![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Wed, 12 November 2008 Skąd: Bydgoszcz ![]() |
ułożyć tak ale nie dotrzeć tylko "ugnieść" ponieważ nowa panewa nie jest polerowa na i twarda jak wał musi się dostosować luzem, olejem do czopu wału Myślę że pierwsze docieranie powinno być właśnie przy ~3krpm na "sucho" czyli bez odpalenia a zasileniu innym silnikiem wtedy na panewkę nie działa siła po wybuchu w cylindrze zresztą miałem to dawno o docieraniu w pierwszej klasie technikum natomiast na dotarcie pierścieniu nie bedzie to wpływać czy silnik odpalony czy nie dlatego po szlifie cylindra/zmianie pierscieni powinno się docierać na trochę wyższych obr. oby to było sprawnie płukane olejem Tak..każdy ma drugi silnik w warsztacie na docieranie lub zawsze można cholować auto też bedzie na sucho. Ludzie!? Nie o to tu chyba chodzi??!! -------------------- Z cyklu: Keep AE86 Alive!
_http://www.racingforum.pl/index.php?showtopic=86682 |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Mon, 19 September 2005 Skąd: Przasnysz ![]() |
nom
![]() -------------------- Probe 2.2 TURBO GT
|
|
|
![]()
|
|
Im akurat chodzi o co innego i nawet jak mają racje to i tak
jest to ( o kant *x*y*) nie praktyczne. -------------------- Z cyklu: Keep AE86 Alive!
|
|
![]()
|
|
![]() SHIFT_oldschool Dołączył: Sun, 14 November 2004 ![]() |
OK... ale śledząc tak cały wątek nie idzie odczytać jak w końcu jest dobrze. Każdy ma swoją teorie. Może uprośćmy. Jakie dotarcie zalecacie dla pacjęta AE86? (tak sie składa że moje jest po remoncie) 1.6 4AGE (wiadomo) totalna seria. Przeznaczenie: Cieszyć sie bezawaryjnością! czyt. jak najdłuższa żywotność. Nie wykluczam wyjazdów weekendowych (bo to pewne). ? Znowu to samo... Poszukałbyś trochę i znalazłbyś odpowiedź. Cytat z instrukcji docierania silnika według TRD, zamieszczonej zresztą wcześniej na forum przez FilipaN: CYTAT The following is part of the Formula Atlantic Motor kit instructions, from TRD:
To ensure long life and reliability you must properly break in your freshly assembled engine. For a high performance street motor fill the engine with a good grade 20W-50 Mineral based oil. Fill the oil filter with oil before installing it. Remove the spark plugs and crank the engine until the oil pressure comes up on the gauge. Re-install the spark plugs. Now you are ready to start her up. Start the engine and bring it immediately to 2,000 rpm. Vary the engine speed between 2,000 - 3,000 rpm for about 30 minutes. After 30 minutes stop the engine, check the valve lash and re-torque the head bolts. Drain the oil and change the filter. Re-fill the engine with 20W-50 Mineral based oil. Drive the car slowly for about 500 miles keeping the rpm under 4,000. Don't lug the engine either because that's worse for the motor than over revving it. After 500 miles change the oil and filter again. You can now use a synthetic oil if you want to. Use a 20W-50 oil and change it every 3,000 miles. Your engine is now broken in. For a race engine broken in on the dyno the procedure is a little different. Note that this procedure is for a race clearanced engine. For the initial run use a Mineral based 20W-50 oil. Run a hotter spark plug than you normally would run. Prime the oil system and the fuel system. Start t6he engine and bring it up to 2,000 - 3,000 rpm with no load. Watch the oil pressure and check for leaks. After 30 minutes stop the motor, check the timing, re-torque the head and check valve lash. Then, run the engine with a light load between 2,000 - 3,000 rpm for another 30 minutes. After 30 minutes change the spark plugs to the normal heat range you are going to run. Do a full throttle full load pull up to the bottom of the power band. Quickly chop the motor. Check the spark plugs and the BSFC numbers if your dyno is equipped to do so to confirm the jetting. If everything looks good do a full throttle full load pull. The engine is now ready to race. |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Thu, 22 January 2004 Skąd: bełchatów ![]() |
natomiast na dotarcie pierścieniu nie bedzie to wpływać czy silnik odpalony czy nie dlatego po szlifie cylindra/zmianie pierscieni powinno się docierać na trochę wyższych obr. oby to było sprawnie płukane olejem a mnie sie wydaje ze jednak bedzie. wszedzie pisza zeby silnik byl obciazany. a praca nawet na obr, ale bez obciazenia pierscieni cisnieniem nad tlokiem(bedzie tylko cisnienie sprezania) to prawie tak jak by pracowal na luzie, prawda? -------------------- „Dokładnie wiadomo, kiedy ludzie zaczęli się ścigać: gdy tylko zbudowali drugi samochód.”
