![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Mon, 04 April 2005 Skąd: Wieliczka ![]() |
CYTAT Obawiam się że odpowiedź na pytanie dotyczące różnic miedzy olejem z Niemiec a tym z Polski, będzie taka sama , jaką dostałem z Exxon Mobile. W skrócie, te oleje niczym się nie różnią :] Hm...Zaiste ? Naklejkami na pewno się różnią . Zadzwon do jednego i drugiego niech Ci powiedzą chociaż gdzie mieści się ich blendownia i gdzie je konfekcjonują. Powinieneś uzyskać konkretne informacje. -------------------- www.zmienolej.pl
|
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Fri, 23 October 2009 Skąd: Warszawa ![]() |
Czym się różni Castrol SLX 5W30 od Castrol EDGE 5W30 albo czym wogole rozni sie linia SLX od Edge?
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Mon, 04 April 2005 Skąd: Wieliczka ![]() |
Zę oba są olejami HC :-)
-------------------- www.zmienolej.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Mon, 01 May 2006 ![]() |
Obawiam się że odpowiedź na pytanie dotyczące różnic miedzy olejem z Niemiec a tym z Polski, będzie taka sama , jaką dostałem z Exxon Mobile. W skrócie, te oleje niczym się nie różnią :] choć na jednym widnieje Fullsyntetic a na drugim SHC syntetic. To tak jak z proszkami do prania . Identyczne opakowania ,a te z niemiec o wiele lepsza jakość i to widać różnicę po praniu . Podejrzewam ,że na rynki wschodnie pchają wybraki albo niższej jakości jak np. auta mercedes czy lexus robi , na USA inna linia montażowa ,a na europę inna. Ostatnio też porównywaliśmy dwie skody ,taka sama wersja z tego samego roku i jedna na PL ,a druga na niemcy i co się okazało ? Po zdemontowaniu kilku plastików od spodniej części były znaki kontroli jakości ,czerwone ,niebieskie ,zielone ,oczywiście na PL większość czerwonych czyli ledwo co przeszły jakość , na niemcy zielone . |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Tue, 02 January 2007 Skąd: Grabanów-Kolonia ![]() |
Koledzy a co myślicie o oleju MOBIL 1 ESP FORMULA 5W30 do diesli z dpf-em ?
To także HC czy pełny syntetyk? |
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Fri, 09 March 2007 ![]() |
Co wlać do saxo z silnikiem 1.6 16v? Producent zaleca Total 5W40 obecnie Total Racing 10w50, więc na zimę (która ma buć mroźna) odpada. 5w40 czy może jakis 0w?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Wed, 23 September 2009 Skąd: Łódź ![]() |
Jesli producent zaleca 5W-40 to taki wlej.
0W sobie daruj jesli teraz jezdzisz na 10W-50. Z pewnym prawdopodobienstwem bedziesz mial za duza konsumpcje. Zreszta 5W zapewnia BEZPIECZNE rozruchy do -25*C. 0W mozna sobie darowac, tym bardziej ze stabilnosc i trawlosc oleju jest zwykle lepsza dla tego o mniejszej rozpietosci. Kolega poleca do testow 'szczelnosci' silnika oleje Petro Canada. Tanie i przyzwoite jakosciowo, z dobra baza. Jedynie niska trwalosc, mowi ze max. 3k km zwawej jazdy. Za to dobrze domywaja silnik, zwlaszcza w polaczeniu z plukanka przy okazji zmiany. Przeczysc tym http://allegro.pl/liqui-moly-super-plukank...1285366557.html (albo jakims drozszym Motulem) i na zime mozesz sprobowac zalac tym http://allegro.pl/5w-30-5w30-olej-mineraln...1295104461.html i zobaczyc jak sie bedzie auto zachowywac. -------------------- EJ20G, EJ253, C16SE
|
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Sun, 14 November 2010 Skąd: dwr ![]() |
to najtansza plukanka z tej firmy dobra plukanka przed zmiana oleju kosztuje ok 100 zl jak pamientak ale efekty sa po niej rewelacyjne silnik pracue cichutko pali na dotyk normalnie jak nowy
![]() |
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
|
|
|
![]()
|
|
wiem dobrze swagier robi w tym wozi tej marki preparaty wiec nie sciemniam
![]() |
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
to opisz co robi za 100 pln
czego nie zrobi wlanie płynu LM do silnika za 20 pln |
|
|
![]()
|
|
sama cena chyba mowi sama za siebie to tak jak bys kupil Lemforder a org czesc tej samej lini
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Wed, 23 September 2009 Skąd: Łódź ![]() |
Bez przesady, Lubegard i Motul to okolo 60 PLN.
Poprosze link do tej za 100, przetestuje ![]() Moim zdaniem lepiej przy kazdej zmianie oleju plukanka za parenascie zlotych - zeby lepiej 'zrzucic' spracowany olej - niz super-hiper-czyscik od wielkiego dzwonu. -------------------- EJ20G, EJ253, C16SE
|
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
chyba nie rozumiesz...
to, że płacisz za coś 5x więcej "bo to od szwagra" wcale nie znaczy, że jest to lepiej zrobione... ...dlatego zadałem pytanie: co robi za te 100pln czego nie zrobi produkt za 20 pln ? Tylko nie pisz, że wlewa 5 buteleczek po 20 pln... bo równie dobrze można 5x pod rząd zmieniać olej w silniku... dla lepszego efektu. |
|
|
![]()
|
|
to najlepiej sam przetestuj sobie srodek za 20 zl i 100zl i odczujesz roznice i opisz nam wrazenia .powodzenia w testach
![]() |
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
skoro po tym za 20 pln po zdjęciu pokrywy silnik jest CZYSTY
to jakie cuda dodatkowo robi ten za 100 ? |
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Fri, 09 March 2007 ![]() |
Zapomniałem dodać, że silnik po kapitalnym remoncie jakies 6-7kkm temu więc jest szczelny. Jakieś 15kkm przed remontem przed zmianą oleju płukałem Motul Engine Cleanerem i silnik po rozebraniu też był czysty.
Czyli mogę zalać 5W40 bo chyba gorzej niż -30*C nie bedzie a i w takiej temp olej da rade? Samochód niestety stoi pod chmurką... |
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
możesz zalać 5/40.. a możesz też i 0/40
na pewno się nic nie stanie |
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Thu, 18 November 2010 ![]() |
Witam, posiadam Renault Megane II z silnikiem 1.5 dci, mam 180 000 jeżdżę na Elfie 5W40 excellium. Wcześniej był zalany 10W40 ale raz lecz szybko się go pozbyłem, bo zimą miałem problemy z czujnikiem oleju bo dawał znaki przy odpalaniu że nie ma oleju zmieniło się to po przejściu na 5W40 ale też się zdarzyło. Ogólnie czytałem o Elfach nie najlepsze opinie i to że jakość spada. Zastanawiam się nad Castrolem albo Mobilem kuszą mnie też bardzo Liqui Moly i Valvoline
|
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Thu, 04 February 2010 Skąd: Warszawa ![]() |
Panowie jaki olej do silnika 2.2 i-CTDI z DPFem?
-------------------- 350/460 by R-PERFORMANCE
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Sunday, 03 August 2025 - 02:15 |