![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Wed, 08 December 2004 Skąd: Warszawa ![]() |
CYTAT("dejet":2ep82rab) Czym różni się krótkofalówka za 200zł od takiej za 2000zł w przypadku komunikacji ludzkim głosem w otwartym terenie na odległość 400m?
Krotkofalowka za 50zl para moze sluzyc do przekazania impulsu. Zwarcie na jednej bedzie sygnalem silniejszym od szumu w drugiej wiec masz przekazany sygnal droga radiowa. -------------------- Dzik zawsze pozdrawia.
- Clio stage 0.5 = 172->161->166(ET14.9)->184(ET?)->??(ET14.3)-> seria - R5 blue, 2.0 16 - 160KM - R5 black 1.4t mpi - R5 red 1.4t - R5 silver 1.4t Zycie jest za krotkie zeby jezdzic dieslem |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Mon, 23 June 2003 Skąd: Poznan ![]() |
ehhh
Leo: widze, ze nadal Cie boli to, iz jak kiedys chciales odemnie kod i schematy to Ci go nie dalem... ...w sumie dobrze, bo za to, ze bylem w kakolewie ze sprzetem robic Wam pomiary to do dzis nie uslyszalem od Ciebie nawet "dziekuje". Co do egt... to istotnie nie zrobilem, bo jakos wtedy pojawily sie takie uklady w bardzo dobrej cenie i to co ja bym zrobil mialoby raczej niewielki sens finansowy jesli chcialbym byc konkurencyjny, no i konkretnie sie nie umawialismy, ZTCP miales sie przypomniec... bo akurat bylem zawalony robota. System robie, ale powoli bo robie dla siebie nie mysle narazie o tym, zeby to sprzedawac bo poprostu musialbym za to wolac calkiem spore siano, przynajmniej jak dla mnie, a juz wtedy jak byla zadyma wlasnie o system to ludzie potrafili zrobic go za 100pln lub ze starej maszynki do chleba. Dejet: Ceny i marki... Jesli zrobisz dobry sprzet, za 25% ceny markowego sprzetu to go sprzedasz jesli sie do tego przylozysz, masz przeciez internet a reklama dziwgnia handlu , zreszta jak sprzet bedzie dobry to sam sie rozreklamuje. Co do opracowanych gadzetow to uderz do firm tuningowych jesli sprzet jest fajny i konkurencyjny cena i wygladem na pewno znajdziesz zainteresowanie i oni pomoga Ci go rozprowadzic, na pewno cos za to wezma, ale sprzedac 1 i zarobic na nim 100zlotych ma mniejszy sens niz sprzedac 10 i zarobic na kazdym 50zlotych. Dzik: probowales przesylac sygnal za pomoca takich krotkofalowek????? czy to tylko tak sobie teoretyzujesz ??? Sa gotowe moduly i to nie jakos piekielnie drogie i z nich mozna skorzystac, nawet mam takie, tylko nie mam czasu sie nimi pobawic, niektore nawet maja wbudowane mikroprocesory kodujace sygnal. -------------------- pozdrawiam
Jakub Jędrzejczak gg# 35335 |
|
|
![]()
|
|
![]() Moderator Dołączył: Wed, 10 November 2004 Skąd: N51 20' 11.8" ______E16 38' 1.0" ![]() |
To już wiem, że to co chciałem zaproponować jest za bardzo na wyrost. Niemniej jednak przedstawię to jako alternatywę dla drogiego sprzętu TagHeuer (itp.) oraz innych pomysłów typu „synchronizacja z zegarem atomowym we Frankfurcie”.