-by Richard Petty NASCAR racedriver corsa c16xe N/A 176KM/187Nm powered by corsasport.pl |
|
|
![]()
|
|
240Z
Ja wiem jak docierać 4AGE, BTW w sumie to nawet nie czytałem tego opisu od TRD ale wychodzi dokładnie tak samo. (Jechałem do Olsztyna i max obr/min 4000. To jest jak za kare! Ale cóż.) Czekałem jaka będzie opinia magików - "pół roku na sucho jeździć"... -------------------- Z cyklu: Keep AE86 Alive!
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Wed, 18 February 2004 Skąd: MIASTO MOCY... WROCŁAW ![]() |
czytam i mysle caly czas jak docierać będe od poniedziałku mój silniczek
![]() Dcierałem już na lajtowo kiedyś to moze teraz spróbuje inaczej ale trzeva się jeszcze z tym przespać ![]() -------------------- Fuel Games Part I am 21.05.2011 Rothenburg 1/4 ET 13,6 SCIERWOLOT
https://picasaweb.google.com/112471818709940932677/SIERRACOSWORTHKOSIARZ http://www.youtube.com/user/Kosiarzzz http://tnij.org/cosworth Mój projekt |
|
|
![]()
|
|
![]() Rookie Dołączył: Fri, 19 February 2010 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Thu, 22 January 2004 Skąd: bełchatów ![]() |
wlasnie p. Kornacki w tvn wspominal jak pucharowe meganki zawodnicy jezdzili docierac na niemieckie autstrady. 5 i ogien 200kmh
-------------------- „Dokładnie wiadomo, kiedy ludzie zaczęli się ścigać: gdy tylko zbudowali drugi samochód.”
-by Richard Petty NASCAR racedriver corsa c16xe N/A 176KM/187Nm powered by corsasport.pl |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Fri, 13 August 2004 Skąd: Tuchola/Poznań ![]() |
I nie opowiadaj mi, że dziś jest inaczej, bo choć mógł zmienić się skład stopów łożyskowych, to panewki nadal powstają mniej więcej w ten sam sposób. r. Ja pozwolę sobie zgodzić się z hz10 i nadal będę twiedził, że panewka się nie dociera. Następują zmiany w strukturze materiału wywołane oddziaływaniem cieplnym w procesie docierania, nazwanego ogólnie jako 'docieranie silnika', a nie docieranie stricte samego łożyska ślizgowego. Pierwsza lepsza definicja (za Wikipedią): "Docieranie – rodzaj obróbki ściernej". Sam wspomniałeś o występowaniu klina smarnego i współpracy obu elementów opartą o tarcie płynne. W tarciu płynnym tarcie wewnętrzne sprowadza się do oddziaływania pomiędzy cząsteczkami płynu i to jest jego głowny cel - brak współpracy mechanicznej oddzielonych elementów. No i ostatnia kwestia - 20 lat temu technika materiałowa była mocno w tyle w porównaniu do czasów obecnych. Moje podsumowanie: panewka nie powinna być obciążana maksymalnym momentem zaraz po rozruchu i w pierwszych - OK w jej strukturze zachodzą zmiany dzięki oddziaływaniu elementów skojarzonych i temperatury - OK warstwa wierzchnia panewki jest ścierana podczas współpracy z wałem - NIE OK ![]() -------------------- Leon 1.8T BAM 337/405 by NGS-R + MSS Performance & doriftogruz E46 330.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Fri, 01 August 2008 Skąd: Szczytno ![]() |
Bogdan9999
CYTAT nom biggrin.gif Żadem silnik który wyjeżdża z fabryki nie jest docierany na "sucho" ha a właśnie że jest tak docierany w fabryce |
|
|
![]()
|
|
Cieniu?
