Shoutbox 0 nowych PW 

15 Stron V  « < 7 8 9 10 11 > »   
Closed TopicStart new topic
> Ciekawe projekty z Mario Tuning Garage- Update 22.04.2012
Flathead
post Thu, 05 Apr 2012 - 11:02
Post #161

Super User

Żartujesz?

Dla porównania, warsztat :

I spaw (po około 6 miesiącach nauki) przed końcowym czyszczeniem SB 3M :

Widać różnicę?

--------------------
On the edge.
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Thu, 05 Apr 2012 - 11:02
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
SONIC
post Thu, 05 Apr 2012 - 11:35
Post #162

Forum Killer

No taaaa za kazdym razem jak słysze sportowy tłumik to gonie goscia po całym miescie , kaze mu pod lewarowac samochód ogladam spawy i mowie :ile dałes? leee to chinczyki maja ladniejsze spawy i sa 2X tansze....
No k..... ogarnijcie sie!

--------------------
BMW E64 645i

+Quote Post
Rapix
post Thu, 05 Apr 2012 - 12:50
Post #163

Forum Killer

Ja mam wydech od Mario w S3 na jednym tłumiku i jest super robił poprzedni właściciel nie wiem jaki czas temu ale ja już rok jeżdżę nic się nie dzieje smile.gif Jest fajny dźwięk niema żadnego buczenia w średnim zakresie obrotów im wyższe tym głośniej. A słyszałem już w kilku autach że są głośne w zakresie 3/4tys a im wyżej się zakręci tym ciszej... Tak więc ja polecam smile.gif

--------------------
Pozdrawiam Rapix

+Quote Post
szeniman
post Thu, 05 Apr 2012 - 14:45
Post #164

Forum Killer

bije brawa dla tych spawów , ostatnio pare dni poswiecilem na nauke spawania tigiem i wiem ze jeszcze wiele butli gazu zmarnuje zanim moje zaczna choc troche przypominac powyższe .

--------------------
Mini r53....

sprzedam adapter 1jz/2jz - 350z 6speed . pw

+Quote Post
SONIC
post Thu, 05 Apr 2012 - 14:53
Post #165

Forum Killer

tu nie o wygląd chodzi tylko o to zeby był przetop nie jednego takiego "plastyka " do spawacza porównywano a po przeswietleniu spawów był lipton juz to pisałem ale napisze jeszcze raz w firmie gdzie kiedys pracowałem wysłano 2 ludzi na kurs (spawac potrafili ale potrzebny był certyfikat) i wyszło na to ,ze ten co "smarkał po przeswietleniu spawów zaliczył egzamin a ten plastyk z pieknymi spawamiu niestety nie to raz po 2 to spójrzcie na te pinkne chinczyki które raz po raz pekaja ... wazne aby trzymały jak nalezy .... btw. moge wam zrobic za kilka dni jak wróce z urlopu zdjecie sp[awów jak spawa robot spawalniczy za kilka baniek zł to wtedy pogadamy o jakosci i wyglądzie...

--------------------
BMW E64 645i

+Quote Post
Mario
post Thu, 05 Apr 2012 - 16:08
Post #166

Forum Homee

CYTAT(mx79 @ Thu, 05 Apr 2012 - 10:18) *
Mario jesteś zawodowcem, a smarki jak u amatora. Popracuj trochę nad tymi spawami, u nas chłopaki ładniej spawają wkłady kominowe. Dlatego przyjmij to na klatę i trenuj. Może poproś jakiegoś spawacza z wieloletnim stażem, żeby popracował kilka godzin z Tobą.

PS. tylko nie obrażaj się.

Nie mam zamiaru pracować nad spawami bo:
-czesć wydechu z katalizatorami robiłem ja własnoręcznie i spawy są takie jak pokazał Flathead co widać również i na moich zdjęciach i w poprzednich wystawionych przezmnie wiele lat temu projektach.

-natomiast końcowy tłumik do M3 był spawany przez WIELOLETNIEGO ZAWODOWEGO SPAWACZA spawającego metodą TIG konstrukcje również i dla Orlenu a jak to każdy spawacz zawodowy- wykonał spawy mocne a nie tylko ładne ale i na to zwróciłem mu uwagę bo zawsze znajdą sie takie marudy i trzeba produkt dostosować też pod mocno wybrednych odbiorców.

Mam nadzieję że jak troche spawacz ze mną posiedzi to bedzie wiedział już o co chodzi.
Spawam już wiele lat i potrafię zrobić rózne rodzaje spawów od gładkich przez łuski więc nie muszę sie tego już uczyć.