CYTAT("ali":2hc82vrx) Pieszy: Ehhh... no tak... mozna tez sobie kupic starego kaszla podremontowac i jezdzic... i wyjdzie na pewno taniej niz np vw golf z salonu. Jak się jeździ raz w miesiącu do kościoła to po co mi nowy Golf? CYTAT("ali":2hc82vrx) Pozwole sobie stwierdzic, ze zbudowac taki system nie jest wcale tak latwo... zeby to bylo male lekkie, dlugo trzymalo na jednych akku/bateriach zeby bylo niezawodne i mialo sensowne parametry. Jak się chce spełnić te wszystkie wymagania to tylko TagHeuer pozostaje. CYTAT("ali":2hc82vrx) Po trzecie... widze technike "chocby bylo ujowo zrobimy po mojemu" , po co chcesz tachac laptopa do wyswietlenia kilku wynikow jesli to ma byc na potrzeby klubu to chyba nie bedzie 100tki wynikow co by trzeba je do bazy danych odrazu wrzucac? Po pierwsze: Nie twierdzę, że to jest jedyny sposób na samodzielne wykonanie takiego systemu. Po drugie: Laptopa nie trzeba tachać – laptop waży mniej jak 4 kg. No może z zasilaczem 4,5 kg. Po trzecie: Laptop ma służyć do mierzenia a nie do wyświetlania wyników ani zarządzania wynikami i danymi kierowców. Chociaż jak by już był na miejscu to dlaczego nie? CYTAT("ali":2hc82vrx) Jeszcze mowisz o karcie rozszerzen z wejsciami analogowymi, po co tam wszedzie sa sygnaly cyfrowe (albo ja sie nie znam) jak chcesz wsadzic karte z wejsciami analogowymi w laptopa ? na PCMCIA ? nie widzialem jeszcze czegos takie a jak bedzie to pewno dosyc drogie... http://www.superlogics.com/pcmcia-data- ... 11-563.htm Ready to use. Do tego tylko fotokomórki, nadajnik i odbiornik radiowy oraz trochę kabelków. Cena nie jest najniższa, ale i tak po dodaniu cen pozostałych (wspomnianych) gratów i robocizny powinno się to zamknąć w 1000 $. Nie znam cen, ale pewnie jest to mocno konkurencyjna cena wobec gotowych produktów. CYTAT("ali":2hc82vrx) ... kwestia dlugosci pracy to nie problem, mozna przeciez zabrac generator pradotworzyczy + zasilacz, albo akumulator z jelcza, czy cos takiego (…) Swiatla moga byc zarowkami, i to pewnie zasilanie z 220V... fakt nie problem, przeciez mamy generator... jak mamy generator to tez nie problem karta rozszerzen do PC bo mozemy zabrac kompa z domu, do tego porponuje dokupic matrycle LCD bo lzejsza, chociaz monitor nawet 21" wejdzie na jelcza, ktorego kupimy dla akumulatora i do wiezienia tego sprzetu co to bedzie nam potrzebny do pomiarow. Masz chłopie wyobraźnię. Daleko zajdziesz jak do każdej sprawy podchodzisz z takim rozmachem. Nie, wystarczą 2 samochody. Jeden zaparkowany na starcie, drugi na mecie. Urządzenia takie jak: laptop, fotokomórki i nadajnik z odbiornikiem bez problemu mogą być zasilane w potrzebna energię przez kilka godzin. Jelcza proponuje nie rozbierać. CYTAT("ali":2hc82vrx) fotokomorki to takze nie problem jak kupisz gotowe, powiedz mi ile takie tanie z gieldy elektronicznej fotokomorki maja zasiegu i co wazniejsze jaki maja czas reakcji bo to bylo podstawowym problemem z tymi ktorymi "tanimi" sie spotkalem. Zasięg to kwestia doboru, wystarczą takie jak w drzwiach myjni samochodowych. Co do czasu reakcji, to jeżeli fotokomórki na starcie i na mecie będą miały takie same czasy reakcji to pomiar nie będzie obarczony błędem większym niż różnica czasów reakcji obu fotokomórek. CYTAT("ali":2hc82vrx) Dejet:
Ceny i marki... Jesli zrobisz dobry sprzet, za 25% ceny markowego sprzetu to go sprzedasz jesli sie do tego przylozysz, masz przeciez internet a reklama dziwgnia handlu , zreszta jak sprzet bedzie dobry to sam sie rozreklamuje. W tym przypadku reklama i jakość sprzętu chyba nie wystarczą. Jakieś małe zamówienia, jak chociażby Calibra Team, mógłbyś pewnie realizować ale już organizatorzy MP nie kupiliby Twojego produktu. Nie jestem pewny ale wydaje mi się, że musiałbyś zrobić jakieś legalizacje (np. w Głównym Urzędzie Miar). Potem musiałbyś się postarać o homologację FIA itp. papierki. |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Tue, 26 November 2002 Skąd: poznan ![]() |
