![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Tue, 01 March 2005 Skąd: Wrocław ![]() |
Podłączę się pod ten temat,żeby nie otwierać nowego.
Mam bardzo twardą zawiechę a aucie i na pewno odbija się to na budzie jak jeżdżę po tych naszych cudownych drogach. Jest sens w takim przypadku zamontować samą przednią górną rozpórkę,czy to raczej będzie sztuka dla sztuki. Nie chodzi mi o prowadzenie w zakrętach,itp.,bo z tym nie ma problemu a jedynie o zabezpieczenie budy. Jakie są wady rozpórek? Pozdro -------------------- Focus RS mk2 370 PS i 512 NM
Focus RS mk1 330 PS i 440 NM Lewopasmowym powolnojeźdzcom mówimy NIE! |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Thu, 03 July 2003 Skąd: Warszawa ![]() |
Warto.
-------------------- Jakub "Azrael" Zawiła-Niedźwiecki
|
|
|
![]()
|
|
CYTAT("Azrael":1h94olfe) Warto.
Dzięki. Ma takie rozwiązanie jakieś wady? -------------------- Focus RS mk2 370 PS i 512 NM
|
|
![]()
|
|
Waga?
|
|
|
![]()
|
|
CYTAT("Azrael":e4vql5dc) Waga?
Nie,myślałem że może coś innego mocniej dostaje po du... -------------------- Focus RS mk2 370 PS i 512 NM
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Sun, 11 January 2004 Skąd: Wrocław ![]() |
zadam takie lamesrkie pytanie górne wiem jak są mocowane i jak działają...
ale dolne rozpurki jak to działa na co są zakładane przod i tył na"dole" ?? I jeszcze jedno czy jest we wroclawiu jakis pan fachowiec ktory potrafiłby tanio wysturagać taki komplet na zamowienie bo wątpie czy do mojego parcha bedą dostępne na darstuning widzialem tylko gorną przednią ale jak juz robić to konkret bo myśle o tym od dawna a wypowiedzi innych tylko mnie do tego bardziej przekonały... -------------------- Mechanika, Swapy, Naprawy [chwilwo zamknięci]
było bmw, były mercedesy teraz czas na ameryke :) |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Thu, 24 February 2005 Skąd: DW-R ![]() |
CYTAT("Sluger":3s55z7t3) ....Ma takie rozwiązanie jakieś wady?.......
W razie dzwona jeżeli jeden kielich zostanie uszkodzony (przestawiony) dostanie tez drugi kielich -------------------- Perfect Preparation Prevents Poor Performance
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Sun, 16 February 2003 Skąd: Wawa Ursus ![]() |
robienie czegokolwiek w okolicy rozpórek wydłuża czynnos o ich montaż i demontaż
-------------------- ____________________________________________
Dizlem - lamusie, możesz wozić se mamusie... Wombat |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Wed, 13 July 2005 Skąd: Ostrołęka ![]() |
CYTAT("Wombat":3e3419yp) robienie czegokolwiek w okolicy rozpórek wydłuża czynnos o ich montaż i demontaż
Sorki, możesz jaśniej ? -------------------- Nie mam nic przeciwko ruchom kobiet byle były rytmiczne...
|
|
|
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Mon, 07 February 2005 Skąd: www.dogbox.pl ![]() |
chodzi tu o trudnośc dostępu, czyli trzeba je zdiąć aby coś zrobić potem je załozyc
ja to tak rozumiem -------------------- ...
|
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Fri, 29 September 2006 ![]() |
CYTAT("zibi78":1r3n48y0) Z paru zrodel slyszalem, ze niezlym subsytutem rozporki przedniej dolnej jest oslona duraluminiowa silnika. Jako, ze moj wlasny plastik jest juz w strzepach powaznie sie zastanawiam nad taka alternatywa.
Zibi no to jest racja z płyta pod silnik. jeżdże ibizą ale jeszcze nie VAG tylko ta starszą 021a (hiszpan)-zawiesdzenie seria lipa a w dodatku miska bardzo nisko zawieszona-po drugim rozdarciu miski wziołem sie za zrobienie płyty pod silnik i efekt przeszedł moje najwieksze oczekiwania.miała tylko chronic miske i skrzynie przed uderzeniem o asfalt a tu efekt zaje... całkowicie inne prowadzenie auta-teraz jedziesz tam gdzie patrzysz a nie patrzysz tam gdzie cie auto wiezie.buda w starej ibi jest bardzo mięka a podłużnice wręcz filigranowe i spięcie jej od dołu dało duży plus dla prowadzenia auta. płyta podparta w 5 miejscach-trzy mocowania na przednim pasie i belka prawie na całą szerokość podłogi za komorą silnika (za mocowaniami wchaczy) przykrecona do podłogi w 2 punktach |
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Fri, 10 March 2006 Skąd: Małopolska ![]() |
JA do siebie tez robilem sam rozporke, razem ze sruba rzymska i równiez moge powiedziec ze znacznie poprawiły sie warunki jezdne. Auto nie wyjezdza z zakretu tak jak kiedys. Z tylu nie zakladam bo za bardzo niema jak - auto to pug 106.