Zresztą jak materiał jest idealnie spasowany jak na fotkach Flatheada to takie spaw idzie zrobić bez problemu bez dodawania drutu w trakcie spawania.
Jednak nauczony doswiadczeniem mogę powiedzieć ze spawy kosmetyczne na sztywnych układach wydechowych sie nie spawdzają i trzeba użyć topnika-drutu do spawania uzyskując troszkę gorszy efekt kosmetyczny jak np tu przy spawaniu flansz wyżej wspomnianego wydechu z katami.

Specjalne powiększenie dla Flatheada i mx79 smile.gif

--------------------
Wicemistrz Polski i Mistrz Pucharu PZMot na 1/4 mili w klasie Profi+ 2003r.
Ostatnie projekty :2 X BMW M3 3.0 Turbo ,Audi A3 1.8T,Seat Ibiza 1.8T, 2XBMW 325 Turbo,
2xAudi S3, 6xBMW E46 330i + 325 Supercharged by MTG
wiecek1@neostrada.pl gg 5424844
Sportowe układy wydechowe,uturbianie aut,instalacje kompresorów...

+Quote Post
bartpa
post Thu, 05 Apr 2012 - 17:23
Post #167

Frequent User

1. to ze gosc spawa konstrukcjie tigiem kompletnie nic nie znaczy, jak siedzisz w spawalnictwie wiesz ze uprawnienia masz podzielone na : metode material, grubosc materialu,pozycje,rure pachwine etc
2. Jezeli gosc spawa to powinien umiec polozyc spoine estetyczna rowniez z drutem chyba ze mial to gdzies.....
3. Prawda jest ze spoina wypukla(z drutem) jest silniejsza
4. Nieprawda jest natomiast ze sponia bez drutu nie moze byc silna - trzeba osonic gran
5.Umiejacy spawac od spawajcych rozni to iz ci drudzi potrafia polazyc poprawna spoine w kazdej pozycji, obiema rekami z uwzglednieniem specyfiki materialu(cienki gruby etc)

+Quote Post
ZoLt4R
post Thu, 05 Apr 2012 - 17:25
Post #168

Forum Killer

Ja bym jeszcze olał te flansze i łączył wszystko na Vbandy. Dużo łatwiej , brak uszczelek i masz pewien zakres regulacji przy montażu tego już w aucie. Pomyśl o tym.

--------------------
ITAL Performance

www.ital-performance.pl

+Quote Post
Kefirsky
post Thu, 05 Apr 2012 - 20:15
Post #169

Forum Killer

Mario...nie przejmuj się opiniami... Zrobiłeś za fajny i za ładny wydech, to masz pojechane. Tą tendencję widać w większości fajnych projektów na tym forum.

+Quote Post
surykatka
post Thu, 05 Apr 2012 - 21:58
Post #170

Frequent User

spawy na konkurs piękności nie chodzą - co mi po ładnym spawie jesli on nie trzyma? Po drugie przecież i tak ich nie widać to po co się nad tym spuszczać

--------------------
jedyna na forum

+Quote Post
Mario
post Thu, 05 Apr 2012 - 22:57
Post #171

Forum Homee

CYTAT(ZoLt4R @ Thu, 05 Apr 2012 - 17:25) *
Ja bym jeszcze olał te flansze i łączył wszystko na Vbandy. Dużo łatwiej , brak uszczelek i masz pewien zakres regulacji przy montażu tego już w aucie. Pomyśl o tym.

Vbandów nie trzeba bo zapomniałem dodać że wydechy pasują plug&play do M3 E46 isą typu RACE czyli o większej przepustowości smile.gif

--------------------
Ostatnie projekty :2 X BMW M3 3.0 Turbo ,Audi A3 1.8T,Seat Ibiza 1.8T, 2XBMW 325 Turbo,

+Quote Post
Tcharec
post Thu, 05 Apr 2012 - 23:35
Post #172

Forum Killer

Ja się na spawaniu i wydechach znam średnio więc zapytam fachowców - czy takie kolanko jest profi czy raczej ..ujowe? Bo szczerze powiem, że słabo to wygląda.