no fajnie
ale narazie z was wszystkich urzdzenie zrobil tylko Ali wiec zamiast teoretyzowac to wezcie sie do roboty i zróbcie cos .......Wiem ile go to czasu i siana kosztowalo i wiem ze nie jest tak latwo z zasiegiem fotokomurek , lekko ci napiecie spadnie i zasieg sie gwaltownie zmniejsza . Bramek na mecie tez nie mozesz zrobic wielkosci jak bramka na myjni bo przy 180km/h mozesz sie przypadkiem nie zmiescic -------------------- czołg sprzedany
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Mon, 23 June 2003 Skąd: Poznan ![]() |
[quote="pieszy":1pcqvy2i]
Jak się jeździ raz w miesiącu do kościoła to po co mi nowy Golf? [/quote] Jakbys chodzil co niedziele to by Ci sie bardziej oplacalo. [quote] [quote="ali":1pcqvy2i] Pozwole sobie stwierdzic, ze zbudowac taki system nie jest wcale tak latwo... zeby to bylo male lekkie, dlugo trzymalo na jednych akku/bateriach zeby bylo niezawodne i mialo sensowne parametry. [/quote] Jak się chce spełnić te wszystkie wymagania to tylko TagHeuer pozostaje. [/quote] A to nie jest prawda... TagHeuer ma jeszcze fajne logo, sprzet porownywalny z tagheurem mozna zrobic 4x taniej. [quote] [quote="ali":1pcqvy2i] Po trzecie... widze technike "chocby bylo ujowo zrobimy po mojemu" , po co chcesz tachac laptopa do wyswietlenia kilku wynikow jesli to ma byc na potrzeby klubu to chyba nie bedzie 100tki wynikow co by trzeba je do bazy danych odrazu wrzucac?[/quote] Po pierwsze: Nie twierdzę, że to jest jedyny sposób na samodzielne wykonanie takiego systemu. [/quote] To czemu mi podales takie wytyczne? Ja juz taki system zrobilem... wprawdzie prototyp mial sporo bledow... ale jakbym byl alfa i omega to bym sie tu teraz nie klocil bez sensu... tylko popijal herbatke w siemensie albo tagheuerze ... i zastanwial sie czy do mojego nowego czarnego lancera evo ladniejsze beda biale OZ czy czarne.... [quote] Po drugie: Laptopa nie trzeba tachać – laptop waży mniej jak 4 kg. No może z zasilaczem 4,5 kg. [/quote] + agregat 22kg (taki maly 600W) [quote] Po trzecie: Laptop ma służyć do mierzenia a nie do wyświetlania wyników ani zarządzania wynikami i danymi kierowców. Chociaż jak by już był na miejscu to dlaczego nie? [/quote] Wydaje mi sie to przerost formy nad trescia tachac laptopa, zeby pelnil role stopera. Ale ja jestem z Poznania my tu na wszystkim oszczedzamy. [quote] [quote="ali":1pcqvy2i] Jeszcze mowisz o karcie rozszerzen z wejsciami analogowymi, po co tam wszedzie sa sygnaly cyfrowe (albo ja sie nie znam) jak chcesz wsadzic karte z wejsciami analogowymi w laptopa ? na PCMCIA ? nie widzialem jeszcze czegos takie a jak bedzie to pewno dosyc drogie... [/quote] http://www.superlogics.com/pcmcia-data- ... 11-563.htm Ready to use. Do tego tylko fotokomórki, nadajnik i odbiornik radiowy oraz trochę kabelków. Cena nie jest najniższa, ale i tak po dodaniu cen pozostałych (wspomnianych) gratów i robocizny powinno się to zamknąć w 1000 $. [/quote] 795$ auuuuu.... + wysylka do tego laptop... potrzebny fotokomorki, troche kabli + zlaczki.... jakies statywy... te fotokomorki chyba beda z bomby... znaczy z myjni [quote] Nie znam cen, ale pewnie jest to mocno konkurencyjna cena wobec gotowych produktów. [/quote] W porownaniu do tegheuera to zapewne tylko, ze dokladnosc pomiaru itp... to jakby nie ta liga o ile w ogole mowa o jakiejs lidze, chyba juz lepszym rozwiazaniem bedzie wynajac dwoch pacjentow kupic im nawet takie lepsze krotkofalowki (za 500pln) i stoper... ew po parasolu zeby mogli dzialac nawet podczas deszczu. [quote] [quote="ali":1pcqvy2i]... kwestia dlugosci pracy to nie problem, [...ciach...][/quote] Masz chłopie wyobraźnię. Daleko zajdziesz jak do każdej sprawy podchodzisz z takim rozmachem. [/quote] Ja? to Ty chcesz uzyc laptopa jako stoper dolozyc karte z wejsciami anlogowymi za 800 dolcow (zeby naturalnie zbierac sygnaly cyfrowe), do tego jakis generatorek wspomniales... taki