Mozna sobie tez tak dla zobaczenia efektu wykonac taką probe. Na suchym asfalcie podniesc mache w góre (najlepiej jak sie ma szerokie koła) i krecic kiera w lewo i prawo i obserwowac jak ladnie sie kielichy ruszają (bez rozporki). Natomiast z rozporka te ruchy są znacznie ograniczone. |
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Fri, 09 May 2003 ![]() |
CYTAT("grooby.hc":2drjcck1) CYTAT("zibi78":2drjcck1) Z paru zrodel slyszalem, ze niezlym subsytutem rozporki przedniej dolnej jest oslona duraluminiowa silnika. Jako, ze moj wlasny plastik jest juz w strzepach powaznie sie zastanawiam nad taka alternatywa. Zibi no to jest racja z płyta pod silnik. jeżdże ibizą ale jeszcze nie VAG tylko ta starszą 021a (hiszpan)-zawiesdzenie seria lipa a w dodatku miska bardzo nisko zawieszona-po drugim rozdarciu miski wziołem sie za zrobienie płyty pod silnik i efekt przeszedł moje najwieksze oczekiwania.miała tylko chronic miske i skrzynie przed uderzeniem o asfalt a tu efekt zaje... całkowicie inne prowadzenie auta-teraz jedziesz tam gdzie patrzysz a nie patrzysz tam gdzie cie auto wiezie.buda w starej ibi jest bardzo mięka a podłużnice wręcz filigranowe i spięcie jej od dołu dało duży plus dla prowadzenia auta. płyta podparta w 5 miejscach-trzy mocowania na przednim pasie i belka prawie na całą szerokość podłogi za komorą silnika (za mocowaniami wchaczy) przykrecona do podłogi w 2 punktach Zgadzam się także z tą płytą, miałem założoną w Golfie 4, a później zakładałem z kuplem do Leona, przytwierdziliśmy ją mocno do podłużnic, wydawało mi się że po założeniu płyty auto stało się bardziej 'zwarte', myślałem że to moje przejaskrawione przewidzenia może, ale z tego co czytam, nie tylko ja mam takie wrażenie.. Chyba coś w tym jest.. |
|
|
![]()
|
|
Mam już rozpórkę i teraz chciałbym dostać konkretną odpowiedź,ponieważ padały na ten temat różne teorie.
W jaki sposób ją montować? Czy tak jak auto stoi normalnie,czy jak ktoś tam sugerował na podnośniku? Czy faktycznie trzeba po montażu rozpórki robić zbieżność? Prosiłbym o konkretne odpowiedzi ,najlepiej potwierdzone jakimiś silnymi argumentami! Dzięki i pozdro -------------------- Focus RS mk2 370 PS i 512 NM
|
|
![]()
|
|
W Twoim wypadku - przykręcić, zapomnieć.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Tue, 23 November 2004 Skąd: Kampinos ![]() |
Rozpórke powinno się montowac na odpręzonej karoserii tzn
- podnieść samochód do góry ale tak aby koła prawie oderwały się od podłoza - załozyć rozpórkę i lekko rozkrecić ręką nie kluczem - opóścić samochód i zobaczyć co się stało ze zbierznością Jezeli samochód jest młody i nie był po dzwonach, dołach itd to niby mozna zakładac bez podnoszenia choć zdania są podzielone. -------------------- ...
Fiat Uno Turbo - 185KM & 232Nm Fiat Stilo 1,9 JTD - 160KM & 343Nm Lancia Delta 2.0 16V Turbo - in progres Lexus IS300 2JZ-GE Turbo Drift - w budowie |
|
|
![]()
|
|
CYTAT("Zibi122":1u0k6x4b) Jezeli samochód jest młody i nie był po dzwonach, dołach itd to niby mozna zakładac bez podnoszenia choć zdania są podzielone. Chodzi o mojego focusa, 2003 rok, 30tys. km przebiegu. CYTAT("Zibi122":1u0k6x4b) lekko rozkrecić ręką nie kluczem
Co rozkręcić? -------------------- Focus RS mk2 370 PS i 512 NM
|
|
![]()
|
|
Jemu chodzi o regulację w rozpórkah ze śrubą rzymską.
Moim zdaniem auto, które jest już tak miękkie że ma zmienną geometrię to już wymaga nie tylko rozpórek. -------------------- Jakub "Azrael" Zawiła-Niedźwiecki
|
|
|
![]()
|
|
CYTAT("Azrael":2krpq00t) Jemu chodzi o regulację w rozpórkah ze śrubą rzymską.
Qmam,ta którą kupiłem ma taką regulację. Czyli montuję rozpórkę,skręcam śrubę rzymską na maksa po czym trochę luzuję i patrzę co się dzieje ze zbieżnością! -------------------- Focus RS mk2 370 PS i 512 NM
|
|
![]()
|
|
Nie.
Rozkręcasz śrubę żeby było lekko napięte, przejeżdżasz kawałek (500km) i ewentualnei jak chcesz byc dokłądny mozesz sprawdzić czy coś sie zmieniło z geometrią, założę się ze u Ciebei się nie zmieni, bo niby czemu by miało? -------------------- Jakub "Azrael" Zawiła-Niedźwiecki
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Wednesday, 18 June 2025 - 04:28 |