--------------------
'91 Sierra kombi 24V (BOA)

+Quote Post
Mario
post Thu, 05 Apr 2012 - 23:37
Post #173

Forum Homee

Już Ci wyjaśniam dlaczego jest o.k a nie "..ujowo"
Inaczej się tego poprostu nie da zrobić w wersji RACE ze względu na promień gięcia tego typu kolanek a nie pogarsza to w żaden sposób przepływu spalin.
Przy zachowaniu pełnowymiarowych kolanek tłumik nie mieścił by się już pod autem.
No ale co fachowiec to opinia wink.gif
Dla jednych ma wyglądać a dla drugich jeździć.
Nieraz cieżko jest połączyć te dwie rzeczy

--------------------

+Quote Post
Tcharec
post Thu, 05 Apr 2012 - 23:47
Post #174

Forum Killer

CYTAT(Mario @ Thu, 05 Apr 2012 - 23:37) *
nie pogarsza to w żaden sposób przepływu spalin
O taką odpowiedź mi chodziło. Co prawda lekko nie dowierzam, ale to nie ja skonstruowałem dziesiątki wydechów do na prawdę grubych projektów.

--------------------
'91 Sierra kombi 24V (BOA)

+Quote Post
Mario
post Thu, 05 Apr 2012 - 23:59
Post #175

Forum Homee

Wiesz też mi nie na rękę dopasowywać kolanka do wydechu zamiast stosować nie przerabiane ale inaczej w tym wypadku się nie da.
Co by można było zrobić żeby poprawić efekt kosmetyczny a takim przypadku to nagrzać ten łuk, zasadzić kilka młotów w szczyt kolanek zeby się trochę wypłaszczyły, potem zeszlifować spawy do zera i finisz.
Nikt by nie powiedział że że to kombinowane kolanka no ale to ma być tłumik który będzie dostępny za rozsądne pieniądze a nie za 1400-1500 $ czy Euro.
Miałem juz w rękach nie jeden tłumik supersprinta za xxxx $ i wierzcie mi że spotkałem się już z wymianą tego rodzaju produktu na produkt polski a-że cena b-że jakość

--------------------

+Quote Post
Andrzej87
post Fri, 06 Apr 2012 - 01:05
Post #176

Super User

Skoro mowa cenie i jakości. Mario jesteś w stanie zrobić replikę(te same bądź lepsze przepływy) kolektorów Supersprinta do M54 w E46 lub E36? Ile coś takiego by kosztowało?

Chodzi mi o takie: http://www.ebay.pl/itm/787401-Supersprint-...=item35a6cf6a27

--------------------
Sprzedam części do E36, E39.

+Quote Post
sebec
post Fri, 06 Apr 2012 - 14:32
Post #177

Frequent User

CYTAT(surykatka @ Thu, 05 Apr 2012 - 21:58) *
spawy na konkurs piękności nie chodzą - co mi po ładnym spawie jesli on nie trzyma? Po drugie przecież i tak ich nie widać to po co się nad tym spuszczać

spaw moze być ładny i mocny i jest to fakt, któremu trudno zaprzeczyc biggrin.gif

+Quote Post
szeniman
post Fri, 06 Apr 2012 - 21:14
Post #178

Forum Killer

no nie mam pytań, co to za brednie ze dobry spaw musi byc brzydki ?

--------------------
Mini r53....

sprzedam adapter 1jz/2jz - 350z 6speed . pw

+Quote Post
surykatka
post Fri, 06 Apr 2012 - 22:22
Post #179

Frequent User

nie napisałam że musi dobry spaw musi być brzydki, ale to że nie ma to większego znaczenia. Ważne jest aby w środku nie było glutów. A może odpowiecie w czym przeszkadza wygląd spawu jesli jest dobry przetop i jest on szczelny?

--------------------
jedyna na forum

+Quote Post
bartpa
post Fri, 06 Apr 2012 - 22:47
Post #180

Frequent User

CYTAT(surykatka @ Fri, 06 Apr 2012 - 22:22) *
nie napisałam że musi dobry spaw musi być brzydki, ale to że nie ma to większego znaczenia. Ważne jest aby w środku nie było glutów. A może odpowiecie w czym przeszkadza wygląd spawu jesli jest dobry przetop i jest on szczelny?

W tym ze wyglad spawu daje poglad na jego wnetrze. Jest pierwszy etap kontroli spoiny.
99% procent "tuningowych" spawaczy nie ma tak naprawde pojecia o poprawnym spawaniu o papierach nie wspominajac.
Chwala sie nimi , nie majac pojecia ze sa do niczego(spoina)- przyklad kolegi powyzej ktory pokazuje swoja "piekna" wklesla spoine ... dramat
Jak chce ktos zobczyc porzadne spoiny polecam poszukac zdjec klatek kolegow z ireco(mag)

+Quote Post

15 Stron V  « < 7 8 9 10 11 > » 
Closed TopicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Monday, 30 June 2025 - 21:44