na allegro widzialem 600zeta. ...gdyby nie moj jelcz to bym odrazu przegral, a tak chociaz mam szanse Ciebie dogonic. [quote] Nie, wystarczą 2 samochody. Jeden zaparkowany na starcie, drugi na mecie. [/quote] w poprzek czy wzdluz ? bo jak wzdluz to trudniej bedzie trafic [quote] Urządzenia takie jak: laptop, fotokomórki i nadajnik z odbiornikiem bez problemu mogą być zasilane w potrzebna energię przez kilka godzin. Jelcza proponuje nie rozbierać. [/quote] Nie mam zamiaru... chce jeszcze budowac speedtrapa to bym nie mial czym przyczepy ciagnac... Tam to juz w ogole bedzie potrzebna moc obliczeniowa... jak myslisz DeepBlue (czy jak on sie zwal) starczy?? Nie chyba odrazu uderze do NASA. [quote] [quote="ali":1pcqvy2i] fotokomorki to takze nie problem jak kupisz gotowe, powiedz mi ile takie tanie z gieldy elektronicznej fotokomorki maja zasiegu i co wazniejsze jaki maja czas reakcji bo to bylo podstawowym problemem z tymi ktorymi "tanimi" sie spotkalem.[/quote] Zasięg to kwestia doboru, wystarczą takie jak w drzwiach myjni samochodowych. Co do czasu reakcji, to jeżeli fotokomórki na starcie i na mecie będą miały takie same czasy reakcji to pomiar nie będzie obarczony błędem większym niż różnica czasów reakcji obu fotokomórek. [/quote] A jesli czas reakcji nie jest staly ? i wynosi od 0 do 0,5sek ? to niedokladnosc na miecie bedzie suma... czyli od 0-1sek przepraszam co to za forum??? a bo chyba nie streetracing oni tam walcza o dziesiate i setne skundy... [img]{SMILIES_PATH}/icon_wink.gif[/img] A niestety takie sa fotokomorki, te ktore sa w myjniach czy przy bramach... i wbrew pozorom one takie strasznie tanie tez nie sa. [quote] [quote="ali":1pcqvy2i] Dejet: Ceny i marki... Jesli zrobisz dobry sprzet, za 25% ceny markowego sprzetu to go sprzedasz jesli sie do tego przylozysz, masz przeciez internet a reklama dziwgnia handlu [img]{SMILIES_PATH}/icon_wink.gif[/img] , zreszta jak sprzet bedzie dobry to sam sie rozreklamuje. [/quote] W tym przypadku reklama i jakość sprzętu chyba nie wystarczą. Jakieś małe zamówienia, jak chociażby Calibra Team, mógłbyś pewnie realizować ale już organizatorzy MP nie kupiliby Twojego produktu. Nie jestem pewny ale wydaje mi się, że musiałbyś zrobić jakieś legalizacje (np. w Głównym Urzędzie Miar). Potem musiałbyś się postarać o homologację FIA itp. papierki.[/quote] Podobasz mi sie, wysoko celujesz... !!!! Tylko, ze mowa byla o gadzetach tuningowych... o ile dobrze pamietam... a nawet jesli bylaby o takim systemie, to klubow tuningowych jest troche, nie wszystkie sa jakos przesadnie biedne i jesli system bylby naprawde dobry i sluzyc mialby lata, to sadze, ze by kupili... i podejrzewam, ze taki "prostszy" w miare profi udaloby sie zrobic za ten 1000$... ....pozdrawiam serdecznie i EOT z mojej strony [img]{SMILIES_PATH}/icon_wink.gif[/img] no chyba, ze beda jakies konkretne zagadnienia... to wtedy nie wytrzymam i odpisze... -------------------- pozdrawiam
Jakub Jędrzejczak gg# 35335 |
|
|
![]()
|
|
![]() Moderator Dołączył: Wed, 10 November 2004 Skąd: N51 20' 11.8" ______E16 38' 1.0" ![]() |
No dobra. Ty w tym siedzisz, masz już jakieś popełnione projekty a dla mnie elektronika to jakby nie mój obszar – umiem tyle, co się sam się nauczyłem. Wpadłem na jakiś pomysł to go zaprezentowałem.
CYTAT("rafi":dmy7f3ci) może ktoś z WAS zrobić to dla nas ?
kompletny zestaw , z wszystkim co bedzie potrzebne ,nawet stojaki itp. rzeczy (poprostu odbieram go i jade na lotnisko robić pomiary) ali? |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Sat, 11 January 2003 Skąd: Wodzisław Śl. ![]() |
CYTAT("pieszy":902czwf9) CYTAT("rafi":902czwf9) może ktoś z WAS zrobić to dla nas ? kompletny zestaw , z wszystkim co bedzie potrzebne ,nawet stojaki itp. rzeczy (poprostu odbieram go i jade na lotnisko robić pomiary) ali? brak czasu z jego strony -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Thursday, 01 May 2025 - 18:02 |