Ale ja tego nie napisałem. -------------------- Z cyklu: Keep AE86 Alive!
|
|
![]()
|
|
upss przepraszam ZbyszekAE86 miało to być skierowane do
![]() Bogdan9999 |
|
|
![]()
|
|
Bogdan9999 ha a właśnie że jest tak docierany w fabryce widziałeś na własne oczy? Na przykładzie silników grupy VW pochodzących z fabryki Salzgitter wiem tyle, że silniki w odpowiedniej maszynie są napędzane przez koło zamachowe do 2k rpm na kilkadziesiąt sekund, żeby sprawdzić szczelność i poprawność złożenia. Doszli do takiej powtarzalności, że co dwusetny (chyba) silnik jest podłączany do osprzętu i odpalany na kilka minut. Docieraniem tego nazwać nie można. -------------------- Leon 1.8T BAM 337/405 by NGS-R + MSS Performance & doriftogruz E46 330.
|
|
|
![]()
|
|
nie wiem uczyłem się o tym jak już mówiłem wcześniej w pierwszej technikum tak że jest to dla mnie podstawą, nauczyciel mówił że silniki są docierane najpierw napędzane przez maszynę potem są odpalane
|
|
|
![]()
|
|
I co, taka fabryka produkująca dziennie 6000 silników do całej grupy VW ma każdy silnik najpierw docierać, a potem odpalać? Nie to, że mam coś do poziomu nauczycieli z technikum, ale weź to na własny rozum
![]() -------------------- Leon 1.8T BAM 337/405 by NGS-R + MSS Performance & doriftogruz E46 330.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator Dołączył: Mon, 07 February 2005 Skąd: Nicaragua! Agua for my bunghole! ![]() |
nie wiem uczyłem się o tym jak już mówiłem wcześniej w pierwszej technikum tak że jest to dla mnie podstawą, nauczyciel mówił że silniki są docierane najpierw napędzane przez maszynę potem są odpalane Takie procedury istnieją, kiedyś były używane, np. w dużych warsztatach remontowych. Ale obecnie, przynajmniej w fabrykach produkujących na naprawdę dużą skalę (gdzie silnik zjeżdża w taśmy co minutę-dwie), nie ma na to czasu. I potwierdzają to wszyscy obeznani z procesem produkcji pracownicy zakładów motoryzacyjnych. r. -------------------- e-trzy-sześć-przez-pięć
en-a-sześć |
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Sun, 17 June 2007 Skąd: Białystok ![]() |
Szybkie pytanko:
Po mniej więcej jakim przebiegu od złozenia silnika z pierscieniami olejowymi 3 częsciowymi auta przestawały wam dymic na niebiesko? Złozyłem na takowych pierwszy silnik (M50B25) i narazie jestem ....... Przy odpalaniu i chwile po ruszeniu i zmianie biegów niebieski dym z tyłu. I na ok 8 godz pracy i 100km wciągnał 0.5l oleju. Standard przy ukladaniu z tymi pierscieniami? pozdr. -------------------- Ręce w smarze, jaja w błocie to mechanik przy robocie....
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sun, 13 May 2007 Skąd: z Kosmosu ![]() |
To normalne.Roznie to bywa z roznymi silnikami ale tak mniej wiecej po ok 1500km zuzycie oleju sie normuje.
-------------------- Ciach...Babkę w piach.
|
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Sun, 17 June 2007 Skąd: Białystok ![]() |
No i na chwilę obecną jestem niemile zaskoczony.
200km jazdy i ok 6 godz pracy z 1000rpm - wynik - 1.5 l oleju z miski ubyło. ![]() -------------------- Ręce w smarze, jaja w błocie to mechanik przy robocie....
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Monday, 08 September 2025 - 12:23 |