![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Rookie Dołączył: Mon, 01 November 2010 Skąd: dw ![]() |
Jako że piszę na tym forum po raz pierwszy chciałem się przywitać ze wszystkimi i przesyłam serdeczne pozdrowienie do wszystkich
![]() Na początek mam pytanie do bezdusznego ![]() ![]() dzięki i pozdr. ps bezduszny Ty to czasmi jestes strrrraaasznie bezduszny dla niektorych kolegów ![]() ![]() ![]() |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
tak, dałem olej 0/40 ale ze względu na to, że silnik dostał program i moc ze 150 poszła na 190KM
fabrycznie był zalany i zalecany 5/30 choć i tak 0/40 M1 spełnia wymagane aprobaty dla tego silnika olej 40 ma większą lepkość niż olej 30 (chodzi o drugą "cyfrę" - im wyższa tym olej będzie bardziej "gęsty") Millersa 5/50 zalałem do silnika 1.9 TDI AVF i pierwszym słyszalnym objawem w stosunku do oleju 5.40 było wyciszenie pracy silnika. Teraz już jest druga wymiana a silnik pracuje dobrze. Na liczniku ma coś około 190k km ... choć na prawdę nie wiem ile ma bo nie jestem pierwszym właścicielem. PS napisz do jakiego silnika był zalany ten 0/40 ale nie sądzę by coś złego się mogło stać. |
|
|
![]()
|
|
dzięki za szybką odp.
a zalany był do 330d a co do tego millers'a to mam starego 1.9tdi 1z, który mi śmiga na "półsyntetyku" motulu i jak dla mnie bez większych rewelacji i nie ma się co podniecać (oczywiście nie ma co za dużo wymagać od tego silnika, bo swoje już przejechał ![]() mógłbyś mi powiedzieć czy jest sens? ps co do bezduszności dla innych to tak trzymać;d |
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
CYTAT a zalany był do 330d jeżeli silnik jest sprawny technicznie to na pewno nic się nie stanie CYTAT ale korci mnie żeby mu zalać fulla tak z czystej ciekawości no i tu chodzi mi po głowie ten millers, dodam że silnik jest szczelny i pomimo dużego przebiegu śmiga.. na pewno mu nie zaszkodzi ![]() a w lecie nawet powinno pomóc |
|
|
![]()
|
|
no oki tak zrobię!
a jeśli chodzi o ten 330d to czy jest sens takie mieszanie, czyli na zimę 0/40 a na sezon letni wrócić do 5/40 bo na takim jeździł do tej pory?? chodzi o to, że ostatniej zimy to na tym 5/ to niektóre poranki były bolesne;] |
|
|
![]()
|
|
czy może zostać już przy 0/40 choć osobiście ja bym wolał na "lato" wlać 5/50 bo nie ukrywam że jak trzeba to do pieca sie dokłada...
sam już nie wiem |
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
ostatniej zimy, przy -35 stopniach... to raczej ON nie dawał rady a nie olej
![]() a co do oleju.. to jak uważasz. można pozostać przy 5/40 a można i przy 0/40. o ile w zimie na pewno lepiej mieć 0/40 o tyle w lecie nie ma między nimi jakiejś dużej i wyczuwalnej różnicy czy silnik ma DPF ? |
|
|
![]()
|
|
oo sorry! zapomniałem dodać że bez filtra jest
|
|
|
![]()
|
|
w takim razie na zime zostaje 0/40 a na wiosnę będziem się zastanawiać czy wrocić do tego 5W czy nie:D
a na razie wielkie dzięk i za pomoc bezduszny pozdr. |
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Mon, 18 January 2010 ![]() |
Witam.
Jaki olej polecacie do e46 330d, niby 150tys km mu stukneło, poprzedni wlasciciel zalał castrol 0w40. Dodam ze auto czasem nie bedzie oszczedzane. Myślałem o motul 5w40 ? mozecie cos polecić ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Mon, 04 April 2005 Skąd: Wieliczka ![]() |
Zalanie 5W-40 z LL-04 bedzie OK, co do marki to może być Motul to dobry olej HC należacy do III+ grupy.
