Shoutbox 0 nowych PW 

12 Stron V  « < 10 11 12  
Reply to this topicStart new topic
> Rozpórki samochodowe a poprawa właściwości jezdnych
Wojtek
post Wed, 03 Mar 2010 - 17:25
Post #221

Forum Homee

jak nie powstalo to w wyniku jakiegos mocnego uderzenia w dziure albo po jakis torach cyz cos to sie nie przejmuj nie raz taka masa peka

--------------------
EVO X 590/740
Cooper S R56
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Wed, 03 Mar 2010 - 17:25
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
PistonPL
post Wed, 03 Mar 2010 - 17:52
Post #222

Frequent User

karoseria pracuje a z wiekiem masa twardnieje i ma tendencję do pękania.

--------------------
'92 Pontiac Trans Sport 3.8 V6
'87 Dodge Daytona Pacyfica R4 2.2 IC Turbo II
'90 Dodge Daytona Shelby R4 2.2 IC TwinTurbo (in progress)

+Quote Post
GMS.
post Wed, 03 Mar 2010 - 21:30
Post #223

Forum Killer

a co to niby ma być cały czas nowe, masa się też starzeje auto ma już parę lat rudy tam wyłazi i masa się rozłazi , wyskrob to masę zobaczysz ile tam rudego jest...

+Quote Post
lexyy
post Thu, 04 Mar 2010 - 23:55
Post #224

Rookie

rudej nie ma nigdzie na aucie, masy nie wydłubie bo dziura będzie okropna

+Quote Post
lh80
post Fri, 05 Mar 2010 - 10:05
Post #225

User

Skrobaj,skrobaj,a później do sklepiku po pastę poliuretanową,zalepisz od nowa i po krzyku smile.gif
Przynajmniej będziesz wiedział co ci w kielichach siedzi.Ja w cordobie dopiero latem za budę się biorę-masa też popękana,ale to przez twardy zawias chyba(-120/-100).

+Quote Post
mitrzu
post Sun, 07 Nov 2010 - 14:28
Post #226

Rookie

U mnie w astrze F isuzu 97 rok jest przednia dolna wiechers oraz tylna górna wiechers, rozpórka przednia górna jest aluminiowo-stalowa(mocowania stal, pałąk aluminium)- stalowa wiechersa kosztuje koło 350 zł, a ta mnie 145 zł kosztowała i jest mniej lipna, niż całkiem aluminiowe; luzów od kielicha do kielicha nie ma oraz jak się za nią szarpie, to auto się rusza a nie tylko sama rozpórka wink.gif. Tuleje mam poliuretanowe o seryjnej twardości (czerwony kolor); amortyzatory i sprężyny na razie seryjne.

Jakie zmiany? Zawieszenie lepiej pracuje- wcześniej zakręt 70 i czuć było, że auto jedzie gdzie chce; teraz 80 a sterowność jakby było 60 wink.gif Więcej w ten zakręt nie próbowałem wchodzić, bo strach na zimówkach więcej biggrin.gif Minus taki, że dziury trochę więcej czuć (poliretan ma mniejsze luzy, niż gumowo-metalowe tuleje), ale za to bardziej czuć drogę. Trzeba uważać na przednią dolną- u mnie wydech wystaje pod sanki, więc ta rozpórka jest z 3 mm pod wydechem... Zakręt 70 stopni 60/h grają opony zimowe i auto jedzie zgodnie z ustawieniem kierownicy wink.gif

Wg mnie warto do opli i innych aut ze słabą blachą montować takie rzeczy- koszt 2 wiechersa to 300 zł; więc razem 445 3 rozpórki wink.gif Jak ktoś ma spawarkę, to polecam na dół samemu sobie zrobić- można wielopunktową zrobić, a potem do niej 4-5 mm blachę i mamy osłonę na silnik wink.gif

+Quote Post
grzywaczewski
post Sun, 07 Nov 2010 - 15:15
Post #227

Forum Killer

mitrzu, ja mam alumiowa gorna w Astrze - jeszcze daje rade. Jeszcze bo juz peka przy mocowaniach. Wniosek z tego ze ciosy przyjmuje, hrhrhr.
Gdzie kupowales swoje rozporki?

--------------------
EJ20G, EJ253, C16SE

+Quote Post
Kenet
post Sun, 07 Nov 2010 - 15:38
Post #228

Forum Killer

Ja mam komplet Wiechersa (przód góra i dół, tył góra) w Astrze i po zamontowaniu odnotowałem różnicę w prowadzeniu, a rozpórki jebitne stalowe.

--------------------
Pure driving, real racing...that makes me happy.

+Quote Post
Sev
post Mon, 08 Nov 2010 - 10:09
Post #229

Super User

W swoim skodzitsu mam fabryczną rozpórkę górną z Audi TT, silentbloki z S3 i przy seryjnym zawieszeniu jest zdecydowana poprawa w prowadzeniu. Rozpórkę zakładałem jeszcze zeszłej wiosny, na zimowych oponach (balony 195/65R15), przy seryjnych silentblokach i już wtedy było czuć poprawę.

W planie ze złomu do zamontowania jeszcze dolna, ale domowej roboty i zastrzały jak w RSce wink.gif

--------------------
Project FiA 6Y20VT - v 1.5

+Quote Post
mitrzu
post Mon, 08 Nov 2010 - 20:00
Post #230

Rookie

http://www.mtuning.pl/sklep/product_info.p...products_id=483 przednia górna w taki deseń wink.gif

hpt.pl- wiechersem handlują- ponad miesiąc od przelewu dostałem od nich rozpórki...

Aluminiowe mocowanie to szajs- w rękach to wygniesz.. Pałąk aluminiowy jeszcze daje radę, bo tutaj tylko ściskanie/rozciąganie gra rolę wink.gif

+Quote Post

12 Stron V  « < 10 11 12
Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Tuesday, 17 June 2025 - 22:32