![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Sun, 17 April 2005 Skąd: Trójmiasto ![]() |
Ok, jeszcze raz dzieki za rade i rozwianie watpliwosci.
|
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Sun, 12 June 2005 Skąd: Warszawa ![]() |
Czy olej Totala jest w czymkolwiek gorszy od oleju Motula o IDENTYCZNYCH parametrach? Chodzi mi konkretnie o Total INEO ECS 5w30 vs Motul 8100 Eco-Clean C2 5w30.
Oba oleje: - C2/A5/B5 - SM/CF - jedyna różnica to chyba to, że Motul jest MID SAPS, a Total LOW SAPS Nie wnikałem głębiej ale reszta parametrów chyba też jednakowa, nie wiem jedynie czy są to rzeczywiście 100% syntetyki. Czy silnik dupowozu jeżdżącego głównie po mieście, z olejem wymienianym co 15tys km, poczuje różnicę? Czy warto dopłacić do Motula? Silnik konkretnie to seryjne 2.0TDCI(HDI) 136KM od PSA bez DPF |
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
jak nie masz DPF'a to Motul będzie o tyle lepszy, że dla ucha silnik będzie ładniej pracował
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Wed, 18 January 2006 Skąd: Toruń ![]() |
bezduszny, co polecasz do Alfy 2.4 MJet 20v 175/400. Przebieg 210kkm. W tej chwili jezdzony na Motulu 5W40 X-Cess. Generalnie na olej raczej nie narzekam ale moze da sie cos lepszego znalezc?
-------------------- ITAL Performance
www.ital-performance.pl |
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
skoro wszystko jest OK, nie ma przeprowadzonych jakiś poważnych modyfikacji, nie zmieniło się przeznaczenie silnika..... to ja bym nic nie zmieniał
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Wed, 18 January 2006 Skąd: Toruń ![]() |
Spoko, oleju nie bierze, nie klekocze, wiec pozostane przy tym co mam. Co myslisz o tym wynalazku MaxLife od Valvoline niby do przebiegów wiekszych od 100kkm ?
![]() -------------------- ITAL Performance
www.ital-performance.pl |
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
Nigdy tego nie używałem.
Pewnie więcej w tym marketingu niż cudownych właściwości ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Mon, 04 April 2005 Skąd: Wieliczka ![]() |
bo musisz dalej pracować na oleju syntetycznym tak wygląda wnętrze silnika PB który był eksploatowany na oleju mineralnym 15/40 przez jakieś 100k km i zmienianym zgodnie z zaleceniami producenta ....Fajne zdjęcia. Na jakim oleju pracował ten silnik ? Jaki to silnik ? Zapewne słyszałes o problemie SLUDGE o którym wielu producentów woli nie mówić, coś to mi sie wydaje że to jednostka z grupy silników które obejmuje problem sludge. Dla ciekawych mały wycinek ktore jednostk dotyczy wada.. http://www.amsoil.com/tsb/mo-2005-08-29-sludgeissues.pdf -------------------- www.zmienolej.pl
|
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
Silnik to 4.0 R6 z samochodu Jeep Cherokee XJ
CYTAT Zapewne słyszałes o problemie SLUDGE o którym wielu producentów woli nie mówić, przyznam... że nie ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Rookie Dołączył: Wed, 14 December 2005 Skąd: Wawa ![]() |
Jaki olej Mobila do 3.0TDI V6 CR (BEZ DPF) rocznik 2005 ? Obecnie był lany Mobil 0W-40.
Mobil 1 New Life 0W-40 Mobil 1 Turbo Diesel 0W-40 Mobil 1 Peak Life 5W-50 Mobil Super 3000 X1 5W-40 Mobil 1 Fuel Economy Formula 0W-30 Mobil Syst S Special V 5W-30 Który z nich będzie najlepszym wyborem bo 507.00 (Mobil 1 ESP Formula 5W-30) chyba nie ma sensu lać? |
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
ja bym zalał: Mobil 1 Turbo Diesel 0W-40
|
|
|
![]()
|
|
Nie będzie za rzadki jeśli chodzi o nasz klimat?