-------------------- www.zmienolej.pl
|
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Sat, 25 September 2010 ![]() |
Witam. Również potrzebuje pomocy odnośnie dobrania oleju do forda focusa I 1.8 tddi. Na kartce przy silniku mam napisane Lotos 10w40, natomiast koleś przy zakupie auta dał mi resztki oleju na dolewkę jakby co Lotos 15w40. Przebieg auta 200.000 nie bierze oleju. Czy zalać teraz 10w40 czy 15w40. Jeśli 10w40 to Castrol Edge będzie dobrym wyborem??
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Wed, 23 September 2009 Skąd: Łódź ![]() |
Siwy00, 15W-50 bedzie za gesty. Mozliwe ze nawet na lato bedzie za gesty, o zimie nie mowiac. Jesli masz karteczke ze 10W-40 to tak zalej. Na dobra sprawe mozesz eksperymentalnie zalac 5W-40 i obserwowac czy go nie konsumuje az nadto. Jesli by szybko znikal, to wtedy 10W-40.
Kazdy przyzwoity syntetyk o takiej lepkosci da rade pod warunkiem, ze bedziesz odpowiednio czesto zmienial. Lepiej kupowac tanszy olej a dwa razy czesciej zmieniac niz odwrotnie. Castrol to dosc masowy producent, acz nie mowie ze zly. Z lepszych to masz RedLine, Millers, Motul, AMSOil, Top1, Quaqer, Valvoline, Petronas. Dokup sobie plukanke: http://allegro.pl/motul-engine-system-clean-i1297793912.html http://allegro.pl/liqui-moly-plukanka-siln...1303816902.html http://allegro.pl/valvoline-engine-flush-c...1305004637.html http://allegro.pl/wynn-s-51272-motor-clean...1300461597.html -------------------- EJ20G, EJ253, C16SE
|
|
|
![]()
|
|
15W-50 to olej do Ursus-a nie przesadzajmy idzie zima chyba nikt nie kupuje obecnie oleju na tor :-)
Do normalnej jazdy solidny 5W-40 bedzie doskonalym wyborem Siwy: co Ford rekomenduje do Twojego silnika ? -------------------- www.zmienolej.pl
|
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Sat, 25 September 2010 ![]() |
Nie mam pojęcia...
|
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Sun, 12 June 2005 Skąd: Warszawa ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
A kto robi Castrola ?
Castrol z tego co wiem nie ma własnych blendowni ...:-( -------------------- www.zmienolej.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Wed, 23 February 2005 Skąd: Radom/Warszawa ![]() |
A kto robi Castrola ? Castrol z tego co wiem nie ma własnych blendowni ...:-( BP? -------------------- ....Fabia RS.....190/400
|
|
|
![]()
|
|
Blisko ....
Tak BP Castrol Lubricants Sp. Z o.o. i Spólka- Spółka Jawna 00-867 Warszawa ul. Chłodna 51 tel.+48 22 582 65 00 Zadzwoń może ktoś wie gdzie mieści się blendownia Castrola i kto to produkuje. Można się tez zapytac czym się różni Magnatec Niemiecki czy Edge od naszego Polskiego, ba sama naklejka na pewno :-) Podpowiem że oba to półsyntetyki ale w Polsce nazewnictwo nieco odbiega od zachodniego .... -------------------- www.zmienolej.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Wed, 23 February 2005 Skąd: Radom/Warszawa ![]() |
Blisko .... Tak BP Castrol Lubricants Sp. Z o.o. i Spólka- Spółka Jawna 00-867 Warszawa ul. Chłodna 51 tel.+48 22 582 65 00 Zadzwoń może ktoś wie gdzie mieści się blendownia Castrola i kto to produkuje. Można się tez zapytac czym się różni Magnatec Niemiecki czy Edge od naszego Polskiego, ba sama naklejka na pewno :-) Podpowiem że oba to półsyntetyki ale w Polsce nazewnictwo nieco odbiega od zachodniego .... Obawiam się że odpowiedź na pytanie dotyczące różnic miedzy olejem z Niemiec a tym z Polski, będzie taka sama , jaką dostałem z Exxon Mobile. W skrócie, te oleje niczym się nie różnią :] choć na jednym widnieje Fullsyntetic a na drugim SHC syntetic. -------------------- ....Fabia RS.....190/400
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Friday, 01 August 2025 - 08:36 |