![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Sun, 20 February 2005 Skąd: 3city ![]() |
Witam,
Chce zastosowac sruby plywajace aby zmienic rozstaw z 5x114,3 (felga) na 5x112(piasta) Czy ktos ma doswiadczenia z tego rodzaju "obejsciem"? Czy to nie jest w jakikolwiek sposob niebezpieczne? No i pozostaje kwestia zabezpiczenia tak zalozonych felg. Nie moge nigdzie znalezc zabezpieczen rowniez ze sruba plywajaca. Czy takowe zabezpieczenia istenija na rynku czy trzeba po prostu zrobic przerobke na wlasna reke? z gory dziekuje za wszystki pomocne odpowiedzi pozdrawiam i Wesolych Swiat!!!! |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Mon, 07 July 2003 Skąd: Ruda Śl. ![]() |
Mam u siebie sruby plywajace zmieniajace rozstaw z 4x100 na 4x98 obecnie mam po 2 takie sruby na kolo i dwie zwykle zabezpieczajace.Wszystko jak najbardziej jest w porzadku. Co prawda slyszlaem ze sa plywajace sruby zabezpieczajace ale nie stosowalem ich. Sruby plywajace sa bezpieczne bo firma OZ to wymyslila bo np nie robia do fiata felg tlyko 4x100 i dodaja plywajace wiec nie ma czym sie martwic.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Mon, 21 June 2004 ![]() |
CYTAT("trzepol":p22c0378) Sruby plywajace sa bezpieczne bo firma OZ to wymyslila bo np nie robia do fiata felg tlyko 4x100 i dodaja plywajace wiec nie ma czym sie martwic.
Tak ale powinno byc 4 sztuki na kolo. |
|
|
![]()
|
|
Powinno ale znam osoby ktore jezdza bezn ich juz latami maja auta mocniejsze od mojego kola wielkosci 9x16 i jest ok.Poza tym otwory w feldze nie sa tez az tak dokladnie robione i zawsze sa luzy szczegolnie jak juz pojezdzily swoje.
|
|
|
![]()
|
|
![]() prawie jak integra Dołączył: Mon, 29 December 2003 Skąd: waw ![]() |
CYTAT("trzepol":5tu0a8wd) firma OZ to wymyslila bo np nie robia do fiata felg tlyko 4x100 i dodaja plywajace
a to bardzo ciekawe co piszesz |
|
|
![]()
|
|
ja rowniez slyszalem ze OZ robi taki "myk" ze daje felgi z wiekszym rozmiarem rozstawu srub i niewluje roznice srubami plywajacymi, jednak mam opory aby takie sruby zalozyc - dlatego moje pytanie:warto stosowac czy takie rozwiazanie mam sobie odpuscic
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Tue, 12 November 2002 Skąd: Wołomin ![]() |
Ja bym się pokusił o wyważenie całego koła na samochodzie.
2 śruby zwykłe i 2 pływające - i nie ma bicia? niewiarygodne. -------------------- dragracingowy spiker do wynajęcia ;)
_http://www.youtube.com/watch?v=2opWEnxSs1g |
|
|
![]()
|
|
nie mysle w ogole nad propozycja 2 srub plywajacych + 2 zwyklych/zabezpieczajacych.
Zdaje sobie sprawe ze jesli juz stosowac, to zakladac sruby plywajace na wszystkie otwory (tak, aby rowno rozlozyc roznice w rozmiarze srub miedzy rozmiarem piasty) ale wciaz sie zastanawiam czy jest sens takiej rzezby, czy sobie czasem nie odpuscic i poszukac felg w oryginalnym rozmiarze... |
|
|
![]()
|
|
nie wiem.. ja bym nigdy czegos takiego nie zalozyl tak samo jak dystansow zmieniajacych ilosc srub...
|
|
|
![]()
|
|
do tej pory tez mi sie wydawalo ze nigdy bym czegos takiego nie zalozyl...jednak felgi sa naprawde zajebiste, wiec stad moje pytanie, rzezbic srubami plywjacymi czy nie...
pozdr |
|
|
![]()
|
|
pokaz, ocenimy, czy warto ryzykowac
|
|
|
![]()
|
|
http://img101.imageshack.us/my.php?imag ... 0105ec.jpg
|
|
|
![]()
|
|
nie wiem ile kosztuja sruby plywajace, ale na 5-otworowe felgi bedziesz musial ich strasznie duzo kupic, takze nie wiem czy to sie oplaca
|
|
|
![]()
|
|
nie wazne czy sie oplaca wazne czy bedzie to mozliwe do zastosowania i przede wszystkim czy to bezpieczne
|
|
|
![]()
|
|
![]() Flashmaster Dołączył: Sun, 08 June 2003 Skąd: Katowice ![]() |
ja mysle, ze sie nie oplaca i nie ma z czym walczyc
-------------------- Opel Z-series Counsellor
Z20LET Z20LEL Z20LER Z20LEH |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Wed, 29 October 2003 Skąd: Warszawa / cultstyle.pl ![]() |
spokojnie mozesz zakladac te ZW1 na srubach pływajacych i bedzie dobrze ... tak samo dystanse zmieniajace rozstaw srub , jesli zrobione z głową to nie widze przeciwskazan.
Opłacac sie napewno oplaca bo dobrze wiadomo jaki jest koszt zakupu nowych RH ZW1 w odpowiednim rozstawie -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Mon, 17 January 2005 Skąd: Miasto świętej wierzy :) ![]() |
ja mam usiebie zastosowane sruby plywajace 10,9 i mysle ze wszystko jest dobrze
-------------------- ale to niewazne:)
..::www.centomania.pl::.. powered by Szary Garaż |
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Wed, 15 October 2003 Skąd: Poznań/Zurych ![]() |
Sam chcialem zalozyc do ojca auta felgi 17-calowe na lato i pojechalem do Novaxu, aby dowiedziec sie w sprawie oponek i przypasowania felg do piasty.
Koles z ww. firmy stwierdzil, ze wszystko ladnie, pieknie, ale niestety sruby plywajace nie spelniaja swojego zadania w momencie, gdy piasta i docelowa felga maja 5 otworow. Dziala to jedynie przy felgach/piastach 4-otworowych, wtedy srubki elegancko "rozplyna sie" mocujac elementy. Felgi sprzedalem |
|
|
![]()
|
|
CYTAT("Marlon":1wr0nfj8) Ja bym się pokusił o wyważenie całego koła na samochodzie. 2 śruby zwykłe i 2 pływające - i nie ma bicia? niewiarygodne. Nie ma bicia zadnego.To tylko 2mm na przekatnej a zapewne fele ie sa nawet tak dokladnie zrobione.Ja mam po przekatnej plywajaca i zabezpieczajaca wiec 1mm roznicy i bez problemu sie jezdzi i nie tlyko ja tak jezdze. Added after 1 minutes: CYTAT("!markos":1wr0nfj8) CYTAT("trzepol":1wr0nfj8) firma OZ to wymyslila bo np nie robia do fiata felg tlyko 4x100 i dodaja plywajace a to bardzo ciekawe co piszesz A czemu ? Kumpel kupowal OZ do punta i dostal od razu plywajace bo nie ma ponoc 4x98, tak samo ja mialem ze swoimi Exclusive linem. |
|
|
![]()
|
|
no to jak to jest w przypadku gdy mam 5 otworow zamiast 4?
Mozna zastosowac te sroby czy kategorycznie nie? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Tuesday, 01 July 2025 - 00:57 |