![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Tue, 22 August 2006 Skąd: WKZ ![]() |
A co powiecie na taki olej do PD, stosowal ktos to? Nadaje sie?
[url=http://imageshack.us:npv85g9u] ![]() Shot with [url=http://profile.imageshack.us/camerabuy.php?model=W880i&make=Sony+Ericsson:npv85g9u]W880i[/url:npv85g9u] at 2007-07-07 |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Sun, 08 July 2007 ![]() |
Witam serdecznie, i prosba z pytaniem do Was
Kupiłem golfa IV 1,9tdi 90km z 2001, no i standart z problemem oleju, autko ma przejechane 169 000km, raczej pewne, chce wlac taki oto olej Valvoline DuraBlendDisel 5/40 505,01 Bez wachania moge go lac, czy moze pol syntetyk, Bardzo Was prosze o opinie |
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
śmiało możesz go lac
Jeżeli silnik będzie go brał za dużo to przejdź na jakiś syntetyk 5/50 |
|
|
![]()
|
|
czyli co?? rozumiem ze ten olej co wymieniłem jest pełny syntetyk tak???
czy pol, bo nie zajazylem, piszesz ze jak bedzie go brał za duzo....... Tak wogole to dzieki bezduszny,liczyłem na twoja pomoc |
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
Oleje mająca aprobate 505.01 nie są 100% syntetykami. Różne firmy róznie nazywają właśnie te oleje. Są pomiędzy pełnymi syntetykami a półsyntetykami i dedykowane są właśnie dla silników VAG PD
|
|
|
![]()
|
|
Ok,a jak bedzie go brał za duzo to mam przejsc na 5/50 pelny czy tak????ale juz nie z 505,01???
|
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
Tak. Na pełny syntetyk 5/50 np. platinium Orlen.
Oleje 505.01 występuja TYLKO jako 5W-40. |
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Mon, 02 January 2006 ![]() |
Witam ponownie.
Kolega wlal do swojej corsy cdti olej Castrol Edge turbo diesel 5W40 . Temperatura silnika teraz jest 82 stopnie a nie jak wczesniej 87 , kolega paluje go na trasie i trzyma te 82*C. Z jednej strony to jest dobre, swiadczy o oleju, ale czy na dluzsza mete to dobrze, ze silnik osiaga nizsza temperature ? Pozdrawiam |
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
Tylko, że to nie jest olej w pełni syntetyczny.... to pierwsze promo.
Drugie primo... to jest to olej z norma 505.01 czyli do silników VAG PD Kiepso wybrał. Added after 2 minutes: Na oleju jest informacja: "For VW Engines" |
|
|
![]()
|
|
CYTAT("bezduszny":tdrdg5zb) Tylko, że to nie jest olej w pełni syntetyczny.... to pierwsze promo.
Drugie primo... to jest to olej z norma 505.01 czyli do silników VAG PD Kiepso wybrał. Added after 2 minutes: Na oleju jest informacja: "For VW Engines" Z tego co widzialem na opakowaniu bylo napisane "Fully Synthetic" Myslalem ze ten olej jest zalecany do tych pompowtryskiwaczy ale nadaje sie tez do innych silnikow diesla. Czyli co radzicie koledzy ? trzeba zmienic ten olej natychmiast ? |
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
Zrobić 15k i wymienić na jakiś zgodny ze specyfikają producenta silnika.
|
|
|
![]()
|
|
CYTAT("bezduszny":101d08gs) Zrobić 15k i wymienić na jakiś zgodny ze specyfikają producenta silnika.
No to dziekuje bardzo, przekaze mu. Aha jesli ktos cos wie , to moze jeszcze skrobnac na moje pierwsze pytanie odnosnie temperatury, bo ciekawi mnie to. |
|
|
![]()
|
|
Witam,jeszcze raz porusze ten temat,
mam golfa 4 tdi 90km, czyli nie mam lac valvolaina 10w40 z ta norma 505,01???? Tylko zwykly???? |
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Fri, 03 August 2007 ![]() |
z tego co tu czytam to aż sie boje, poprzedni właściciel zalał do mojego ATD 10W40, chcę wymienić ale chyba na 5W to lepiej nie, co sądzicie?
moge nalać 5W czy mi wypłucze troche silnik? aha przebieg 150 000 |
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
Płukanie czy nie płukanie silnika nie zależy od tego jakie on ma parametry lepkościowe (0/30, 5/40, 10/40 itp) i zastosowanej bazy olejowej (syntetyk, półsyntetyk, minerał itp) ale od..... klasy jakościowej oleju. Im wyższa klasa jakościowa.. tym więcej dodatków tzw. uszlachetniaczy.
A im jest ich więcej, tym olej bardziej "płucze" silnik. |
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Thu, 28 December 2006 Skąd: Zagłębie ![]() |
Czy zamiana oleju z pół synetetyka castrol 10w40 na pełny syntetyk nie spowoduje tzw. przeciekania. chyba mój poprzednik poruszył ten temat ale pytanie czy warto zmienić olej na syntetyk i czy nie bedą tego z tego jakiejs niespodziewanej reakcje "ze chciałem dobrze a ty jest gorzej niż było"moze jakas propozycja oleju nie musi być motul
-------------------- Ibiza tdi gt
|
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
Zależy to od kilku kwestii.
1. Jaki przebieg ma silnik 2. W jakim jest stanie technicznym 3. Ile miał zrobione na oleju 10/40 Na wszelki wypadek można zalac olej 5/50 np. Orlen Platinium |
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Thu, 28 December 2006 Skąd: Zagłębie ![]() |
przebieg 187000
stan- dobr + (na 10000 dolewam 0.5 - 0.75 litra) na 10/40 był od dawna jakies 100tys napewno a ten 5/50 to nie musi pisać disel czy musi??czy wogóle nie pisze -------------------- Ibiza tdi gt
|
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
Nie musi być napisane.
|
|
|
![]()
|
|
POMOCY bo kurcze nie wiem, lac ten 505,01 czy nie??? czy ten 505,05 to tych powyzej 90km???
Witam,jeszcze raz porusze ten temat, mam golfa 4 tdi 90km, czyli nie mam lac valvolaina 10w40 z ta norma 505,01???? Tylko zwykly???? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Friday, 18 July 2025 - 15:04 |