|
|
|
![]()
|
|
Nie będzie za rzadki jeśli chodzi o nasz klimat? Są oleje 0W-30 o tak mocnej bazie i na takich dodatkach że stosuje się je w wymagajacych odcinkach kwalifikacyjnych w wyścigach NASCAR i nic się nie dzieje. Wszystko zależy od konkretnego produktu, na ile Mobil ze swoim dodatkiem należacym do grupy III (Mobil nie jest to juz full syntetyk, to olej HC) o nazwie VISCOM będzie się spisywał nie wiem, czas pokaże..... -------------------- www.zmienolej.pl
|
|
|
![]()
|
|
Na zimę zostanę przy 0W-40 a na lato zmienię na 5W-30 lub 5W-50
|
|
|
![]()
|
|
CYTAT to legalnie sprowadź olej z USA i sprawdź dla ułatwienia i dla innych: Oleje smarowe mineralne, smary mineralne oraz preparaty na bazie olejów to takie , które zawierają w swoim składzie co najmniej 70% i więcej olejów powstałych z ropy naftowej lub olejów otrzymywanych z minerałów bitumicznych, KOD CN 2710 stawka celna - 3,7% od wartości, akcyza - 1180,-zł za 1000 litrów, VAT -22% Wymagane dokumenty oprócz standardowo dołączanych do zgłoszenia celnego: -certyfikat składu produktu zawierający procentową zawartośc olejów i innych składników przy temp.15 stopni C wystawiony przez producenta, -deklaracja zgodności z normami API/SAE Oleje smarowe syntetyczne oraz smary syntetyczne to takie które zawierają w swoim składzie poniżej 70% olejów powstałych z ropy naftowej KOD CN 3403 stawka celna - 6,5% od wartości VAT-22% Bezduszny teraz zauważłem ciekawe zestawieni mam w zwiazku z tym pytanie ... Czy w przypadków oleów syntetycznych nie jest to taczej 4.6% o kodzie 34039900 ? Vat owszem i akcyza (jestesmy oczywiście jednym z nielicznych krajów o kolejnym ciekawym podatku w tym segmencie). Choć znowu akcyza nie zawsze sie należy, tutaj dochodza jakieś specjalne zastosowania, ciekawy wyrok sądu najwyzszego... http://w13.republika.pl/oleje%20smarowe%20IC%20Szczecin.pdf http://celnicy.pl/showthread.php?3862-olej...wolne-od-akcyzy CYTAT "Polskie przepisy, które opodatkowują oleje smarowe wykorzystywane do celów innych niż napędowe czy opałowe, są niezgodne z prawem UE – uznał sąd administracyjny. To precedensowy wyrok, który może być przełomem – uważają eksperci" Nieprecyzyjne zapiski czy błedne naliczanie cła....? -------------------- www.zmienolej.pl
|
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
Akcyza się nie należy i jest zdejmowana, jeżeli olej "nie idzie do silnika" lub "nie jest stosowany w samochodach".
Zdejmuje się ją z każdego oleju który idzie do "tzw.przemysłu". Temat akcyzy jest dość ciekawy... bo jest to podatek, który jest obarczany kolejnym podatkiem ![]() Tak to się liczy: cena netto za 1 litr oleju + akcyza + vat... czyli akcyza jest "okładana" VATem. CYTAT Czy w przypadków oleów syntetycznych nie jest to taczej 4.6% o kodzie 34039900 ? Trzeba by spytać jakiegoś celnika... bo aż tak głęboko już w tym nie siedzę. Na zimę zostanę przy 0W-40 a na lato zmienię na 5W-30 lub 5W-50 nie ma sensu... ja leję cały rok 0/40 i nie mam problemów (choć samochód teoretycznie powinien jeździć na 5/30) |
|
|
![]()
|
|
CYTAT Akcyza się nie należy i jest zdejmowana, jeżeli olej "nie idzie do silnika" lub "nie jest stosowany w samochodach". Czyli można powiedzieć że wszystkie oleje silnikowe idą do silnika więc trzeba je obłożyc solidnym podatkiem .... Wyjątkiem są może w takim razie oliwy i smary do maszyn produkcyjnych ? Co z silnikami spalinowymi które napędzają różne systemy (nie koniecznie samochody ) lub jakies generatory stacjonarne ? Temat dosyć ciekawy ... -------------------- www.zmienolej.pl
|
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
Wygląda to tak, że każdy olej standardowo jest obłożony akcyzą...
ale jeżeli masz skład celny możesz zdjąć tą akcyzę z części produktów które jak pisałem nie są używane w motoryzacji CYTAT Wyjątkiem są może w takim razie oliwy i smary do maszyn produkcyjnych ? tak i tu jest kolejna rzecz... bo część np. hydraulicznych jest używana w samochodach ![]() |
|
|
gość_deejey90_* |
![]()
|
![]() |
A jaki olej polecacie do bmw e46 coupe 2004 rok, obecnie seria 150km + wtrysk metanolu, ale mozliwe że wjedzie chip.
|
|
|
![]()
|
|
jaki styl jazdy ?
Na czym obecnie jeździ ? -------------------- www.zmienolej.pl
|
|
|