie: jeden telefon do producenta) o tyle zrobienie tego w przypadku jakiś egzotyków (np. Amsoil) jest nie do zrobienia... bo i kto miał by to robić ? Allegro ? Same koncerny kupują tanie oleje swojego brendu na allegro by sprawdzić partię i ewentualnie zweryfikować sprzedawcę. |
|
|
![]()
|
|
CYTAT Czytasz tylko o czymś co występuje.. ale sam nie spotkałeś tego namacalnie. Dlatego unikam niepewnych kontrahentów. Ciekawa dyskusja na temat podróbek: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1390951.html Jak ocenisz zamieszczone tam zdjecia opakowan oleju ? CYTAT Na dobrą sprawę nie ma się co podniecać takimi artykułami. Wystarczy spojrzeć na skalę tego procederu... i ilości oleju podrobionego w stosunku do choć by deklarowanego sprzedanego ale oryginalnego. No z tego co pisali to było tylko 25 000 litrów oleju dużo czy mało , nie mi oceniać. Zostawmy temat, wierzę mocno że proces będzie zanikał a wszystkich bedzie stać na oleje z pewnego źródła i ludzie nie bedą szukali okazji cenowych z niepewnego źródła. To auto jeździło na Mobilu 5W-50 przez niespełna 70 000km czy to normalne aby krzywki wygladały w ten sposób ? Auto to Astra 1.4 Twin port http://img17.imageshack.us/i/img078xy.jpg Przeglady co 15 000km, zdjęcie wykonane kilkaset km po wymianie oleju. przy przebiegu ok. 70 000km . Jak to oceniacie ? Co jest przyczyną takiego stanu rzeczy ? -------------------- www.zmienolej.pl
|
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
Croom, litości... napisz coś od siebie a nie tylko googlasz.
Nie potrafisz inaczej ? Na każdym forum motoryzacyjnym jest temat o podrabianych olejach i opowieści o nich... ale nigdzie nie spotkałem konkretnego, udokumentowanego przypadku "złapania" i sfotografowania takiej podróbki. Widziałeś taką na własne oczy ? Nie przeczę, że podrabianie nie istnieje... bo istnieje, ale jego skala jest naprawdę niewielka w porównaniu do tego co się pisze o tym. Nie wiem czy zauważyłeś, ale to forum jest dość specyficzne. Twoje zabarwione naukowym słownictwem posty mogą mniej zorientowanych userów wprowadzić w błąd.... więc plisss, nie snuj takich wywodów bez namacalnego potwierdzenia. Czy 25.000 litrów to dużo ? to jakieś 125 beczek... lub 25 mauzerów. Dla sklepu detalicznego tak, to bardzo dużo... Dla hurtowni.. to mało. CYTAT Jak to oceniacie ? Co jest przyczyną takiego stanu rzeczy ? banalnie proste... bierzesz próbkę oleju i robisz analizę |
|
|
![]()
|
|
CYTAT Nie wiem czy zauważyłeś, ale to forum jest dość specyficzne. Twoje zabarwione naukowym słownictwem posty mogą mniej zorientowanych userów wprowadzić w błąd.... Tak zauważyłem, dlatego pozostawię Ci pieczę nad sprawnym funkcjonowaniem tego forum i wypowiedzenia się innym użytkownikom. CYTAT bierzesz próbkę oleju i robisz analizę Gdzie ? Znam tylko jedna firmę która zrobi to dla mnie bezplatnie w przypadku jej produktów. Chyba że wyślę próbkę do OILAnalyzers albo Blackstone. Bo w Polsce to nadal dobro bardzo luksusowe. Pozdrawiam wszystkich. -------------------- www.zmienolej.pl
|
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
Gdzie ? Znam tylko jedna firmę która zrobi to dla mnie bezplatnie w przypadku jej produktów. Chyba że wyślę próbkę do OILAnalyzers albo Blackstone. Bo w Polsce to nadal dobro bardzo luksusowe. Pozdrawiam wszystkich. koszt to około 250pln za darmo może zrobić każdy producent oleju... a prośbę firmy która olej zalała (przy założeniu, że pochodził z ich sieci dystrybucji) Castrol tego nie chciał kiedyś robić, Mobil robi bez problemu. prywatnie można zrobić np. w instytucie nafty. podstawowe badanie jest w zupełności wystarczające |
|
|
![]()
|
|
CYTAT koszt to około 250pln Co chodzi w skład badania ? Gdzie robą w takiej cenie ? Na prośbę firmy która zalała olej, hm.... ciężko to widzę. -------------------- www.zmienolej.pl
|
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
Co chodzi w skład badania ? Gdzie robą w takiej cenie ? wygoogluj ![]() a może pan z Krakowa podpowie ? Na prośbę firmy która zalała olej, hm.... ciężko to widzę. jak ma z oficjalnej sieci to nie powinno być najmniejszych problemów swego czasu zlecaliśmy dziesiątki czy nawet setki badań. w niektórych wypadach druga próbka była wysyłana do instytutu nafty by mieć porównanie jakości i wiarygodności badania dla klienta |
|
|
![]()
|
|
CYTAT wygoogluj wink.gif a może pan z Krakowa podpowie ? Uważasz się za guru tego forum, jak widac i wszystkich traktujesz z buta którzy moga cokolwiek wiecej powiedzieć. Pozdrawiam i życzę samych cierpliwych userów ![]() -------------------- www.zmienolej.pl
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Thursday, 07 August 2025 - 03:37 |